Playback Designs MPS-5 Bölüm II

Birinci Bölüme Geçmek için Tıklayınız

İsterseniz Playback Desings MPS-5 teknik özelliklerinden bahsedelim. Playback görünüşte tek parça bir cihaz, ama asıl işi hem bir CD çalar, hem SACD çalar, farklı CD transport bağlantıları içeren bir DAC, USB bağlantı ile bilgisayarınızdan müzik dinleyebileceğiz işlevsel bir cihaz. Tabi bunları yaparken de birçok yenilik içeriyor. Özellikle örnekleme olarak çok yükseklere (128 kere) çıkıyor. Jitter olgusunu tamamen yok ediyor (PDFAS devresi). Ayrıca dizaynı harika kumandasıyla bütün fonksiyonlara ulaşabiliyorsunuz.(DAC, USB ve phase)

elelim dinleme odamda neler olduğuna Playback Designs MPS-5, tam 3 gün boyunca sistemimde kaldı. Ve muhtelif zorlayıcı müzik testlerinden geçti. Öncelikle Aydın Esen’in müthiş dinamikler içeren “Light Years” albümünü dinledim. Müzik ile sizi birebir karşı karşıya bırakan bir durum vardı. Nasıl plak dinlerken sizi, sistemi kritize etmeden, müzik içine alıyorsa çalan kaynağın ne olduğunu unutup müzik dinler hale geçiyorsunuz

Playback Designs MPS-5 açıldıktan 2-3 saat sonra optimum ses seviyesine çıkıyor. Bu pek çok CD ve SACD çalarda karşılaşılan bir durum. Özelikle interconnect seçiminde dikkatli hareket etmekte fayda var. Ancak XLR ve RCA çıkışlar arasında sahnesel anlamda farklar göremedim. USB bağlantıya geçtiğimizde ise özelikle Aiff kayıtlarda zevkli anlar geçirdim. SACD performansına gelince benzersiz bir performans gösteriyor. Önünüzde yeni bir dünya açıyor. Benzer SACD çalarların yanından geçemeyeceği natürellik seviyesinde bir ses sunuyor.

Daha sonra büyük orkestral eserler dinledim. Frank Zappa, The Yellow Shark müthiş bir sahne derinliği, tiz noktalara gitmeden eforsuz mikro detaylar, enstrüman grupların katmanlarıyla duymak, bunların hepsi yazarken kolay ama dinlerken çalan alet için çok zor olan bir durumdur. Playback Designs MPS-5 bunları kolaylıkla yaptı. Bir çok referans CD çalar dinlemiş benim için, bu benzersiz bir deneyim oldu. Hiç mi kötü tarafı yok diyeceksiniz? Tek kötü tarafı fiyatı.Göreceli olarak yüksek. Ama bütün bu işleri yapan bir cihaz içinde ne demeli bilmem. Üç gün sonunda daldan dala atlayan müzik dinleme seanslarıyla ayrılık zamanı geldi. Timpani’den geri almaya geldiklerinde şeytan kapıyı açma diyordu!

Reha Arcan

Referans sistem: ASR Emitter 1 (battery versiyon), Michell Orbe pikap, Chord Chordette Gem, hoparlör kablosu Nordost Valkyrja, Extreme Audio WhiteGold XLR, BSL Elektronik İmalatı RCA, Martin Logan Vista hoparlör

 

Birinci Bölüme Geçmek için Tıklayınız