QUAD Platinum DMP ve Platinum Stereo Bölüm 2

Quad Platinum Stereo bir güç amplifikatörü olarak tek başına oldukça başarılı bir tablo çizdi. Geleneksel Quad çizgisine sahip olan amplifikatörü farklı pre-ampliler ile kullandığınız zaman farklı tatlar alabilmek mümkün. Örneğin ses daha yumuşasın isteyen okuyucularımız söz gelimi lambalı bir pre-amplifikatör ile eşleştirerek farklı bir ses elde edebilirler. Ben hem solid state hemde lambalı pre-amplifikatörler kullanarak kendi sistemimde yaptığım denemelerde detay seviyesini başarılı buldum. Burada özellikle elektrik kablosuna özen göstermenizi tavsiye ediyorum. İyi bir elektrik kablosu kullandığınızda Quad Platinum Stereo’nun performansı bir tık ileriye gidiyor. Hemen her müzik tarzında başarılı bir tablo ortaya koyuyor stereo güç amplifikatörü.

Bir kaynak olarak Platinum DMP’ye geçtiğimizde, CD çalar performansı oldukça başarılı. CD çaların hızlı çalışması ilk dikkatimi çeken özellik oldu. Farklı müzik tarzlarında yaptığım denemelerde özellikle küçük caz trio’larında etkileyici bir performans elde ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Ürün üzerindeki DAC, 24-bit/192kHz çözünürlüğe destek veriyor. Bu noktada optik ve koaksiyel girişlerden bağladığım kendi CD çalarım ile belirli bir performans artışı elde etmeyi başardım.

Aslına bakarsanız Platinum DMP herhangi bir sisteme CD çalar artı DAC olarak kolaylıkla entegre edilebilir. Burada önemli olan konu özellikle bilgisayarından müzik dinleyecek okuyucularımız için çok yüksek çözünürlüklü medya kullanıp kullanmayacakları. Eğer böyle bir düşünce ve isteğiniz var ise farklı modellere bakmanız gerekecek. Ancak 24 Bit 32kHz ila 192kHz çözünürlük benim için yeterli diyorsanız Platinum DMP sizin için doğru ürün olabilir.

Platinum DMP’nin ses performansı büyük ölçüde Quad Link D-1 DAC ile benzer seviyelerde. Daha önce Stereo Mecmuası’nda mercek altına aldığımız Quad Link D-1 DAC ile benzer bir kurulum işleminin ardından gayet kolay kullanabildiğiniz bu özellik Platinum DMP’nin artılar hanesine yazılıyor. Ses performansı her ne kadar benzer özellikler gösterse de, kuvvetle muhtemel daha iyi elektrik besleme sistemi sayesinde biraz(cık) daha fazla detay duyabiliyorsunuz Platinum DMP ile.

Gelelim Quad Platinum DMP ve Platinum Stereo kombinasyonu nasıl çalıyor konusuna. İlk olarak CD çalar ile başlayalım. Stanley Jordan – Friends CD’sine bakalım. Stanley Jordan’ı müzik dünyasında farklı kılan şey farklı gitar çalma tekniği. Çok kısa bir anlatım ile tellere vurmak üzerine geliştirdiği bu teknik iki el parmaklarını kullanarak basma tekniğinin gelişmiş bir versiyonu. Parmakla çekiçleme veya basma tekniği ve kullandığı özel teller ve gitarlar sayesinde vuruşlarının şiddetini ve titreşimini kontrol ederek gitardan daha geniş bir yelpazede ses alması mümkün oldu. 1980′lerin sonunda itibaren kendi özgün sesini yaratmak için Vigier gitarları ile çalışmaya başladı ve özel yapım gitarlar kullanmaya başladı.Şarkı listesi ise çok eğlenceli seçilmiş. Post-bop caz marşı “Capital J.” bilindik bir ballad olan “Bathed in Light” blues esintileri taşıyan “Lil’ Darlin’,” funk etkileri olan “Walkin’ the Dog” ve Katy Perry’nin pop şarkısı “I Kissed a Girl,” ve tabii ki Bartok uyarlaması albümün en dikkat çeken şarkıları… Kayıt çok çok başarılı. Albümde şarkı listesi son derece eğlenceli. Çoğu zaman hareketli icraların olduğu albümde bir dakika bile boşluk yok. Konuk müzisyenlerin her birinin önemli isimler olması albümün müzikal kimliğine yansımış.

I Kissed a Girl şarkısının orijinaline 1 dakika bile dayanamayan bir insan olarak -klibine Katy Perry hatırına bakarım ama:) – Stanley Jordan yorumu kurtarıcı gibi yetişiyor. Gitar detayları gayet başarılı. Sahne çok geniş. Albümün hemen plağı hemde CD’sinde okuyucularımız bu konuya dikkat etsinler. Kayıt tekniği dolayısıyla albümün odanızı kaplaması lazım. Platinum DMP ve Platinum Stereo kombinasyonu bu durumu başarılı şekilde sağlıyor. Detay seviyesi çok başarılı.

Camel – Moonmadness albümüne bakalım. Albümün CD’si ve 24Bit/92Khz dijital dosyalarına bakalım. Albümün yakın zamanda Universal tarafından basılan plağı konusunda da ayrıntılı bir yazı yayınlamıştım. Albümdeki müzisyenler şu şekilde. Andrew Latimer; gitar, flüt, “Another Night” ve “Air Born” şarkılarında vokaller. Peter Bardens; klavye “Spirit of the Water” şarkısında vokaller. Doug Ferguson bas, ve “Song Within a Song” şarkısında vokaller. Andy Ward; davul, perküsyon ve “Aristillus” şarkısında vokaller. 1976 yılında yayınlanan albüm Gama/Decca plak firması tarafından yayınlanmıştı. Topluluğun dördüncü albümü ve yukarıda yazdığım gibi Latimer, Bardens, Ferguson, Ward ve kadrosu ile son albümü. Albüm bir önceki tamamen konsept yapıdaki “The Snow Goose”a göre tekrar vokallerin gelmesi ile dikkat çekiyor. Bu albümde bir konsept üzerinde yoğunlaşmak yerine topluluk elemanlarının hikayeleri etrafında dönen albümün her şarkısında vokallerin farklı isimler tarafından yapılmasının sebebi de budur.

Albümün CD versiyonu ile plak versiyonu arasında hemen her açıdan farklılıklar olsa da, albümün yapısı itibarı ile bazı konularda bize ipuçları verecektir. Özellikle “Song Within a Song” gibi şarkılara baktığımızda sessiz arka plan üzerinde enstrümanların bütünlüğü, tonlar ve sahneye bakabiliriz. Bu şarkının vokalleri belirli bir efekt işleminden geçtiği için derinliğine özellikle dikkat ediyoruz. CD çalar başarılı bir performans gösteriyor benzer bir performansı dijital tarafta da alıyorum. Ancak CD çalar bence bir adım önde. Dijital medyanızın kalitesine göre bu denge değişiyor. Daha iyi dijital medya ile USB DAC’tan daha iyi performans elde edilebiliyor. Anlayacağınız dijital tarafta da medya kalitesi konusunda kaçış yok!

Platinum DMP ve Platinum Stereo kombinasyonu ne aradığını bilen bir meraklı kitlesine hitap eden ürünler. Sisteminde analog kaynak tarafına özellikle yoğunlaşan okuyucularımızın bu kombinasyon ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Ancak dinleme odasına iyi bir sistem almak isteyen ve tamamen dijital taraf ile vakit geçirecek okuyucularımız bu kombinasyonu zevklerine göre bir hoparlör ile eşleyerek gayet güzel bir sisteme sahip olabilirler.

Burada özellikle Platinum DMP ve Platinum Stereo ikilisinin elektrik kablolarına dikkat edilmesini özellikle tavsiye ediyorum. Ayrıca ara bağlantı konusunda da farklı denemeler yapmanızı öneririm. Ben normal koşullarda kendi kullandığım RCA ara bağlantı kablolarını denedim ancak merak edip XLR bağlantı da kullandım. Her ne kadar elimde bulunan XLR kabloları sınıf olarak RCA kablolardan bir kaç gömlek aşağıda olsa da, XLR bağlantı ile daha güçlü bir bas performansı elde ettim. RCA bağlantı da ise detay seviyesi daha mutlu edici idi. Yani bu kombinasyonu alacak meraklıların biraz deneme yapmasında fayda görüyorum.

Sonuç olarak Platinum Stereo amplifikatör 6 Ocak 2015 itibarı ile havale ile 5.954TL’lik fiyatı ile sınıfında çok iyi bir güç amplifikatörü olarak nitelendirilebilir. Sağladığı güç ile bir çok hoparlörü rahatlıkla sürebilecek olan ürün, detay seviyesi, özellikle bas çözünürlüğü ile hoşuma gitti. Quad Platinum DMP Medya Player ise hem pre özelliği hem CD çalar olması, hemde üzerinde USB girişi de barındıran bir DAC olması sebebi ile bu tarz bir ihtiyacı olan meraklılar için güzel bir çözüm olarak gözüküyor. Genel anlamda her özelliği ortalamanın üzerinde bir performans gösteren ürün 6 Ocak 2015 itibarı ile havale ile 7.710TL’lik fiyatı ile çok ucuz sayılmaz. Bu noktada Dukkan Hifi’nin yaptığı bir kampanya ile daha önce Stereo Mecmuası’nda da mercek altına aldığımız Townshend DCT 300 kablo ile hazırladığı özel pakete göz atabilirler. Netice olarak Platinum DMP ve Platinum Stereo özel ihtiyaca yönelik başarılı bir sistem olarak değerlendirilebilir.

QUAD Platinum DMP ve Platinum Stereo
Quad Platinum DMP Medya Player: D/A Dönüştürücü : Crystal CS4398 24-bit/192kHz delta sigma Frekans Cevabı : 20Hz – 20kHz (±5dB) Çıkış Voltajı : 2.42V, RCA (sabit & değişken) 2.44V XLR dengeli (sabit & değişken) Çıkış Empedansı : 100 Ohm Sinyal / Gürültü Oranı : >104dB Dijital Ses Girişleri : 3 x RCA, 3 x Optikal (TosLink), 1 USB Dijital Ses Çıkışı :1 x Optikal (TosLink), 1 x BNC, 1 x RCA, 1 x AES/EBU Ölçüler (Y x G x D) : 160 x 380 x 400mm
Quad Platinum Stereo Güç Amplifikatörü: Güç Çıkışı : 2 x 150W RMS @ 8 ohm Girişler : 1 x RCA, 1 x XLR Toplam Harmonik Distorsiyon : >0.010% Giriş Empedansı : 10 kOhm Kazanç : 32.5dB Frekans Cevabı : 20Hz – 100kHz (±1.0dB) Dinamik Aralık : >100dB Ölçüler (Y x G x D) : 160 x 380 x 400mm
Fiyat: Quad Platinum DMP Medya Player: 7.710TL 6 Ocak 2015 itibarı ile havale ile / Ayrıntılar için tıklayınız
Fiyat: Quad Platinum Stereo Güç Amplifikatörü 5.954TL 6 Ocak 2015 itibarı ile havale ile / Ayrıntılar için tıklayınız
Temsilci Quad Türkiye / Dağıtıcı: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: