Goldenote Valore Pikap

Bu sene Fil Elektronik, İtalyan Goldenote ve Blacknote firmalarından çok sayıda yeni ürünü meraklılara sunmaya başladı. Dijital sınıfta amplifikatörler, DSS stream çalarların yanında benim özellikle ilgimi çeken Valore pikap ve yeni Babele MM iğne. Bu yazımda firmanın yeni pikabı Valore’ye bir göz atacağım.

İtalyan firma analog kaynaklar konusunda benim hoşuma giden bir tarza sahip. Daha önce Piccolo‘yu Stereo Mecmuası’nda konuk etmiştik. Aynı şekilde B5-Mk II pikap kolunu da. Bu iki incelememizi okuduğunuzda Valore hakkında bir miktar fikir sahibi olabilirsiniz. Valore, büyük kardeşi ile benzerliklere sahip bir ürün. Firma, tüketicilerinden gelen istekler üzerine daha makul fiyatlı bir pikap için çalışmalara başlamış. Fiyatın makul olması ve buna karşılık performanstan çok fazla ödün vermemek için B5-Mk II kolun farklı ve daha kısa bir modelini geliştirmiş. Gövde MDF’den üretilmiş ancak Piccolo’nun platosuna benzeyen bir platoyu ve Piccolo’da kullanılan bearing sisteminin aynısını Valore’de kullanmış. Pikap bir set olarak tasarlandığından firma Babale iğnesinin yeni bir versiyonunu da geliştirmiş. Tüm bu çalışmaların ardından Valore ortaya çıkmış.

Pikabın gövdesi söylediğim gibi MDF’den üretilmiş. İki farklı renk seçeneği mevcut; Siyah ve beyaz. Özellikle beyaz olanını ben çok sevdim ancak gelen ürünlerin tamamı satılmış olduğundan beyaz renk olanının fotoğraflarını çekemedim. Pikabın platosu pleksi malzemeden üretilmiş. Pikabın altında üç ayak kullanılmış. Bu üç ayak alt bölümlerinde ayarlanabilir vidalı bölümler sayesinde. Böylelikle çok hızlı şekilde pikabı teraziye alabilmek mümkün. Motor bölümü ise Piccolo modeli ile tamamen aynı ve koruma bölümünün içerisinde AC yapıdaki senkron motor buluyor. Motora ayrılan bölümde titreşimin önlenmesi amacı ile önlemler alınmış. Şık metal bir kapak ile motor ve titreşim önleyiciler gözden uzaklaştırılmış. Valore üzerinde firmanın diğer pikaplarında görmeye alıştığımız Tulipan pulley sistemi yerine farklı bir çözüm geliştilmiş. HDM adı verilen bir malzemeden üretilmiş pulley üzerinde aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi iki adet yarık bulunuyor. Geniş olanı 45 devir, dar olanı ise 33,1/3 devir hızı veriyor. Kayışın yerini değiştirerek çalacağınız plağın hızına göre ayar yapabiliyorsunuz. Pikabın sol bölümde ise motorun açma kapama düğmesine yer verilmiş. Pikabın bearing bölümü Piccolo modeli ile aynı olduğundan eğer isterseniz ağırlık veya record clamp kullanabilmeniz mümkün. Milin uç kısmı ise kilitli yapıda ve plato mil üzerine kilitlenebiliyor.

İsterseniz kolu biraz inceleyelim. Daha önce yazdığım gibi İtalyan tasarımcılar B-5 MkII kolu baz alarak B-5cs kodlu bir kol üretmişler. Kolun ana gövdesi, pivot yapısı tamamen korunmuş. Aynı şekilde indirip kaldırma mekanizması da dahil olmak üzere aksesuarlarda aynen korunmuş. Goldenote’ların klasik egzantrik yapılı arka ağırlık sistemi ve yine firmanın kendisine özgü headshell bölümü yeni B-5sc’de de hemen dikkat çekiyor. Kolda değişen en önemli şey kolun tüp kısmının 9” yerine 8” olması. Bunun en önemli sebebi pikabın gövdesinin daraltılmış olması. Ayrıca bir küçük tahminim de var. Firmanın pikaplardaki titreşimin azaltılması konusundaki bakış açısının bir yansıması olabilir. Bu arada yine ufak ama akılcı bir diğer değişiklik daha önceki pikap kollarında lift mekanizmasının metal bölümleri firmanın logosunu taşıyan plastik kaygan bir parça ile geliştirilmiş. Benim daha önce yazdığım B-5 MkII incelemesinde kolun daha çok pikaplar ile haşır neşir olmayı seven meraklılara hitap ettiğini yazmıştım. Giriş seviyesi bir pikapta bu sorun olabileceğinden İtalyan tasarımcılar oldukça akıllıca bir çözüm üretmişler.

Pikabın kutusunu açtığınızda iğne zaten takılı ve ayarlanmış halde geliyor. Kol yüksekliği de aynı şekilde. Klasik B-5 kolda yapmanız gereken şey bir ağırlık ölçme terazisi kullanarak ağırlığı ayarlamak. Tasarımcılar kendi giriş seviyesi pikaplarında bu durumu ortadan kaldırabilmek ve ayar yapmayı basitleştirmek için arka bölüme özel bir kılavuz parça takmışlar. Arka ağırlığı yerine takıp, kılavuza doğru ittiğinizde kolun ayarı yapılmış oluyor. Böylelikle ağırlık ölçmek için terazi ihtiyacınız ortadan kalkıyor. Bunun yanında neredeyse saniyeler içersinde pikabı kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Firmanın yeni Babele dışında kalan tüm iğnelerinin ağırlıkları 10 gram ve üzerinde olduğundan B-5sc bu iğneleri taşıyabilecek ek ağırlıklara sahip. Bunun yanında kolu istediğiniz kadar yükseltip alçaltmak da mümkün. Tüm gerekli araçlar minik kutu içerisinde bulunuyor. Şimdi isterseniz Babele’ye kısaca bir göz atalım.

Babele firmanın ilk gerçek MM yapıdaki pikap kafası. Daha önceki Babele meraklıların hatırlayacakları gibi yüksek çıkışlı MC yapıda üretilmişti. Yeni MM yapılı iğne yaklaşık 8 gramlık ağırlığa sahip. Firma gövdenin içerisini damping malzemesi ile doldurmuş. Tüm MM iğneler gibi iğnenizi kazaran kırdığınız zaman çok hızlı bir şekilde değişiklik yapabiliyorsunuz. Pikap kafasının komplians değeri 15Cu olarak verilmiş. Babele kutusunda bir diğer ilginç ayrıntı barındırıyor. Firma hem farklı kollarla uyumu arttırmak hemde pikap kafasının headshell ile manyetik etkileşimini azaltmak için bir “riser” eklenmiş. Benim en çok hoşuma giden şey ise pikap kafasının montajında kolaylık sağlayan bir çözüme gidilmiş olması. Vida-cıvata kombinasyonu yerine montaj bölgesinde vidanın gövde içerisine eklenmesiyle sadece vidayı takıp pikap kafasını takabilmeniz. Benim gibi gözü yaş ilerledikçe (benimki nedense normalden daha hızlı oluyor. Memnun değilim bu durumdan) bozulan insanlar için büyük kolaylık. Artık Valore’nin performansına göz atmamızın zamanı geldi galiba.

Pikap ile denemelerime Alman Stockfisch Records firmasının Vinyl Collection plağı ile başladım. Firmanın Direct Metal Cut Vinyl yöntemiyle ürettiği plaklar bu tarz denemeler için biçilmiş kaftan. Albümün -bana göre- en güzel şarkısı olan Sara K’nin Stars’ı, Ewen Carruthers’ın Paris’i derken plak bir anda bitiveriyor. Bunlardan sonra ECM plak şirketinden yayınlanan Enrico Rava’nın New York Days albümünü, hemen arkasından da günlük müzik dinleme esnasında olduğu gibi hemen her türden plakları birbiri arkasına dinledim. Valore, firmanın karakteristik analog ses karakterini kesinlikle içeriyor. Son derece müzikal, ayrıntılı ve dengeli. Pikabın fiyatına bakarak İtalyan Goldenote için giriş seviyesine konumlandığını görüyoruz. Firma giriş seviyesindeki ürünlerinde uyguladığı formülü aynen Valore’de de kullanmış. Geleneksel ses karakterinden vaz geçmeden, mümkün olan en üst malzemeleri kullanarak rekabetçi bir fiyatı tutturmak. Bunun için daha önceki tasarımlarında kendini kanıtlamış analog çözümlerinin büyük bir bölümünü bu yeni pikaba aktararak yeniden tasarlanmış pikap kolu ve bu pikap ile tanıtımı yeni yapılan Babele pikap kafası ile destekleyerek ortaya dikkat çekici bir ürün çıkartmışlar. Plak meraklılarının göz atmasını tavsiye ederim.

Daha fazla ayrıntı ve fiyat bilgisi için: Fil Elektronik

HakanCez

Tags: