Quad Artera Serisi Dinleme Notları

Gelelim dinleti notlarına. İlk olarak en merak ettiğim cihaz olan Quad Artera Play’i kendi sistemime bağlıyorum. Sadece dijital kaynaklarımı ve pre-amplifikatörümü devre dışı bırakıyorum ve J.C.Verdier Triode Spirit güç amplifikatörümü ve Audiophile Phono Box ile pikabımı Artera Play’e bağlıyorum. İlk merak ettiğim şey tabii ki CD çalar. Hemen albümler havalarda uçuşmaya başlıyor.

Örneğin Norah Jones’un yeni albümü Day Breaks ile başlayalım. Albümün prodüksiyonu üzerinde oldukça çalışılmış ve gerçekten çok başarılı bir kayıt yapılmış. Üzerine albümde müzisyenin köklerine döndüğü bir albüm olunca dinlemesi gerçekten keyifli hale gelmiş. İlk dikkat çeken şey tonların özellikle de vokallerin bulunduğu orta frekansların tonu. Son derece sıcak bir ses elde ediyorum. Bunun yanında detay seviyesi de başarılı. Burada tabii ki yazının ilk bölümünde bahsettiğim gibi dijital filtreler ile oynayarak farklılıklar elde edebilirsiniz. Ancak ben genel olarak Narrow tercihi ile yoluma devam ediyorum. Lambalı amplifikatör, solid state pre-amplifiktör kombinasyonu gerçekten keyifli bir sonuç veriyor. Buna bir de yenilenmiş dijital analog çevirici ile donatılmış CD çalar eklenince ortaya çıkan manzara başarılı.

Ancak Artera Play üzerindeki asıl bomba bana sorarsanız bilgisayarınızı bağladığınız zaman ortaya çıkıyor. Tamamen yenilenmiş ve modernleştirilmiş DAC, daha önceki modellerde Quad DAC kullanan meraklıların da kulaklarına inanamayacakları kadar başarılı sonuçlar veriyor. Daha önce Link D-1 DAC  ve bu altyapıyı kullanan Quad dijital kaynakları kullanıyorsanız dinlediklerinizi unutun. O dönem testler sırasında Amy Winehouse At The BBC medyalarını tekrar bulup, dinleti notlarımı çıkartıyorum. Aradaki fark muazzam. Yeni DAC daha keskin çizgilere sahip ve özellikle üst frekanslarda tonlar ve detay direkt olarak çok üstün. Hele ki yüksek çözünürlüklü dosyaları JPlay gibi gibi bir yazılım ile çalmaya başlarsanız kazanım daha da artıyor.

Bir pre-amplifikatör olarak kullanmak yine beni mutlu ediyor. Denemelerimde pikap kombinasyonumu kullanıyorum. Robin Ticciati yönetiminde İskoç Oda Orkestrasından Haydn: Symphony No. 101 dinliyorum. Yazıda da belirttiğim gibi eserin ilginç ritmi insanda bir nevi meditasyon modu yaratıyor. Detay seviyesi gayet başarılı. Tonlar duymayı beklediğim tarzda. Pre-ampli değişikliği sonrasında elde edilen sahne müziğe daha fazla odaklanmak yerine atmosfere yani müziğin oda içerisindeki yayılımını sağlayan türden. Farklı kablolar ile yaptığım denemelerde özellikle solid-core tabir edilen bakır kabloların benim daha çok hoşuma giden bir performans gösterdiğini gördüm. Çok çok eski ve ucuz bir Cardas kablo da gerçekten başarılı sonuçlar verdi.

Quad Artera Play, aslında tam anlamı ile benim sorunlarımın çözümü gibi duruyor. Şöyle ki, 3 katlı bir stand kullanıyorum ve CD çalarımı farklı bir yerde tutmak zorundayım. Play üzerinde hem pre-amplifikatör hemde CD çalar ve DAC bulunduğu için daha az yer kaplayan bir sisteme sahip oluyorum. Bunları yaparken de varolan sistemime göre herhangi bir kayıp yaşamaz iken özellikle dijital tarafta önemli bir detay seviyesi artışı yaşayabiliyorum. Bu tarz bir arayışı olanlar Artera Play’i mercek altına alabilirler. Tabii ki tam donanımlı bir pre-ampliye göre bazı eksikliklerde yok değil. Daha fazla kaynak girişi veya tam donanımlı bir veya iki adet pre-out/ tape loop benim bakış açımdan en önemli eksiklikler olacaktır. Ancak bunlar vazgeçilmez değil, en azından benim için…

Şimdi benzer denemeleri Artera Stereo ile yapıyorum. Bu kez lambalı amplilerimi devre dışı bırakarak kendi dijital kaynaklarım ve pre-amplifikatörümü devreye sokuyorum. Güç amplifikatörü olarak Artera Stereo devrede. Öncelikle daha önce farklı Quad amplifikatörleri kullandıysanız ve sisteminize eklediyseniz gitmeniz gereken kombinasyonu üç aşağı beş yukarı biliyorsunuzdur. Ancak Artera Stereo’da işler biraz daha farklı. Öncelikle kullanacağınız hoparlör, seçeceğiniz kablolar geçmişe göre üzerinde daha fazla mesai harcayacağınız alanlar. Örneğin ben kendi kablolarım ile JBL monitörlerimi bağladığımda elde ettiğim ses bir Quad amplifikatöre göre az müziğe odaklanabildiğim daha dağınık bir ses oldu.

Adım adım ilerleyerek bu durumun sebeplerini bulmaya çalıştım. İlk olarak Gryphon PSC hoparlör kabloları yerine 80’lerden kalma son derece basit bir QED kabloyu sistemime taktım. Tonlamalar adım adım kendine gelmeye başlarken müziğin genelindeki dağınıklık toparlanmaya başladı. Ara bağlantı kablolarında yine basit ve eski bir Cardas kablo ile bu kazanımlar daha da artmaya başladı. Hoparlör konusunda da değişiklik yaparak JBL monitör yerine Triangle Titus EX ve makul fiyatlı bir BBC LS3/5a replikası ile denemeler yaptım. Özellikle Triangle Titus ES ile gerçekten keyifli bir ses elde etmeyi başardım.

Benim JBL monitörlerim gibi sert karaktere sahip, keskin tizleri olan bir hoparlörü kullanmak yerine daha modern bir hoparlör kullanmak daha akıllıca olacaktır Artera Stereo ile. Farklı kablo kombinasyonları deneyerek ve hoparlör yerleşimleri ile oynayarak olması gereken veya olması gerekene yakın bir performans elde etmeye başlıyorum. Dinletilerimde ana kaynak olarak pikabıma odaklanıyorum. Örneğin Jack White’ın yeni albümü olan Acoustic Recordings 1998 – 2016‘ya bir bakış atalım. Albüm her ne kadar rock müzikten country, folk ve diğer komşu türlere kadar geniş bir yelpazeyi içerse de, hem başarılı icralar hemde White’ın kayıtlar konusunda neredeyse ruh hastası seviyesindeki detaycılığı ile tarzını sevmeyen insanların bile keyifle dinleyebileceği bir albüm olmuş. White Stripes döneminden hatırladığımız “Hotel Yorba” gibi şarkılarda gitarın tonu gayet keyifli hale gelmiş durumda.

Tizlerin aşırı keskinliği de artık rahatsız etmiyor ki biliyorsunuz eski Triangle hoparlörler bir çok meraklı tarafından tizlerinin baskınlığı yüzünden sevilmez. Bu durumdan ES serilerinden sonra bahsetmek pek kolay değil aslında. Ancak çok daha yumuşak tizler elde ediyorum. Bu yumuşaklık üst frekansların arka plana itilip etkisinin azalması olarak tanımlanmamalı. Orta frekanslardaki kazanımların yanında özellikle alt frekanslar da çok daha etkileyici hale geliyor. Görünüşe göre Quad hoparlörler veya benzeri sound’a sahip hoparlörler ile kombine edince daha iyi performans elde edebileceğimiz bir ampli söz konusu. Açıkçası son yıllarda Quad’ın en başarılı hoparlörlerinden birisi olduğunu düşündüğüm “S2 modeli gibi bir hoparlör ile harika sonuçlar elde edebileceğinize eminim.

Gelelim tüm Artera serisini bir araya getirmeye. Her iki cihaz ile uzun saatler geçirmenin vermiş olduğu deneyimle hızlı bir şekilde uygun bir kombinasyon kurmaya başlıyorum. Ara bağlantı kablosu olarak Cardas’ın XLR-XLR Clear Light modeli, hoparlör kablosu olarak Acoustic Revive, elektrik kabloları olarak yine Acoustic Revive modellerini tercih ediyorum. Hoparlör olarak bir önceki hoparlörümü (Beyma/EV kombinasyonu) devreye sokuyorum. Dijital filtre sistemi “Narrow” yerine “Wide” oluyor. Sanki elimle koymuş gibi tüm denemelerimden çok daha keyifli bir ses elde ediyorum. Aslına bakarsanız kafamda Quad S serisi veya biraz daha fazlasını harcayarak “Z” serinin bu kombinasyonu tamamlamak için en uygun seçenek olduğunu düşünüyorum. Aslına bakarsanız sırf merakımdan önümüzdeki günlerde Dükkan Hifi’da bu kombinasyonu dinleyeceğim.

Gelelim kurduğum sistemde elde ettiğim sese. Açıkçası makul boyutlardaki bu ikili boyutlarından beklenmeyecek bir sese sahip. Elde ettiğim ses çok detaylı, çözünürlüğü süper yüksek bir ses değil. Hatta çok hardcore odyofilleri mutlu etmeyecek bir ses olduğunu söyleyebilirim. Kendi içinde dengeli, ton ile detay arasındaki ilişkinin makul ölçülerde olduğu bir sistem. Daha ucuz kablolara geçiş yaptığımda belki detay seviyesinde bir miktar kayıp yaşıyorum ancak tonlar hala olması gerektiği gibi. Müzikallik manasında Artera serisinini kutularını ilk açtığınızda belki daha önce denediğiniz Quad ürünleri ile aynı seviyede değil ancak üzerinde kafa yorup uygun kombinasyonları kurabilirseniz işin rengi değişiyor. Özellikle de Artera Power için. Örneğin Quad Platinum DMP ve Platinum Stereo kombinasyonunda bu denli yoğun mesai harcamamıştım… Uzun lafın kısası biraz mesai yapacaksınız!

Tüm bu denemelerin sonunda gelelim son sözlere. Quad Artera Play Ekim 20016 itibarı ile KDV dahil 2.420 Dolar karşılığı yaklaşık 7.000TL’lik fiyatı ile şimdiye kadar dinlediğim Quad dijital kaynaklar arasında farklı bir yere sahip. Son derece zengin ve modern şekilde donatılmış başarılı bir HD Dac, Pre ve CD Çalar kombinasyonu olduğunu söylemem lazım. Bu seviyelerde bir ürünün fiyatına bakarak ödediğiniz bedelin karşılığını ses olarak elde ettiğinizi çok kolaylıkla söyleyebilirim. Ben oldukça beğendim. Serinin güç ünitesi Artera Stereo ise Ekim 20016 itibarı ile KDV dahil 2.575 Dolar karşılığı yaklaşık 7.500TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Gerek tek başına kullandığınızda gerekse de Artera Play ile kombine ettiğinizde tam performansını elde edebilmek için hoparlör ve kablolama konusunda biraz mesai harcayacağınız bir ürün olmuş. İkili beraber son derece makul boyutlarda, çok şık tasarımlı ve “Quad” sesini elde edebileceğiniz bir sistem kurmak için uygun imkanları sağlıyor.

not: İlerleyen haftalarda S veya Z serisi ile dinleme notlarımı ayrıca kişisel olarak merak ettiğim Play artı Quad II-Classic kombinasyonunu dinleyip burayı güncellerim…

Quad Artera Stereo
Ölçülmüş Çıkış Gücü 140W 8 ohm (<1% THD,1kHz) Toplam Harmonik Bozulma <0.003% (100W, 1kHz) <0.03% (100W, 20Hz-20kHz)Frekans Aralığı -0.5dB (20Hz-20kHz, ref. 1kHz) -3dB (20Hz-70kHz, ref. 1kHz) Giriş Hassasiyeti 980mV(RCA Giriş) Giriş Empedansı 10kohm (Balanced) 15kohm (Unbalanced) Sinyal Gürültü Oranı(S/N) 115dB (A weighted, ref. 140W) Maksimum Güç Tüketimi 750W Girişler 2 x XLR, RCA Çıkışlar Speaker A+B Bekleme Halinde güç Tüketimi
Fiyat: 2.575Dolar (KDV Dahil Ekim 2016 itibarı ile) / online satın almak için
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com

Quad Artera Play
D/A Çevirici ESS ES9018 32bit DAC Çıkış Seviyesi (1kHz) 0 – 2.5 Vrms (PRE Outputs) 0 – 5 Vrms (Balanced Outputs) L/R Kanal Ayrımı ±0.02dB (1kHz) Frekans Aralığı -0.2dB (20Hz-20kHz, 1kHz) Toplam Harmonic Bozulma <0.001% (20Hz-20kHz) Lineerlik ±0.01dB (20Hz-20kHz) Sinyal Gürültü Oranı (S/N) >110dB (1kHz) >118dB (Weighted, 1kHz) Kanal Ayrımı >100dB (1kHz) USB Girişi 1 × USB (Support HID)USB Girişinde Desteklediği Çözünürlükler 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz, 384kHz USB DSD DSD64, DSD128, DSD256 Boyutlar (G x D x Y) 320 x 320 x 105mm Ağırlık 8.5 kg
Fiyat:  2.420Dolar (KDV Dahil Ekim 2016 itibarı ile) / online satın almak için
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: