Bundan uzun seneler önce lambalı amplilere merak sardığımda o zamanki bütçeme uygun bir ürün bulabilmek için bayağı araştırma yapmıştım. O dönemlerde piyasaya bomba gibi düşen PrimaLuna Prologue serisinin EL34’li versiyonu “One” modelini satın almıştım. Stereo Mecmuası daha ortalıklarda yoktu ve ülkemizdeki hifi meraklılarının buluşma noktası “Turkeyforum” idi. İlk incelemelerimi, ilk yazılarımı hep bu platformda ve PrimaLuna amplimi kullanarak yazmıştım. Uzun seneler boyunca bu ampli ile mutlu mesut yaşadım. SET amplilere merak salıp şu an kullandığım ampliyi “şans eseri” satın alana kadar PrimaLuna ProLogue One modeli ile keyifli zaman geçirmiştim. Bu arada kendi kazandığım paralarla tüm hifi maceram boyunca satın aldığım 3 ampliden bir tanesiydi Prologue One. Kendi paramı 18-19 yaşında kazanmaya başladığımı hatırlıyorum. 22 sene içerisinde toplamda 3 adet ampli değiştirmiş olmam birçoğunuza ilginç geliyor olabilir (1) :)
Yeni yayın dönemimizde inceleme maratonu için ürünlere karar vermek için Timpani firmasının sahibi Sn Adnan Arduman Bey ile konuşurken PrimaLuna ProLogue Premium aklıma geldi. Seneler sonra kullandığım ilk lambalı amplinin geliştirilmiş versiyonunu test etmek benim için oldukça eğlenceli ve bir yandan nostaljik olacaktı. Bakalım neler değişmiş, neler gelişmiş…
Ürünün kutusu elime ulaştığında içimi bir heyecan kapladı. Kutuyu açar açmaz tıpkı ilk modelde olduğu gibi bir çift eldiven karşılıyor sizi. Arkasından hızlı şekilde kendi sistemime kuruluma geçiyorum. PrimaLuna ProLogue Premium eski modellerden biraz daha geniş bir yapıya sahip. Yine oldukça şık gözüken bir boya uygulanmış. Sanki nadide bir spor araba gibi parlak cila uygulanmış şasi gerçekten çok kaliteli gözüküyor. Benim test ettiğim modelin önyüzü siyah renk. Opsiyonel olarak gümüş rengi önyüz panel seçenekleri de mevcut. Ürünün geri kalan kısmı ise içerisine sanki hafif lacivert eklenmiş güzel koyu bir gri tonu ile boyanmış. Trafoları koruyan metal kapağın üzerinde eski modellerde olduğu gibi çizgi şeklinde soğutma kanalları farklı bir hava veriyor ampliye.
Cihazın ön yüzünün orta kısmında operasyonel bildirim ışığı sağ tarafında kaynak seçim düğmesi ve sol tarafında ise ses kontrolcüsü bulunuyor. Cihazın sol yan tarafında açma kapama anahtarı, sağ kısmında ise EL34 ve KT88 lamba seçeneklerini ayarlayabileceğiniz anahtara yer verilmiş. Bu arada eski Prologue One modelini sadece EL34 ve türevleri ile kullanabilirken ProLogue Premium ampli üzerinde kendi sitesindeki bilgilere göre EL34 ve KT88 lambaların yanında türevlerini de kullanmak mümkün. Hal böyle olunca türevleri de işin içerisine katınca popüler tüm pentod lambaları kullanabileceğiniz bir platform satın almış oluyorsunuz. Ben geçmişte ilk PrimaLuna ile EL34’lerin yanında Rus türevi olan 6CA7, voltaj değerlerinin aynı olması sebebi ile KT66 ve 6L6 derken onlarca farklı lamba deneme şansım olmuştu. ProLogue Premium ile, arzu ettiğiniz veya hayalinizdeki sesi yakalamak için onlarca hatta yüzlerce seçeneğiniz olacaktır.
Tüm bu denemeleri yaparken hiçbir şey düşünmeniz gerekmiyor. Firmanın ilk çıktığı dönemlerde geliştirdiği Adaptive AutoBias devresinin geliştirilmiş bir edisyonu yeni serilerde de bulunuyor. Karmaşık bias işlemleri yapmadan istediğiniz lambayı kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk kez lambalı ampli alacaklar için bu özellik harikadır. Hiçbir şekilde uğraşmadan istediğiniz zaman istediğiniz lambayı dertsiz tasasız kullanmak büyük bir konfor.
Amplinin üst bölümünde toplam 4 adet EL34 lamba ve giriş katı için 4 adet 12AU7 kullanılmış. Ürünün kutusunu açtığınızda EL34 lambalar ile geliyor. Triode’lar haricinde benim en sevdiğim lambalardan birisi EL34 olduğu için ben bu durumdan gayet mutluyum. Bir diğer yenilik güç lambalarının ön bölümünde bulunan led bildirim ışıkları. BTI “Bad Tube Indicator” yani bozuk lamba göstergesi olarak tanımlanan bu bildirim ışığı lambanın sağlığı konusunda bilgi vermekten sorumlu. PrimaLuna’ların geçmişten bugüne özellikle acemi kullanıcıların hayatını kolaylaştıran özellikleri ProLogue Premium’da daha da geliştirilmiş. Güç trafolarının aşırı ısınmaları durumunda elektriği kesen koruyucu PTP Devresinin yanında çıkış trafosu koruyan bir devre bir lambalı amplinin en önemli bileşenlerinden bir tanesi olan çıkış trafolarını koruyor. Bunlara ek olarak +B rölesi adı verilen bir başka koruma tedbiri ise ampliyi lamba arızalarına karşı koruyor. PrimaLuna ürünleri zaten son derece lamba dostu ürünler iken bu yeni serilerde amplinize veya lambalarınıza zarar vermek için özel olarak oturup uğraşmanız gerekiyor neredeyse!
Ürünün arka bölümünde ise sol tarafta elektrik girişi, hemen yanında ise sol hoparlör çıkışları bulunuyor. Hoparlör çıkışlarında 4 ve 8Ohm için ayrı birer konektör konulmuş. Orta bölümde ise 4 çift RCA giriş ve Home Theater (ev sineması) çıkışı bulunuyor. Sağ tarafta ise yine 4 ve 8Ohm ayrı olmak üzere hoparlör çıkışları mevcut. Tüm giriş ve çıkışlar şasinin genişlemesinin de etkisiyle oldukça rahat şekilde yerleştirilmiş. Arzu ettiğiniz kalınlıktaki kabloları kullanabilmeniz mümkün.
Eski modellere göre bir diğer yenilik ise koruma kapağı. Bu kapak eskiden dörtgen formlu iken yeni serilerde ön tarafı yuvarlatılmış bir tasarım anlayışına geçilmiş. Yan bölümleri cam ile korunmuş. Bu koruma kapağının şasi ile etkileşimini minimuma indirmek üzere kauçuk titreşim önleyiciler kullanılmış. Geçmişten bugüne ben bu kapakları müzik dinlerken kullanmam ancak bunları aslında lambalar için bir nevi faraday kafesi oluşturması ve elektriksel bir koruma sağlaması avantajdır. Ayrıca temizlikçi kadın faciaları yaşanmaması için kullanmadığınız zamanlarda amplimizi koruma altına almak iç huzur açısından büyük bir avantaj. Bunu yazacağımı hiç düşünmezdim ama evinizde ufaklıklar var ise sıcaktan zarar görmelerini engellemek ve lambalarınızı bir oyun alanı haline getirmelerini önlemek adına bu koruyucular çok değerli hale gelebiliyor. Çocuk sahibi olunca böyle şeyleri düşünmeye başladım bende :)
PrimaLuna ProLogue Premium bir uzaktan kumanda ile geliyor. Firma tasarımlarına gösterdiği özeni kumandaya da göstermiş. Alüminyumdan üretilmiş uzaktan kumanda hem çok şık hemde fonksiyonel. Kaynak seçimi ve ses kontrolü yapabilmeniz mümkün. Ayrıca sessiz tuşu da unutulmamış. Firmanın ürettiği bir CD çaları kullanıyorsanız temel CD fonksiyonları da kumanda üzerinde emrinize amade.
Şimdi gelin dinleme notlarına geçelim.
(1) Merak edenler için liste şu şekilde: Technics SU-V620, PrimaLuna ProLogue ve şu an kullandığım J.C.Verdier Triode Spirit
Bir yorum ekleyin