Kanto YU6 Aktif Hoparlör

2000’li yılların ortalarında desktop hifi akımı ortaya çıktığında büyük hoparlör üreticileri hatta elektronik firmaları bu akımı önemsemediler mi, yoksa trendi mi yakalayamadılar bilinmez bir sürü yeni hoparlör firması ile tanıştık. Bu firmalar, belki, büyük ve önemli hifi yayınlarında boy göstermediler ancak bilişim platformlarında isimleri kulaktan kulağa yayılmaya başladı ve piyasayı kelimenin tam anlamı kasıp kavurmaya başladılar. Kanadalı Kanto firması 2007 yılında bu trendi yakalayıp geniş kitlelere ulaşmayı başaran firmalardan bir tanesi. Bu yazımızda firmanın YU6 aktif hoparlörünü inceleyeceğiz.

Aktif hoparlör deyince şık tasarımlar, göz alıcı renkler bu dünyanın en önemli özelliklerinden. Hifi dünyasının sıkıcı siyah ve gümüş renklerinden sonra insanın içi açılıyor. Ben, Kanto YU6 modelinin kırmızı rengini tercih ettim inceleme yazım için. Gerçekten çok şık gözüküyorlar. Tabii ki daha bir çok renk seçeneği de mevcut. Dışarıdan baktığımızda iki yollu yapıdaki hoparlörlerin bir tanesinde amplifikatör ve elektronikler bulunuyor. Bu hoparlörde alt bölümde sol tarafta ses açma kapama düğmesi, sol tarafta ise uzaktan kumanda alıcı gözü bulunuyor. Ses açma kapama düğmesine basarak kaynak cihazlar arasında geçiş yapılabildiğini de unutmadan ekleyeyim. Hoparlörün tiz sürücüsü 1 inç boyutunda ipek kubbe, mid/bas sürücüsü ise 5.25 inç boyutlarında ve Kevlar’dan üretilmiş. Hoparlörün tüm köşeleri yuvarlatılmış ve piyano lake cila atılmış.

Kanto YU6 neredeyse tüm aktif hoparlör setlerinde olduğu gibi güç iki hoparlör arasında standart bir kablo ile sağlanıyor. Bu yüzden bir hoparlör üzerinde tüm giriş çıkışlar var iken, diğerinde sadece bir çift hoparlör terminali bulunuyor. Giriş ve çıkışlara bakmadan önce hoparlörün teknik değerlerine bir göz atalım isterseniz. Sürücüler gücünü hoparlör içerisine entegre edilmiş “D” sınıfı bir amplifikatörden alıyor. Üretici maksimum gücü 200W olarak vermiş, ancak devamlı sağlanabilen güç 100W seviyesinde. Sağlanan nominal empedans 6 Ohm. Frekans yanıtı 50 Hz ila 20 kHz aralığında. Toplam harmonik gürültü seviyesi %0,3 seviyelerinde. Hoparlör uzun saatler çalışsa bile kesinlikle bir ısınma emaresi göstermiyor. Hoparlörün arka bölümünde herhangi bir pasif soğutma da bulunmuyor gördüğünüz üzere.  Gelelim YU6 üzerindeki giriş ve çıkışlara.

Kanto YU6 aktif hoparlör bu konuda oldukça zengin seçeneklere sahip diyebilirim. 1 adet 3.5mm mini-jack giriş, 1 adet  RCA giriş, 2 adet  Optical dijital girişe yer verilmiş. Eğer arzu ederseniz subwoofer bağlayabilmek için bir RCA çıkış unutulmamış. Ayrıca bir adet USB portu var ancak bu port sadece şarj özelliğine sahip. 5V 1A güç sağlayabilen USB girişi bağladığınız akıllı telefon veya tableti 3,5mm kablo ile kaynağı olarak kullanırken bir yandan da şarj edebilmek için kullanılabiliyor.  Cihaz üzerinde kablosuz Bluetooth bağlantı özelliği de var. Tahmin edebileceğiniz üzere en yeni nesil aptX desteği de mevcut.

Cihazın keşke olsa dediğim özelliği ise bilgisayarlarımızı bağlayabileceğimiz bir USB girişi diyebilirim. Hoş günümüzde neredeyse tüm orta seviye notebook’larda optik çıkış bulunuyor. Keza bir çok bilgisayarda da optik çıkışa yer veriliyor. Tabii ki bu giriş olmazsa cihazın üzerindeki 24Bit DAC katından faydalanmadan 3,5mm veya standart RCA bağlantıyı da kullanabiliriz ancak USB girişi olsa büyük bir artı puan olacaktı bana sorarsanız.

Ancak cihazın çok önemli de bir artı puanı özelliği var ki, Stereo Mecmuası’nın bu sayede gönlünü kazanıyor. Arzu ederseniz RCA girişini pikap girişi haline getirebilmeniz mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken şey yukarıda gördüğünüz sivici “phono” moduna getirmek. Kanto YU6 aktif hoparlör, pikap katına sahip olması sayesinde arzu ettiğiniz bir pikabı bağlayabileceğiniz evinizin müzik sisteminin kalbi haline gelebilir. Büyük bir artı puan!

Aktif hoparlörlerin yerleşimi konusu benim şahsen çok önem verdiğim bir konu. Yerleşim hakkında buradaki yazıma da isterseniz bir göz atabilirsiniz. Kısa dinleme mesafesinde en iyi sesi elde edebilmek için hoparlöre belirli bir açı vermek en iyi çözümlerden bir tanesi. Ben denemelerimde Kanto’nun kendi hoparlörleri için ürettiği S4 modeli hoparlör stand’larını kullandım. Stand’lar metalden üretilmiş ve hem alt hemde üst taraflarında özel kauçuk kaplama var. Bu sayede hem masanıza hemde hoparlörlerin tabanına zarar vermeyeceği gibi titreşimlerin önlenmesi açısında da faydası olduğu muhakkak. Stand’lar yaklaşık 20 derecelik bir açı sağlıyorlar ve hoparlörün altındaki yuvaya vida vasıtası ile sabitlenebiliyor. Bu stand’ların fiyatı KDV dahil 60 Dolar. İndirim ile Mayıs 2018 itibarı ile yaklaşık 240TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu stand’ları illa ki Kanto hoparlörler ile kullanmak zorunda olmadığınızı da hatırlatayım. Aktif hoparlörleri için bu tarz bir stand arayan okuyucularımızda değerlendirebilirler.

Ürünün kutu içeriğine bir uzaktan kumanda da eklenmiş. Neredeyse tüm özellikleri bu kumanda vasıtası ile kontrol edebilmeniz mümkün. Hoparlörlerin kutu içeriğine ilk kurulum için gerekli tüm kablolar da eklenmiş olduğundan, ürünün kutusunu açıp hızla kullanmaya başlayabilmek mümkün. Stand satın almak istemeyenler için kutu içeriğinde uygun mini-ayaklarda çıkıyor.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız