Hifiman HM 802 S Bölüm 2

Geçmiş cihazlarından elde ettikleri deneyimlerle Hifiman mühendisleri Hifiman HM 802 S üzerinde önemli gelişmeler sağlamışlar. Kanal başı direr adet Wolfson WM874016 dijital analog çevirici kullanılan cihaz 16 ve 24Bit çözünürlüklerinde WAV, FLAC, APE, AIFF (44.1KHz-192KHz) MP3, WMA, ALAC, AAC, OGG formatlarını destekliyor. Ayrıca DSD64(DFF/DSF)desteği de unutulmamış. Bazı okuyucularımız DSD128 desteği de olsaymış diyebilirler ancak geçmiş deneyimlerimden hareketle şunu söylemek isterim, gerek depolama alanlarının optimal kullanımı gerekse de cihazların performans ve dolayısıyla pil ömürleri açısından 32bit DSD128 desteği bence hiç gerekli değil. En azından taşınabilir müzik çalarlar anlamında…

SD kartlarıma farklı tarzlarda ve farklı çözünürlüklerde müzik dosyaları yükleyerek dinletilerime başlıyorum. Kulaklık olarak ilk önce kendi kişisel kulaklıklarımı deneyeceğim. Arkasında da Mavi Hifi tarafından bana gönderilen HE400i modeli kulaklıları da denemeye çalışacağım. Bu kulaklığın incelemesini yakın zamanda Mecmua’da bulabileceksiniz. Hifiman HM 802 S’in denemelerinde ev ve ofis haricinde Sony MDR-EX650AP ve Sennheiser CX-300 ile başladım. Her iki kulaklıkta giriş seviyesinde ürünler. Açıkçası dışarılardayken kaliteli kulaklık kullanmayı kesmiş bir insan olarak ses kalitesi anlamında cihazların tam performanslarına ulaşamadığımı kabul ediyorum ancak o kadar çok kulaklık kaybettim ki, artık kaybolsa da üzülmeyeceğim ürünleri tercih ediyorum. Evde de Hifiman HE400i, senelerin değişmez klasiği Koss PortaPro ve bir dizi kulaklığı deniyorum. Asıl notlar kendi kulaklıklarım ile yaptığım denemelerden.

İlk olarak farklı caz albümleri ile yaptığım denemeler ile başlayacağım. Hifiman HM 802 S’i üç gün boyunca kullanıp dinleme testlerine ilk başladığımda klasik caz albümlerinde böylesine yumuşak ve detaylı bir ses elde edebileceğimi hiç tahmin etmemiştim doğrusu. Tabii ki kullandığınız kulaklık bu noktada önem kazanıyor. Ancak kulaklık farklı olsa da, Hifiman HM 802 S son derece detaylı çalan bir müzik çalar. Aşa’nın vokal ağırlıklı Bed of Stone albümünde özellikle HE400i ve Sony MDR-EX650AP çok keyifli performanslar elde ettim. Sony kulaklık biraz sert bir karaktere sahip olsa da, vokallerin detayı tonları etkileyici idi. HE400i ile ise hikaye gerçekten bambaşka hale geliyor. Carla Bley, Andy Sheppard ve Steve Swallow üçlüsünden Trios gibi bir albüme geçince ise özellikle ritmli parçalarda basların gerçekten etkileyici ve dinamik hale geldiğini görebiliyorsunuz.

Kulaklık seçimi noktasında standart bir müzik çalar veya telefon ile kullandığınız bir ürünün bu tarz bir DAP ile özellikle de çözünürlük noktasında patlama olduğu zaman ne kadar yetersiz kalabildiğini görmek hifi dünyasında bu tarz durumlara yabancı olmayan bizleri çok şaşırtmasa da, yine de bunu yaşamak ilginç bir deneyim oldu. Bir diğer ilginç durum örneğin Sennheiser CX-300 gibi giriş seviyesi bir kulaklığı telefonunuzdan çıkartıp Hifiman HM 802 S’e taktığınızda yaşanıyor. Bir anda artan detay seviyesi dikkat çekiyor. ortaya daha derli toplu bir performans çıkıyor. Söz gelimi bas normalde bir çok frekans bandını ortalıktan kaldırırken, HM 802 S ile o kayıpların büyük bir bölümü ortaya çıkıyor. Tabii ki sınıf atlamıyor veya üst sınıf kulaklıklara yetişemiyor ancak kendi performansının zirvesine ulaşıyor. Siz daha iyi kulaklık kullandığınızda bu etki artıyor. HE400i gibi göreceli giriş seviyesi bir kulaklık bile tabiri caiz ise coşuyor.

Rock müzik tarafında 30 yaşındaki Koss PortaPro dinlemelerimin merkezine yerleşiyor. Santana’nın yeni Santana IV albümü gibi bir yandan melodik bir yandan da geçmiş dönemlere selam gönderen bol perküsyonlu şarkılarda elde ettiğim performans taşınabilir çözümlerde elde ettiğim en detaylı ve etkileyici ses oldu. Daha sert albümlere geçiş yaptıkça özellikle alt frekansların doyuruculuğu insanın yüzünde gülümseme bırakacak şekildeydi. Dışarıya çıktığım zaman MDR-EX650AP ile elde ettiğim performansta bundan daha az etkileyici değildi. Muhtemelen daha üst sınıf bir kulak içi kulaklık ile deneyim daha da etkileyici hale gelebilirdi.

Klasik tarafına doğru geçtiğimde giriş seviyesi kulaklıkların özellikle de yüksek çözünürlükteki müzik dosyaları ile cebelleşmesine tanık oldum bol bol. Giriş seviyesindeki kulaklık büyük orkestra müziğinde veya bol enstrüman barındıran farklı müzik tarzlarında ne yazık ki Hifiman HM 802 S ‘den gelen sinyali size ulaştırırken çok başarılı bir tablo gösteremiyor. Bu noktada bende eziyet çekmeyerek  HE400i ile dinletilerime yoğunlaşıyorum. Bu ikili çok zor albümleri son derece başarılı şekilde sunabiliyor. Detay seviyesi, tonlar son derece keyifli.

Daha popüler tarzlarda ise özellikle elektronik müziklerde alt frekansları biraz abartılı çalan MDR-EX650 gibi kulaklılar biraz daha ön plana çıkabiliyor. Bu tarz müzikte tam anlamı ile nasıl bir çözünürlük ve alt frekans başarımı elde etmek istediğimizin ucu son derece açık. Bana çoğu zaman bu tarz albümler sadece tiz ve bastan ibaretmiş gibi geliyor. Ancak Massive Attack veya Chemical Brothers gibi üst sınıf topluluklardan örneklere geldiğimizde işlerin rengi de bir anda farklılaşıyor. Dolayısıyla beklentiler değişiyor. Bu noktada yine Hifiman HM 802 S ile beraber kullancağınız kulaklık ön plana çıkıyor.

Aslına bakarsanız benim deneyimlerime göre taşınabilir dijital müzik alanında seçtiğiniz cihaz kadar onunla eşleyeceğiniz kulaklıkta çok önemli. Elde edeceğiniz performans ve alacağınız keyif bu ikilinin performansı ile doğrudan orantılı. Söz gelimi ben testlerim sırasında en iyi sonucu HE400i ile elde ettim ancak yine belirli bir sınıfın üzerinde “x” marka bir kulaklık ile aradığınız sesi elde edebilmeniz mümkün. HM 802 S’nin buradaki rolü en zor sürülen kulaklığı seçseniz bile bunu sürebilmek. Teknik değerlere bakıldığında ve hatta HE401 gibi planar bir kulaklığı sürmesi açısından sıkıntı çıkartmayan HM 802 S bu noktada seçiminizde size neredeyse sınırsız bir listenin önünü açıyor.

Bunun yanında cihazı yanında gelen kablo ile sistemime bağladığım zaman bir kaynak cihaz olarak boyundan büyük bir iş yapabiliyor HM 802 S. Giriş seviyesinin bir tık üzerinde bir streamer veya dijital müzik çalar yerine kullanabilir bir performansı sunabiliyor. Aslına bakarsanız bu yepyeni bir senaryonun da önünü açıyor. Evinizde bu cihazı hem sisteminizde kullanıp arzu ettiğinizde taşınabilir bir müzik çalar olarak kullanabilmek mümkün. Bunun için bir dock ünitesi alabilirsiniz ancak ben hiç uğraşmadan çalışma odamdaki AudioEngine A5+ hoparlörlerim ile birlikte kullandım ve bana sorarsanız çok iyi performans elde ettim. Küçük bir not olarak gerektiğinde kulaklık çıkışı S/PDIF olarak kullanılabiliyor. Ancak cihazın DAC ünitesi başarılı olduğundan ek bir DAC kullanmaya gerek yok. Klasik RCA kabloları ile bağlantı yapmak daha mantıklı…

Şimdi yavaş yavaş kullanım senaryolarını tartışalım. Ağustos 2016 itibarı ile Mavi Hifi firması Hifiman HM 802 S’yi yaklaşık 2.200TL’ye satıyor. Taşınabilir müzik çalar anlamında önümüzde birkaç seçenek var. Bunlardan birincisi cep telefonlarımızı kullanmak. Aklıma ilk gelen örnek Hi-Fi Plus modülü ile güçlendirilmiş LG G5 satın almak. Çünkü mobil dünyada şimdilik en üst seviye ses veren telefon bu. Ancak kısa bir denemenin ardından Hifiman HM 802 S bahsi geçen telefonu ezip geçiyor. Salt ses kalitesi noktasından hareket edilecekse HM 802 S veya benzeri bir DAP, telefonlar ile kıyaslanmayacak bir performans sunuyor, en azından şimdilik böyle. Hal böyle iken tüm olay kişisel ihtiyaç noktasına geliyor. Evinizin dışında hatta belki evinizde de kulaklıklarınızı kullanacağınız zaman üst sınıf performansa sahip bir çözüme ihtiyacınız var mı. Cevabınız var ise Hifiman HM 802 S sizin için bir seçenek.

İkinci senaryomuzda cep telefonumuza bağlı şekilde bir DAC/kulaklık amplisi kullanmak var. Bu senaryoda cep telefonunuzu bir nevi transport olarak kullanarak ek bir cihaz üzerinden dijital analog çevrimi yapmak ve kulaklıklarımıza güç vermek mantığı yatıyor. Bu noktada cep telefonu konusunda tercihinizi biraz dikkatli yapıp iyi bir kulaklık amplisi / DAC tercih ederek oldukça iddialı bir ses elde edebilmeniz mümkün. Bu senaryo belki bir DAP’tan daha ucuza geliyor ancak cebinizde iki cihaz artı ek bağlantı kabloları gibi dertler açılıyor. Özel kısa bir kablo satın alarak karmaşayı azaltabilirsiniz. Ancak bu noktada cep telefonunuzu kullanma özgürlüğünüzün büyük ölçüde azaldığını da söylemek lazım. Bu tarz bir çözümü ben bir süre kullandım ancak kullanım zorluklarından illAllah ettim doğrusu. Bu tarz senaryolardan bıkkınlık yaşayanlar bahsi geçen tutarı verip huzura erebilirler.

Dikkat ederseniz tüm bu senaryolar sonucunda olay aslında bir noktaya çıkıyor. Kaliteli bir kulaklık kullanıyor veya kullanmak istiyorsanız, hayatınızın bir bölümü hareket halinde veya ev/ofis dışında geçiyor ve bu durumda bile kaliteli müzik dinlemek istiyorsanız, yolunuz  Hifiman HM 802 S ve benzeri DAP’lar ile kesişiyor demektir.

Hifiman HM 802 S ile geçirdiğim süre zarfında oldukça keyifli zaman geçirdim. Gerek ev içerisinde gerekse de hareket halindeyken kulaklık ile çok müzik dinleyen bir adam olduğumdan dolayı beni ses kalitesi ve sağladığı kolaylıklar ile mutlu etti. Benim durumumda olan yani hareket halindeyken çok fazla müzik dinleyen insanların hayatında DAP cihazları gerçekten hem konfor hemde ses kalitesi anlamında iyi bir performans sunabiliyor. Ayrıca aile evlerinde yaşayan genç okuyucularımız içinde odalarında müzik dinlerken iyi bir çözüm olabilir. Hifiman HM 802 S Ağustos 2016 itibarı ile 749 Dolar karşılığı yaklaşık 2.200TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Stereo Mecmuası’nda konuk ettiğimiz ürünlere baktığınızda göreceli daha ulaşılabilir bir fiyat etiketi olduğunu kabul etmek lazım. Yazı içerisinde bahsettiğim kullanım senaryoları ilginizi çektiyse Hifiman HM 802 S’e göz atmanızı tavsiye ederim.

Hifiman HM 802 S
Frequency Response : 20Hz-20kHz THD : 0.008% (Line out) S/N : 110dB SD Card Memory : up to 256G Battery Life : 11 hours DAC Chip : WM8740 x 2 Supported Music Formats : 16/24 Bit : WAV, FLAC, APE, AIFF (44.1 kHz-192 kHz), MP3, WMA, ALAC, AAC, OGG, DSD64 (DFF, DSF)
Fiyat: 2.202,06 TL (KDV Dahil) Ağustos 2016 itibarı ile. / Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız