Mazisi neredeyse 1 asra yaklaşan ELAC firmasını sanırım benim gibi bir çok kişi pikapları ile tanıyordur. Son yıllarda farklı alanlarda başarılı yorumlar alan cihazlar üreten Alman firmayı, önümüzdeki ay ve yıllarda sanırım başarılı ve makul fiyatlı hoparlörleri ile bol bol konuşacağız. Her 3-4 senede bir, bir hoparlör üreticisinin ürettiği raf tipi hoparlörler ile diğerlerinin arasından sıyrılır ve daha iyisi çıkana kadar dergilerden, hifi forumlarına kadar devamlı şekilde bu hoparlör önerilir meraklılara. Sanırım önümüzdeki 3-4 senenin fiyat/performans hoparlörlerinden bir tanesi bu yazımızda inceleyeceğimiz ELAC B5 olacak. Bu hoparlörler bir anda ortaya çıkmış değil. Arkasında ciddi bir çalışma söz konusu.
ELAC firması geçtiğimiz senelerde Amerika’da bir tasarım bürosu kurdu ve hoparlörlerinin tasarımını yeni baştan ele almaya karar verdi. Hoparlör tasarım ekibinin başına hifi dünyasında oldukça iyi tanınan ve saygı duyulan bir isim olan Andrew Jones getirildi. Andrew Jones, hifi dünyasına KEF firmasında araştırma / geliştirme mühendisi olarak işe başlamasıyla girer. Arkasından dönemin meşhur markalarından Infinity için çalışmaya başlar. İlerleyen senelerde ise tüm dünyaca tanınacağı TAD firmasında çalışmaya başlar. Özellikle Reference One hoparlörlerin başarısında en önemli paya sahiptir. Bu tarz üst sınıf hoparlörlerin yanında özellikle fiyat /performans konusunda başarılı ürünler konusunda da ünlenen Andrew Jones, özellikle Pioneer firması için ürettiği makul fiyatlı ürünler ile adından söz ettirmeyi başarır.
Hifi dünyasında bu tarz “şöhretli” tasarımcıları transfer eden firmalar genelde üst uç sınıf ürünler duyururken, ELAC ve Andrew Jones bu trend’in tam aksi yönde ilerler. Bu işbirliğinin ilk meyvelerini “Debut” serisi olarak isimlendiren ELAC, geliştirilen hoparlörlerin son derece konvansiyonel tasarımlara sahip, iddialı ve rekabetçi fiyatlara sahip olacağının müjdesini verir. Merakla beklenen hoparlörler piyasaya çıktığında büyük bir ilgi görür. Doğruyu söylemek gerekirse bu inceleme aslında biraz geç kalmış bir inceleme. Extreme Audio’nun sahibi Sn. Orhan Aydoğan Bey ile her konuşmamızda Debut serisi hoparlörleri inceleyelim diye konuşmamıza rağmen, her defasında farklı ürünlere karar kılınca, B5 incelemesi biraz gecikti ama geç olsun güç olmasın…
ELAC B5 tüm Debut serisi hoparlörlerde olduğu gibi son derece alışılmış bir tasarıma sahip. İki yollu tasarlanan hoparlörün tiz sürücüsü 1-inç boyutunda kumaş kubbe yapıda. Tiz sürücü telkari bir korumaya sahip. Bu koruma bir yandan tiz sürücünün zarar görmesini engellerken bir yandan da tiz sürücülerin doğrusal performansı yerine daha geniş bir alana dağılmasını sağlıyor. Bu yapıyı geçmişten günümüze bir çok hoparlör tasarımında görebilirsiniz. Benim ilk aklıma gelen BBC’nin LS3/5A tasarımları.
Hoparlörün mid/bas sürücüsü ise kumaş aramid/fiber yapıda. Aramid çok ilginç bir malzeme. Aslında bir nevi karbon fiber malzeme olarak nitelendirilebilir ancak ısıya karşı direnci ve farklı fiber türlerine göre daha dayanıklı olması sebebi ile özellikle savunma ve havacılık sanayilerinde kullanılıyor. Aramid deyince benim ilk aklıma gelen şey özel balistik vücut zırhları ki, günümüzde savaş meydanlarından, bilgisayar oyunlarına kadar bol bol duymuşsunuzdur bu malzemeyi.
Hoparlörlerin boyutları gayet makul mantıklı; 324 mm x 200 mm x 222 mm boyutlarındaki hoparlörler 5Kg civarında bir ağırlığa sahipler. Fabrika verilerine göre hoparlörlerin frekans aralığı 46 ila 20,000 Hz aralığında, hassasiyetler ise 85 dB seviyesinde. Hoparlörlerin sürücüleri alüminyum rengi çerçeveye sahip ve hoparlörün hemen altında ELAC logosuna yer verilmiş. Klasik yapıdaki koruma kapağı son yıllarda görmeye alıştığımız trend’lerin aksine mıknatıslı değil. Hoparlörün arkasına baktığımızda ise üst bölümde bas refleks portu hemen altında da bir çift giriş bulunuyor. Girişler son derece alışılmış şekilde tasarlanmış. Banana konektörlerin yanında rahatlıkla yengeç konektörler ve hatta çıplak kablo ile de kullanabilirsiniz.
Hemen her raf tipi hoparlörde olduğu gibi ELAC B5’in de optimal kullanım senaryosu stand üzerinde kullanmak olsa da, tabii ki farklı mobilyalar üzerinde de kullanmak mümkün. Ben geleneksel olduğu üzere kendi sistemimdeki hoparlörler yerine, B5’leri koyarak denemelerime başladım. Farklı amplifikatörler ile denemelerime devam ettim. Dinleti notlarına geçelim isterseniz.
Bir yorum ekleyin