Sizlere geçtiğimiz günlerde İngiliz Steljes Audio firmasının NS1 modeli aktif hoparlörlerinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise daha büyük ve daha fazla özellik ile donatılmış NS3 modeline göz atacağız. Ürünlerin fotoğraflarına baktığınızda hemen hemen benzer tasarım çizgilerine sahip olsa da, büyüyen mid/bas sürücü, büyüyen kabin ve ek özellikler sayesinde NS1 modeline göre oldukça farklı bir performans söz konusu.
210 x 140 x 190mm boyutlarındaki Steljes Audio NS3, hoparlör sistemini bilgisayar masalarında kullanacak meraklılar için tam kararında bir boyuta sahip. Ne aşırı büyük ne de çok küçük. Kanal başı 45W güç üretebilen “D” sınıfı bir amplifikatör 4″ camlifi örgülü konili mid/bas orta sürücü ve 1″ yumuşak kubbe tiz sürücüyü güçlendiriyor. Üretici hoparlörün frekans aralığımı 60Hz ila 20kHz aralığında vermiş. 7 adet farklı renk seçeneği sunulan hoparlörün tüm renk seçeneklerine piyano lake cila uygulanmış. Bu sayede hoparlör gerçekten çok şık bir görüntüye sahip oluyor. Sigma Ses tarafından bana gönderilen örnek “Gun Metal” rengindeydi.
Hoparlörlerin önden görünüşü küçük kardeşi NS1 modeli ile benzer. Tiz sürücü yuvasını çevreleyen metal ince çizgi ve sol alta eklenmiş firma logosu kabinin tasarımına hoş birer dokunuş olmuş. Aktif olan hoparlör üzerinde ise iki küçük farklılık var. Tiz ile mid/bas sürücü arasında sol tarafta uzaktan kumanda gözü ve sağ tarafta ise ses kontrolü bulunuyor. Ses kontrol düğmesi aynı zamanda basılabilir yapıda. Bu sayede kaynak seçimi yapılıyor. Yani sağa veya sola çevirerek ses şiddetini ayarlarken, düğmeye bastığınızda kaynaklar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ampliye sahip hoparlörün sağ altında ise durum ve bilgi ışığına yer verilmiş. NS1 modelinde eksiler hanesine yazmış olduğum ses kontrolünün arka tarafta olması konusu bu modelde artılar hanesine yazılıyor. Tabii ki bu boyutlarda bir hoparlörde ses kontrolünün arka bölümde olması ulaşılabilirlik anlamında daha fazla sıkıntı yaratacaktı. Önde yer verilmesi çok iyi bir karar olmuş.
2 yollu tasarlanan hoparlörlerin tiz sürücüsü NS1 modeli ile aynı olsa da, mid/bas sürücü 1″ daha büyük. Bu kağıt üzerinde belki çok önemli olarak addedilmeyebilir ancak gerçek hayat şartlarında çok büyük farkların oluşmasına sebep oluyor. Sürücüler için herhangi bir koruma önlemi yine bulunmamakta. Zaten bu sınıf hoparlörlerde bu duruma artık alışmış durumdayız. Kutu içeriğinde başlangıç için gerekli tüm bağlantılar mevcut. Ayrıntılar için NS1 incelemesine göz atabilirsiniz.
Hoparlörlerin arkalarına göz atmamız gerekirse, bu tarz hoparlör sistemlerinde görmeye alıştığımız şekilde bir hoparlör içerisine amplifikatör yerleştirilmiş durumda ve tüm giriş çıkışlar bu hoparlör üzerine yerleştirilmiş durumda. Diğer hoparlör üzerinde ise sadece bir çift giriş terminali bulunuyor. Bu hoparlör gücünü diğer hoparlörden alıyor. Amplifikatörü bünyesinde bulunduran hoparlörün üzerinde ise sol tarafta 1 adet RCA girişi, 1 adet 3.5mm giriş ve subwoofer çıkışı bulunuyor. Sağ tarafta ise optik giriş ve hemen altında USB çıkışı bulunuyor. Altta ise açma kapama anahtarı, elektrik girişi ve diğer hoparlöre güç göndermekten sorumlu konektörler bulunuyor. NS3 küçük kardeşinin aksine adaptör olmadan direkt olarak elektrik ile besleniyor. Uzun saatler çalışma sonrasında bile herhangi bir ısınma tespit etmedim.
Optik girişten tahmin edebileceğiniz üzere Steljes Audio NS3 içerisinde bir DAC bulunuyor. Optik çıkışa sahip herhangi bir kaynak cihazı bağlayabilmeniz mümkün. Hakan Bey, USB portu’nn görevi nedir diye sorarsanız, bu bir çıkış olarak iş görüyor. Bu çıkış bağladınız cihazı USB üzerinden şarj etmekten sorumlu. Söz gelimi cep telefonunuzu 3.5mm girişine bağladınız ve müzik dinliyorsunuz. Aynı zamanda USB portuna bağlayarak şarj edebiliyorsunuz. Siz söylemeden ben yazayım. Eğer ki Steljes Audio NS3 üzerinde DAC’ından faydalanabileceğimiz bir USB giriş olsaymış, müthiş olurmuş.
Kullanılan DAC benim tespitlerime göre 16 bit desteğine sahip. Günümüzde bir çok uydu alıcı, televizyon ve tüm oyun konsollarında dijital optik çıkış mevcut. Bu bağlantılar sayesinde Steljes Audio NS3’ü saydığım cihazlarla da kullanabilirsiniz. Bilgisayarlara bakarsak günümüzde bir çok orta segment bilgisayarın standart onboard ses kartlarında dijital çıkışlar bulunuyor. Belirli bir seviyenin üzerindeki anakartların bir çoğunda optik çıkış seçeneği mevcut. Olay dizüstü bilgisayarlara gelinde genel olarak USB’den başka bir seçeneğimiz olmuyor. Ancak orta/üst sınıf dizüstü bilgisayarlar, oyuncu dizüstü bilgisayarları ve Apple cephesinde bir çok Macbook, mini S/PDIF ile donatılmış durumda. Bu mini S/PDIF sayesinde Steljes Audio NS3’ün optik girişini dolayısıyla DAC’înı kullanabileceğiz. Sadece minik bir konektör satın almanız gerekli. Buradaki yazıya bir göz atın.
Steljes Audio NS3 modelinde üreticiye kocaman bir artı puan ürünün uzaktan kumandasından gidiyor. Tahmin edilmez şekilde bu fiyat seviyesinde bir ürün içerisine metal bir uzaktan kumanda eklenmiş. Binlerce Dolarlık cihazlarda bile plastik uzaktan kumandalara o kadar alıştık ki, NS3’ün kumandası gerçekten büyük bir sürpriz oldu. Kumanda üzerinde bir çok sürpriz var. Açma kapama ve ses şiddetini ayarlama gibi alışılagelmiş özelliklerin yanında medya çalarınız için temel düğmelere yer verilmiş. Çalma duraklatma, ileri ve geri sarma ve şarkı atlatmak gibi. Benim denemelerimde kullandığım Foobar bu fonksiyonları gayet güzel algıladı ve kullandım. Bu arada kaynak seçimini de kumanda üzerinden yapabilmeniz mümkün. Steljes Audio NS3 yıldızlı bir aferin alıyor bu konuda.
Steljes Audio NS3 tıpkı küçük kardeşi NS1 gibi dahili Bluetooth bağlantısı desteğine sahip. apt-X standardını destekleyen bu bağlantı sayesinde kablosuz olarak cep telefonu, tablet ve hatta bilgisayarınızı hoparlörlerinize bağlayabilmeniz mümkün. Denediğim tüm platformlarda bağlantı sorunsuz şekilde çalıştı. Bu işlemler gözünüzü korkutmasın bir Sigma Ses klasiği olarak kullanım kılavuzunda tüm işlemler adım adım “Türkçe” anlatılmış durumda.
Bir yorum ekleyin