Goldnote ES78

Goldnote firmasının yeni giriş seviyesi iğnesi ES78, bu yazımızda konuğumuz. Öncelikle ürünün ismi biraz kafa karıştırıcı 78 rakamını görünce iğnenin 78 devirlik yani taş plaklar için olduğunu düşünebilirsiniz ancak klasik 33 ve 45 devirlik plakları okuyacak şekilde üretilmiş bir iğne. Bu açıdan isimlendirme biraz talihsiz olmuş diye düşünüyorum. Bakalım performans olarak bu iğne bize neler sunuyor.

Tasarıma baktığınızda aklınıza gelen ilk şey vintage iğneler olacaktır. Geçmişte bu tarz tasarımları daha fazla görüyorduk ve gözümüz aşinaydı. Aslına bakarsanız günümüzde bazı üreticiler bu ve benzeri tasarımları devam ettiriyorlar, Goldnote bu jenerasyonda giriş seviyesi iğnesinde böyle bir tasarımı tercih etmiş. Ürün üreticinin standart kutusunda geliyor. İçerisinde teknik özelliklerin bulunduğu bir kağıt ve montaj için kullanılacak vidalar geliyor. Ürünün fabrika verilerine bakmak gerekirse, kanal ayrımı 2 db’den az (1khz) frekans aralığı 15 ila 25.000 Hz aralığında verilmiş. İç direnç 1000 Ohm iken çıkış gerilimi ise 4,0 mV. Ürün tahmin edebileceğiniz üzere MM yapıda bir iğne.

Benim için iğnelerde olmazsa olmaz koruma iğneye sabit şekilde geliyor. Kullanacağınız zaman korumayı yukarı doğru alıyorsunuz. Bu pratik bir çözüm. Ancak modern iğnelerde pek karşılaşmadığımız bir tasarım. İğnenin ağırlığı giriş seviyesindeki kollar ile kullanıma uygun şekilde tasarlanmış. Fabrika verilerine göre iğnenin tavsiye edilen ağırlık ayarı 1,6 ila 2,0gr aralığında. Ben denemelerimde en iyi sonuçları 2Gr civarında elde ettim.

Hemen iğneyi kendi pikabıma takarak denemelerime başlamak istiyorum. Öncelikle ürünün fiyatı ile de alakalı bilgileri vermek isterim. KDV dahil Ocak 2018 itibarı ile ES78, 110 Euroluk bir fiyat etiketine sahip. Giriş seviyesi diyebileceğimiz bu iğne, dediğim gibi geçmişte görmeye alıştığımız bir tasarıma sahip. Peki o iğneleri hatırlar mısınız, nasıl çalarlardı? Özellikle eski Dual pikapların hükümranlık sürdüğü dönemlerde aşinaydık bu tarz iğnelerin sesine. Orta frekanslar keyifliydi. Üst frekanslardan fazla bahsetmek mümkün olmazdı. Sanki bir perde inmiş gibiydi. Baslar ise çok detaylı olmasa da, belirli bir etkiye sahipti.  ES78’in tasarımına bakarak acaba böyle bir sesi mi var diye düşünmedim değil.

İlk olarak tizlerden başlayalım. Öncelikle İtalyan tasarımcılar, derslerine iyi çalışmışlar. Üst frekanslar fiyat seviyesine göre gayet açık çalıyor. Detay seviyesi iyi. Orta frekanslar beklediğim üzere gayet sıcak ve tonlar keyifli. Baslarda ise çok dominantlık yok ancak firmanın geçmiş jenerasyon ürünlerine göre aha ön planda diyebilirim.  Diğer frekans aralıklarını gölgelemeyecek bir şekilde maksimum performans elde edilmeye çalışılmış. Farklı plaklar ile dinlemelerimde bu tespitlerimin doğruluğunu anlamaya çalıştım.

Orta frekanslara vokal ağırlıklı bir plak ile bakalım. Son dönemlerde en keyifli albümlerden bir tanesi olan Hümeyra’nın Benim Şarkılarım albümüne bakmak istiyorum. Gerek kaydı çok güzel bir plak gerekse de konsept bir albüm olarak müzisyenin performansı etkileyici. Plağı özetlemek gerekirse, arka planda çalan enstrümanların Hümeyra’nın seslendirdiği dizelere usul usul eşlik ettiği bir albüm denilebilir. O dizeler Aziz Nesin, Aşık Veysel, Bora Ayanoğlu, Karacaoğlan, Müştak Erenus, Nazım Hikmet, Refik Durbaş ve Renin Gül gibi ustaların şiirlerinden gelince etkileyiciliği de artıyor. Beklediğim üzere orta frekanslarda vokallerin tonları etkileyici. Detay seviyesi özellikle de arka plandaki enstrümanlarda iğnenin seviyesine göre başarılı.

Peki büyük caz orkestralarında durum nasıl. Eski baskı bir Duke Ellington Masterpieces by Ellington plağı dinleyeceğim. Bu plak ilerleyen zamanlarda Acoustic Sounds tarafından restore edilerek yeniden yayınlandı. Meraklılar ona göz atsınlar. “Mood Indigo”, “Sophisticated Lady” ve “Solitude” gibi şarkıları içeren plakta bir diğer yenilik artan kayıt süresi sayesinde “Mood Indigo” şarkısının 15 dakika gibi hem uzun hemde harika bir versiyonu kaydedilmiştir. Bu plağın yaşı itibarı ile beklentim herhangi bir karmaşa olmadan keyifli bir sonuç bekliyorum. Bu plakta  tizler biraz geri plandadır. Baslarda durum çok farklı değil. Denemelerimde tam beklediğimi buluyorum. Hatta biraz hile yapalım isterseniz, Goldnote PH-10 pikap katının “Enhanced” modunu kullanarak üst frekanslarda bir miktar iyileşme sağlıyorum ve ES78 bu duruma gayet güzel tepki veriyor. Tabii ki daha yeni ve iyi baskıya sahip plakları da dinledim. Burada da durum değişmedi. Akıcı bir performans, etkileyici bir orta frekans.

Rock müzik sevenler yine bu iğne ile mutlu olacaklardır. Alt ve üst frekanslara fazla abartmadan yapılmış dokunuşlar müzik zevkine büyük ölçüde keyif katıyor. Tabii ki orta seviye bir iğnenin detay seviyesi veya etkileyiciliğini bu seviyelerde bulmak kolay değil. Örneğin Radiohead’in A Moon Shaped Pool albümünü ele alalım. Bu albümü rock tarzının elektronik ve piyano ve gitar gibi akustik öğelerle harmanlanmış bir alt versiyonu olarak tanımlayabiliriz.Bazı şarkılara eklenen yaylılar ve koral bölümler ile çalınması çok kolay bir albüm değil. Beklentim detay seviyesinin doyuruculuğu ve karmaşa olmadan tüm bu enstrümanları bana ulaştırabilmesi. Ayrıca arka planda sessizliğe de özellikle dikkat ediyorum. tabii ki enstrümanlarda mikro detaylardan filan bahsetmek kolay değil. Ancak ortadaki tablo iyi bir giriş seviyesi iğneden beklentileri karşılıyor. Daha klasik rock albümlerinde gitar tonları da dahil olmak üzere gayet keyifli bir tablo var karşımda.

Klasik müzik deneyimlerimde yine bu tarz iğnelerden beklentim her zaman karmaşa olmadan verebildiği kadar detay seviyesi ile sunabilmesidir. Tonlarda mümkün olduğunca doğruluk ve hacim yine beklediğim şeyler. Sahne de gerektiği gibi olursa bu iş tamamdır. Tüm bunları yazıyorum ancak şunu söylemek isterim ki, bu anlattıklarım kolay işler değil. Bırakın pikap iğnesini tüm bunları olması gerektiği gibi sağlamak için tüm sistem bileşenlerine önem vermek gerekir. Ancak bir sistem giriş seviyesi de olsa bu anlattığım şeyleri belki üst sınıf sistemler kadar olmasa da, belirli bir ölçüde çalabilmesi önemli. Sahne ve katmanlar oluşturmak konusunda ES78 belki sınıfının en iyi iğnesi değil ama iş orta frekans ve tonlara geldiğinde iddialı bir konuma yükseliyor. Dağılmadan bu performansa eşlik eden alt frekanslar ve üst frekanslar ile ortaya çıkan sonuç bana sorarsanız başarılı.

Goldnote ES78, firmanın yeni nesil iğnelerinden bir tanesi. Fiyat ve segment olarak benim çok başarılı bulduğum Babele modeline bir alternatif sunuyor. Babele modeli ile kıyaslamak gerekirse genel olarak benzer karakteristiklere sahip olsa da, alt frekanslarda yapılan doping hemen dikkat çekiyor. Bu doping aslında minik bir dokunuş olsa da,  iğneyi daha basit bir ProJect pikap, standart bir MM pikap katı ve aktif hoparlörlerim ile denediğimde ortaya çıkan sonuç gidilen yolun doğru bir yol olduğunu bana gösterdi.

Tabii ki giriş seviyesi pikap pazarı geçmişe göre hiç olmadığı kadar hareketli bir pazar durumunda ve hiç beklenmedik üreticilerin bu pazara yönelik ürünler ürettiğini görüyoruz. Goldnote firması bu yoğun rekabetten sıyrılabilmek için dengeyi, orta frekansları ön plana çıkartmış. Ortaya da başarılı bir iğne çıkmış.

Goldnote ES78, giriş seviyesindeki pikap sistemlerine yeni bir soluk verme iddiası ile üretilmiş bir iğne. Bu pazarın güçlü oyuncularından benzer fiyatlara sahip Ortofon ve Audio Technica modellerine göre geride olduğu yönler kadar daha iyi yaptığı şeylerde var. Bir bütün olarak satın aldığınız paket doyurucu bir performans sunuyor. Goldnote ürünlerinde görmeye alıştığımız sıcak orta frekanslara sahip olan ES78, bunu geçmişe göre daha fazla ön plan çıkmış bir alt frekans desteği ile zenginleştirirken, yine firmanın ses karakterinden alışkın olduğumuz üst frekansların açıklığıve detayı  burada da gözden kaçmıyor. İğnenin izleme açısını optimal şekilde takip edebilmesi ile de, arka plan sessizliği konusunda da fiyatına göre iyi sonuçlar veriyor. Giriş seviyesinde büyük markaların ürünlerine bir alternatif, farklı bir tat arayanlar için göz atılabilecek bir seçenek.

Goldnote ES78
Giriş seviyesi MM iğne. kanal ayrımı 2 db’den az (1khz) Frekans aralığı 15- 25.000Hz. İç direnç 1000 Ohm. Çıkış gerilimi 4,0 mV.
Fiyat: 110 Euro (KDV dahil Ocak 2018 itibarı ile)
Temsilci: Fil Elektronik / www.filelektronik.com