AudioEngine firmasının yeni hoparlörleri HD6, Türkiye’ye gelir gelmez hemen bir çiftini Stereo Mecmuası karargahında buldum. Yeni HD6 modeli firmanın onuncu kuruluş yıldönümü için üretilmiş bir aktif hoparlör sistemi. Geçmişten bugüne üretilmiş tüm AudioEngine hoparlörleri denemiş ve kullanmış bir insan olarak bu yeni hoparlörler, firmanın daha önce üretilmiş olduğu hiçbir hoparlöre benzemiyor. Dış görünüşleri oldukça farklı diyebileceğimiz bu hoparlörü, ilk bakışta AudioEngine A5+ modelini alıp firmanın bluetooth DAC’larından bir tanesini içerisine monte etmişler gibi düşünebilirsiniz ancak dinlemeye başlayınca işlerin hiç öyle olmadığını anlayabiliyorsunuz. Gelin hoparlörlere yakından bakalım…
Hoparlör 30 x 18.5 x 25 boyutlarına sahip. Bir hoparlör aktif yapıda iken diğer pasif yapıda. Aktif olan sol hoparlör üzerinde alt bölümdeki metal şerit üzerinde sağ tarafta ses kontrol düğmesi sol tarafta ise bildirim ışığı yer alıyor. Bu metal şerit üzerine AudioEngine logosu işlenmiş. Hoparlöre hem şık hemde bir nevi retro havası katmış bu şeritler. İki yollu hoparlörün ipek kubbe tipi üst frekans sürücüsü 1″ boyutunda. Bu sürücü tamamen yeniden tasarlanmış. Mid/bas sürücü ise 5.5″ kevlar yapıda. Hoparlörün üç adet renk seçeneği bulunuyor. Saten siyah, ceviz ve kiraz kaplama. Hoparlörün gerçek ahşap kaplaması gerçekten çok şık. İncelemede fotoğraflarını göreceğiniz kiraz kaplama modeli. HD6 mıknatıslı toz korumalarına da sahip. AudioEngine hoparlörler arasında bildiğim kadarı ilk kez bir toz korumasına yer verilmiş durumda.
Hoparlörün arka bölümünde üst kısma firmanın geleneksel dar dikdörtgen forumundaki bas refleks port’u yerleştirilmiş durumda. Aktif hoparlörün sol kısmı gayet büyük bir soğutucuya ayrılmış iken sağ taraf ise giriş ve çıkışlara ayrılmış. Üst bölümde bluetooth anteni ve hızlı bağlantı için eşleme tuşu bulunuyor. Bunun hemen altında 3.5mm stereo girişi ve optik girişe yer verilmiş. Bunların hemen altında ise RCA standardından bir çift giriş ve bir çift çıkış bulunuyor. Bu çıkışa arzu ederseniz subwoofer bağlayabilirsiniz. bunların hemen altında ise açma kapama düğmesi ve elektrik girişi bulunmakta.
Pasif olan hoparlörde ise sadece aktif hoparlöre bağlantı için bir çift konektör bulunuyor.
Hoparlörlerin kutusundan her zaman olduğu gibi kadifeye benzeyen bir kumaştan üretilmiş koruma örtüleri ve bağlantı için gerekli tüm kablolar çıkıyor. AudioEngine kutularından çıkan standart hoparlör kabloları yerine bu defa daha fazla özenilmiş ve uçlarında banana konektörler olan kablolar kullanılmış. Keşke ara bağlantı kablosunda da aynı özen gösterilseymiş dedim içimden… Ara bağlantı kabloları bildiğiniz siyah beyaz plastik konektörlere sahip olan modellerden…
Cihazın DAC bölümü AKM AK4396 yongaseti ile donatılmış. Kullanılan yongaseti 24Bit/192kHz çözünürlüğe sahip bit-perfect yapıda. Hem dijital optik giriş hemde bluetooth çevirimi için aynı yongaseti kullanılmış. Bluetooth bağlantı tabii ki en son nesil Apt-X standardını destekliyor. Aslında HD6 içerisinde firmanın “B1 aptX Bluetooth Receiver” ve “D1 24-bit DAC”ı yerleştirilmiş diyebiliriz. Belki de hoparlörün tek eksisi “D1” üzerinde yer alan USB girişin HD6 üzerinde kullanılmaması olmuş. Böyle olsa tam anlamı ile masaüstü dijital bir çözüm olacaktı. Cihaz üzerinde kullanılan A/B sınıfı amplifikatör uzun çalışma saatlerinde bile ısınmıyor. Bunda hoparlörün arkasındaki soğutma panelinin büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim. Eşleme tuşuyla hızlı Bluetooth bağlantısı yapmak son derece pratik olmuş…
HD6 yanında gelen uzaktan kumanda da çok ciddi şekilde revizyon geçirmiş. Alüminyum panele sahip kumanda üzerinde diğer AudioEngine modellerinde gördüğümüz kontrollere yer verilmiş.
Hoşuma giden ve yenilikçi bulduğum bir ayrıntı ise uzaktan kumandanın pilini de içeren kontrol kartı metal gövdeden ufak bir “pin” yardımı ile yerinden çıkartılabiliyor. Mıknatıslı tasarlanmış bu kart pilin kolaylıkla değişmesini sağlıyor ve yerine kolaylıkla takılıyor. Hoş kumandaların pilleri uzun zaman boyunca bitmiyor ancak bu küçük tasarım detayı hoşuma gitti doğrusu.
Bir yorum ekleyin