Aurum Cantus F6600

Stereo Mecmuası okuyucuları Aurum Cantus markasına sanırım aşinalardır. Daha önce web sitemizde Aurum Cantus M103 ve V3M modellerini mercek altına almıştık. Aradan uzun zaman geçtikten bu kez Aurum Cantus F6600 modelin ben kendi evimde deneme fırsatı buldum. Sizlere de deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. İsterseniz ilk önce firmaya tanımaya çalışalım.

Aurum Cantus, 1994 yılında kurulmuş bir üretici. Üretici üst sınıf performans veren hoparlörler üretmek amacı ile yola çıkmış ve özellikle alüminyum ribbon sürücüler konusunda önemli çalışmalar yapmış bir firma. Bu alanda kendilerini geliştirebilmek üzere kapsamlı bir tesis Aurum Cantus modern her türlü elektro-akustik testinde yapılabildiği gelişmiş bir üretim sürecine sahip. Kuruluşunun ardından 1997 yılında “G” serisi alüminyum ribbon sürücüleri ile donattığı hoparlörlerin dünya çapında başarılı olmasının ardından “APR” alüminyum ribbon sürücüler ve “AC” serisi woofer’lar ile başarısını pekiştirmişler. 2001 yılında kendi hoparlörlerini de pazara süren marka, günümüzde bir çok Avrupalı ve Amerikalı hoparlör markasının sürücülerini de üretiyor.

Aurum Cantus F6600 hoparlörler konusunda pek bir bilgim yoktu. BTR Hifi tarafından karargahımıza gönderilen kutuları açtığımda klasik kule tipi bir hoparlör ile karşılaştım. Hızlı bir şekilde kuruluma geçtim. 90dB’lik empedans değerini göz önüne alarak sistemimi solid-state ampliler ile donattım. Tabii ki lambalı amplifikatörler ile nasıl tepki vereceğini de test ettim. Dinleme notlarına girmeden önce hoparlörün dış görünüşe bir göz atalım.

Aurum Cantus F6600 klasik yapıdaki kabini ile dikkat çekiyor. Üzerinde 3 sürücü bulunan 2 yollu bir tasarım. Yaklaşık 1 metrelik boyu ile gayet makul bir boyuta sahip. Sürücüler kabinden birazcık dışarıya özel bir bölüm üzerine konumlandırılmış. En alt bölümde ise firmanın logosu bulunuyor.

Arka kısımda bass refleks portu ve bi-ampling ve/veya bi-wiring yapabileceğiniz konektörler buluyor. Konektörlerin yerleşimi dolayısıyla farklı kalınlıklardaki kabloları kullanabilmek sorun değil. Ancak eğer çok kalın ve yengeç uçla (spade) donatılmış 4 uca sahip bir kablo kullanacaksanız kabloların eğilip bükülebildiğine emin olun. Aksi takdirde biraz uğraşmanız gerekebilir. Klasik banana uç veya çıplak uç kullanacaksanız bana sorarsanız hayat daha kolay olacak..

Hoparlörün kurulumu çok basit. Sadece tek dikkat etmeniz gereken şey kutudan çıkarttığınız zaman iğne uçları yerlerine takmak. Kutu içeriğinde pul bulunmadığını belirteyim. Yani 8 adet pul veya hoparlörün altına koyacağınız granit, mermer vesaire bir malzemeyi önceden hazırlamanızı tavsiye ederim. Akabinde tercihen bir su terazisi kullanarak hoparlörlerinizin ayaklarını ayarlayıp, sabitlemeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından her hoparlör kurulumunda yaşayacağınız süreç başlayacak. Belirli bir süre hoparlörünüzü farklı noktalar ve açılar ile dinleyeceksiniz. Her dinleme odası ve her zevke göre bu konumlandırma değişiyor ancak ilerleyen bölümlerde Aurum Cantus F6600 özelinde bazı ipuçları vermeye çalışacağım…

Yukarıda Aurum Cantus F6600’ın üç sürücülü iki yollu bir yapıda olduğunu yazmıştım. Mid ve bas sürücüler beraber çalışıyorlar yani tasarımcılar bir sürücüyü bas diğer sürücüyü ise mid olarak kullanmayıp iki adet mid/bas sürücü kullanmayı tercih etmişler. 90dB’lik değer ve hoparlörü dinlerken aldığım notlara göre ortalama güce sahip bir solid-state amplifikatör ile Aurum Cantus F6600’leri çok rahatlıkla sürebilirsiniz. Ancak damping oranı yüksek ortalamanın biraz üzerinde güçte bir amplifikatör ile çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Merak edenler için hemen ekleyeyim benim 2A3 amplifikatörüm ile bile orta ses seviyelerine kadar gayet rahat şekilde hoparlörü sürebildim ancak optimal performans için push pull yapıda EL34 veya tercihan KT88 ailesinden bir lambalı ampliyi tercih etmenizi öneririm…

Sistemimde gerekli düzenlemeleri yapıp, hoparlör kurulumunu yaptıktan sonra J.C.Verdier 2A3 amplifikatörüm yerine Exposure güç amplilerini devreye soktum. Pre-amplifikatötümü de J.C.Verdier Control B ile değiştirdim. Tabii ki üç hafta boyunca farklı kombinasyonları da denedim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız