Quad Link D-1 DAC


Quad, okuyucularımızın aşina oldukları bir marka. Stereo Mecmuası’nda zaman zaman firmanın ürünlerini inceliyoruz. Bu kez firmanın Link D-1 DAC’ını inceleyeceğiz. Bu DAC firmanın pazara sürdüğü ilk USB DAC ve ülkemize gelmesinin hemen ardından Stereo Mecmuası’nda mercek altına alındı. DAC için kısa bir kurulum rehberini aşağıda bulabilirsiniz. Rehberin ardından incelememize devam edeceğiz.

Quad tasarımcıları sürücüleri kutu içeriğine dahil etmiş. Minik bir CD içerisinde gelen sürücüleri bilgisayarımıza kurmamız gerekli. Ben bir sebepten dolayı ürün kutularından gelen CD’lerden sürücü kurmayı sevmiyorum. Web sitesinden indirip sürücüleri kurmak her zaman daha mantıklıdır. Çünkü firmalar sürücülerde devamlı küçük güncellemeler yaparlar ve en güncel sürücü en dertsiz olanıdır. Quad’ın sürücü boyutları çok küçük bir kaç saniye içerisinde kuruluma başlayabiliriz. Bu arada slot-in tipi CD sürücüye sahip olanlar bu küçük CD’leri asla kullanmasınlar. En güncel sürücüyü buradan indirdikten sonra klasik kurulum işlemine başlayalım. Kurulum düzgün şekilde yapılınca Windows aygıt denetimi masasında yeni DAC’ımız yukarıdaki gibi gözükecek.

Bağlantıyı ve kurulumu yaptıktan sonra bilgisayarınızın sağ alt köşesindeki hoparlör ikonuna sağ tıklayıp “Kayıttan Yürütme Aygıtlarını” seçin. Bu konumdayken Quad XU1 sekmesine sağ tıklayıp “Varsayılan Aygıt Olarak Ayarla” seçeneğine tıklayınız. Böylece  Quad Link D-1 DAC takılı olunca sesi bu cihaz üzerinden alacağız.

Şimdi Özellikler ekranında dolaşmaya başlıyoruz. Gelen ekranda “geliştirmeler” sekmesini seçip “tüm geliştirmeleri devre dışı bırak kısmını aktive ediyoruz. Aklınızda bulunsun hemen her türden DAC için bu ayarları yapmanızda fayda var.

Bu işlemin arkasından “Gelişmiş” sekmesinde 24 Bit 96000Hz Stüdyo kalitesini seçerek işlemleri sona erdiriyoruz. Aslında bu kısımda her defasında ayar yapmakta mümkün ama ben bir süre sonra sıkıldığımdan fazla uğraşmıyorum. DAC’ları hayatımızı kolaylaştırmak için sistemlerimize ekliyoruz. Her defasında ayar yapmak pek işime gelmiyor doğrusu… Böylelikle kurulumu yapmış olduk, hayırlı uğurlu olsun…

Quad Link D-1 DAC oldukça küçük boyutlu bir cihaz. Alüminyumdan üretilmiş bir şasisi var. Açma kapama düğmesi yukarıya monte edilmiş. Ön kısmında beyaz led ışıklar ile cihazın açıp olduğunu ve işlenen dosyaların çözünürlüğünü gösteren panel bulunuyor. Cihazın arkasında ise soldan sağa doğru güç girişi, USB girişi, koaksiyel çıkış, optik çıkış ve analog RCA çıkışlar bulunuyor. Burada Quad tasarımcıları farklı bir iş yapmışlar. Bu cihazı masa üstünde bir nevi DDC (Digital to Digital Converter) olarak kullanma  yöntemini benimsemişler. Teorik olarak sorun yok ancak pratikte koaksiyel veya optik çıkışları, giriş olarak kullansalar bence daha mantıklı olurdu. Bu sayede “Eski CD Çalarlarımıza Can Vermek” yazı dizimizde belirttiğim gibi farklı dijital kaynaklarımızı yükseltme gibi bir şansımız da olurdu.

DAC’ı ana sistemime bağlamadan önce hemen oyun ve iş amaçlı kullandığım sistemime taktım. Bu sistem içerisinde ProAc Tablette Reference Signature hoparlörler, Goldnote firmasının yeni AP7 kompakt amplifikatörü, Hifiman HE-500 kulaklıkları kullandım. Kullandığım kablo ise Wire World firmasının giriş seviyesi Ultraviolet modeli. Bir süre bu sistemi kullanarak müzik dinledim ve oyun oynadım. Pişme işlemleri ilerleyince Quad DAC ana sisteme dahil oldu.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: