Quad L11 Studio Active

Quad firması hifi tarihine adını altın harflerle kazımayı başarmış bir firma. Firma ile ilgili çok keyifli bir tarihçeyi Stereo Mecmuası’nın geçmiş sayılarında Sayın Ahu Ünalp’ın kaleminden sizlere sunmuştuk. Bu köklü firmanın onu dünyaya tanıtan başarılı push-pull lambalı amplifikatörleri ve elektro statik hoparlörleri ile değil de, klasik tarzın biraz dışındaki bir hoparlörü ile bu sayımızda konuk ediyoruz. Konuğumuz, Quad firmasının Performance serisinden bir bookshelf hoparlör ama bildiğiniz tarzda bir bookshelf değil. Aktif bir hoparlör.

Beni yazılarımdan takip edenler artık bookshelf veya bizim dilimizde yer ettiği şekilde raf tipi hoparlörleri sevdiğimi biliyorlardır. Hemen her ürün gibi genelde küçük boyutlardaki bu tarz hoparlörlerin kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları var. Firmalar bu dezavantajları bildiklerinden gelişen teknolojinin de yardımı ile aşmaya çalışıyorlar. Her ne olursa olsun bookshelf’lerin günahları ve sevapları ile kendilerine özgü oldukları gerçeğini unutmamalıyız.

Artık yavaş yavaş sizi konuğum ile tanıştırmalıyım. Quad geçtiğimiz senelerde L serisi hoparlörlerinin aktif versiyonlarını duyurduğunda oldukça şaşırmıştım. Ülkemize gelince gidip hemen dinlemiştim. Bu defa biraz daha ayrıntılı olarak dinleyerek sizlere yorumlarımı aktarmaya çalışacağım. Quad 11L aktif oldukça küçük boyutlu bir bookshelf. Her bir hoparlör Quad’ın o kendine özgü harika lake kaplamaları ile gerçekten ışıklar altında ışıl ışıl parlıyor. 2 yollu 11L aktifler, aynı isimli pasif seri ile aynı sürücüleri paylaşıyorlar. Özel kevlar mid sürücüsü firmanın üst sınıf elektro statiklerinin mid tonlarını sevenler için Quad tarafından özel geliştirilmiş. Bu sürücü ile uyum içinde çalışan bir tiz sürücüde özel olarak tasarlanmış. Hoparlör resimlerde belki olduğundan daha büyük gözükebilir ama 326 x 190 x 284mm boyutunda. Yani oldukça derli toplu bir tasarım. Bu küçük boyut sizi şaşırtması çünkü hoparlörler oldukça ağırlar. 8 kilogramın biraz üzerindeki ağırlıkları boyutlarına göre oldukça şaşırtıcı. Bunun sebebi hoparlörün aktif yapıda olmasından kaynaklanıyor.

Quad aktif hoparlörlerinde her bir hoparlörün içerine ayrı birer amplifikatörler eklemiş. Bu sayede ayrı bir amplifikasyon olmadan hoparlörleri direkt olarak kaynağa bağlayıp kullanabiliyorsunuz. Firma bunu yaparken, elektroniklerinden bir çok alıntıyı kullanarak hoparlörlerin kalbine tam anlamıyla birer amplifikatör eklemeyi başarmış. Bir çok aktif hoparlör D klas dijital amplifikasyonla üretilirken Quad uzun senelerdir ürettiği başarılı amplifikatörlerinin özel bir varyasyonunu bu hoparlörlerin içerisinde kullanmış. Küçük boyuta sığdırdıkları amplifikatörler bir nevi monoblok birer amplifikatör olarak adlandırılabilir. Her iki hoparlörde de birbiri ile tıpatıp aynı ve birbirlerinden her açıdan bağımsız amplifikatörler kullanılıyor. Küçük bir hoparlöre bir çok şeyi sığdırabilme durumu Quad mühendislerini pek korkutmamış ve kullanıcıların ihtiyaç duyacakları hemen her şeyi eklemeyi başarmışlar.

Hoparlörlerin arkasında biri dengelenmiş birisi de dengelenmemiş yapıda birer giriş, ses kontrolü, elektrik girişi, açma kapama düğmesi ve bir bas filtresi bulunuyor. Elektrik girişi standart şekilde kullanılınca amplifikatörünüzün elektrik kablosunu istediğiniz zaman değiştirerek seste değişiklikler yapılması sağlanabiliyor. Ben dinletilerim sırasında hem stok hemde Cardas markalı kablolar kullandım. Amplifikatör ve hoparlörler bu duruma hemen tepki veriyorlar.

Dinletilerim esnasında hem Quad’ın başarılı 99 serisi CD player’larını hemde laptop’umdaki farklı format ve çözünürlüklerdeki dijital medyayı kullandım.

Jazz’dan, klasiğe, rock’a kadar geniş bir yelpazedeki farklı müziklerde hoparlörün tepkisini ölçerken bir yandan da oldukça keyifli vakit geçirdim. Jazz müzik ve özellikle vokalli örneklerde hoparlörler gerçekten oldukça başarılılar. Harika bir sahne, katman katmanlık hissi ve detay oldukça tatmin edici. Bayağı bir CD’nin arkasından son zamanlarda elime geçen Ida Sand – Meet Me Around Midnight albümünü büyük bir keyifle dinledikten sonra Foobar ile donatılmış laptop’umu devreye sokmaya karar verdim. Laptop’umu kullanmamdaki amaç zaten başarılı olduğunu bildiğim Quad CD okuyucunun olumlu etkisini ortadan kaldırmak ve hoparlörün performansını denemek idi. Meet Me Around Midnight albümünün Flac’ından sonra rock müzik örneklerini play list’ime ekledim. Black Sabbath, Led Zeppelin gibi klasiklerin yanı sıra türün uç örneklerini de dinlemeye başladım. Orphaned Land grubunun klasik Mabool albümünü dinlerken, Quad’ın yazının başlarında bookshelflerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak amacı ile bu ufak hoparlörlere eklediği bir özelliği kullanmaya karar verdim. Hoparlörün arka kısmında bulunan filtreyi açtığımda bu boyuttaki bir hoparlörden umulmayacak kadar kuvvetli ve tok bir bas beni şaşırttı. Hemde hiç bir distorsiyona uğramadan.

Her ne kadar kaynağın önemi aşikar olsa da, bu ufak aktif hoparlör sistemi kaynakta gelen her sinyali büyük bir keyifle bana iletmeyi başardı. Muhtemelen taşınabilir bir müzik çalarım olsa, cihazın izin verdiğini hatta daha fazlasını bile bu küçük hoparlör kesinlikle verecekti. Bu arada laptop’umda özel olarak eklenmiş hiçbir donanım yoktu. Anakarta eklenmiş bir ses kartı, foobar yazılımı ve yazılım anlamında bir kaç optimizasyonun haricinde herhangi bir özellik bulunmuyor. Ama bu iş için özel hazırlanmış bir donanımda aldığınız keyif kat ve kat artacaktır.

Ürünün fiyatına bakarsak 725 İngiliz Pound’luk etiket belki ilk bakışta pahalı gibi gözüküyor. Ürünün aktif olmayan versiyonu ise yaklaşık 470 Pound’a satılıyor. Yani arada 250 pound’luk bir fark var. Ürünün aktif olması bu fiyat farkının en büyük sebebi. Açık konuşmak gerekirse, Quad firmasından alınabilecek en ucuz amplifikatörde bile bu farkın en az 4-5 katını harcamız gerekiyor. Bu noktada Quad’ın kendine özgü sesine sahip olmanız için uygun bir seçenek olarak piyasaya sürülmüş bu minik aktif hoparlörler.

Ürünün kullanım amacı kişiden kişiye değişebilir. Şunu söylemeliyim ki, bu küçük hoparlörler ve içlerinde bulunan amplifikatörün ortak performansı onu rahatlıkla orta boyutlardaki bir salonda ana hifi sistemi olarak kullanabilir kılıyor. Ama asıl ilginç kullanım alanı bence ofis, yatak odası gibi ikinci bir sistem ihtiyacı olabilecek yerler. Taşınabilir bir müzik çalar, bir bilgisayar veya CD player ne takarsanız takın, keyifle dinleyebileceğinize emin olabilirsiniz. Yatak odası konusunda emin olun eşiniz sorun çıkartmayacaktır. Çünkü ürünler o kadar şık ve güzeller ki, bir köşede ışıkların altında ışıl ışıl parlamasına eşiniz dahil kimse hayır diyemeyecektir.

Hem ikinci sistem arayanlara, hemde ürünün kalitesine göre makul bir fiyata hem hoparlör hemde ampli alarak birinci sistemini kurmak isteyenlere gönül rahatlığı ile önerebileceğim bir ürün. Mutlaka kulak kabartılmalı.

Quad L11 Studio Active

Üretici: Quad Hifi
Türkiye Dağıtıcısı: Persona Elektronik(Quad Turkey)
Satış Noktası: Fonetik Elektronik
Satış Fiyatı: 725 Pound

Ayrıntılar için: www.fonetik.biz

Hakan

Tags: ,