Audio Analogue AAphono Bölüm 2

Denemelerimde Soundsmith Carmen Mk.II, Goldenote Boboli Signature, Ortofon Quintet Red ve Denon DL103‘ten oluşan bir dizi iğne kullandım. Özellikle Audio Analogue AAphono, high output MC ve Moving Iron kartuş kullanıcıları için gerçekten zengin ayar seçeneklerine sahip.

İlk denemelerime vefakar ve cefakar Boboli Signature ile başlıyorum. İlk olarak Jethro Tull Heavy Horses albümüne bir bakalım. Yakın zamanda özel baskısı yayınlanan plaktan albüme ismini veren müthiş şarkıya bir bakış atalım. Daha ilk dakikalarda doygun alt frekanslar dikkat çekerken, zillerin uzaması gayet keyifli, gitar tonları yine aynı şekilde, girizgahın ardından vokallerin devreye girmesi ile Audio Analogue’tan beklediğim o zarif sesleri tonları duymaya başlıyorum. Arka plan sessizliği tam puanı hak ediyor. Albümde daha sert parçalarda bile kontrol elden bırakılmaz iken, plak dinlediğiniz her dakika belli oluyor. Yaylıların arka planı doldurduğu bölümlerde odanın içindeki hacim yine son derece başarılı.

Biraz daha sert albümlere doğru geçiyorum. Iron Maiden’ın çok sevilen “Fear of The Dark” plağına bir bakış atıyorum. “Be Quick or Be Dead” ile başlayan maceralarıma bir süre sonra Paul DiAnno’lu albümler ile devam etmeye karar veriyorum. Harika bir şarkı olan “Remember Tomorrow”a odaklanalım. Vokaller alkışı hak edecek kadar başarılı, gitar tonları keyifli, alt frekanslar diğer bantlara göre dengede. Bazı okuyucularımız biraz daha fazlasını isteyebilir ancak bana sorarsanız bu hali gayet keyifli. Daha fazla alt frekans isteyen okuyucularımız bu konuda başarılı gözüken Carmen Mk.II,  tarzı bir iğneyi kullanarak daha olmasını istedikleri gibi bir ses elde edebilirler. MM kapasitansı ile azıcık oynayarak farklı etkilerde elde edebilmek mümkün. Özellikle 100 ve 150pF’i deneme maksatlı mutlaka mukayese edin. Eğer ses size fazla parlak gelirse kapasitans değerini düşürmekten çekinmeyin. Bu AAphono’ya özel değil tüm pikap katları için geçerlidir.

Audio Analogue AAphono, firmanın başarılı geleneksel pikap katı geleneğini ve hatta sound’unu devam ettiriyor gibi gözüküyor. Daha sert albümlerde yine beklediğim gibi bir sonuç ile karşılaşıyorum. Gitar tonları ve tizler özellikle de zillerdeki kontrol çok keyifli.

Caz denemelerime tabii ki vokal ağırlıklı plaklar ile başlıyorum. Billie Holiday: Lady Sings The Blues harika bir seçenek. Plakta bildiğiniz üzere birinci derece de ağırlık Billie Holiday’e verilmiş durumda ancak arka taraftaki müzisyenler gayet duyulabilir durumda. Güney ağaçları tuhaf bir meyve verir, Yapraklarında ve kökünde kan vardır, Güneyin meltemiyle sallanır siyah beden dizeleri Holiday’in muhteşem ve bir o kadar acılı sesi ile insanın içine işliyor. AAphono çok etkileyici bir orta frekans sunumuna sahip.  Standart MC değerlerine sahip  Ortofon Quintet Red ile gayet keyifli bir sonuç elde ediyorum.

Daha büyük caz orkestralarında da durum çok farklı değil. Örneğin üflemelilerde olması gerektiği gibi keskin bölümler kulağınızı tırmalayacak şekilde sunulurken, piyanolardaki detay seviyesine söylenecek bir şey yok. Sahne, hacim hemen her konuda başarılı bir performans söz konusu. Bill Evans Album gibi işin içerisinde triolar ve küçük formasyonlar olduğunda  etkileyicilik dozajı daha da artmaya başlıyor. Buna karşılık Mingus’tan “Mingus Ah Um” gibi bir albüm dinlerken daha sert tarzlarda birazcık daha bas olsaydı daha mı iyi olurdu soruları bir kenara kaldırılıp atılıyor. Alt frekansların kendi içindeki çözünürlüğü de başarılı. Burada  Carmen Mk.II ile daha iyi sonuçlar elde ederken Boboli Signature belki biraz daha alt frekans vurgusu istiyor dedirtiyor insana. Buna karşılık vokal ağırlıklı plaklarda ise Boboli Signature benzersiz bir sunuma imza atıyor.

İşin güzel tarafı Audio Analogue AAphono üzerindeki tüm ayarlar cihaz açılıp kapatılmadan yapılabildiği için farklı bir rezistans değerine geçip sesteki vurguları biraz daha farklılaştırmak mümkün. Bu ayar seçenekleri benzer fiyat etiketine sahip pikap katları kadar dallanıp budaklanarak detaylanmıyor olsa da, temel tüm seçenekler elinizin altında. Burada eğer egzotik sayılabilecek bir iğne kullanıyorsanız söz gelimi Denon DL103R modelini mercek altına alalım. Teorik olarak bu iğneye gain tarafında eğer imkan varsa 60dB yerine 70dB’ye yakın bir gain vermek daha iyi sonuçlar verebilir. AAphono üzerinde bu tarz bir ayar seçeneği olmadığı için ses ayarı noktasında biraz daha yüksek dinlemek gerekebiliyor örneğin.

Klasik müzik denemelerime ilk önce solo piyano albümleri ile başlıyorum. Artık bir test standartı haline getirmiş olduğum Çinli / Amerikalı piyanist Claire Huangci’den The Sleeping Beauty güzel baskısı, dinleme odasının içini katman katman dolduran sahnesi ile bu tarz analog setuplar konusunda fikir sahibi olmak için güzel bir seçenek. Piyano tonları hangi iğne ile denersem deneyeyim etkileyiciliğinden ve detayından hiçbir şey kaybetmiyor. Daha büyük orkestra müziklerine doğru yelken açtığımda ise detay seviyesi noktasında kullanılan iğne ile de paralellik gösterecek şekilde iyi sonuçlar elde ediyorum. İğnenizin detay seviyesi ne ise onu zorlanmadan verebiliyor AAphono. Fabio Luisi / Wiener Symphoniker – Mahler: Symphony No.1 plağında bu durumu kolaylıkla tespit edebilmek mümkün. Özellikle dördüncü hareket olan “Stürmisch bewegt” kontrolün kaybedilmeyip maksimum detay seviyesinin yükselen pasajlarda da gayet başarı ile sunulduğuna güzel bir örnek oluyor.

Elektronik müzik dinleyenler için Audio Analogue AAphono pek odaklanılmaması gereken bir pikap katı. O aradığınız dominant alt frekansları burada bulamayacaksınız. Ki zaten üreticinin de bu konuda bir iddiası yok. Stereo Mecmuası’nda inceleidğimiz çok az pikap katı ve kafası bu konuda başarılı performans gösteriyor. Ha bu demek değil ki, Daft Punk’ın Random Access Memories albümünü oturup keyifle dinleyemeyeceksiniz. Daha hard-core söz gelimi Chemical Brothers gibi toplulukları aşırı alt frekans odaklı albümleri için bu tespiti yaptığımı söyleyeyim.

Gelelim son sözlere. Cihaz mayıs 2018 itibarı ile KDV Dahil 1.850 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Bu tutar karşılığında pazarda çok farklı pikap katları bulabilirsiniz. Bazılarında iki kol girişi, bazısında çok daha detaylı ayar seçenekleri, bazılarında çok farklı ekolayzır eğrilerini kullanabilme imkanı bulabilirsiniz. Peki Audio Analogue AAphono’yu bu kalabalıktan ayıran şey ne diye sorarsanız, zarif sesi ve çok etkileyici orta frekansları diyebilirim. Bu orta frekans performansına üst frekanslardaki açıklık ve alt frekanslardaki dengeli  sunumu eklediğiniz zaman Audio Analogue AAphono’nun kısa bir özetini yapmış olabilirim.

Ben bu sesi açıkçası çok seviyorum. Ayar seçenekleri benim için vazgeçilmez olsa da, senelerdir aynı firmanın MM pikap katını israrla kullanıyor olmamın sebeplerinden bir tanesi bu. Eğer çok egzotik ve ayar anlamında özel ihtiyacı olan bir MC iğne kullanmak gibi bir durumunuz yok ise, RIAA harici çok kapsamlı ayar seçenekleri ile işiniz yok ise, detay seviyesi başarılı, orta frekansları etkileyici bir pikap katı arıyorsanız  Audio Analogue AAphono bakmanız gereken ürünlerden bir tanesi.


Audio Analogue AAphono

Channels 2 MM gain(@1KHz) 40dB MC Gain(@1KHz) 60dB Frequency response(+/-0.25dB) 10Hz – 20KHz MM SNR 85dB MC SNR 65dB Standby power consumption(230VAC) 0.7W Dimensions(HxWxD) 87, 220, 372 mm Weight 5.8 Kg
Fiyat: 1.850 Euro / 9.065,00 TL KDV Dahil Mayıs 2018 itibarı ile / online satın almak için
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız