Goldnote firmasının yenilenen analog ürünlerinden Giglio pikap bu yazımızın konuğu. Geçmişten bugüne İtalyan üreticinin neredeyse tüm ürün yelpazesini dinleme ve deneme fırsatım oldu. Zaman içerisinde bir çoğunu sizlerle de paylaşmıştım. İtalyan firma çok bilindik, dergilerde devamlı boy gösteren bir firma olmamasına rağmen zaman içerisinde çok ilginç ürünler ile kendisinden bahsettirmeyi başarmıştı. Blacknote markası altında meraklılara sunulmuş DSS serisi gibi zamanın çok ötesinde fikirlere sahip olan dijital kaynakların yanında, pek kimsenin ilgisini çekmemiş ancak bana sorarsanız, sınıfının en iyi hoparlörlerinden birisi olan Ducale gibi ürünleri aklıma gelen örnekler. Analog tarafta ise firmanın ürünleri her zaman dikkatimi çekmiştir. Örneğin firmanın unipivot yapılı ilk kol tasarımı olan Borghese hala zaman zaman kullandığım bir ürün. Bir çok unipivot kol gibi pek kullanıcı dostu olmayan Borghese ilginç ses rengi, tonları ve performansı yüzünden benim açımdan vazgeçilmezler arasında. Liste uzar gider..
Giglio, geçmişte Stereo Mecmuası’na konuk ettiğimiz bir çok Goldnote pikaptan farklı bir tasarım anlayışına sahip. Üzerinde oldukça kafa yorulduğu belli olan Giglio’nun beraberinde daha önce incelediğimiz Bobolino iğnenin “Limited” yani limitli özel üretimi versiyonu ile geliyor. Bunun yanında benim de sahip olduğum B5 kolun tamamen elden geçirilmiş ve yenilenmiş versiyonu “B-5.1” ile geliyor. Bakalım tüm bu yenilikler ile gelen yeni platform nasıl olmuş. İsterseniz lafı uzatmadan incelemeye başlayalım.
Pikabın tasarımı son derece alışılmışın dışında. Hele ki geçmişte üretilmiş Goldnote pikaplara bakarsanız, büyük bir kozmetik değişim daha doğrusu gelişim söz konusu. İtalyan firmalarının imzaları diyebileceğimiz ahşap işçiliği konusundaki hünerleri artık Goldnote cephesinde de görülebilir hale gelmiş. Pikabın şasisi sandviç yapıda üretilmiş. En alt kat, yekpare ağaçtan işlenmiş. Bana gönderilen örnek zeytin ağacından üretilmiş bir alt şasiye sahip. Uzun seneler bekletilererek nemi alınmış özel yekpare ağaçtan işlenmiş alt şasi titreşimlerin önlenmesine yönelik son derece ilginç bir şekle sahip.
Burada bir parantez açmak istiyorum. 70’lerde bazı Japon üreticilerin alt şasiye farklı şekiller vererek titreşimlerin azaltılması noktasında çalışmaları vardı ve bu prensibe dayanan pikapları pazara sunmuşlardı. Yakın geçmişte isim babası olduğum Calliope pikabın tasarım çalışmaları sırasında yaptığımız ölçümlerde bu alt şasi tasarımının pikabın titreşim cevabında çok önemli olduğunu görmüş ve tasarımcısı Deniz Karaşahin buna uygun bir şasi tasarımı yapmıştı. Görünen o ki, Goldnote tasarımcıları da aynı durumu tespit ederek, kendi çözümlerini geliştirmişler.
Ahşap bölüm 3mm genişliğinde özel bir paslanmaz çelik katman ile birleşiyor ve son olarak siyah akrilik son kat ile şasi tamamlanıyor. Görüntü gerçekten muhteşem.
Pikabın tasarımı son derece sade. Sol ön bölümde devir ayar düğmeleri ve sağ ön tarafta firma logosu bulunuyor. PTE yani bir polimer türevi malzemeden üretilmiş plato, firmanın bronz ve çelikten üretiği bearing üzerinde dönüyor. İtalyan üreticinin geçmişten bugüne ürettiği bearing’ler gayet başarılı idi. Giglio modelinde aynı bearing sistemi ile devam etmişler.
Pikap akrilikten üretilmiş 3 adet ayak üzerinde yükseliyor. Ayaklar ayarlanabilir yapıdalar. Son derece sivri oldukları için mutlaka bir pul üzerinde kullanmak gerekiyor. Unutmadan yazayım, pikabın üzerinde gelen toz koruma kapağı şimdiye kadar gördüğüm en kalın akrilik kapaklardan bir tanesi ve son derece başarılı şekilde işlenmiş. İtalyan üretici, kapak üzerinde bile bayağı kafa yormuş anlaşılan. İnce bir ayrıntı olarak kapağın ana gövdenin üzerine bastığı noktalar herhangi bir çizilmeye sebep olmaması için kauçuk minik ayaklara sahip olacak şekilde tasarlanmış.
Yenilenmiş “B-5.1” kol ilk bakışta önceki modelden farklı gözüküyor. En önemli değişiklik arka ağırlık sisteminin tamamen farklılaşmış olması. Geçmişte hassas ayar konusunda vakit geçirmeniz gereken ve özellikle sabitleme konusunda amatör kullanıcılara çok kolay bir çözüm sunmayan kolun ağırlık sistemi tamamen elden geçirilerek çok daha kullanıcı dostu hale getirilmiş. Yeni ağırlık sistemi daha ağır iğnelerin ek aksesuarlar olmadan kullanılabilmesini de sağlıyor. Ancak asıl değişiklikler kolun gözükmeyen tarafında. Kolun iki ana eksende hareketini sağlayan mil yatağı sistemi tamamen elden geçirilerek özellikle mikro gürültü anlamında avantajlar sağlanmış. Bunun yanında anti-skating ağırlığının takıldığı kule sisteminden, hidrolik kaldırma mekanizmasına kadar her alanda iyileştirmeler yapılmış. Headshell bölümünün hassas azimuth ayarından kolun yükseltilmesi (VTA) de dahil ihtiyaç duyulabilecek tüm temel ihtiyaçlara cevap verebiliyor “B-5.1”. Eğer anti-skating kullanmak isterseniz gerekli aksesuar yine kutu içeriğinde mevcut. Orta fiyat seviyesinde bir kol için analog meraklılarının gerek duyacağı tüm ince ayar seçenekleri kol üzerinde bulunuyor. Kolun dış kablolaması da tamamen elden geçirilmiş. Yeni nesil kablo benim tespitlerime göre eskilerinden daha iyi bir detay seviyesine sahip. Bendeki Borghese’ye minik bir upgrade yolu gözüktü sanırım…
Geçmişte Goldnote pikaplarda görmeye alıştığımız iki katmanlı mil sistemi yerine yenilenmiş bir mil bloğu ile platoya güç aktarımı yapılıyor. Artık devir kayışın farklı mil bölgelerine takılarak sağlanması yerine elektronik kontrol ile ayarlanıyor. Yeni tasarım mil, kum saati şeklinde şekillendirilmiş ve üreticinin verdiği bilgilere göre ses bozulması ve dalgalanmaları (wow ve flutter) azaltıyor. Daha önce Piccolo veya Valore gibi Goldnote pikap tasarımlarında kullanılan kayışta değişikliklerden nasibini almış. Artık daha klasik bir kayış tarafından motor devri platoya aktarılıyor. Motor son derece sessiz çalışıyor.
Bana test amaçlı gönderilen Giglio paketinin içerisinde İtalyan firmanın Bobolino iğnesinin özel üretilmiş bir versiyonu bulunuyor. Ülkemizde satılan Giglio paketlerinde bu iğne standart olarak meraklılara sunulmuş durumda. Tabii ki pikabı iğnesiz de alma şansınız var. Bobolino, Moving Iron (MI) yapısında bir iğne. Bu iğneler aslında MM çalışma mantığına sahip olsalar da en büyük farklılıkları cantilever tabir edilen parçada demir (iron) madeninden üretilmiş bölümlerin mıknatısların yerini almış olması. Kutuplama ise bobinlerde kullanılan daha büyük mıknatıslar ile sağlanıyor. Bağlantı için kullanılan demir mıknatıslanarak iğne gövdesi içerisindeki akım yolculuğunu tamamlıyor. Daha önce yayınladığımız Bobolino incelemesinde bu teknolojinin ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. İğne, teknik değerler noktasında Bobolino ile benzer teknik özelliklere sahip olsa da, tolerans değeri daha düşük ve kaldıraç (cantilever) değerleri farklı olan “Bobolino Limited Edition” bizim incelediğimiz modele göre yaklaşık 200 Euro daha yüksek bir fiyat etiketine sahip. Ben her iki testteki notlarımı karşılaştırdığımda performansında oldukça farklı olduğunu gördüm.
Pikabın kutu içeriğinde de zengin bir aksesuar desteği sunulmuş. Tasarımı tamamlayan bir pikap ağırlığı kutu içeriğine eklenmiş. Bunun yanında firmanın özel ve gerçekten etkili mat çözümü “Gel Mat” kutu içeriğinden çıkıyor. Bu oldukça kalın bir mat olduğu için fabrika çıkışı gelen yüksekliği arttırmanız gerekecektir. Kullanımı tabii ki isteğe bağlı. Kol bahsinde yazdığım gibi ek aksesuarlara ihtiyaç duymadan, sadece bir kaç vidayı gevşeterek kolunuzu yükseltebilmeniz mümkün. Kutu içeriğine ayrıca hassas şekilde devri ölçebilmeniz için strobe disk de eklenmiş. Giglio pikap sabit devir hızıyla geliyor. Eğer manuel şekilde devri kontrol etmek için gerekli ayarlara sahip bir pikap isterseniz yine firmanın yeni ürünlerinden “Mediterraneo ” modeline bir bakış atabilirsiniz. Ancak bu hassas ayar veya ayarlanabilir devir konusu çok fazla meraklının ihtiyaç duyduğu bir özellik değil bana sorarsanız.
Kutu içeriğindeki tek eksiklik pikabın ayaklarının altına konabilecek 3 adet pul olmuş. Ayaklar oldukça sivri olduğu için özellikle ahşap stand’ları çizebilecek potansiyele sahipler. İlla ki, bir pul ile kullanılması gerekiyor. Kutu içeriğine eklenmiş olsa harika olurdu. Tasarım ve kutu içeriği anlamında Giglio’nun puanını kıracağım tek nokta bu olacak :)
Pikabın motoru bir çok tasarımda gördüğümüz üzere pikabın sağ arka bölümüne yerleştirilmiş. Motor özel bir metal koruma içerisinde bulunuyor. Motorun ihtiyaç duyacağı güç, pikabın arkasında sağ tarafta bulunan girişe takılan adaptör ile sağlanıyor. Uzun saatler pikabı çalıştırmama rağmen devirde bir sıkıntı veya aşırı ısınma tespit etmedim ki, Haziran bu sene İzmir’de son derece sıcak geçiyor. Maalesef…
Kendi pikabım yerine Giglio’yu devreye sokarak denemelerime başlıyorum. Paket ile beraber gelen Bobolino iğne, MM pikap katları ile kullanıma uygun olduğu için Step Up Transformer’ımı (SuT) devreden çıkartıyorum. Tabii ki denemelerimde sadece standart iğne ile devam etmeyeceğim. Farklı iğneleri de takarak dinletiler yapacağım .
Bir yorum ekleyin