Stereo Mecmuası okuyucuları Soundsmith ürünlerine çok yabancı değillerdir diye tahmin ediyorum.Kısaca hatırlamak gerekirse, Soundsmith geçmişi 35 sene öncesine dayanan bir firma. Audio Research, Revox, Bang & Olufsen, Halcro, DartZeel, Jeff Rowland ve McIntosh gibi bazı önemli markaların teknik servisini de üstlenen firmanın asıl konusu pikap iğneleri. Firmanın kurucusu Peter Ledermann çok ilginç bir isim. Çeşitli audio firmalarında görev yapan Ledermann’ın kariyerinde IBM Araştırma Laboratuvarında mühendis olarak çalışmak gibi farklı işlerde var. IBM’deki kariyeri yazılan çizilenlere göre 10 yılın üzerinde sürmüş. Soundsmith firması geçmişte farklı markaların iğnelerinin tamiri ve özellikle Bang & Olufsen iğnelerin yeniden yapılması konusunda uzmanlaşmış bir firma. Arkasından Denon DL-103 iğneler üzerinde yaptığı modifikasyonlarla analog meraklılarının ilgisini çeken firma ilerleyen senelerde kendi iğnelerini meraklılara sunmaya başladı. Biz bu yazımızda makul fiyat etiketine sahip Carmen Mk.II modeline bir bakış atacağız.
Soundsmith Carmen Mk.II güzel bir tahta kutu içerisinde geliyor. Her ne kadar çok üst sınıf bir ürün olmasa da, bu tarz özenli bir sunum görmek her zaman mutlu ediyor. Kutu içerisinde iğnenin teknik özelliklerini gösteren bir doküman, bağlantı için gerekli vidalar ve iğne temizlemek için bir fırça çıkıyor.
Soundsmith Carmen Mk.II teknik anlamda farklılığa sahip bir iğne. İğne Fixed Coil yapısında. Üreticiye göre bu yapı alıştığımız Moving Coil yapısına göre büyük avantajlara sahip. Yapının sabitleştirilmesi, hem iğnenin genel ağırlığını düşürüyor, hemde daha hızlı hareket edebilmesinin önünü açıyor. Bunun kısaca anlamı şu, geleneksel MC iğnelerde şaft kısmı bobine bağlı olarak hareket ettiğinden dolayı ek ağırlık ve mekanik karmaşıklık ortaya çıkarken, bu hareketli parçaların ortadan kaldırılması plak okuma ve izleri takip etme işini basitleştiriyor. Her yapı gibi bununda avantaj ve dezavantajları var, dinleme testlerinde durumu gözlemlemeye çalışacağız.
İğne yapı olarak abanoz bir şasiye sahip. Gayet şık gözüküyor. Abanoz özellikle ısı ve titreşim konusunda başarılı bir malzeme ve sıkça orta üst sınıf kartuşlarda görüyoruz. Yeşil bölümde ise firmanın logosuna ve modeline yer verilmiş. İğnenin fiziksel olarak eksi olarak nitelendirebileceğim tek özelliği korumasının çok pratik şekilde sökülüp takılmaması oldu. Evet bir süre sonra alışıyorsunuz ancak daha pratik bir çözüm de bulunabilirdi diye düşünüyorum.
Son olarak iğnenin teknik özelliklerine bakmamız gerekirse; iğne: eliptik, 0.120mm SQ. Şaft: alüminyum alaşım. Tavsiye edilen izleme gücü: 12mN / 1.2 gm (high), 14mN / 1.4 gm (medium). Efektif uç baskısı: 0.35 mg. Compliance: 28 μm/mN (high), 22 μm/mN (medium). Frekans yanıtı: 20-20,000 Hz ± 2.5 dB. Kanala ayrımı: 1000 Hz >26 dB, 50-15,000 >20 dB. Çıkış voltajı 2.12 mV. Kartuş ağırlığı: 6.8 grams. Yükleme: 47 kΩ
Gerçek hayat koşullarında ise test platformumu oluştururken standart pikabımı ve kol düzenimi kullandım. Optimal koşulları sağlamak için ek ağırlık için özel bir spacer kullandım. Pikap katı noktasında yeni iFi Audio Phono 2 ve uygun Tube buffer, Goldnote PH-10 ve kendi pikap katlarımdan oluşan bir kombinasyon kullandım. Üreticinin önerdiği referans ağırlıkların her ikisi ile de denemelerimi yaptım. Her zaman söylediğim gibi ayar ve geometri konusunda mümkün olduğunca vakit geçirin ve ayarları optimize edin. Her ne kadar Soundsmith Carmen Mk.II affedici olsa da, performans artışı elde edebilmek mümkün.
Bir yorum ekleyin