Ekonomik Kriz ve Hifi Alışverişlerimiz

Malumunuz bu aralar ülkemiz çok karışık. Dolar, Euro ve diğer tüm döviz kurları çıldırmış durumda. Sanırım hepimiz son dönemlerde daha doğrusu 10 yıldır ekonomideki büyük hareketleri unutmuştuk. Hoş aslında iş hayatındaki dostlarımız bu 10 yıllık dönemde de inişler çıkışlar yaşamışlardır; en azından ben yaşadım. Malumunuz bir süre önce forumlarımızda bu tarz sıkıntıların yaşanabileceğinden bahsetmiştik. Hoş zaten tüm ekonomi çevreleri bundan bahsediyor. Tabii hepimiz sorunların yoğun olarak uluslararası piyasalar ve özellikle Amerikan Merkez Bankası (FED) kökenli olacağını düşünüyorduk ama bu beklentilerimize ülkemizde son dönemlerde yaşananlar eklenince krizin şiddeti büyüdü. Stereo Mecmuası’nda ekonomik veya siyasi konuları tartışmayı sevmiyoruz ancak gelişmelerin hepimizin hayatını etkilediği ve hobilerimize doğrudan etkileri olduğu muhakkak.

Son dönemlerde sosyal medya, mesaj ve telefon konuşmalarımızda bir çok okuyucumuzun mutsuz olduğunu görüyorum. Bende çok farklı değilim ancak tüm bu olumsuz gelişmeler hobi hayatımızın sonu olmamalı. Geçmişte büyük ekonomik kriz ve siyasi çalkantılarda yine iyi/kötü müzik sistemlerimiz vardı ve plaklarımız, CD’lerimiz çalmaya devam ediyordu.

Hakan Bey, saçmalıyorsun dediğinizi duyar gibiyim. Lütfen sabredip okumaya devam edin, ben konuya oldukça farklı bakıyorum…

Bir müzik seti sahibi olmak veya sahibi olmaya çalışmak bir nevi “kötü” yatırım gibidir. Aldığınız ürünün paketini açtığınız zaman değeri yarı yarıya düşer. Ancak ekonomik anlamda bu kötü yatırımın hiçbir yerde bulamayacağınız olumlu bir tarafı da vardır, sizi çok mutlu eder. Müzik dinlemek insanı tüm sorunlarından uzaklaştırır…

Müzik setinizi satın alırken veya geliştirirken ekonomik anlamda mutsuz olmak istemiyorsanız yapacağınız tek bir şey var. Dikkatli seçimler yapmak ve al-sat hareketlerini minimize etmektir. Bu yapmanın en iyi yolu eğer imkan varsa seçimlerinizi yaparken alacağınız cihazları denemek ve dinlemektir. Bu yolla yapacağınız bir alışveriş sizi yıllar boyu mutlu eder ve geriye dönüp hata ettim dedirtmez.

Evet belki günümüzde döviz kurları çok yükselmiş olabilir, belki eski seviyelerine de hiç bir zaman dönmeyecek. Ancak bizler gibi müzik meraklıları hiçbir zaman müzik dinlemeyi bırakmayacaklar. Dolayısıyla her zaman amplilere, CD çalarlara, pikaplara ve diğer tüm ekipmana ihtiyacımız olacak. İşte bu noktada kendinizi çok yormadan ve sıkmadan alışveriş listelerinizi oluşturun. Kısa listelerinizde dinleme olasılığınız olan cihazlara ağırlık verin. Bugün hiçbir firma, kapıdan giren meraklılara sistem dinletmem gibi bir yaklaşıma sahip değil. Derdinizi anlatın ve önerdikleri çözümleri dinleyin. Kendinizi hiçbir zaman zorlamayın. Hifi sistemi sahibi olmak bir yarış değil keyiftir. En iyisine en pahalısına sahip olmak gibi bir takıntıya sahip olmayın. Bazen aktif bir monitör, bazen çok basit bir masaüstü sistemi sizi çok mutlu edebilir. Evinizde kapınızı kapatınca sizi ne mutlu ediyorsa en iyi sistem odur. O kapıyı istediğiniz zaman sadece sizin açabileceğinizi de unutmayın. Sizi ne mutlu ediyorsa ve en önemlisi imkanlarınız neye yetiyorsa onunla mutlu olun…

Bu tarz kriz günleri aslında makul ve mantıklı yatırımlar yapmak için iyi zamanlardır. Kısıtlı paranızı her zamankine göre daha sık eleyip ve sık dokuyarak harcamak hepimizin daha ihtiyacımıza odaklanmış alışverişler yapmamıza vesile olur. Belki elinizdeki bütçe yeterli olduğunda ihtiyacınızdan daha yüksek güçlü bir ampli alma hayalleri kuruyor olabilirsiniz, ancak bugün ihtiyacınız ne ise onu almaya çalışın.

Bunun yanında firmaları ve sundukları fırsatları takip edin. Tıpkı ben ve siz, yani değerli okuyucularımız gibi ülkemizdeki hifi firmaları da günün koşullarından etkileniyorlar. Önümüzdeki günler ve aylarda güzel kampanyalar mutlaka yapacaklardır. Ayrıca bir ürün hoşunuza gitmiş ise ve o ürüne sahip olmayı istiyorsanız, alışveriş yapmayı düşündüğünüz firma ile şartlarınızı her zaman konuşun. Evde kağıt kalem elinizde bu kadar indirim alsam şöyle olur diyerek kendinizi yiyip bitirmek yerine çözümlerin peşinde koşun. Bir bakarsanız karşılıklı adımlar ile çözümler yaratırsınız. Belki hiç aklınızda olmayan seçenekler sunarlar sizlere.

Sevgiler
SM Yazar Ekibi