Bu yazımızda odyofiller için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bazı Android uygulamalarını bir araya getirmeye çalıştık. Tabii ki liste Tidal, Spotify, TuneIn gibi yazılımlarla daha da genişleyebilirdi ancak hemen herkesin bunlardan haberdar olduğunu düşünüyoruz. Bu yazıda biraz daha farklı daha çok özel ihtiyaçlara yönelik yazılımları biraraya toplamaya çalıştık. Her yazılımın altında Google Playstore’dan yazılımı deneyebileceğiniz linkleri bulabilirsiniz. Umarız faydalı olur. Sizlerin kullandığı ve faydalı olabileceğini düşündüğünüz yazılımlar varsa bunları da duymayı çok isteriz.
Poweramp
Poweramp, Android üzerinden benim tespitlerime göre en iyi müzik çalar yazılımlardan bir tanesi. Meraklılar bir diğer alternatif olarak Neutron adlı yazılıma da bakabilirler. Örneğin ben Poweramp ile daha mutluyum. Yazılım mp3, mp4/m4a (alac dahil), ogg, wma, flac, wav, ape, wv, tta, mpc, aiff gibi günümüzün en popüler müzik formatlarını destekliyor. İnce ayarlar için önyüklenmiş veya kendi ayarlayabileceğiniz için 10 bant ekolayzıra sahip. Bas ve tiz ayarı, musiXmatch plugini ile şarkı sözü gösterebilme, eksik album kapaklarını tamamlamak, müzik dosyalarınızın etiketlerini düzenlemek gibi çok sayıda özelliğe sahip. Yazılımın 15 günlük deneme sürümü Google Play Store’da bulunuyor. Tam sürümü ise Aralık 2015 itibarı ile kampanya ile 0,59TL’ya satılıyor.
BubbleUPnP for DLNA/Chromecast
BubbleUPnP, evinizin içerisindeki tüm farklı cihazlardaki müziği yine farklı cihazlardan çalabilmenizi sağlıyor. Google’ın Chromecast cihazı, yeni nesil akıllı televizyonlar, ev sinema sistemleri, bilgisayarlar gibi aklınıza gelen hemen her cihazı destekleyen yazılım aynı zamanda video ve fotoğraf transferine de izin veriyor. MKV, AVI, MOV, WMV, WTV, RMVB, TS, FLAC, WMA gibi bir çok formatı destekleyen yazılım son dönemlerde bulut desteğine de kavuştu. Gayet kolay sade bir arayüze sahip olan BubbleUPnP’ın kurulumu da son derece basit. Yazılımın etkili çalışması için gereken yazılımı bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Yazılımın deneme sürümü Google Play Store’da bulunuyor. Tam sürümü ise Aralık 2015 itibarı ile 10,59TL’ya satılıyor.
USB Audio Player PRO
Bu yazılımı telefonunuz ile bir DAC kullanacaksanız tercih etmelisiniz. USB Audio Player PRO yazılımını 24bit veya 32bit çözünürlüğünde WAV, FLAC, OGG, MP3, AIFF, DSD, AAC, M4A, APE dosyalarını desteklediği gibi CUE formatını da çalabiliyor. Kullandığınız DAC destekliyor ise 32-bit/384kHz çözünürlüğe kadar medyayı çalabiliyor. Yazılım içerisinde 10 bant ekolayzır bulunuyor ve arzu ederseniz tamamen devreden çıkartabiliyorsunuz. Gain ayarı mevcut ve podcast’lerde dahil bir çok ek formatı destekliyor. Kısacası oldukça kabiliyetli bir müzik çalar. Ara yüzü hem sade hemde şık. Ayrıca albüm kapağı desteği gibi tüm küçük ayrıntılar düşünülmüş. Sayfadaki fotoğraflarda farklı ekran görüntülerini bulabilirsiniz. Yazılımın bir diğer özelliği eğer DAC’ınız yüksek çözünürlükteki dosyaları desteklemiyorsa “USB Audio Player PRO” otomatik olarak DAC’ınızın desteklediği bir değere çevirip müziği dinlemenize olanak sağlıyor. Ayrıca bir çok ince ayar yapabilmek için seçenek kullanıcıların emrine amade. Yazılım hızlı bir şekilde gelişiyor ve ihtiyaçlara göre yenilikler yapılıyor. Açıkçası ilk bakışta Android dünyasında pahalı bir satış etiketi olsa da 21,15TL’lik fiyatını hak ediyor. En azından bence…
PlatterSpeed – Vinyl Tool
PlatterSpeed, 3150Hz bir test tonu kullanarak pikabınızın 33 1/3 veya 45 devir ayarlarını yapmanız için kullanılıyor. Tercihen içerisinde 3150Hz’lik test tonunun loop edildiği yani döngü olduğu bir plak ile kullanılması gerekiyor. Geçmişte Feickert Analogue’un Adjust+ sisteminde kullanılan özel test plağı tam olarak bu ihtiyacı karşılarken son dönemlerde yazılım harici bu plağın satışı sonlandırılmış durumda. Eğer bu yazılımı kullanmak isterseniz ülkemizde de satılan Ultimate Analogue Test LP’yi kullanabilirsiniz. Yazılım devir durumunu bir grafik ve frekans detayı ile sunuluyor. PlatterSpeed – Vinyl Tool ücretsiz bir yazılım ancak özel bir test plağına ihtiyaç duyuyor. Optimal devir ayarını sessiz bir ortamda iyi mikrofona sahip bir telefon ile verdiğini de eklemek gerekli.
RPM Calculator
Yine pikabınızın devrini hesaplamak için kullanabileceğiniz bir yazılım. Ücretsiz olan RPM Calculator yüklü telefonunuzu pikabınızın platosuna koyuyorsunuz. Telefonunuzun sensörleri ile ölçüm yapılıyor. Son derece iyi düşünülmüş bir yazılım olmasına rağmen gerçek hayat şartları ile yaptığınız ölçümlerde bir miktar fark oluyor. Yazılım her yeni sürümde biraz daha geliştiği için yükleyip denemenizde fayda var. Bu yazılım her telefonda çalışmamakta, cihazınızda uygun sensörlerin bulunması gerekiyor. Belirli bir noktaya kadar bu yazılımı kullanıp arkasından bir stroboskop ile ince ayar yapmanızı tavsiye ederiz.
Seismograph
Üç aksta titreşimleri ölçen bir yazılım olan Seismograph, sonuçları size anlaşılır bir grafik ile sunuyor. Bu yazılım aslında farklı amaçlarla üretilmiş olsa da, odyofiller bu yazılımı cihazlarının titreşimlerden ne kadar etkilendiğini, farklı konumlarda nasıl bir titreşime maruz kaldıklarını anlayabilmek için çok rahatlıkla kullanabilirler. Bu yazılım da her telefonda çalışmamakta, cihazınızda uygun sensörlerin bulunması gerekiyor. Cihazlarınızı, standlara veya raf sistemlerine yerleştirirken kullanabileceğiniz bir yazılım.
Spirit Level
Spirit Level, su terazisini telefonunuza son derece başarılı şekilde getiriyor. Hem yatay hemde dikey eksenlerde ölçüm yapabilen yazılım, yeni nesil telefonların gelişmiş sensörleri ile oldukça etkileyici sonuçlar verebiliyor. Tabii bunun için saniyeler süren kalibrasyon işlemini yapmanız gerekli. Cihazlarınızı hatta pikabınızı yerleştirirken elinizin altında bir su terazisi olmadığı zamanlarda günü kurtaran yazılımı kullanırken Linn LP12, Michell Gyrodec gibi pikaplarla kullanırken dikkat etmeniz gerekiyor. Bu tarz yaylı sistemlerde telefonun ağırlığı yüzünden ayarlarınızda sapmalar olabiliyor. Google Playstore’da onlarca farklı benzer yazılım var ancak aşağıda indirme linkini bulabileceğiniz versiyonu hem ölçüm konusunda başarılı hemde tamamen ücretsiz.
ElectroDroid
Bu harika program size rezistör renk kodlarından, Ohm hesaplamasına kadar bir çok farklı alanda hesaplamalar sunuyor. Tüm bu işlemleri sadece değer girerek yapabildiğiniz gibi, hifi dünyasında da bolca kullanılan konektörlerin bağlantı şemalarından, desibel hesaplamaya kadar bir çok faydalı aracı elinizin altında bulundurmanızı sağlıyor. Yazılım farklı modüller ile genişletilebiliyor. Ancak ücretsiz versiyonu hemen her işinizi gördüğü için Aralık 2015 itibarı ile 8,52TL’ye satılan tam sürümünü satın almanıza gerek yok.
Audiophile Test (Hearing Test)
Audiophile Test, son dönemlerde yeniden hortlayan duyma testlerine farklı bir bakış açısı getiriyor. Yazılım bir müzik dosyasının çözünürlüğünü bilmenizi istiyor. Kullandığınız kulaklık veya telefonun hoparlörüne göre bu seçim her zaman kolay olmuyor. Kendi kendinizi veya arkadaşlarınızı sınamak için eğlenceli bir yol.
AudioTool
AudioTool son derece kapsamlı bir yazılım. İçerisinde desibel metre, spektrum analizi, spektogram, sinyal üretici gibi bir çok araç bulunan yazılım ile oda akustiğinizi ölçmekten, hoparlörünüzün konumunda yaptığınız değişikliklerin sonuçlarına kadar bir dizi ölçümü grafiksel olarak görebilmeniz mümkün. Devamlı şekilde geliştirilen yazılım Aralık 2015 itibarı ile 24TL’ye satılıyor. Bu denli kapsamlı ve hassas ölçümler ile uğraşmak istemeyenler için tabii ki ücretsiz olmasına rağmen iyi çalışan bir alternatifte önermek isteriz. Keuwlsoft firmasının Spectrum Analyser programı ücretsiz olmasına rağmen gayet güzel çalışıyor. Ayrıca denemeleriniz için Google Playstore’da çok sayıda farklı sinyal ücretsiz yazılım bulabilirsiniz.
Bir yorum ekleyin