Townshend Maximum Super Tweeters Bölüm 2

İlk olarak hem SACD hemde plak dinlerken Townshend Maximum Super Tweeters’ı açıp devreye soktuğunuzda gerçekten çok ilginç bir rahatlama hissediyorsunuz. Özellikle güçlü bir ampli ile ürünün üzerindeki ayarda çok üst seviyelere dayanmadan elde ettiğiniz şey çok açık bir rahatlama hissi. Bu hissiyatın hemen ardından sahnedeki farklılıklar dikkat çekmeye başlıyor.

Albümden albüme hissiyatınız değişiyor. Örneğin Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Porgy and Bess plağını dinlerken sahne ve derinlik hissi hemen dikkat çekiyor. Hele orkestranın daha doğrusu yaylıların girdiği anlarda enstrümanların ayrımı artıyor bu fark ediliyor. Jürgen Friedrich – Monosuite  albümünde ise ilk fark edilen detaylardaki artış! Pearl Jam – Lightning Bolt albümünde ise gitar tonları ve özellikle bas davul/gitar çok daha belirgin olarak ön plana çıkıyor. Özellikle iyi kayıtlarda hem dijital hemde analog fark etmiyor; sahne, katman hissi ve enstrüman ayrımı konusunda farklılaşmalar görülüyor.

Buradaki kilit nokta bir değişikler olduğu ve bu değişikliklerin hem kayda hemde sizin o kayda bakış açınızla alakalı olarak farklı yönleri ön plana çıkartması. Söz gelimi Ida Sand – Meet Me Around Midnight albümüne bir bakış atalım. Bu albüm nedense evimize gelen misafirlerimizin çok sevdiği bir albümdür ve hemen her hafta en az 1 kez çalınır (veya çalmak zorunda kalırız) ACT plak şirketinden çıkan bu CD şirketin Vocal Jazz kataloğunda yer alıyor. İskandinav şarkıcı hem kendi hemde tanınmış müzisyenlerin bestelerini seslendirmiş. Özellikle Morris bestesi Higher Ground müthiş yorumlanmış. Aynı şekilde Lennox klasiği Here Comes To Rain Again aynı şekilde. Şarkının kendi bestesi Brutal Truth’da ayrıca keyifli. Albümde tek beğenmediğim yorum, Kill Bill filminden sonra içimizin dışımızın Bang Bang olmasına sebep olan Bono bestesi. Bir tek bu şarkıya olmamış dedim. Bu arada Ida Sand’in görüntüsü sizi şaşırtmasın sesi zenci vokali kıvamında. Düzenlemeler bu çerçeve de yapılmış, arka planda şarkının sesini ön plana getirecek şekilde sakin sakin çalıyor diğer müzisyenler. Bu arada Ida Sand kendi albümüne sesi dışında, piyanosu ile de renk katmaya çalışmış. Kolay dinlenir, müzikal manada ortalamanın az çok üzerinde bir albüm.

Bu albümde ben sahnede etkinin daha ön plana çıktığını söylerken Seçil Hanım basların daha ön plana çıktığını söyledi örneğin. Farklılıklar konusunda hemfikir olmakla beraber farklılıkların önceliği konusunda kişisel beğeniler ön plana çıkıyor…

Yaklaşık 10 gün boyunca hem kendi sistemim hemde test amacı ile Stereo Mecmuası karargahına gelen ürünlerde bir çok deneme yaparak Townshend Maximum Super Tweeters’ı dinlemeye çalıştım. Tespitlerim genel olarak şu şekilde; bence sisteminize bir super tweeter ekleyecek iseniz kesinlikle iyi bir kaynak cihazınız olmalı. CD veya SACD çalar özellikle de  pikap bana sorarsanız olmaz ise olmaz. Evet CD veya dijital medya kullandığınızda da sahnenin genişlemesi ve katman katman ses dağılımı konusunda bu ufaklıklar faydalı oluyor. Detay seviyesinde de daha önce odaklanmadığınız noktalar gün ışığına çıkıyor. Ancak iyi bir kaynak cihaz ile detay seviyesinde gerçekten artış çok ilginç boyutlara ulaşıyor. Bu artışı belirli bir frekans bandına yerleştirmem çok zor. Bazen vokallerde, bazen baslarda bazen tüm frekans aralıklarında detay artışına odaklanıyorsunuz. Bu durum kişiden kişiye değişiyor. Bir farklılık var mı konusuna verilen yanıt, kesinlikle evet ile başlıyor ve arkasından farklı noktalar ön plana çıkıyor.

Aslına bakarsanız bu durum kendi içinde çok eğlenceli ve albümlerinizi raftan çekip tekrar dinlemek için çok güzel bir başlangıç noktası!

Townshend Maximum Super Tweeters yaklaşık 900 Sterlin’lik fiyatı ile herkese kolaylıkla tavsiye edebileceğim bir ürün değil. Bana sorarsanız şu senaryo bu ürünü mercek altına almak için en doğru senaryolardan bir tanesi. Giriş seviyesinin üzerinde hatta orta üst sınıf bir sisteminiz var ve halinizden çok memnunsunuz. Sisteminizde kablo vesaire aksesuarlar dahil herhangi bir değişiklik yapmak istemiyorsunuz. Bu ufaklıklar sisteminizi alıp tonlamasına dokunmadan farklı noktaları ön plana çıkartma potansiyeline sahip. Bu sahne olabilir, detay seviyesi olabilir veya belirli bir frekans bandında artış olabilir. Yine mantıklı bir senaryo birazcık değişiklik olsun diyerek upgrade yapmak istediğinizde karşınıza çıkan fatura binlerce dolara ulaşıyor. Göreceli olarak çok daha az bir tutar ödeyerek sisteminizden bambaşka tatlar almak olasılık dahilinde. Yalnız şunu kolaylıkla söyleyebilirim bu “super tweeter”lar çok ilginç etkilere sahip ve bir yerlerde denk gelirseniz mutlaka kulak kabartın. Townshend Maximum Super Tweeters bu ürün grubu içerisinde son derece başarılı ürünlerden bir tanesi ve yukarıdaki senaryolardan bir tanesi sizin için geçerli ise denemenizi mutlaka öneririm….

Not: Ürünün hem siyah hemde gümüş renk seçeneği mevcut!

Townshend Maximum Super Tweeters
Frekans Cevabı : Up To 90kHz. Amplifikatör gücü : Up To 400W Rating to DIN IEC 268: : 500w peak
Max duyarlılık (2.8V @ 1m) : 89dB Nominal Empedans : 11 Ohm (dk), 20 ohm yükselen Sürücü Ünitesi : Saf alüminyum ribbon.W 5mm, 25mm L, T, 0.01mm Kütle 0.003 grammes, Ultra güçlü nadir toprak mıknatıslar
Crossover : Birinci dereceden Seviye kontrolü : 1: 74dB 2: 79dB 3: 83dB 4: 85dB 5: 87dB 6: 89dB
Ölçüler : W 50mm (2 “), H 30mm (1.2”), D 100mm (4 “) Nakliye (çifti) W 250mm (10”), H 50mm (2 “), D 200mm (8”)
Fiyat: 898,99 £ (KDV Dahil) 3.254,36TL (KDV Dahil) 26 Haziran 2014 itibarıyla Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız