Geçtiğimiz dönemlerde iFi firmasının gerçekten çok becerikli iPhono isimli pikap katını incelemiştik. Bu sene içerisinde bu becerikli pikap katı neredeyse tamamen yenilenerek iFi iPhono2 olarak yeniden meraklılara sunuldu. Oldukça uzunca bir zaman bu ürünü kullandım ve sizlerle deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Tasarım ile başlayalım.
Aslında tasarım çizgileri iPhono ile dış görünüş anlamında hemen hemen aynı diyebilirim. Ön bölümde adaptör girişi, ekolayzır ayarları ve çıkış bulunuyor. Kutu içeriğinden çıkan adaptör ve dolayısıyla cihaz son derece serin çalışıyor. Neredeyse günler boyu hiç kapatmama rağmen ısınma sorunu olmadı. Geçmiş tasarıma göre daha açıklayıcı yazıların yer aldığı ön yüzdeki EQ ayarı yine 3 adımlı. Columbia, RIAA ve Decca seçenekleri var.
Kısaca bilgi vermek gerekirse Columbia standartlarında üretim yapan ve 1955 öncesi üretimi yapılmış Columbia, Epic ve EMI kayıtlarını cihaz üzerindeki “Columbia” EQ ayarında standart plaklarımızı “RIAA” EQ ayarını kullanarak dinleyebilirsiniz. London, Archiv Decca, Avrupa baskısı EMI’lerin bir bölümü, 1980 öncesi kaydedilmiş Deutsche Grammophon plaklarını ise ”Decca” EQ seçeneğinde dinlemeniz gerekiyor. Daha fazla bilgi için buradaki yazıya bir göz atın. Bu ayarlar aslında modern plaklardan veya yeni basılmış ve 1960’lardan sonra üretilmiş plaklar ile koleksiyon yapan meraklılar açısından çok önemli değil. Eğer arşiviniz farklı dönemlerden oluşan plaklardan oluşur ise Columbia, RIAA ve Decca ayarları hayat kurtarıcı olabiliyor.
Ürünün arka bölümünde yine iki ayrı giriş bulunuyor. Bu girişler MM ve MC olarak ayrılmış. Alt bölümde ise pikabın veya pikaplarınızın toprağını bağlayacağınız bağlantı noktası bulunuyor. Kutu içeriğinde topraklama bağlantısını daha kolay yapabilmeniz için özel bir adaptöre yer verilmiş. 2 giriş kesinlikle alkışı hak eden bir özellik. Hele ki cihazın boyutları göz önüne alınınca!
Cihazın alt bölümüne baktığınızda ise bana sorarsanız iFi iPhono ailesinin en kuvvetli olduğu şeyi görebiliyoruz. Neredeyse sınırsız ayar seçenekleri.
Tabii ki bu ayarları yapabilmek için ilk öncelik kullanacağınız kartuşun üreticisinin verileri. Diyelim ki Denon DL103R kullanacaksınız. İlk önce pikabınızın bağlantısını MC girişine yapmanız gerekiyor. İkinci adımda pikap katının gain’ini ayarlamak gerekiyor. iFi iPhono2 üzerinden 36dB ila 72dB değerleri arasında ayar yapabilmek mümkün. Teorik olarak bu değerler 0.1mV ila 10mV çıkışa sahip kartuşları kapsayabilecek derece de geniş. Olay sadece 36 veya 72db arasında seçim yapmak değil tabii ki, ara değerleri sözgelimi 60dB gibi değerleri de ayarlayabilmeniz mümkün. 60dB gain teorik olarak standart bir MC kartuş için yeterli olacaktır. Ancak çok çok düşük çıkışlı bir MC iğne denk gelirseniz 60dB yeterli gelmeyecek ve sisteminizin sesini daha fazla açmanız gerekecektir. Bu noktada normalizasyon için 72dB seçeneğini kullanabilirsiniz. Bunu okurken e ne olacak sesi biraz açarım diyebilirsiniz ancak düşünün ki, çok düşük güçte bir lambalı ampli kullanıyorsunuz ve normalizasyon için marijininiz yok. İşte o +12dB’lik arttırım gerçekten hayat kurtaracaktır. dB’nin ses şiddeti üzerine etkisi çok ilginçtir ve logaritmik olarak etki yapar. 60dB ile 72dB arasındaki fark neredeyse 3 kat daha yüksek bir ses demek.
Bunların arkasından “load” değerlerini ayarlamak gerekli. MM veya high output MC kartuşlar standart olarak 47kΩ resistif yük kullanır. Yani pikap katınızı 47kΩ’a ayarlamanız yeterlidir. Ancak iş MC iğnelerine geldiği zaman her türden “load” değeri ile denk gelebilirsiniz. Bu noktada üreticinin verdiği değerleri iyice anlamak ve buna göre ayar yapmak gerekiyor. Bu noktada aslında empedans, resistans ve “load” değeri arasındaki ilişkiye de bakmak lazım ama yazıyı bilimsel makale haline getirmemek için bu olaya pek girmek istemiyorum.
Son olarak arzu ederseniz özel bir filtre de kullanabilmeniz mümkün. Bu tarz pikap katlarında görmeye alıştığımız eRIAA bu filtrelerden bir tanesi. Bu standart RIAA ekolayzır eğrisinin geliştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Genelde üst frekansların genişliği arttırılır. Bu noktada Enhanced RIAA denilen ekolayzır eğrisini birçok cihazda görseniz de, bunun bir standardı yok. Her üretici kendisine göre geliştirmeler yapıyor. IEC Subsonic filter eski cihazlarda görmeye alıştığımız “Subsonic filter” seçeneği iFi iPhono2 üzerinde mevcut. Bu ayarı eskiden hoparlörleriniz plak dinlerken anormal titreşimler yapmaya başladığı zaman kullanırdık. RIAA seçeneği standart ekolayzır eğrisi. eRIAA + IEC ise hem geliştirilmiş RIAA eğrisi bir de üzerine “Subsonic filter” aktive ediliyor. Bu ayarları kendi zevkinize veya ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz. “eRIAA” sanırım genel dinleme keyfi için en uygun olanı.
Üretici hemen her alanda yeni pikap katının geliştirildiğini söylemiş. Bu iddiaları kendi sistemimde aralarında Denon DL103R, Soundsmith Carmen Mk.II, Ortofon Quintet Bronze ve Koetsu Black’te olan bir dizi kartuş ile deneyeceğim. Bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.
Bir yorum ekleyin