Hakancez Bilgisayar Tabanlı Müzik Dünyasında: Kulaklık+DAC+PC

Hakancez Bilgisayar Tabanlı Müzik Dünyasında yazı dizisinin ikinci bölümünden herkese merhabalar. Bu yazı dizisini farklı senaryolar kullanarak zenginleştireceğimi bir önceki yazımda yazmıştım. İlk senaryo olarak masa üstü bir sistem ve DAC+Kulaklık kombinasyonu kullanmayı seçtim. Bu seçim aslında büyük ölçüde bir zorunluluk yüzünden seçildi. Benim gibi vaktinin büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiren meraklılar için bu kombinasyon gerçekten hayat kurtarıcı. Gerek hobi, gerekse de işlerim gereği bilgisayar sistemi başında vakit geçirirken müzik dinleme keyfinden vazgeçmeye gerek yok. Tabii ki bu sistemde kulaklık yerine aktif bir monitör veya ampli+hoparlör kombinasyonu da tercih edilebilir. Benim de elimde aktif monitörler bulunuyor ancak gecenin geç saatlerinde ev ahalisini hatta komşuları rahatsız etmemek için kulaklık kullanmak daha mantıklı oluyor.

Oluşturduğum sistemden bahsedeyim sizlere. Bilgisayar sistemi zaten her zaman bu işler için kullandığım kombinasyonum. 18.4” monitöre sahip olan dizüstü bilgisayarım genel olarak multimedya kullanımı ve oyun için tasarlanmış bir ürün. Günümüzün kalbürüstü tüm teknolojilerini içeren bu cihaz tabii ki ek dokunuşlarla oldukça gelişti. Hibrid diskler, düşük erişim zamanlı saat hızı oynanmış özel RAM modülleri gibi eklemelerle bilgisayar aynı anda çok fazla işlemi yapabilme kapasitesine sahip oldu. Aslında bu denemeleri yaparken daha az kuvvetli bir dizüstü kullanmayı planlıyordum ancak işlerimi yaparken ciddi bir zaman kaybı yaşayınca bende testlerde kendi bilgisayarımı kullanmaya karar verdim. Ancak tabii ki denemelerimizin sonu olmayacak. Acer Aspire One modeli Atom işlemcili bir netbook formatı atılmış halde bir sürü optimizasyon yapılmaya hazır halde kenarda duruyor. İlerleyen günlerde bu bilgisayarı da kullanarak bazı çalışmalar yapacağım.

Gecenin geç saatleri bu şekilde çalışmaktan başka yapacak bir şey yok. Kulaklıklar olmasa ev ahalisi ve komşular cinnet geçirirler herhalde…

Konuyu uzatmayalım. İlk önce yapmamız gereken şey DAC’ımızı bilgisayarımıza tanıtmak. Ben bu denemem için Goldnote firmasının minik yapılı DAC7 kodlu ürününü kullandım. İlerleyen günlerde farklı cihazlardan da bahsedeceğim. Bu yazı DAC7 ürünün ses performansını mercek altına almak yerine konuya ilişkin genel teknik bilgiler vermeyi arzu ediyorum. Kurulum işlemine geçmeden önce marka/modeli ne olursa olsun cihazın kullanım kılavuzunu okuyun. Bir çok üründe ilk önce yazılımı kurup sonrasında DAC’ları bağlamak gibi bir işlem yapılıyor. İşleri kolaylaştırmak için kullanım kılavuzunu okuyup hareket etmek akıllıca olur. Bende Goldnote firmasının önerisine uydum önce web sitesinden ilgili yazılımı indirdim. Arkasından DAC’ımı bağlayıp yazılımı çalıştırdım. Birkaç saniye içerisinde DAC ile bilgisayar birbirlerini tanıdılar.

Bu tarz cihazları kontrol etmek amacı ile Denetim Masasında genelde isim sırasıyla daha rahat bulabilirsiniz.

Yapacağımız ikinci işlem bilgisayarımızın işletim sistemine bu DAC’ı kullanmasını söylemek. Denetim Masasını açıyoruz. Ses seçeneğine tıklıyoruz. Kayıttan Yürüt sekmesinde DAC’ımızı seçerek sağ tıklıyoruz ve “Var Sayılan Aygıt Olarak Ayarla” seçeneğini tıklıyoruz. Bu işlem sayesinde bilgisayarımız DAC’ımızın bağlı olduğunu tespit ettiği andan itibaren onu kullanmaya başlayacak. Burada denediğim bir çok cihazın ismi farklı çıkabiliyor. Bu konuda endişe etmeyin. Firmalar genelde üçüncü parti yazılımları modifiye ederek kullandıklarından bu durum ortaya çıkıyor.

Genelde bu kısım atlandığından ilk adımda DAC’tan ses alamamak çok rastlanan bir durum

DAC’ımızı sistemimize tanıttığımıza göre artık müzik yazılımıza göz atabiliriz. Benim bilgisayarımda bir çok seçenek mevcut. Zaten standart olarak Media Player var elimizin altında. Neredeyse tüm üreticiler bu yazılıma ek olarak kendi medya oynatıcı yazılımlarını ekliyorlar bilgisayarlara. Bende bir diğer seçenek olarak Clear-Fi adlı bir yazılım var. Aslında bu yazılım çok keyifli olmasına rağmen ses performansı olarak ne yazık ki çok özelleştirilebilir değil. Bu noktada gerçekten becerikli bir yazılım olan Foobar’ı edinmek iyi bir çözüm olabilir.

Clear-Fi, kullanım kolaylıkları müthiş, görüntü harika, ses facia :(

Foobar kurulumu konusunda Sevgili Korhan Dündar’ın Stereo Mecmuası için yazdığı çok güzel bir makale var. Burada tüm ince ayarları ve ayrıntıları bulabilirsiniz. Buradan ulaşabilmek mümkün. Ancak ben performanstan biraz ödün vererek hayatımı kolaylaştıracak seçenekleri de yükledim. Salt performansa odaklı bir meraklı iseniz hayatı kolaylaştıran seçeneklerden vazgeçmek gerekli. Ben bu denememde hayatımı kolaylaştırma seçeneğine yöneldiğimden bir çok seçeneği işaretledim. Bu işlemlerden istediğiniz zaman dönebilirsiniz. Yani ilk seçeceğiniz konfigürasyon her zaman aynı kalacak diye bir şey yok. Ancak rehberdeki Bit-perfect çıkış alınabilmesi için seçenekler kısmından itibaren tüm adımları gerçekleştirmenizin kulaklarınız ile duyabileceğiniz ölçüde fark yarattığını belirtmeliyim. Bu yazının son bölümde Foobar kullanıcıları için belki de en önemli farkı yaratacak optimizasyon, real time priority ve tüm servislerin askıya alınma uygulamasıdır diye bir kısım var. Bu kısmı uygulamayı şiddetle tavsiye ediyorum. Sevgili Korhan Dündar Beyin rehberi sayesinde adım adım müzik çalma yazılımımızı da hazırlamış olduk.

Stax SRM-T1 harika bir cihaz. Zaten Stax kulaklıklar özel amplileri olmadan çalışmıyor.

Ben yazının başında belirttiğim üzere bir kulaklık sistemi kullanacağım. Stax SRM-T1 tüplü amplifikatör ile birlikte yine Stax firmasının SR-Lambda Signature modeli kulaklığını kullanacağım. Goldnote DAC7 ile Stax SRM-T1 arasında bağlantı kablosu olarak SilverFİ Phrygian modeli kullanıyorum. DAC’ın elektrik kablosu olarak kendi yaptığım kabloyu, Stax SRM-T1 ile ise Stereo Mecmuası karargahında inceleme amacı ile bulunan DH Labs Silversonic Encore kabloyu kullandım. Bu kablonun incelemesini ilerleyen günlerde okuyacaksınız. Ancak şimdiden fiyatına göre çok başarılı bir kablo olduğunu söylemem gerekli.

Bu sistemde farklı bilgisayarlar kullanırken USB bağlantı noktaları ile alakalı bir tespitim oldu. Eğer bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarında farklı cihazlar takılı ise bir miktar elektronik gürültü sesi duyuluyor arka planda. Bunu aktif monitörlerde daha az hissettim bir nevi dip gürültü olarak nitelendirdim. Ancak kulaklık sistemine geçtiğimde bu sesleri çok daha detaylı duymaya başladım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: