Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Ses Performansı

Önceki yazılarımızda Allo Audio Piano 2.1 ve Kali kurulumunu gerçekleştirdik. Şimdi dinleti notlarına geçelim. İlk önce tek başına Piano 2.1 DAC konusundaki görüşlerimi yazmak isterim. Açıkçası tek başına Piano 2.1 DAC’ı birkaç açıdan irdelemek lazım. Ama ilk önce referans bir albümü ele alalım ve bunun üzerinde konuşmaya başlayalım. Led Zeppelin’den Physical Graffiti albümü ve özellikle de “Kashmir” şarkısına bakalım. Bu şarkı yapısı itibarı ile Robert Plant’in vokallerinin oldukça ön planda olduğu ancak aynı zamanda John Paul Jones’un baslarının vurgusunun ön planda olduğu bir şarkıdır. Açıkçası alt frekanslar öyle çok etkileyici bir tablo ortaya çıkartmıyor. Vokallerin vurgusu hiç fena değil ve biraz ön plana fırlaması kesinlikle dinleme zevkini arttırıyor. Ancak genel bir keskinlik sıkıntısı olduğunu fark ediyorsunuz özellikle de John Bonham davullarında ve zillerde bu durumu kolaylıkla görüyorsunuz.

Farklı albümlerde de benzer durumları tespit ediyorum. Arka plan sessizliği anlamında elde edilen sonuç çok tatminkar değil. Özellikle sıradan bir adaptör kullandığınızda üst frekansların biraz daha gölgelendiğini fark ediyorsunuz. En ekonomik upgrade olarak yaklaşık 10.000mAh veya daha üzeri gücünde bir taşınabilir pil sistemi kullanılabilir.  iFi firmasının iPower adaptörüne geçiş yaptığımda bile Boss DAC‘ın performansının yakınına bile yaklaşamıyorum.

İşin ekonomik tarafına bakarsak Ağustos 2017 itibarı ile KDV dahil 292,64TL fiyat etiketi olan Boss DAC ile  229,49TL fiyat etiketine sahip olan Piano 2.1’i kıyaslayacak olursak 1 dakika bile düşünmeden yönünüzü Boss tarafına çevirmenizi tavsiye ederim. Aradaki 70TL civarındaki fark kesinlikle verilmeyi hak ediyor. Hemen her açıdan, hemen her kriterde Boss DAC çok daha üstün bir performansa sahip.

Ancak şimdi gelin Kali’yi devreye sokalım ve neler olacağını görelim. Burada yine vokalin çok ön planda olduğu bir albümü ele almak istiyorum. Billie Holiday’ten Solitude albümüne bakalım. Ele alacağım parça “East of the Sun (and West of the Moon)” hikayesi son derece ilginç bir parça. Bir üniversite kulubü için Brooks Bowman tarafından bestelenen şarkı ilk kez 1934 yılında kaydedilmiş. Daha sonra 1930’ların sonlarında şarkı fark edilip popüler olunca çok icra edilen şarkılarından bir tanesi haline gelmiştir. En iyi yorumlardan bir tanesi Sarah Vaughan’ın 1949 yılında Columbia plak şirketi için kaydettiği “Sarah Vaughan in Hi-Fi” albümünde de bulunabilir. Şarkıyı Diana Krall sevenler 1999 tarihli “ When I Look in Your Eyes” albümünde de bulabilirler. Ayrıca Frank Sinatra’nın ilginç bir yorumu için 1961 tarihli “I Remember Tommy” albümüne göz atılabilir. Şarkının bu denli popüler olmasının bir diğer sebebi Charlie Parker tarafından bir çok kereler çalınmasıdır.

Vokallerde ve tonlarda kelimenin tam anlamı ile bir devrim yaşanıyor. Bu hali ile bir anda etkileyicilik anlamında çağ atlayan Piano DAC, benim şimdiye kadar denediğim tüm farklı DAC kartları arasında uzak ara en başarılı performansı sunuyor. Charlie Shavers tarafından çalınan trompetler olması gereken keskinliğe gelirken arka plandaki enstrümanların ayrışması da bir adım ileriye gidiyor. Klasik müzikte özellikle de büyük orkestra müziğinde bu etki daha da etkileyici hale geliyor.

Bir re-clock ünitesinin böylesine bir fark oluşturması gerçekten bir çok insan için şaşırtıcı gelebilir. Ancak sonuç gerçekten değişiyor. Ayrıca kartın besleme sistemininde değişmesi bu büyük farkın oluşmasında önemli bir pay sahibi. İşleri bir adım ileriye götürmek için iFi firmasının iPower adaptörünü devre sokuyorum ve kazanımlar biraz daha artıyor. Bu kombinasyon kesinlikle sıradışı bir adaptörü hak ediyor. Bütçenize göre mümkün olan en kaliteli adaptörü satın almaya çalışın lütfen.

Boss DAC incelemesinde oldukça olumlu şeyler yazmıştım peki her alanda Piano 2.1 ve Kali daha mı iyi.Hayır! Boss DAC alt frekanslarda uzak ara çok daha iyi bir performans sunarken, Piano 2.1 ve Kali  kombinasyonu her türlü dopinge rağmen bu performansın yanına bile yaklaşamıyor. Bana sorarsanız Piano 2.1 ve Kali  kombinasyonu ile de rahatlıkla yaşanır. Ancak Boss DAC ezici bir üstünlüğe sahip bu konuda. Org müziği gibi daha geleneksel tarzlar olsun veya günümüzün popüler şarkıları olsun Boss DAC’ın performansı kesinlikle daha etkileyici. Aynı etki rock müzik dinleyicileri içinde geçerli.

Üst frekanslar konusunda detay seviyesi anlamında her iki DAC kartını kıyaslamak gerekirse ilk önce dip gürültü ve arka plan sessizliğine bakmak lazım. Her iki DAC kartını mümkün olan en kaliteli adaptörlerle besleseniz dahi, Boss DAC bu konuda bir adım öne çıkıyor. Bu durum üst frekansların etkisini de doğrudan ilgilendiriyor. Mikro detay anlamında da Boss kesinlikle Piano 2.1 ve Kali’den daha etkileyici. Ancak alt frekanslardaki gibi bir uçurum söz konusu değil. Her iki DAC kombinasyonun açık çalması ve vurguları benzer etkilere sahip.

Orta frekanslara geldiğinizde ise ibre bu kez Piano 2.1 ve Kali  kombinasyona dönüyor. Gerek detay anlamında gerekse de tonlar ve vurgular anlamında Piano 2.1 artı  Kali çok daha üstün. Belki bu sınıftaki en iddialı sunumlardan bir tanesine sahip olabilirler.

Sahne konusunda ise Piano 2.1 ve Kali minik bir adım ileride. Aslına bakarsanız çok üzerinde durulacak bir fark olmadığını da söylemek lazım.  Tek başına Piano 2.1 ise her iki kombinasyonun oldukça gerisinde.

İşin maliyet yönüne de bakalım. Yazının yazıldığı tarih itibarı ile Boss DAC artı Raspberry Pi 3 kombinasyonu için ödemeniz gereken tutar, 456TL iken, Piano 2.1 , Raspberry Pi 3 ve Kali  kombinasyonu ile 693TL’ye çıkıyor. Bu tutarlara bir mikro SD kart ve adaptör eklemeniz gerektiğini de hatırlatayım. Boss DAC artı Raspberry Pi 3 için toplam maliyet 500TL’yi biraz geçerken Piano 2.1 , Raspberry Pi 3 ve Kali  için 750TL üzerine çıkıyoruz.

Gün sonunda okuyucularımız bana hangisini tercih edelim diye sorarlar ise bence ibre biraz daha Boss DAC tarafında diyebilirim. Genel denge anlamında Boss daha iyi bir görüntü sunuyor. Detay seviyesi, arka plan sessizliği konularında eğer başarılı bir şekilde besleyebilirseniz Boss DAC’ın sundukları bana sorarsanız daha etkileyici. Piano 2.1 , Raspberry Pi 3 ve Kali  kombinasyonu ise orta frekanslar konusunda ön plana çıkıyor. Bunu yaparken alt frekans performansının büyük ölçüde geriye gittiğini söylemek lazım. Ancak kendi sisteminizin yapısı, kişisel zevkleriniz bu seçimde önem kazanıyor. Ben alt frekanslardan vazgeçerim benim için orta frekanslar daha önemli diyorsanız Kali ve Piano kombinasyonunu tercih edebilirsiniz.

Gün sonunda bir arkadaşımın Piano 2.1 , Raspberry Pi 3 ve Kali  kombinasyonu gördüğünde ilk söylediği şey, “Hakan Hocam hayırlı olsun fakir işi dCS sistemi kurmuşsun” olmuştu. Tabii ki, bu işin latifesi ancak yine çok makul tutarlara insanı dinlediğinde şaşırtabilen, kurulumu ve kullanımı son derece kolay bir dijital kaynak cihaz elde ediyorsunuz. Bu kombinasyonun kendisine özgü artıları ve eksileri tabii ki var. Bunları kabul edip etmeyeceğiniz noktası çok önemli. Ben kişisel olarak her iki sistemi de elimde tutmayı planlıyorum. Daha geniş kitlelere hitap edecek Boss DAC‘a göre belki biraz daha pahalı, biraz daha nazlı bir sistem elde ediyor olsanız da, sesine alışıp kabul ettiğiniz zaman -ki bunu yapmanız gerekiyor- kolay kolay vazgeçilebilecek bir kombinasyon değil Piano 2.1 ve Kali  kombinasyonu…

Allo Audio Kali
Titreşimi 4 piko saniyeden kısa sürede azaltır Temel tasarım, FPGA tabanlı FIFO kartı 45.1584 / 49.1520 MHz Ultra Düşük Faz Gürültü Osilatörleri I2S girişi: 44,1 KHz, 48 KHz, 88,2 KHz, 96 KHz, 176,4 KHz, 192 KHz, 352,8 KHz, 384 KHz-16bit, 24bit veya 32bit I2S çıktısı: 44,1 KHz, 48 KHz, 88,2 KHz, 96 KHz, 176,4 KHz, 192 KHz, 352,8 KHz, 384 KHz – 16bit, 24bit veya 32bit FIFO RAM: 4MB SRAM
Fiyat:  300,43 TL / KDV Dahil Ağustos 2017 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Üretici: Alo Audio / www.allo.com

Temsilci: Samm Teknoloji / www.samm.com

Allo Audio Piano 2.1
ki adet 384 kHz / 32bit yüksek kaliteli PCM5142 chipset Farklı çıkış konektörleriyle birlikte sunulur: 4 x RCA DAC SNR: 112dB DAC THD + N @ 1dBFS: -93dB Tam Ölçekli Çıkış: 2.1Vrms Dinamik Aralık: 112dB Örnekleme frekansı; 8 kHz – 384 kHz En iyi ses performansı için ultra düşük gürültülü voltaj regülatörleri
Fiyat:  229,49TL / KDV Dahil Ağustos 2017 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Üretici: Alo Audio / www.allo.com

Temsilci: Samm Teknoloji / www.samm.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Piano 2.1 ve Kali  ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz  1- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Fiziksel Kurulum 3- Volumio Yazılım Ayarları 4- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Ses Performansı