Hifiman HE400i Bölüm 2

Hifiman HE400i incelemesine başlayınca ilk dikkatimi çeken şey, geçmişte denediğim ve kullandığım Hifiman kulaklıklara göre çok daha rahat sürülebilmesi oldu. Dinlemelerimde farklı cihazlar kullanarak, farklı senaryolarda HE400i kulaklığı dinlemeye çalıştım. Yakın zamanda Mecmua’da incelemesini yayınladığımız Hifiman HM 802 S taşınabilir dijital müzik çalar, HE400i kulaklıkları kolaylıkla sürebilmesiyle dinletilerimde oldukça ön plana çıktı. Bilgisayarımdaki dinletilerde ise iFi Audio Nano DSD DAC artı kulaklık amplisini tercih ettim. Ana sistemimdeki dinletilerde ise Goldnote HP-7 ve Schiit Audio Lyr kulaklık amplilerini kullandım. Bahsi geçen iki amplifikatör bir süreliğine ödünç alındı ancak dönem dönem her iki cihazı da misafir ettiğim için ses karakterlerini bildiğim için pre-ampliler ile uğraşmadan doğrudan kulaklıklara odaklanmakta sıkıntı olmadı.

Hifiman kulaklıklarla geçtiğimiz senelerde bayağı haşır neşir olmuştum. Neredeyse dönemin tüm güncel ürünlerini denemiştim ve pek azını sizlerle paylaşmıştım. O dönemlerde kulaklıkların yanma süresinin oldukça uzun olduğunu fark etmiştim. Zannedersem hemen her planar kulaklık için benzer bir durum söz konusu. Hifiman HE400i ile de bu durum değişmiyor. Kulaklığın performansını tam olarak elde edebilmek için normalden daha uzun süre elimde tuttum ve neredeyse devamlı olarak çalıştırdım veya kullandım.  Belirli süre sonra kulaklıların tonları kendisine geldi ve dinletilerime başladım. İlk olarak bilgisayar sistemimde denemeler yapıyorum. Günlük kullanımda, film seyrederken ve oyun oynarken de HE400i’leri kullanıyorum. Tabii ki vaktinin büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiren meraklılar için özellikle bilişim dünyasından surround ses deneyimi sunan kulaklıklar daha cazip olabilir. Özellikle de oyun konusunda rekabetçi meraklılar için. Ancak benim gibi tüm bunları bir keyif olarak gören insanlar için hifi dünyasından ürünler seçmek çok daha cazip oluyor ki, özellikle olayın müzik boyutunda tüketici elektroniği firmalarının ürünlerinin HE400i gibi kulaklıların performansının yanına yaklaşabilmesi mümkün olmuyor. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, gerek oyun gerekse de film konusunda Hifiman HE400i beklentileri karşılıyor. Özellikle diyaloglar ve arka plandaki müziklerin keyifle dinlenebilmesi büyük bir artı puan. Tek sıkıntı ise kablo boyutunun kısalığı. Benim ki gibi geniş masalarda, eğer büyük bir ekran kullanıyorsanız bir miktar geride oturmak istersiniz. Bu durum kablonun kısalığını bir dezavantaj haline getiriyor. Kulaklığın göreceli hafifliği ve ergonomisi ise uzun süreli kullanımlarda sorun yaratmıyor.

Gelelim ana sistemimdeki müzik dinletilerime. Genel olarak pikap kullanarak yaptığım denemelerde önceki nesil Hifiman kulaklılara göre çok daha dengeli çalan bir ürün ile karşı karşıya olduğumu anladım. Özellikle eski 500 serisi kulaklıkları deneme şansı bulan okuyucularımız varsa, bu kulaklıklardan keyif almak için pre-ampli konusunda bayağı kafa yormanız gerekiyordu. Geçmişte Schiit Audio ürünlerinin Hifman kullanıcıları arasında popüler olmasının bir sebebi hem kulaklıkları rahatlıkla sürmesi hemde hibrid lambalı yapısıyla kulaklığın keskin taraflarını yumuşatıyordu. Ancak yeni Hifiman HE400i için böylesine ince eleyip sık dokumanıza gerek yok. Çok daha dengeli bir performans söz konusu. 

Hifiman HE400i’nin orta frekans yanıtını ben oldukça başarılı buldum. Eski nesil Hifiman kulaklılarda biraz geride olan orta frekanslar, bu modelde tam anlamı ile öne çıkmış. Bu durum kulaklığın bambaşka müzik türlerinde çok daha keyifli bir performans sunmasının önünü açıyor. Kullandığını medya ve ekipmana göre detay seviyesi tabii ki farklılık gösteriyor olsa da, vokal caz dinleyicilerinden klasik müzik dinleyicilerine kadar hemen her tarz müzik dinleyen okuyucumuzun hoşuna gidecektir bu performans. Orta frekanslara yapılan bu olumlu dokunuş alt frekanslara doğru yol alırken yine kendisini gösteriyor. Bir çok kulaklıkta alt frekansların ön plana çıkartılması sonucu bu aradaki ve müzikten keyif alacağınız detaylar ortadan kaybolabiliyor. Hifiman tasarımcıları buradaki dengeyi çok iyi tutturmuşlar. Alt frekanslarda abartı olmadan gayet detaylı ve çözünürlüğü tatmin edici. Çok bas dominant müzik seven okuyucularımız açısından belki tatmin edici olmayacaktır ancak benim için yeterli ve doyurucu bir performans. Üst frekanslar ise kullandığınız ekipmana göre farklılık gösterebiliyor. Burada iyi bir head amp kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Genel olarak tizler açık ve detaylı denilebilir ancak  Hifiman HM 802 S  ve Schiit Audio ile daha keyifli bir performans elde ettim. iFi Audio Nano DSD  ile tizler bir miktar geriye gitti. Şahsım adına üst frekanslarda keskinliği seven bir kişi olarak bu konuda seçim yaparken biraz dikkatli olmakta fayda var diyorum. Bu arada makara teypin kulaklık çıkışı ile de bayağı eğlenceli vakit geçirdim. Bu çıkışı bir pre-amp olarak kullanıp kaynaklarınızdan gelen müziği dinleyebilmeniz mümkün. Elinde özellikle Revox (veya Studer) makara teyp olanların kulaklık amplisi ile uğraşmalarına pek gerek olacağını zannetmiyorum. Veya daha doğru bir tabir ile o performansı elde edebilmek için kulaklık amplilerine bayağı para harcamaları gerekebilir. Tabii benim gözlemlerime göre…

Hifiman HE400i ve aslında bir çok kulaklık için sahne konusunda yorum yapmak çok zordur. Aynı ev içinde yaşayan iki kişi bile -burada söz konusu olan eşim oluyor- sahneyi geniş bulurken ben biraz dar olarak yorumladım. Ancak bu tespit, müziği direkt kulaklık sürücüsünden direkt olarak duyduğunuz anlamına gelmiyor, sadece farklı kulaklıklara göre sahne geniş değil olarak yorumlayabiliriz. Bu durum aslına bakarsanız enstrümanlara daha rahat odaklanma gibi bir durumu ortaya çıkartıyor ki, şahsen ben bu durumdan asla rahatsız olmam!

Farklı müzik tarzları ile yaptığım denemelerin sonucunda şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, ecnebilerin deyimi ile HE400i tam anlamı ile “all-rounder” bir kulaklık olmuş.Yani hemen her müzik tarzı ile kullanıp keyif alacağınız bir kulaklık diyebiliriz. Klasik müzik dinleyicilerinden, blues dinleyicilerine, ekstrem metal dinleyicilerinden pop müzik dinleyenlere kadar hemen herkesi mutlu edebilir. Bu noktada yapacağınız en önemli yatırım uygun bir kulaklık amplisi yatırımı yapmak. Yazının başlarında belirttiğim gibi tasarımcılar hassasiyeti yükselterek HE400i’i bir çok cihaz ile uyumlu hale getirmiş olsalar bile, hifi sisteminize bir alternatif olsun istiyorsanız, kulaklık amplisine yatırım yapmak şart.

Hifiman HE400i ülkemizde 499 Dolar karşılığı KDV dahil 1.400TL’lik bir fiyat etiketi ile satışa sunuldu. Bu fiyat Eylül 2016 itibarı ile döviz kurları ile yerel para birimine çevrildi notunu da ekleyeyim. Bu rakama ek olarak bir de kulaklık amplisini toplam rakama ekleyelim. Örnek model olarak Schiit Audio’dan Vahalla kulaklık amplisini de ekleyelim. Hoş bu marka şimdilik ülkemizde bulunmuyor ancak yurtdışında oldukça popüler olduğu için şimdilik bunun üzerinden konuşalım. HE400i’i kullanmak için eskisi gibi çok güçlü bir kulaklık amplisi almanız gerekmiyor. Firmanın en popüler ürünü olan “Lyr” bahsettiğim ürünü tercih edince 100 Dolar ekonomi yapıyoruz. Belki isterseniz daha uzun ve özel bir kablo alırsınız aradaki fark ile. Velhasıl kelam gün sonunda harcadığımız para 1.000 Dolar seviyesinini altında. Bu fiyata ne yazık ki giriş seviyesi bir sistem bile kurmak zor şu günlerde. Buna karşılık son derece keyifle müzik dinleyebileceğiniz bir sistemi bu tutarlara edinmek mümkün.

Evinizde üst sınıf bir müzik sistemi varsa ve kulaklık sistemim en az bu kadar iyi çalsın diyorsanız, 1.000 Dolarlık yatırımla kurduğumuz ve kalbinde HE400i olan bir kulaklık sistemi ile bu hedefinize ulaşamazsınız. Ancak amacınız benim gibi müzik setimi kapattıktan sonra keyifle müğzik dinleyebileceğim bir kulaklık sistemine sahip olmak ise Hifiman HE400i bu konuda iyi bir seçenek.

Açık konuşmak gerekirse geçmişteki Hifiman kulaklık deneyimlerimden oldukça farklı bir durum ile karşılaştım HE400i modeli ile. Geçmişte benzer sınıftaki muadili modelleri bu denli keyifli çaldırabilmek için oldukça fazla yatırım yapmanız gerekirken, HE400i hem kolay sürülebilmesi hemde kulaklığın genel olarak dengeli bir ses karakterine sahip olması ile hayat kesinlikle çok kolaylaşıyor. Hifiman HE400i 499 Dolar karşılığı KDV dahil 1.400TL’lik fiyat etiketi ile önemli bir psikolojik sınırın tam kenarında duruyor. Bana sorarsanız Hifiman HE400i ülkemizde 499 Dolar karşılığı KDV dahil 1.400TL’lik evinizdeki sisteme alternatif bir müzik dinleme aracı olarak kesinlikle fiyatını hak ediyor. Alşveriş listenizde baş sıralara yazıp denemenizi tavsiye ederim….

Hifiman HE400i
Frequency Response: : 20Hz-35KHz Sensitivity : 93dB Impedance : 35 Ohms Weight : 370g Cable Length : 1.5m Plug : 3.5mm/6.35mm
Fiyat: 1.447 TL (KDV Dahil) Eylül 2016 itibarı ile. / Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız