Stax SR-007 MK2 System 2 Bölüm 2

Hemen şunu söyleyeyim, bir çok Stax kulaklık ve pre-ampli kombinasyonunda olduğu gibi kaynak cihaz çok önemli. Bu sistemleri basit bir kulaklık sistemi olarak düşünmeyip sadece hoparlör  ve ampli kullanmadığınız üst sınıf bir sistem olarak değerlendirin ve kaynak cihazınıza önem verin. Gerçekten Stax farkı iyi bir kaynak ile ortaya çıkıyor. Bu klasik bir kaynak cihaz yani pikap, CD çalar olabileceği gibi bilgisayar tabanlı bir sistemde tabii ki olabilir. Ancak ara bağlantı için kullanacağınız kabloya bile göstereceğiniz özen, size çok daha iyi bir ses olarak geri dönecektir.

Freak Out! Amerikalı topluluk Mothers of Invention’ın ilk albümü. 1966 yılında yayınlanan albümün en önemli özelliklerinden bir tanesi rock tarihinin ilk konsept albümlerindne bir tanesi olması. Tabii ki bunda Frank Zappa’nın etkisi yadsınamayacak bir gerçek. Bu albüm ayrıca erken dönem ilk çift plaklık albümlerden bir tanesi. Mothers of Invention ilk kurulduğunda ilk dönemlerde rhythm and blues şarkıları özellikle de cover’ları çalıyorlardı. Zappa işin içerisine müdahil olunca cover’lardan özgün şarkılara doğru bir geçiş olur. Ancak Freak Out! içerisinde bol bol rhythm and blues esintileri vardır. Ancak blues kökenli rock öğeleri orkestralar yapılar da dikkat çeker. Albüm yayınladığı dönemlerde AMerika’da pek başarılı olmaz ancak Avrupa’da çok büyük ilgi görür. Amerika’da albümün anlaşılabilmesi için 1970′li yılların ortalarına kadar vakit geçmesi gerekir. Ancak albüm anlaşılır anlaşılmaz kült olarak nitelendirilir. Kaynak olarak pikabımı kullanıyorum ve bu güzelim plaktan süzülen notalar kafamın içerisinde uçuşuyor. Klasik bir hifi sistemin ötesinde bir deneyim. Gitar tonları harika, albümde her dakika bir aksiyon var, nereye odaklanacağınıza karar veremeden albüm bitiyor ve ikinci yüz.

Klasik müzikte durum daha vahim! Herbert von Karajan – Bruckner: Symphony No. 7 Deutsche Grammophon. Anton Bruckner’in Symphony No. 7 in E major (WAB 107) muhtemelen bestecinin en iyi bilinen senfonisidir. Yazılması 1881 ila 1883 yılları arasında sürmüştür. İlk sunumu 1884 yılında Leipzig’de yapılmıştır. Hemen arkasından 1885 yılında yeniden düzenlenmiştir. Eser ilk seslendirildiği gün müthiş bir alkış tufanı ile karşılanmış ve Bruckner’in belki de en önemli başarısı olarak tarihe geçmiştir. Eser bir çok kez değişikliğe uğramıştır. 1883 versiyonu eserin yazım sürecinin ardından gerçekleşmiştir. Bu düzeltmeler bizzat Bruckner tarafından yapılmıştır ancak orijinal metin kaybolmuştur. Eserin ilk icrasının hemen ardından yani 1884 sonrasında Gutmann notları 1885. yılında yayınlamıştır. Bu notalar genel kabul görür ancak Bruckner izni olup olmadığı konusunda tartışmalar vardır. Orkestrasyon yani enstrüman dağılımı ve tempo da orijinal metine göre değişiklikler yapılmıştır. Tüm bu sürecin ardından neredeyse 50 yıl kadar sonra Robert Haas eseri yeniden ele alır ve Bruckner’in kendi edisyonlarından hareket ederek esere özellikle vurmalı enstrümanların eklenmesi ile 1944 yılında yayınlanır. Bu edisyon konusunda oldukça büyük tartışmalar vardır. Son düzenleme ise Leopold Nowak tarafından yapılır ve 1885 edisyonu üzerinden hareket eder. Kayıt tarihi boyunca tüm bu farklı edisyonlar kaydedilmiştir. Herbert von Karajan yönetimindeki Wiener Philharmoniker’in, Robert Haas’ın 1944 yılında düzenlediği edisyonuna bağlı kalarak icra ettiği eser, Anton Bruckner kayıtları açısından önemli bir yerdedir. Deutsche Grammophon baskısı hakkında daha doğrusu yeni basım hakkında bazı şüpheler var. Ancak detay seviyesi çok uç noktalarda. Orkestra sanki tek tek duyulabilir halde. Detay seviyesi insanın aklını başından alabilecek düzeyde. Delilik ile müzik dinleme arasında bir çizgidesiniz!

Son sözler ne olabilir bende bilemiyorum. SR-007 MK2 System 2 yani Stax SR-007 kulaklık ve SRM-007tII kulaklık amplifikatöründen oluşan kombinasyon neredeyse 5.000 Dolar + KDV gibi bir fiyata sahip. Bu modelin abisi ki kulaklık dünyasının referans noktası Stax SR-009 modelinde sadece kulaklık 5.000 Dolar. Her iki kulaklığın ortak noktaları olduğu gibi Stax SR-007 modelini özgün kılan ayrıntılarda var. Bunlara ek olarak Stax SR-507 ve Stax SRM-006tS kombinasyonu da 3.500 Dolar + KDV’lik bir fiyat etiketine sahip. Daha klasik bir bakış açısı ile üretilmiş ancak modern Stax teknolojisinin uygulandığı bir model. Her üç kulaklıkta benim gerçekten etkilendiğim üç model olduğu için yazdım.

Stax SR-507 ve Stax SRM-006tS kombinasyonunu bir kenara bırakırsam Stax SR-009 ile Stax SR-007 arasında bir seçim yapmak bile o kadar kolay değil. Birinci nokta tabii ki bütçe meselesi. İkinci nokta ise seste minimal farklılıklar. Stax SR-009 ile Stax SR-007 her ne kadar Stax’ın genel çizgisine uysalar da, minör noktalarda farklılıkları var. SR-009 detaydan kesinlikle ödün vermez iken SR-007 zaman zaman kulağa daha hoş gelen sunumlar verebiliyor. Ancak bunlar öylesine minimal noktalar ki, ancak her iki modeli birbiri ile kıyaslayınca böylesine farklılıkları bulabilmek mümkün. Ayrıca tüm Stax kulaklıklarda olduğu gibi Stax SR-007 modelinde de amplifikatörünüz ile oynayarak nihai performansı bir miktar farklılaştırmanız mümkün.

Asıl dert ne biliyor musunuz? Bir şekilde bu kulaklıklarla oynayıp vakit geçirip ve müzik dinleyip, testler bittiğinde onlardan ayrılmak. Özellikle SR-009 veya bu yazımda konu aldığım SR-007 modellerinden bir tanesini dinlediğiniz zaman hiçbir şey eskisi gibi olmuyor maalesef… İmkanı olanlar şu dünyanın kapılarını bir şekilde aralasınlar. İnanın aksi takdirde çok şey kaçırıyor olacaklar…

SR-007 MK2 System 2 
Elektrostatik kulak hoparlörü ve kulaklık pre-amplifikatörü
Fiyat: 5.000 Dolar + KDV 
Temsilci: Lotus Concept / www.lotusconcept.com
Online Satış: Audio AVM / www.audioavm.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: