Bilgisayar Dünyasındaki Gelişmeler ve Hifi Dünyasına Olası Yansımaları

Günümüzde bilgisayarlar hifi dünyasının içerisinde kendilerine sağlam bir yer buldular ve hepimizin hayatında öyle veya böyle bir yer sahibi oldular. Müzik dinlemek için dijital medyaları kullanan meraklılar farklı işletim sistemlerine sahip, farklı özelliklerdeki bilgisayarları kullanıyorlar. Bu alanda son yıllarda Linux meraklıların özelleştirilebilirlik imkanlarının genişliği sebebi ile gitgide daha fazla ilgi çeker hale geldi. Evet kullanım ve özellikle kurulum süreçleri çok kolay değil ancak meraklıların hazırladığı rehberlerle adım adım kurulum yapmak eskisine göre çok daha kolay. Bu alanda özellikle İngilizce bilenler için ucu bucağı olmayan rehberler emrinize amade. Stereo Mecmuası forumlarında da hem Transport PC hemde farklı sistemlerde Linux çözümleri mevcut, bir göz atabilirsiniz. Ancak bu yazımda Linux veya Apple dünyasını değil Windows dünyasını ele almak istiyorum. Yeni Windows 10 ile gelecek özellikler hariç bu yazıdaki bir çok gelişme eş zamanlı olarak hem Linux hemde Apple platformlarında kullanılabilir.

Geçtiğimiz ay içerisinde Windows 10 Developer Preview (geliştirici ön izleme) sürümünde yeni işletim sisteminin kendi içerisinde gelişmiş video ve ses kodekslerini desteklediği ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu yeniliklerin; yeni Windows işletim sisteminin salonlardaki ev eğlence sistemlerini de düşünülerek hazırlandığını gösteren bir ipucu olduğu şeklinde yorumlandı. Günümüzde telefon ve tabletlerin önlenemez yükselişi kişisel bilgisayar satışlarına çok büyük bir darbe vurdu ve yeni kullanım alanları bularak bilgisayar pazarını genişletmek en azından erimesini önlemek Microsoft ve beraber hareket eden bilgisayar üreticilerinin en önemli hedefi.

Ön izleme sürümünde yeni işletim sisteminin günümüzde bir nevi yüksek çözünürlüklü görüntü standardı haline gelen “MKV” formatına tam destek verdiği görülüyor. Görüntü, ses ve hatta altyazı desteğinin işletim sistemi içerisine gömülmesi yukarıda yazdığım yeni pazar hedefini destekliyor. Bunun yanında çok üst düzey çözünürlüklü High Efficiency Video Coding (HEVC) formatına da destek verilmesi bir diğer ilginç hareket. İlerleyen dönemlerde kızışacak 4K pazarının televizyon pazarına yeni bir oyuncu geliyor.

Ancak asıl önemli konu Microsoft tarafından da onaylanan FLAC desteği. İşletim sistemi ek bir yazılıma gerek duymadan FLAC formatını çalabilecek. Bunun için üçüncü parti yazılımlar kurup ayar yapmaya gerek olmayacak. Bu durum bir şekilde bilgisayarını müzik sisteminde kullanmak isteyip ayarlarla uğraşmak istemeyen meraklıları ilgilendirdiği gibi yeni Windows 10 işletim sistemini kullanacak telefon ve tabletlerde de FLAC desteğinin olacağı anlamına geliyor.

Yeni tüm işletim sistemlerini ilgilendiren bir yenilik Intel firmasının yeni “Core M” işlemci platformunun ortaya çıkması. Peki “Core M” neden önemli. Bu yeni işlemci jenerasyonu, Intel firmasının yeni mimarisini kullanan ve gelişmiş üretim teknolojisi ile üretilen ürünler. Bu işlemcilerin en önemli özelliği ise çok çok düşük güç tüketimini ve makul performansı bir arada sunmaları. Bunun faydası ne olacak derseniz ısınmayan ancak performansı da yüksek olan bilgisayarların ortaya çıkması. Dolayısıyla çok ince, hafif ve fan içermeyen bilgisayarlar hayatımıza girecek. Hatta girmeye başladı. Apple’ın yeni MacBook’unun yanında Asus, Lenovo ve Dell gibi önemli üreticiler bu yeni platformu kendi bilgisayarlarında beğeniye sunmuş durumdalar. Fanlarından arındırılmış bu yeni nesil sessiz bilgisayarlar müzik sistemlerinde kendisine yer bulacaklar. Hifi’de uzak durmaya çalıştığımız titreşimleri bilgisayar içerisinde yaratan iki bileşen kalmıştı. Birincisi soğutma amacı ile kullanılan fanlar, diğer ise sabit disk sürücüler.

Bugünlerde SSD (Solid State Drive veya Türkçe Katı Hal Sürücü) fiyatları gitgide düşmeye başladı. GB başına ödenen para her ne kadar düşüyor olsa da, hala klasik disklere göre çok daha pahalı durumdalar. Ancak, göreceli düşük performanslı SSD’lerin fiyatlarındaki hızlı düşüşler onları hem bilgisayarlarımız, eğer kullanıyorsak müzik server’larımızda daha kolaylıkla kullanabilmemizin önünü açıyor. Müzik dinlemek için çok üst performanslı SSD’leri satın almamız gerekmiyor. Kendi denemelerimde bir müzik server veya bilgisayarda daha hızlı disklerin kullanılmasının hiçbir avantajını görmedim. 2015 yılında SSD’ler ucuzlamaya devam edecek ve müzik amaçlı bilgisayarlarımızda daha fazla kullanılacak.

Ancak bana sorarsanız asıl gelişme NAS, (Network Attached Storage veya Ağa Bağlanabilen Depolama Ünitesi) alanında yaşanıyor şu sıralar. NAS nedir derseniz, bir nevi depolama amaçlı kullanılan mini bir bilgisayar diyebiliriz. Söz konusu hifi olduğu için müzik dosyalarınızı sisteminizden uzakta barındırabildiğiniz, ister ethernet ister kablosuz olarak bu dosyaları çalabildiğiniz, bilgisayar veya streamer’ınıza aktarabildiğiniz bir depolama çözümü.

Geçmişte NAS’lar iki sebep dolayısıyla çok azımızın evine girmişti. Bunlardan birincisi yüksek fiyatları, ikincisi ise kurulumlarının çok kolay olmamasıydı. Geçtiğimiz seneler içerisinde ev kullanıcılarına yönelik ürünlerin ortaya çıkmasıyla fiyatlar Dolar bazında makul hale geldi. Ancak asıl önemlisi hemen her şeye “next” diyerek kurabildiğiniz ürünler ortaya çıktı. Karmaşık ayarları basit bir arayüz ile çocuk oyuncağı gibi bir kaç dakikada yapabilmek büyük bir kolaylık. 2015 senesi içerisinde daha fazla meraklının evinde NAS’ları göreceğimizi düşünüyorum…

Bir diğer ilginç gelişme ise yüksek çözünürlük destekleyen DAC’ların fiyatlarının düşme eğilimine girmesi. Şu an için 300 Dolar altına doğru bir düşüş hareketi devam ederken, bu tarz ürünleri daha fazla insanın hatta odyofiller haricindeki geniş kitlelerin de kullanmaya başlaması. Texas Instruments firmasının Burr-Brow markası altında pazara sunduğu yongasetlerini kullanan ürünler tabii ki sektörün referans seviyedeki ESS Sabre yongasetlerinin hemen ardında yer alsa da, giriş seviyesi bir sistemde böyle bir DAC’ın bile beklentilerin üzerinde performans artışı sağladığını görebiliyoruz.

Be gelişimin tetiklenmesi Tidal, Deezer ve Spotify gibi yeni servislerin geniş kitlelerce kabul görüp kullanılması ile oldu. Sektörün en büyük oyuncusu Apple iTunes tarafında da bazı gelişmelerin belki Beats Music gibi dolambaçlı yollardan geleceği söyleniyor. Ancak bu tarz stream servislerinin gitgide popüler olması kendi cihaz pazarını da oluşturuyor. Bu yansımaları DAC’lardan kulaklıklara kadar geniş bir alanda göreceğiz 2015 senesinde. Özellikle hızlı hareket etmekte zorlanan büyük üreticiler bu yeni pazara hem ürün çeşitliliği hemde fiyatlandırma olarak uymak zorunda olduğu için genel bir fiyat düşüşü veya aynı fiyata daha iyi donanımlar alma şansımız artacak.

Benzer bir gelişme music streamer’lar alanında yaşanıyor. Büyük tüketici elektroniği firmaları bu alandaki gelişmeleri tam anlamı ile kavrayamadan daha önde adı sanı duyulmamış bazı üreticiler tüketici isteklerini özümseyerek öyle ürünlerle pazara çıktı ki bir anda pazarın hakimiyetini ellerine aldılar. 2015 senesi büyük üreticilerin streamer cihazlarının fiyatlarının 1.000 Dolar altına indiği ve pazarın isteklerine yönelik şekilde donatıldığını göreceğiz. Tüm bu gelişmeler tüketiciler açısından daha az para ile daha fazla özellik almak noktasında önemli avantajlar yaratabilir…

Tags: