Transparent Cables Performance USB Cable

Transparent Cables ülkemizde genellikle üst uç sistemlerde denk geldiğimiz bir marka. Ancak Transparent Cables’ın gerçekten geniş bir ürün yelpazesi var ve en önemlisi farklı fiyat kategorilerinde kabloları mevcut. Göreceli daha uygun fiyat etiketlerine sahip ürünlerinden Performance USB modeli ile Transparent Cables dünyasına bir giriş yapalım. Firmanın daha yüksek USB kablo modelleri tabii ki mevcut. Belki ilerleyen haftalarda onlara da bir göz atarız.

Performance USB kablosu, Transparent’ın son derece şık ambalajında geliyor. Kutuyu açtığınızda açık bordo rengi kablo sizi karşılıyor. Kablonun eğilip bükülmesinde sıkıntı yok. Genelde DAC ve bilgisayar sistemlerimiz raflarımızın en ücra köşelerinde olduğu için -en azından bende öyle- kablonun rahat eğilip bükülmesi benim için önemli bir kriter. Kablonun konektörleri gayet kaliteli gözüküyor. Ayrıca taktığınız zaman hissedebilen hassasiyet gayet başarılı; konektörler yuvaları gayet iyi tutuş sağlıyor.

Şimdi geleneksel uyarı… Her zaman yazdığım gibi okuyucularımıza tavsiyem USB kablolara ne kadar şüphe ile bakıyor olursa olsunlar, temsilci firmalardan ürünleri mutlaka deneme amaçlı tedarik edip kendi sistemlerinde denesinler. Günümüzde neredeyse tüm firmalarımızın fiyatını ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı gönderiyor. Eğer beğenmezseniz veya sisteminize uyum sağlamaz ise siz ürünü iade edince paranız iade ediliyor. Bu sayede kendi sisteminize en uygun seçenekleri belirleyebilir ve doğru alışveriş yapabilirsiniz.

Artık hızlı bir şekilde kabloyu pişirmeye başlayabilirim. İlk önce çalışma odamdaki sisteme bağlayarak müzik dinliyor, oyun oynuyor ve video seyrediyorum. Bu sistem Audioengine A5+ hoparlör, uzun bir süredir denemelerde kullanılmak üzere elimde bulunan Matrix X-Sabre DAC ve kişisel bilgisayarımdan oluşuyor. Belirli bir süre bu şekilde kullandıktan sonra DAC ve bilgisayarımı ana sistemime bağlayarak asıl dinletilere geçiyorum. Bu kış döneminde dinleme odamda ayrıca bir bilgisayar tabanlı sistem oluşturacağım. Ancak şimdilik getir götür ile idare ediyorum…

Denemelerimde farklı tarzlarda albümler dinlemeye çalıştım. Hem özel dijital kopyalar hemde kendi oluşturduğum farklı formatlarda testlere devam ettim. Son dönemlerin kendi dinleme listemde bol bol yer bulan Crescent albümüne bir bakış atalım. 1964 yılında Impulse! plak firmasından A-66 koduyla yayınlanan albümde Coltrane’in yanında bilindik bir kadro var, Jimmy Garrison bas, Elvin Jones davul, McCoy Tyner – piyano. Coltrane’in diskografisindeki en farklı albümlerden bir tanesi olan Crescent sanırım karanlık bir albüm olarak tanımlanabilir. Albümün hikayesi son derece bilindik, dörtlü albümü kaydetmek için meşhur Rudy Van Gelder stüdyosuna giderler neredeyse tüm şarkıları çalıp bir de üzerine bir kaç şarkının da farklı varyasyonlarını çalarlar.Arkasından bir kaç gün sonra kalan şarkılar tamamlanır. Albümün genel hatları Coltrane’nin ilerleyen yıllarda daha serbest bir caz açılımı yapacağı formüle dayanır. Ana melodi hatları üzerinde sololar ve kısa atışmalı emprovize bölümler. Şimdi albüm neden karanlık diye yorum yaptım.

Albümün elimde hem plağı hem CD’si var. Plak özel bir baskı değil ama keşke elimde ORG’nin özel baskısı olsa diye geçmiştir. İlk şarkı Crescent’i dinlemeye koyulun. Daha ilk notalarda Coltrane tenor saksofonundan pek mutlu olmayan notalar üflemeye başlıyor. Arka planda piyano düşük bir ritmle eşlik ederken davul zil ağırlıklı aksak bir yapıda nota hatlarını takip edip belirli notlarda zil vuruşları ile şarkıyı yönlendiriyor. Şarkının gelişme bölümünde daha ritmli olan kısımda Coltrane öyle bir tonla soloya çıkıp devam ediyor ki, özellikle eski Coltrane sound’unu sevenler için bir farklılık olduğu hemen fark ediliyor. Sistemimde tonlar olması gerektiği gibi. USB kablolar son dönemlerde detay konusunda sınıfı aşıyor hatta Stereo Mecmuası’nda denediğimiz bir çok giriş seviyesi kablo bu konuda çok başarılı tablolar çizdi. Transparent Performance USB kablo da detay konusunda gerçekten çok iyi bir tablo çiziyor. Tonlar metalik değil. Sistem kendi içinde makul ölçülerde çalıyor.

Yaz aylarında Universal plak şirketi Kiss albümlerinin büyük bir bölümünü ülkemize getirdi. Kiss hayranı değilimdir ancak yeni plakların baskı kalitesi çok çok iyi. Bu plaklardan bir kısmını HRT Line Streamer+ ile dijital formatlara çevirip yazlığa giderken yolda dinlemek keyifli oluyor. Creatures of the Night albümünün kendi hazırladığım dijital kopyasını mercek altına alayım hemen. Orijinal baskılarda biraz silik olan baslar daha ön planda aynı şekilde zillerde. Albüm çok önemli bir albüm değil belki ama gençlik yıllarımızda başlı başına birer hit olan “Creatures of the Night” “I Love It Loud” gibi şarkıları da dinlemek ayrı bir nostalji :) Dinletilerimde duyduklarım hoşuma gitti doğrusu. Genel olarak çok mutluyum, detay seviyesi çok iyi. Gitar tonları olması gerektiği gibi. Vokaller ise oldukça ön planda ki, bir çok Kiss albümünün karakteristiğidir.

Dinlemelerime çok farklı albümler ile devam ediyorum. Stok kablolara ve bilişim sektöründen daha iyi performans gösteren kablolara göre (örneğin Belkin) Transparent Cables Performance USB kablo ile detay seviyesinde çok ciddi bir artış var. Arka plan sessizliği gayet iyi. Özellikle DAC ile uyum sağladığında ki Matrix X-Sabre ile gayet iyi bir uyum sağlanmış gibi gözüküyor tonlarda rahatsızlık verici bir durum söz konusu değil. Ben kabloyu başarılı buldum.

Transparent Cables Performance USB ülkemizde 100 Dolar + KDV’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat hifi dünyasında giriş seviyelerinde bile oldukça makul sayılır. Değerlendirmeye işin fiyat yönünü de göz önüne alarak devam edersek Transparent Cables Performance USB kablonun fiyat performans oranının çok çok yüksek olduğunu söylemek gerekli. Bu fiyat seviyesindeki bir kablo için sahne, ton, detay seviyesi gibi tüm beklentiler fazlası ile karşılanıyor. Özellikle giriş seviyesindeki makul fiyatlı DAC’lar için bir performans arttırım çarpanı olarak harika iş yapacaktır bu kablo. Sisteminde göreceli makul fiyat etiketi olan DAC’lar bulunan ve USB kablonun etkilerini fazla para harcamadan görmek isteyenlere şiddetle tavsiye edebileceğim gibi, ortalamanın bir tık üzerindeki DAC’lar ile de kullanabileceğiniz bir kablo. Bu fiyata çok başarılı bir sonuç elde edeceğinizi söyleyebilirim şimdiden!

Transparent Cables Performance USB Cable
Giriş seviyesi USB kablo.
Fiyat: 100 Dolar + KDV /online satın almak için tıklayın
Temsilci: Lotus Concept www.lotusconcept.com / Online Satış Audio AVM www.audioavm.com