STAX SR-009S ve SRM-T8000

STAX SR-009S ve SRM-T8000 incelemesi aslında gayet kısa ve öz şekilde yazılabilecek bir yazı. Maddi imkanınız varsa beş dakika durmayın, sahip olun. Asla mutsuz olmayacaksınız. Tabii ki, Mecmua’da işler böyle yürümüyor.

Neyse… Eşimle birlikte yaşamaya başladığımız dönemden beri kulaklık hayatımda değişmez bir aksesuar. Müzik dinleme zevkim her zaman “garip” olduğu için kızcağızın bazı dönemler isyan edip, evden çıktığını bilirim. Ama o zamanlar yine iyiymiş. Ailemiz genişleyip ufak bir canavar hayatımıza girince işlerin rengi tamamen değişti. Büyüyene kadar idare edebilmek için müzik setinin çevresine, parkelere, koruma çitleri vidalamış ve en az beş yıl rahat rahat müzik dinlerim diye düşünürken, bizim küçük canavar daha iki yaşına gelmeden çitleri aşıp benim Finite Elemente rack’ın üzerine tırmandı ve bir de yetmezmiş gibi Michell pikabın üzerine çıkıp baba diye seslendiği gün hayatımda bazı şeylerin tamamen değiştiğini anladım. Kulaklıklar artık değişmez bir parçam haline geliyordu.

Kulaklık konusunda çok bilgili olduğumu iddia edebilecek bir insan değilim. Mecmua ve çevremdeki meraklı dostlarım sayesinde piyasanın en kalbur üstü kulaklıklarını dinleme fırsatım oldu ancak beni hiçbiri STAX kadar etkilememiştir. Seneler önce bazı modelleri deneme ve kullanma fırsatım olmuştu. Ancak son iki üç senede neredeyse firmanın ürettiği tüm kalburüstü modelleri dinledim. Buna geçtiğimiz dönemin en üst modeli olan  STAX SR-009  modeli de dahil. O yazıyı hatırlarsanız yazacak pek bir şey bulamamıştım. Şimdi işler daha da zor, STAX tasarımcıları kulaklığı güncelleyerek SR-009S modelini geliştirdiler ve özellikle bu kulaklığı sürmek için SRM-T8000 isimli yepyeni bir ampli ünitesi tasarladılar. O kulaklığı bol bol övmüştüm buna ne diyeceğim inanın bilmiyorum…

Şimdi kulaklığa bir bakış atalım. SR-009S standart bir perakende kutu içerisinde geliyor. Ulan bu kadar para verdim bari kutusuna özen gösterseydiniz diyeceksiniz. Ancak Japon üreticilerin her zaman yaptığı gibi bu standart kutu içerisinde bir sürpriz bizi bekliyor.

Paulownia ağacından yapılmış, özenle cilalanmış bir kutu, değerli kulaklığımızı koruyor. Bu ağaçtan yapılmış özel kutular birçok üst sınıf Japon ürününde görülebiliyor. Daha önce yazdığım gibi;

“Bu kutular içlerindeki değerli ürünleri fiziksel darbelerden korumanın yanında onları nemden de koruyorlar. Özellikle Japonya gibi ada ülkelerinde nem ciddi bir sorun. Paulownia ağacının nemden etkilenmeme özelliği sayesinde bu ağaçtan yapılmış kutular içlerindeki nadide ürünleri uzun seneler boyunca koruyabiliyor”

SR-009S modelinde bir çok yenilik var. Tasarımcılar kulaklığın kalbindeki diafram sistemini güncelleyerek süper ince plastik film yapısına geçmişler. Diaframın hafiflemesi daha hızlı ve daha çabuk reaksiyon verebilen bir kulaklığın ortaya çıkmasına imkan vermiş.

SR-009S ile  SR-009 modeli arasında aslında tasarım dili anlamında önemli benzerlikler var. Kulaklığın gövdesi aynı tasarıma sahip. Alüminyumdan üretilen dış iskelet tahmin edeceğiniz üzere hem hafif hemde sağlam bir yapı sunuyor. Dışarıdan baktığınızda fark edebileceğiniz en önemli farklılık, yeni diaframın sarı rengi. Kulaklığın iki yanındaki telkari yapıdan bu yeni diafram görülebiliyor.

Kulaklık yastıklar da elden geçirilmiş. Elde üretilen bu özel yastıkların insan derisine değen kısımları gerçek deriden üretilmiş. Gösterilen özen gerçekten birinci sınıf. Detaylara boğulmadan şunu söyleyebilirim ki, bu kulaklıklar gerçekten birer mücevher gibiler. Hemen her sınıftan diğer STAX kulaklıklar gibi… Daha fazla detay için  STAX SR-009 yazıma bir göz atabilsiniz…

Ben asıl SRM-T8000 yani firmanın amiral gemisi kulaklık amplisine gelmek istiyorum. Geleneksel olduğu üzere hibrid yapıya sahip olan bu kulaklık amplisi, çıkış katında A sınıfı solid state giriş katında ise iki adet 6922 lamba ile donatılmış. Ampli geçmişte gördüğümüz referans seviye kulaklık amplilerinden farklı olarak hem enine hem boyuna büyümüş. Neredeyse iki katına çıkmış.

Bu “büyümenin” sebebi iç mimarinin baştan aşağı yenilenmesi ile alakalı. Cihaz işindeki tüm elektrik sistemi ve trafolar elden geçirilerek devasa hale getirilmiş. Pre katı, güç kartı ve çıkış katlarından tamamen ayrılmış. 6922 lambalar titreşimlerin azaltılması için özel silindir kalkanların içerisine konulmuş. Bu metal silindirleri eski lambalı gitar amplilerden hatırlarsınız belki. Lambaların çevresini saran bu yapı sayesinde titreşimler azaltılırken dış etkilerle oluşan gürültü de önlenmeye çalışılmış.

Alüminyumdan üretilmiş ön panel üzerinde en solda güç düğmesi ve hemen yanında iki adet STAX kulaklık için özel çıkış bulunuyor. Pre-amplinin ön tarafında ses açma kapama düğmesine yer verilmiş. Bu düğme her zaman olduğu gibi iki bölümden oluşuyor. Üst kısımı tek başına çevirirseniz sadece sol kanalı, alt bölümü tek başına çevirirseniz ise sağ kanalı kontrol ediyor. Tabii ki normal koşullarda düğme tek parça gibi hareket ediyor, sağ ve sol ayarı için biraz daha dikkatli tutmalısınız düğmeyi.  Level Control yeni bir özellik. Ses seviyesinin cihaz içerisinden mi yoksa dışarıdan mı ayarlanacağını buradan seçiyorsunuz. Son kısım ise kaynak seçimi.

SRM-T8000’in arka bölümünde hemen her şey alıştığımız gibi yazı karakterinden giriş çıkışlara kadar. Cihazın sol yarısı giriş ve çıkışlara ayrılmış durumda iken, sağ tarafta sadece güç girişi ve toprak konektörü bulunuyor. Açıkçası cihazı ilk elime aldığımda biraz yadırgadım. Ben STAX’ın daha küçük tasarımlarını çok daha fazla seviyorum. Ancak Japon firmanın böylesine radikal sayılabilecek bir tasarım değişikliğine gitmesi ile seste nelere değiştiğini de merak etmiyor değilim. Bu arada radikal değişiklikler burada bitmiyor firmada. SRM-D50 kodlu, yeni bir DAC artı kulaklık amplisi de üretti Japon firma. Belki kış döneminde onu da kurcalama şansımız olur.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız