Goldnote Vasari Red

Goldnote firmasının yeni iğnelerini incelemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda firmanın giriş seviyesi ES78 modelini incelemiştik. Bu yazımızda ise Vasari Red modeline bir bakış atacağız. İtalyan firma geçtiğimiz senelerde MM yapıdaki iğnelerini tamamen yenileyerek Vasari adında yeni bir seri duyurdu. Vasari serisinde şimdilik 2 adet iğne var. Ekonomik fiyat etiketine sahip olan “Red” modeli ve biraz daha pahalı olan “Gold” modeli. Biz ilk önce ucuz model ile başlayalım.

Goldnote Vasari Red, Delrin gövdeye sahip bir iğne. Geçmiş modellere göre oldukça farklı olan gövde tasarımı sabit bir iğne korumasına da sahip. Firmanın tüm logo ve model yazıları, isminden anlayacağınız üzere kırmızı tasarlanmış. gayet güzel gözüküyor.

Kullanmadığınız zaman kolayca koruma sağlayan bu yapı benim her zaman çok hoşuma gitmiştir. İğnenin teknik özelliklerine bakınca standart MM pikap katları ile kullanabileceğimiz bir yapıda olduğunu görüyoruz. Detaya girmek gerekirse çıkış seviyesi 4.0mV. Frekans yanıtı 15-25000Hz. Empedansı 1000Ω. Tavsiye edilen yükleme değeri 47KΩ. Endüktans 500mH. Compliance değeri ise 10×10-6cm/dyne şeklinde verilmiş. Elmas ve konik yapılı bir iğne kullanılan Vasari Red alüminyum bir cantilever’a sahip. Üreticinin verdiği değerlere göre ağırlık 7gr iken tavsiye edilen izleme ağırlığı 2.0gr seviyesinde. Buradaki değerlere baktığımızda bu kartuşun hafif orta ağırlıktaki kollar ile optimal uyum sağlayabileceğini görüyoruz.

Uzun seneler boyu özel bir Goldnote iğne kullanma fırsatı bulmuş bir insan olarak yeni modellerin performansını kişisel olarak merak ettiğimi söyleyebilirim. Geçmişteki Goldnote iğnelerin en sevdiğim yanı müthiş müzikal olmaları idi. Detay seviyesi gayet başarılı idi. Belki söylenebilecek tek olumsuz şey alt frekans başarımlarının herkes için doyurucu olmadığı idi. Bakalım yeni iğnede durum nedir?

Bu soruların cevabını bulmak için hemen rock plaklarımı dinlemeye başladım. Yazılarımda bol bol denk geldiğiniz Frank Zappa “Apostrophe” plağı yeniden iş başında. İlk baktığım şey tabii ki, “Don’t Eat the Yellow Snow” şarkısındaki baslar oluyor. Goldnote daha ilk notalarda kendi ezberlerini bozmuş gibi gözüküyor. Geçmişten gelen detaylı sunum aynı şekilde devam ederken alt frekanslara tasarımcılar tarafından küçük dokunuşlar yapılmış. Daha güçlü ve doygun baslar hemen dikkat çekiyor. Ziller eskisi gibi açık, orta frekansların ön planda olması durumu bir miktar elden geçirilmiş. Bambaşka bir karaktere bürünmüş kartuş. Rock müzik dinleyicileri bu dokunuşlardan oldukça mutlu olacaklardır. Firma bir yandan kendi imzası olan sesi tutmayı başarırken, alt frekansların bir miktar desteklenmesi ve orta frekansların bir miktar geriye gitmesi ile daha geniş kitleleri mutlu edecek bir sese ulaşmayı başarmış. Bu arada bu değişiklikler abartı şekilde yapılmamış. Sadece küçük dokunuşlar.

İşleri biraz daha sertleştirmek adına müziği keskinleştiriyorum. Polonyalı Batushka grubunun ilk albümü “Litourgiya“da parçaları birbiri ardına dinliyorum. Bu albüm alt frekanslar yönünden oldukça zorlu bir albüm.Topluluğun gitar tonlarını neredeyse basmışcasına ayarlamasının da etkisi büyük. Bu tarz zorlu bir albümde yapılan dopingin etkisi ile müzik kesinlikle daha keyifli hale gelmiş. Bir kıyas yapmak gerekirse bu tarz müzik için Boboli Signature fazla zarif iken Vasari Red daha etkileyici bir performans sunuyor. Her ne kadar zamanında satıldığı fiyat etiketine bakarsak Boboli bu kartuşun muadili değil çok daha üst sınıf bir kartuş. Ancak Vasari’nin Rock müzik performansının çok daha keyifli olduğunu söylemem lazım.

Bill Evans’ın New Jazz Conceptions plağına bakalım. Bill Evans triolarında görmeye alıştığımız formülün ilk denediği albümde basta Teddy Kotick ve davulda Paul Motian, Bill Evans’a eşlik ederler. Albümde Evans kendi bestelerinin yanında Cole Porter, Kurt Weill, Duke Ellington ve Tadd Dameron gibi isimlerin bestelerini kullanır. Başarılı bir albümdür yenilenmiş baskısı da pek lezizdir. Vasari Red, piyanolarda son derece başarılı bir tablo çiziyor. Tonlar gayet başarılı. Albümde baslar örneğin bir Waltz For Debby kadar ön planda ve vurucu değil ancak buna rağmen etkisi gayet hissedilebilir durumda. Ziller gayet açık, davul gayet başarılı.

Diana Krall’ın alıştığımız şekilde başarılı bir satış grafiği çizen Turn Up The Quiet albümü meraklılar tarafından yine çok sevildi. İyi kayıt akıllıca seçilmiş şarkılar derken Krall her yeni albümde en azından dinleyicilerini üzmemeyi başarıyor. Vokallerin etkisine bakmak ve detay seviyesini görebilmek için bu plağı dinliyorum. Dinledikçe Goldnote Vasari Red’in yine sıcak tarafa doğru yaklaşan bir iğne olduğunu söylemek mümkün.

Klasik müzik dinleyicileri için beklentiler kartuşun sınıfı ölçüsünde karşılanabiliyor diyebilirim. Öncelikle geçmiş Goldnote iğnelere göre org ağırlıklı bir plak dinlediğinizde farkları hemen fark edebilmek mümkün. Barok dönem plaklarında bu durumu tespit edebilirsiniz. Örneğin Handel’in “Dixit Dominus”unda alıştığımız ağır org içeren giriş bölümü benzer fiyat etiketine hatta biraz daha pahalı eski Goldnote iğnelerin performansına göre uzak ara daha olması gerektiği gibi diyebilirim. Karmaşık pasajlara girip çıkmak konusunda bir zorlanma da gözükmüyor. Hep söylediğim gibi bu tarz ürünleri kendi fiyat kategorisindeki iğneler ile kıyaslamak lazım. Stereo Mecmuası’nda geçmişte ve günümüzde dinleme fırsatı bulduğumuz üst ve referans sınıf iğneler ile kıyaslamak mümkün değil tabii ki.

Günümüzün popüler şarkılarında ise durum yine gayet başarılı. Uzun seneler boyunca odyo dünyasında sevilen ve testlerde bol bol kullanılacak bir albüm olduğunu düşündüğüm Daft Punk’ın “Random Access Memories” albümünde ise yine dokunuşların olumlu etkilerini tespit etmek mümkün. Ancak ağır elektronik müzik dinleyicileri için bu bile yeterli olmayabilir.

Siz sormadan hemen bir kıyaslama yapayım. Geçtiğimiz aylarda incelediğimiz  ES78 modeli mi bu mu sorusu? Evet 110 Euro’luk fiyat etiketi ile ES78 daha geniş kitlelere hitap edecek bir iğne ancak aradaki fiyat farkını ki bu neredeyse tam iki katı oluyor vermeye değer mi? Bana sorarsanız kesinlikle değer. Resmen birkaç sınıf atlamış bir durum söz konusu oluyor. Tabii ki eğer çok basit bir pikap kullanıyor ve kolunuzun kapasitesi sınırlı ise ağır olmasa da Vasari Red kullanmayacaksanız yapacak bir şey yok. Ancak eğer teknik anlamda önünüzde sıkıntı yok ise, alışverişinizi biraz erteleyip, gerekirse para biriktirip Vasari Red almanızda fayda olacaktır diye düşünüyorum. Aklınıza gelecek her kıyaslama da, Vasari Red en az bir gömlek üzerinde ES78 modelinin…

Goldnote Vasari Red, Nisan 2018 itibarı ile 250 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat etiketi, ülkemizde de kıran kırana rekabetin olduğu bir nokta. Büyük ve bilindik üreticilerin ürünlerinin yanında Stereo Mecmuası’nda da yer vermeye çalıştığımız daha küçük üreticilerin giriş seviyesinin bir tık üzerindeki MM kartuşlarının yarıştığı bir alan. Goldnote Vasari Red bu rekabette sıcak diyebileceğimiz bir karaktere sahip iken, bir yandan da geçmiş Goldnote ürünlerine göre çok daha etkileyici bir alt frekans performansı ile kendisine yer bulmaya çalışıyor. Seviyesine göre başarılı detay seviyesi ve sahnesi ile bence kendisine bağlı bir kitle oluşturabilecek bir iğne olduğunu düşünüyorum. Bir sonraki yazımızda bu iğnenin üst modeli Vasari Gold’a bakmaya çalışacağım.

Goldnote Vasari Red
Typology: MM Phono Cartridge Output level: 4.0mV Frequency response: 15-25000Hz Impedance: 1000Ω Suggested load: 47KΩ Inductance: 500mH Compliance: 10×10-6cm/dyne Channel separation: > 20dB Channel balance: < 2dB Suggested tracking weight: 2.0g Cantilever: Aluminum Diamond: Conical Diamond size: 15.5μm Weight: 7g Coil Wire: Copper Magnet: Alnico Mounting hole diamond distance: 9mm
Fiyat: 250 Euro (KDV dahil Nisan 2018 itibarı ile)
Temsilci: Fil Elektronik / www.filelektronik.com