Bluenote Piccolo / B–5 İncelemesi

 

Bluenote ilginç bir firma, ürün yelpazesi oldukça geniş olmasına rağmen, pikap ve pikap aksesuarları konusunda ciddi anlamda çeşitliliğe sahipler. Bu çeşitlilik kol, pikap ve iğne konusunda olduğu kadar aksesuarlar içinde geçerli. Bir plak temizleyici sıvı setinden tutun, tonearm kablosuna kadar keyifli bir ürün yelpazeleri var. Bluenote Piccolo firmanın giriş seviyesi pikabı. Ürün benim firmanın segment anlamında ortagiriş seviyesine konumlanan B-5 kol ile birlikte satılmakta.

BÖLÜM I. TEST EKIPMANI

-Amplifikatör: Bluenote S3, Bluenote S1, Bluenote S1 Signature, J.C. Verdier Triode Spirit 300B ve 2A3
-Preamplifikatör: Audio Analogue Bellini, J.C.Verdier Control B
-Phono preamplifikatör: Bluenote P1, ayrıca Audio Analogue Bellini, J.C.Verdier Control B preamplifikatörlerinin ve Bluenote S3, Bluenote S1 Signature amplifikatörlerinin phono katları da test amaçlı kullanılmıştır.
-Kullanılan İğneler, Bluenote Boboli Signature, Denon DL103, Denon DL103R, Ortofon MC10
-Kullanılan hoparlörler, Bluenote Reale, Bluenote A6, Triangle Luna, Triangle Cométe ES
-Kıyaslama için kullanılan CD okuyucular: Arcam CD73, Bluenote Koala Tube Output
-Kıyaslama için kullanılan pikaplar: Linn Sondek LP12, Ittok LV-V kol ve Valhalla güç katı ile birlikte, Linn Sondek LP12, Basik Mark LV V kol ve Valhalla güç katı, Michell Gyrodec Mark III Bronze Edition, Gyropower güç katı, SME Series V kol -Dinlenilen medya, mağaza sahibinin kendi özel arşivinin o an için mağazada bulunan küçük bir kısmı olan 3000 adet plağından seçilenler ve kendi test plaklarımdan oluşan geniş bir yelpaze. 1970’li yılların Rock müziğinden bugüne kadar çeşitli rock müzik, sonraki türevleri ve çok kapsamlı bir Jazz albümleri seçkisi kullanıldı.
Ayrıca çeşitli testler esnasında Isotek filtre ve güç kablosu komponentleri, aralarında çeşitli Bluenote, Cardas gibi mainstream firma ürünleri ve DIY yapım interconnect ve speaker kabloları, farklı markalardan izolasyon ve anti vibrasyon pack’leri de testler sırasında kullanılmıştır.

BÖLÜM II. PIKAP KOMPONENTLERINE TEKNIK BAKIŞ

1. B-5 kol ayrıntılı bakış
2. B-5 kol kablolaması notları
3. Piccolo pikap teknik notlar

1. B-5 kol ayrıntılı bakış

Size ayrıntılarını anlatacağım kol firmanın giriş seviyesi kolu olan B5. Bu kolu, firmanın giriş seviyesi Piccolo pikabında ayarlama ve inceleme fırsatım oldu. Kol gimbal yapıya sahip ve inanılmaz güzel ve zarif bir yapıya sahip ve insanı kendisine cidden aşık edecek kadar şık. Sarı ve siyahın beraber kullanıldığı ürünler benim açımdan olaya 1-0 önde başlar hep. Bu arada gimbal terimi bazılarınıza tanınmadık gelebilir, hemen kısaca anlatmaya çalışayım, içice, serbest dönen, teorik olarak halkalardan oluşan yapıya gimbal denir. Teorik olarak sürtünmesi az olup, en içte bulunan halka veya aletin sabit kaldığı yapıdır. Bluenote burada aynı mantığı birbiri içine girmiş bir kaç daireyi kolun sağa sola ve aşağı yukarı hareketi sağlamak için kullanmış, tüm bu yapıyı oluşturarak tonearmı mümkün olduğu kadar stabil hale getirmeye çalışmışlar. Çeşitli firmaların jiroskop mantığı aslında gimbal yapıyı baz alarak yaptığı çeşitli kolları var, yani bu yapı aslında çok fazla firmanın uygulayıp, başarılı ürünler geliştirdiği basit bir fizik kuralına dayanıyor. Bilmiyorum belki başarı, basit bilimsel gerçeklerden geliyordur. Kolun kutusundan herhangi bir ayrıntılı kullanım kitapçığı veya protractor çıkmıyor. Zaten kolun ayarı biraz hissiyat ve olaya aşinalık gerektiriyor. Ama kısa bir zamanda olaya vakıf olup, hızlı bir şekilde ayar yapabilirsiniz. Kol, İtalyan firmanın aldığı bir çok patentli teknolojiye sahip. Kolun ilk özelliği bias ayarı gerektirmemesi. Bunun için sınır, belli bir ağırlıktan fazla iğneler kullanmak. Hafif iğneler ile, bias ayarı için kutudan çıkan misinalı ağırlığı kullanmanız gerekiyor. Bu olay için lift’in yanında bir vinç görevli direk yaratılmış. Diğer ilgi çekici durum, pikabın arka ağırlığı içinde geçerli. Standart ağırlığın haricinde kolun kutusunun içerisinde 2 ayrı tip ek ağırlık var. Her ikisinin yapısı farklı, amaçlarını zamanla deneyerek öğreniyorsunuz. Bu ağırlıklar sisteminin kolun merkezi yerine aşağısına odaklanmışlığı, ufak çevirişlerle ayar değişikliğine fırsat veriyor. Umarım gözünüzü korkutmamışımdır. Ben kol elime geldiğinde yaklaşık 10 dakika içinde olayı çözmüştüm. Yani korkacak bir şey yok. -Dediğim gibi, arka ağırlıkta çeşitli farklılıklar yaparak, keyifli değişimler elde edilebiliyor. Kol tamamen yenilenmiş ve firmanın kendine lisanslı bearing teknolojisine ve Multi Board adını verdiği en alttan en üste tüm Bluenote kollarda kullanılabilir, birbiri ile simetrik ilişki halindeki kol park noktası ve anti- kate ağırlık ana manivela sisteminin ölçeklenebilir yapıda olması teknolojisini içermekte. Kolun ayar süreci için tıklayınız.

2. B-5 kol kablolaması notları

Firma ürününde Türkiye’ye Bulk olarak ithal edilen kendi kablosunu kullanmış. Bu bakır yapılı kablo üzeri seffaf emanel tabaka ile kaplı halde hem OEM satılabiliyor hemde B-5 kolda da kullanılmış. Bahsi geçen kablo benim tarafımdan SME Series III kablolamasında kullanılmış olduğundan ses rengini tanıyorum. Aynı şekilde bu kablo kullanılarak refit edilmiş bir Linn LP 12, Basik Mark II pikap/kol kombinasyonunu da dinlediğimden bu kablonun oldukça transparan çaldığını söylemem gerekir. Kablo takribi 100 saat kullanımın akabinde gerçek performansını size gösteriyor ve 300 saat civarında standart performansına ulaşabiliyor. Hem gövde, hemde detay anlamında daha önce kullandığım bir çok tonearm kablosundan daha sıcak bir ses rengine sahip. Özellikle benim gibi analog hobiistlerinin envanter listelerine eklemelerini tavsiye edeceğim bir ürün. Tonearm’ın dış kablolaması DIN jack ile sağlanmakta, gene İtalyan üretimi bir RCA seti sonlandırılmış. Hobibistler için bu noktada farklı secenekler ile isterlerse kol dış kablolamasını değiştirebilirler. Bu değişim farklı firmaların ürettiği hazır DIN-RCA kablo setleri kullanılarak yapılabilir. Bu noktada Van Den Hull 501 ve Cardas Golden Reference, bütçesi yeterli kullanıcılar açıısndan farklı alternatifler olabilir. Bu dış kablo sleeve’inin altında bir kat shield ve ek bir emanel tabaka daha içermekte. Dışarıdan hiçbir şekilde hum almaması yer sıkıntısı çeken plakseverler açısından önemli, böylelikle elektronik cihazlarınızın arasından pikabınızın kablosunu gönül rahatlığı ile geçirebiliyorsunuz. SME kablolaması yazıma ulaşmak isterseniz tıklayınız

3. Piccolo pikap teknik notlar

Pikabı çıplak gözle incelediğiniz anda gözünüze ilk çarpan, firmanın bolca kullandığı akrilik yapılar. Ana şasi yaklaşık 15mm akrilikten yapılmış. Kapsamlı bir geliştirme çalışmasından sonra ortaya çıkan bu farklı akrilik varyasyonu firmanın üst seri ürünleri de dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılmakta. Bir diğer ilgi çekici nokta platter kısmının ilginç bir şekilde mil sistemine entegre edilmek üzere kilitlenmiş olması. Bazı üst düzey pikaplarda karşımıza çıkan bu özellik Piccolo’nun içerisindebulunduğu orta giriş seviyesi pikaplarda çok karşımıza çıkan bir özellik değil. Split-Spindle adı verilen bu lisanlıteknoloji, platter yüzeyinde oluşan titreşimin özel gövde tarafından soğurulmasını sağlamak üzere kullanılmış. Platter kısmı yaklaşık 20mm civarında bir kalınlığa sahip, gövdeden oldukça farklı yapıdaki bir başka akrilik yapıya sahip. Bu çokkatmanlı farklı fiziki yapılara sahip akrilik yüzeyler, firmanın gene farklı bir akrilikten geliştirdiği 3 ayağı ile beraber iç ve dış titreşimlerin önlenmesi amacıyla geliştirilmiş.Bearing ve mil kısmında firma, üst modellerinde Ferrari ile geliştirdikleri Formula Steering isimli teknolojinin fiyata doğru orantılı downgrade bir varyasyonunu kullanmış. Bu teknoloji, teflon/grafit karışımı 2 iç bearing’in, Arnite adı verilen bir maddeden üretilen ek bir dış bearing ile kombinasyonu şeklinde açıklanabilir. Arnite, pikaplarda önümüzdeki yıllarda sıklıkça göreceğimiz ilginç bir madde, kendi içinde yapışabilen, sertliği ve sağlamlığı ile tanınan bir plastik polimer. Motor yapısında yine firmanın kendi lisanlı teknolojisi olan Tulipan kullanılmış. Tulipan, adını ve şeklini laleçiçeğinin şeklinden alan ve motor rotor sisteminde kullanılan bir teknoloji. Bu sayede motor hafifletilerek, az güçle istenilen devre hızla ulaşılmasını sağlayan ilginç bir teknoloji. Açıklıkla şu anki pikabımı satın almadan önce alışveriş listemde olan bu pikabın ilgimi çeken noktalarını not alıp, İtalyan üreticiye yöneltmiştim. Yukarıda yazdığım noktaların bir çoğu teknik dokumantasyonun okuyucularım tarafından rahatça anlaşılmasını sağlamak için basitçe yorumlamalarımdır. Bahsettiğim satın alma sürecinde orta giriş seviyesini bypass etmemin sebebi ise, şu an kullanmakta olduğum pikap, güç katı, kol kombinasyonunun uygun koşullar ile alınabilme gibi bir imkanın oluşması olduğunu belirtmeliyim. Bahsi geçen pikabın ve özellikle kolun, makaleme konu olan pikaptan segment anlamında bir kaç seviye yukarıda olduğunu belirteyim.

BÖLÜM III. TEST SÜRECİ VE DİNLEME NOTLARI

1. İlk ayar ve test
2. Karşılaştırmalı test Linn LP12/Basik vs Piccolo/B5
3. Karşılaştırmalı test Linn LP12/Ittok vs Piccolo/B5
4. Karşılaştırmalı test Michell Gyrodec/SME Series V vs Piccolo/B5
5. Boboli iğne hakkında
6. Son notlar

Bu test süreci, oldukça uzun bir dönemde yapılan kapsamlı testleri kapsamaktadır. Bu testler esnasında hem forumdan hemde İzmir hifi camiasından bir çok kişi ile dinletiler sırasında sonuçları birlikte yorumlama fırsatım oldu. Okuyacağınız bölümler birbirinden bağımsız birden fazla günü içermektedir. Bu testler esnasında birlikte dinleti yaptığımız kişilerin isimleri zikredildiğinden, ilgili bölümlerle ilgili ekleme/düzeltme yapma hakları bakidir. Yorumlarım tamamen kişisel zevk ve beğenilerimi yansıtmaktadır.

1. İlk ayar ve test

Bu testte Bluenote elektronik komponentler, Arcam CD okuyucular, Triangle ve Bluenote’un farklı tip ve fiyat skalasıdaki hoparlör modelleri ve Bluenote Boboli Signature iğne kullanılmıştır. Bluenote Piccolo pikap ve B5 kol’un ilk kurulumu tarafımdan yapılmıştı. Bu ayar sürecinde kolda kullanılan yeni ve pek görülmedik teknolojilerin ve ayar sürecine pek aşina olmamadankaynaklanan belli süphelerim vardı. O gün pikap ayarlamanın olmazsa olmazlarından olan su terazi ve protractor gibi yardımcı ekipmanın olmaması nedeni ile oldukça arkaik bir şekilde ayar yaptım. Kağıda çizilmiş bir protractor ve su terazisi yerine kullanılan bir bardak su ile ayar yaptığımı gören bir kısım müziksever dostumuz sonuç konusunda oldukça karamsar görünmekte idi. Her hobi gibi, pikap dinleme hobisininde zaman içerisinde geliştiğini belirtmem gerekir, ayarladığım nice kolunve pikabın kazandırmış olduğu pratik bilgi ve el çabukluğu ile kısa bir zaman içerisinde kolun optimale yakın ayarını yapmayı başardım. Bu süreç esnasında Turkeyforum’dan tanıdığımız Sayın Hakan Bey’de bizlerle birlikte idi. Bu testte firmanın kendi iğnesi olan Boboli Signature kullanıldı. Ayar sürecinin akabinde genellikle Jazz albümlerinden oluşan bir plak yelpazesinde genel dinleme yapıldı. İlk izlenim tüm ekipmanın daha kutusundan yeni çıkartılmış olmasına rağmen, sinerjinin mükemmel olduğu ve özellikle orta seslerde inanılmaz bir derinlik, çok ciddi bas kontrolü ve insanı kendinden alan bir detay seviyesi herkesin üzerinde buluştuğu ortak görüştü. Standart bir orta-giriş seviyesi koldan çok daha incelikli ve hassas ayar seçenekleri sunan kol sayesinde değişik ayar kombinasyonları ile dinletiye devam edildi. Uzun dinleme sürecinin akabinde CD okuyucular ile karşılaştırılmalı testlere başladık. Bu testler sırasında o an mağazada hem CD’si hemde plağı bulunan albümler tercih edildi. Herbie Hankock, Sony Rollins, Cassandra Wilson gibi sanatçıların albümleri ile çapraz testler esnasında, herkesçe bilinen benzer koşullarda benzer fiyat segmentindeki pikap ve CD okuyucunun durumunun tasdik edilmesinin akabinde detaylı çaldığı bilinen Arcam CD-73’ün, detay seviyesinin Piccolo rekabetine dayanamaması idi. Bu noktada Bluenote komponentlerinin birbirleri ile mükemmele yakın uyumununda etkisi olduğunu belirtmek gerekir. Aynı firmanın Koala Tube Cd okuyucusunda ise, fark edilebilir performans aralığı azalsa da, Piccolo’nun bir adım önde olduğunu belirtmem yanlış olmayacaktır. Testin ilerleyen saatlerinde Rock albümlerine doğru geçiş sırasında iğnenin ısınması ve pikap kombinasyonunun bir üst seviyeye çıkması ilgi çekici idi. Bu test süreci esnasında İzmir ve Türkiye odyofil camiasının önde gelen isimlerinden Sayın Haluk Bey ve Semih Bey’lerin de gelmesi ile, dinleti daha da gelişti. O sürecin genel kanısı, pikabın fiyatının ötesinde bir performansa sahip olduğudur.

2. Karşılaştırmalı test Linn LP12/Basik vs Piccolo/B5

Bu test benim tamir ve ayarlama sürecimden geçen Linn Sondek LP12 ve Basik LV V kola sahip pikap ile Bluenote Piccolo B-5 pikabı kapsamaktadır. Test için kullanılan iğneDenon DL103R ve Boboli Signature’dir. Test sırasında Bluenote elektronik komponentler, Triangle ve Bluenote’un farklı tip ve fiyat skalasıdaki hoparlör modelleri kullanılmıştır. Bilindiği gibi Linn Sondek pikaplar analog severlerin vazgeçemediği, kendine özgü bir ses renginin olduğu kabul edilen pikaplardır. Bu pikap, frmanın Japonya’da ürettirdiği ilk jenerasyon Basik kola sahipti. Bu kol, bazı kesimlerce basit bir kol olarak addedilse de, gerek yapısı gerekse de o dönemlerin iğnelerine göreceli optimize edilmiş olması ile benim görüşüme göre iyi bir koldur. Belki bir anlamda efsanevi bir markanın giriş seviyesi ürünü ile yepyeni bir markanın giriş seviyesi ürününün karşılaştırması oldu demeliyiz bu testimiz için. Bu defa ayar ekipmanı anlamında, özel protractorlarlar, elektronik teraziler gibi olabilecek en modern yan ekipman kullanıldığından pikapların performansları bir adım yukarıya tırmanmıştı. O an mağazada bulunan 3000 plaklık arşivden, birbiri ardına efsanevi Verve kayıtları çalındı. Sarah vaughan, Louis-Ella birlikteliği gibi önemli plaklardan yayılan melodiler müzikseverleri tam anlamıyla kalplerinden vurdu. Gerek Linn, gerekse de Piccolo çok ciddi anlamda başarılı performans gösterdiler. Yalnız kullanılan iğne ağırlıklarının 10-12 gr eşiğinde olması Linn’in Basik kolu için ciddi bir dezavantaj oluşturdu. Bu noktada B-5 kol hem zengin ayar opsiyonları hemde yapısı gereği çok önemli bir performans farkı sergiledi. Bu fark özellikle detay ve bas kontrolünde kendini göstermekte idi. Haliyle bu anlamda gerek sahne, gerekse de gövdeli çalmak anlamında Piccolo, Linn kombinasyonunu geride bıraktı. Bu noktada benim her zaman seslendirdiğim iğne seçiminin, pikap kolu üzerindeki etkisinin altını çizmeliyim. Basik kol, gerçek performansını 4-8 gr arası iğnelerle optimal olarak göstermekte. Bu test bence iğneye göre kol seçiminin önemini tekrar anlamamız açısından faydalı olmuştur. Jazz session’ının akabinde özellikle 1970’lerin Progressive Rock plaklarını ve benim kendi arşivimden getirdiğim Heavy metal örneklerini de, Piccolo kombinasyonu gerektiği gibi seslendirdi. Bu noktada benimde gitar çalmamdan kaynaklanan, gitar tonalitesi takıntımın büyük ölçüde tatmin olduğunu belirtmeliyim.

3. Karşılaştırmalı test Linn LP12/Ittok vs Piccolo/B5

Bu test o dönemde benim tamir ve ayarlama sürecimden geçen Linn Sondek LP12 ve firmanın üst seri Ittok koluna sahip pikap ile Bluenote Piccolo B-5 pikabı kapsamaktadır. Test için kullanılan iğne Boboli Signature’dir. Test sırasında Bluenote elektronik komponentler, Triangle ve Bluenote’un farklı tip ve fiyat skalasıdaki hoparlör modelleri kullanılmıştır. Piccolo ile test için bu defa B-5 kola gerçekten rakip olabilecek Ittok kollu bir Linn Sondek LP12 kullandık. Bu kolda en az B-5 kadar ağır iğneleri optimal olarak taşıyabilecek bir koldur. Bu testte gene bir önceki gün kullandığımız test setup’ı kullanıldı. Bu defa iki pikap arasındaki fark kapandı ise de, Piccolo yine kolunun verdiği ayrıntılı ayar secenekleri ve kolun doğasından kaynaklanan nas kontrolü ile bir kaç adım öne çıkmayı başardı. Linn Sondek kendince başarılı bir rezonans kontrolüne sahip olsa da, yeni teknoloji kompozit ve plastik türevleri katkılı rezonans önleyici önlemler ve gelişmiş metal teknolojine sahip kol yapısı ile bu farkın oluşması belki haklı sayılabilir. Yalnız unutulmaması gereken bahsi geçen Linn kombinasyonunun o dönemlerde satıldığı segment ile Piccolo’nun segmentinin farklılığını belirtmek isterim. Ayrıca yeni Sondek LP12’ler farklı yenilikler içerdiğinden bu test sonucunun yeni versiyon Linn Sondek pikapları kapsamaması gerektiğinin altını önemle çizmek isterim.

4. Karşılaştırmalı test Michell Gyrodec/SME Series V vs Piccolo/B5

Bu test kendi pikabım olan Michell Gyrodec Mark III B.E ile Piccolo’nun karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Bu noktada Michell kombinasyonu yenilenmiş bearing seti, elden geçirilmiş Gyropower güç ünitesi, analog severler gözünde referans kabul edilen Van Den Hull MC501 gümüş kablolaması ile SME Series V olduğunu gözönüne almak gerekmekte. Açıklıkla ifade edilmesi gerekir ise, sadece bu kombinasyonun kolunun fiyatı ile iğne dahil 2 adet Piccolo pikap alınabilmektedir. Bu oranlama ilgili ürünlerin ülkemiz perakende pazarı fiyatlarına karşılıklı oranlanması prensibine dayanmaktadır. Bu test için J.C Verdier elektronikler, ekstradan A.Analog komponentler, çeşitli hoparlör ve Denon DL103 iğne kullanılmıştır. Bu testte ağırlıklı Fransız chansonları, Rock ve Metal plakları kullanılmıştır. Açıklıkla söylemek gereken kolun pikabın over-all performansına etkisi bu testte de kendini belli etmişti. SME kolun inanılmaz esneklikteki ayar seçenekeleri, zengin olarak addettiğim B-5’ten kat ve kat ayrıntılı. Bu noktada seçilen kayıtlarda, Michell/SME kombinasyonu ön plana çıktı. Özellikle detay, gövdeli çalma anlamında Denon DL103 gibi zor kullanımlı bir iğnede bile Bluenote Piccolo kombinasyonu ciddi bir başarı gösterdiğini söylemeliyim. Ama belirttiğim gibi, kendinden pahalı bir kombinasyon karşısında belli noktalarda geride kalması gayet normaldi. Bu nokta, kesinlikle detay noktasıdır. Kol ve pikaba harcanan para arttıkça performans o derece de artıyor. Benim Michell/SME kombinasyonumun, Verdier La Platine/Ikeda/SME/Moerch kombinasyonun karşısında düştüğü durum gibi. Bu testlerin yanısıra daha alınabilir fiyatlardaki Ortofon MC10 gibi çeşitli iğne opsiyonlarında da, Piccolo pikap ciddi ilginç performanslara imza attı. Bu noktada yapı anlamında benzer gözüken çeşitli ve dinlediğim diğer markaların benzer fiyatlı ürünlerinin hiçbirinin kontrol, detay ve ses anlamında Piccolo ile yarışabileceğini düşünmemekle beraber, bu önermemin dinlemediğim çeşitli marka pikapları kapsamadığını da altını çizerek belirtmek isterim.

5. Boboli iğne hakkında

Yazım boyunca ismine sıkça rastladığınız Boboli iğne, firmanın giriş seviyesi HighoutputMC karakterindeki ürünüdür. Benim inanılmaz derece de beğendiğim bu ürün, ses açısından yüksek kaliteye sahip bir ürün fakat ağırlığının 12 gr olması bazı kollarla optimal uyumunu zorlaştırmakta. Aluminyumdan yapılan ürün, özellikle enterferans gözönüne alınarak ciddi bir kalkan ile sarmalanmış. Arka plan temizliği ile dikkat çeken ürünü analog severlere tavsiye ederim. Bu arada daha Bluenote’u resmi lansmanını gerçekleştirmediği Tuscany isimli referans MC iğnesini de çok yakın bir zamanda inceleme fırsatım olacak. Bu yazı sanırım bir ilk olacak…

6. Son Notlar

Yukarıda yazmış olduğum yazı tamamen sahsi ve subjektif yorumlarımı içermektedir.
Yazılan yazıların şahsi beğenilerimi ifade ettiğini belirtir, yazı ile ilgili yorumların bu çercevede yapılmasını dilerim.

Hakan Cezayirli

Tags: