Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Kurulum

İlk sayfada Piano 2.1 DAC ile Sparky veya Raspberry Pi kartları kullanabileceğinizden bahsetmiştim. Benim tercihim yine Raspberry Pi 3 olacak. Bu seçim sayesinde özellikle kablosuz ağ yetenekleri konusunda birçok kazanım elde edebilmemiz mümkün. Daha önce  Boss DAC‘ı kurarken sadece tek bir kart ile uğraşmıştık şimdi ise “Piano 2.1 DAC” ve “Kali” kartları ile uğraşacağız. Merak etmeyin herşey çok kolay olacak. Eğer okuduysanız Boss DAC kurulumunu konu alan yazımız ile buradaki en önemli farklılık bir kasa kullanmıyor olmamız. Aslında üretici Allo Audio Kali+Piano 2.1 ve Raspberry Pi için bir kasa üretmiş ancak ülkemizdeki mümessil Samm Teknoloji firması bu yazıldığı sırada bu kasayı ithal etmemişti. Muhtemelen ilerleyen haftalarda bu kasalarda da ülkemize bir miktar getireceklerini umuyorum.

Kurulum gayet basit. İlk önce Kali re-clocker ünitesini kullanacağımız Raspberry Pi’nin genişleme yuvasına takacağız. Burada tek dikkat etmeniz gereken olay dişi ve erkek uçların tam denk gelmesi. Aslına bakarsanız merak etmeyin yanlış takmak hiç kolay değil. Özel olarak oturup uğraşmanız lazım :) Eğer arzu ederseniz kartlar arasına kutu içeriğinde çıkan vidaları takarak daha güvenli bir kurulum elde edebilirsiniz.

Kali montajını tamamladıktan sonra bu defa bu kart üzerindeki genişleme yuvasını kullanarak Piano 2.1 DAC kartını monte edeceğiz. Yine arzu ederseniz kutu içeriklerindeki vidalar ile DAC kartınızı da yerine sabitleyebilirsiniz. Burada dikkat edilecek tek konu Raspberry Pi üzerine ilk önce Kali’yi onun arkasında ise Piano DAC kartını takmak. Dediğim gibi biraz dikkat ederseniz 1-2 dakika içerisinde kurulumu bitirebilirsiniz.

Sisteme güç sağlamanın bu kez iki yolu var. Eğer bu üç kartın (Pi, Piano ve Kali) beslemesini Kali üzerinden yapabilir veya Pi’yi ayrı besleyip kartları Kali üzerinden besleyebilirsiniz. Buraya dikkat, Kali için mikro USB yerine özel bir adaptöre ihtiyacınız olacak. Ben denemelerimde her zaman olduğu gibi  iFi firmasının iPower adaptörünü kullanacağım. Kutu içeriğinde gerekli adaptör mevcut.  Göreceli böyle yüksek bir tutar ödemek istemezseniz 5V 3A’lik bir adaptör tercih edebilirsiniz. Bu tarz bir adaptörü farklı uçlar ile 40-50TL civarına hatta daha azına satın alabilmek mümkün. Hemen bir ipucu Orange Pi adaptörleri voltaj ve amper değeri açısından birebir uyuyorlar. Ayrıca çeşitli alışveriş sitelerinde 5V 3A 5 Uçlu Universal Tablet PC Adaptör diye satılan göreceli kaliteli markaların adaptörleri de işinizi çözecektir.

Sistemimizi kurduğumuza göre artık yazılım tarafını halletme zamanımız gelmiş durumda. Bunun için ilk önce  Volumio web sitesine giderek download sayfasından “Volumio Audiophile Music Player for Raspberry Pi”yi indireceğiz.  Eğer siz tercihinizi Sparky tarafında kullanırsanız ona uygun imaj dosyasını indirmeniz gerektiğini de unutmadan hatırlatmak isterim.

İndirdiğimiz yazılımı mikro SD karta yazmak için gerekli detayları ve Volumio’nun temel ayarları için daha önce yayınladığımız Volumio Kurulumu makalemizden yararlanabilirsiniz. Buradaki adımları takip ederek neredeyse dakikalar içerisinde kurulumu gerçekleştirmeniz mümkün. Makalenin ilerleyen bölümünde kablosuz ağ kurulumu ve Spotify kullanmak için yapmanız gerekenler gibi ek ayarları da bulabilirsiniz.  Allo Audio Piano 2.1 ve Kali’yi birlikte kullanabilmek için yapmamız gereken diğer ayarları ise bir sonraki sayfada yine adım adım göstermeye çalışacağım.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Piano 2.1 ve Kali  ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz  1- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Fiziksel Kurulum 3- Volumio Yazılım Ayarları 4- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Ses Performansı