Roksan Kandy K2 BT Bölüm 2

Roksan Kandy K2 BT kanal başı 140 Watt güç sağlayabiliyor.  Küçük kardeşine göre sadece 15W’lık güç artışı mı var yoksa başka bir şeylerde değişmiş mi bunları anlamak için dinleme testlerine geçelim. Her zaman olduğu gibi kendi  amplimi devreden çıkardım ve tüm  kaynak cihazlarımı K2 BT′ye bağlayıp testlerime başladım.

İlk önce Bluetooth ile kablosuz müzik çalma özelliğine bir bakış atacağım. Bir önceki paragrafta ve son dönemlerde aynı teknolojiyi sunan bir çok üründe bahsettiğim gibi günümüzde kullanılan apt-X standartı, çok yüksek çözünürlükteki dosyaların transferine izin vermiyor. Bence bu teknoloji de odaklanılması gereken asıl konu kullanım kolaylığı olmalı. Tabii ki hifi firmaları standartın kısıtlamalarına rağmen en iyi sesi elde edebilmek için alışılageldik sınırların dışarısına çıkıyorlar.

Roksan Kandy K2 BT’in kablosuz müzik çalma özelliğini test ederken kıyaslama amacı ile daha önce incelemesini yayınladığımız Logitech Bluetooth Speaker Adapter ürününü kullandım. Bu ürün bir tüketici elektroniği firmasından geliyor ve açık konuşmak gerekirse son derece ucuz bir ürün.  İlk kıyaslamam aynı telefon, şarkı ve programı kullanarak yaptığım menzil denemesi. Bluetooth standartı menzil konusunda bazı sınırlamalar getirdiği için her iki ürünün menzilleri arasında fazla farklılık olmaması beklenirken  Logitech 7 ila 8 metrelik bir menzil sunarken, Roksan ile bu mesafe en az iki katına çıkıyor. Eğer arada duvar olmaz ise bu değer 20 metrenin üzerine de çıkabiliyor. İkinci deneme ise yine aynı telefon, şarkı ve programı kullanarak ses kalitesine bir bakış atmak. Harici müzik adaptörünü kaliteli kablolar ile Roksan Kandy K2 BT’ye bağladım. Yaptığım denemelerde ses kalitesinde her anlamda K2 BT önde çıktı. Tabii ki bu beklenen sonuç. Roksan tasarımcıları kablosuz müzik performansını maksimize edebilmek için ayrı güç katı gibi bir çok iyileştirme yapmışlar.

Odyofil bakış açısından  apt-X ile sunulan müziğin kalitesi kesinlikle tatmin edici değil. Ancak yerinizden kalkmadan internet radyolarına, Tidal veya Spotify gibi yaygın hizmetlere erişmek, ayrıca uygun bir program vasıtası ile farklı yerlerde depoladığınız müzik medyasına ulaşmak büyük rahatlık. Tabii ki, seyrettiğiniz videonun müziğini  sisteminizden dinlemek, konserleri yansıtabilmek gibi sınırsız kullanım alanı var. Bunların ötesinde ev ahalisi bu tarz hayatı kolaylaştıran teknolojileri çok hızlı şekilde kullanmaya başlayabiliyorlar. Sistemi aç, CD’yi tak ile uğraşmak yerine kablosuz erişim teknolojileri sadelik sunuyor.

Kandy K2 incelemesinde ürünün pikap katını oldukça başarılı bulmuş ve uygun iğne ile kullanımda uzun bir süre pikap katı arayışınızın olmayacağından bahsetmiştim. Roksan Kandy K2 BT modelinde aynı senaryo devam ediyor. Eğer belirli bir bütçe dahilinde MM veya yüksek çıkışlı bir MC iğne kullanacaksanız pikap katı kesinlikle tatmin edici sonuçlar ortaya koyuyor.

Bir önceki denemelerde dinlediğim plakları kullanarak aynı albümleri  Kandy K2 BT’de dinliyorum. Her iki ampli arasındaki farkın salt çıkış gücündeki değişiklik olmadığı çok açık bir şekilde anlaşılıyor. “Üdü Wüdü” plağını yeniden dinlediğimde bas performansı konusunda ciddi bir farklılık hemen fark ediliyor. Alt frekansların etkisi çok daha hissedilebilir. Ecnebilerin “punch” etkisi dedikleri alt frekansların albümlerde hızlı ve zamandan büyük bir netlikte sunulması olayı K2 BT’de çok daha dikkat çekici. Tabii bu durum albümden albüme değişebiliyor. Kaydın nasıl yapıldığı daha da önemlisi müzisyenin enstrümanını kullanma şekline göre değişen bir konu. Olması gereken yerde olması gereken etkiyi almak önemli. Ayırca sunumda keskinlik hemen dikkat çekiyor. Sert kenarları yumuşatmak gibi bir olayın içerisine girmiyor K2 BT. Son derece keskin bir sunum var, özellikle üst frekanslarda bu durum fark ediliyor.

Aynı durum yine önceki testimde kullandığım Gregorio Paniagua’nın La Folia albümünde daha da ön plana çıkıyor. Albüm zaten çok ilginç ve her dakika bir hengame yaşanıyor, detay seviyesi gerçekten çok başarılı. Roksan Kandy K2 BT detay seviyesini gayet başarılı şekilde sunuyor. Alt frekanslardaki durum yine K2 BT’den yana. Geride olduğu tek yer küçük kardeşin odayı saran sahnesi yerine BT modelinin daha dar bir sahnesi var. Buradaki önemli konu arada minör farkların olması. Olması gereken yerde müzik hoparlöre yaklaşıyor veya tam tersi odada katman katman yayılıyor ancak K2’de bu etki daha göz önünde.

Bu durumun kişiden kişiye değişen artı veya dezavantajları var. Son yıllarda hifi dünyasında sahne konusu iyiden iyiye tartışılır hale gelmiş durumda. Sahnenin önemli olduğunu savunanlar müziğin içerisine girmek konusunda önemli olduğunu söylerken, sahnenin aslında çok önemli olmadığını savunanlar ortaya çıkan devasa sahnelerin müziğin içerisinde yeri olmadığını ve yapay bir atmosfer sunarak göz boyadığını söylüyorlar. Tabii bu tartışmalar uzayıp giderken meraklıların kullandığı ekipmandan odalarının yapısına kadar onlarca faktör bu sahne konusunu etkiliyor. Ben şahsen tonlara bakmayı seviyorum ve yapaylıktan uzak durmaya çalışıyorum. Sahne benim için bazı albümlerde çok keyifli bir etki sunarken bazı albümlerde de odaklanmayı zorlaştırıyor.  Sanırım BT’nin tarzı bana biraz daha yakın…

Roksan Kandy K2 BT’nin asıl gücü, müzik karmaşıklaştığında ve enstrüman sayısı arttığında kendisini göstermeye başlıyor. Son dönemlerde Stereo Mecmuası’nda deneme fırsatı bulduğum hiçbir ampli karmaşık pasajlarda dağılmadı ancak her biri farklı tepkiler gösterdi. K2 BT bu tarz albümlerde en karmaşık pasajlarda bile detay seviyesi ve güzel tonlamasından ödün vermeden başarı ile çıkıyor.

Özellikle klasik müzik meraklıları bu durumdan çok mutlu olacaklardır. Örneğin iyi bir Wagner kaydıyla bu duruma bir bakış atalım. 1970’lerden Herbert von Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni Tristan und Isolde yorumu gayet iyi bir örnek olabilir. Üç perdelik operanın ikinci bölümünü dinlediğim zaman özellikle de “av bölümünü” tespitlerimin doğru olduğunu gördüm. Özellikle üflemelilerin bambaşka tonlarını duyduğumuz bu bölüm son derece karmaşık pasajlara sahip. Eseri ilk dinlemeye başladığınızda farklı bir şeyler olduğunu hemen anlıyorsunuz. Eser müzik tarihçilerinin ve teorisyenlerinin, armonik olmayan notaların kullanımı konusunda erken dönem örnek olarak bahsettikleri bir yapıda olunca zaman zaman müzikal karmaşa haline gelen bu durumu kendi sisteminizde duymak istiyorsunuz. Evet dinlemesi kolay değil ancak müzik tarihinin bir parçası. K2 BT tüm bu notaları son derece keskin hatta bıçak keskinliğinde sunuyor.

Sizlere daha önce Chick Corea, Eddie Gomez, Paul Motian üçlüsünden “Further Explorations” albümünden bahsetmiş ve Kandy K2’nin bu albümdeki sunumunda başarılı olduğunu söylemiştim. Albümdeki üçlü harika bir seçkiyi müthiş bir performansta icra ediyor. Eskiden beri hemen tüm ECM kayıtlarında olduğu gibi detay seviyesi çok ayrı bir yerde. Kıyaslamaya için albümü tekrar dinlediğimde piyano notalarındaki baskınlık ve kendine güvenli sağlam sunum K2 BT’nin oldukça farklı bir ampli olduğunu daha ilk saniyelerde kanıtlıyor. Her iki ampli dışarıdan bakıldığında ikiz kardeş gibi gözükseler de iş ayrıntılara geldiğinde K2 BT hemen her alanda üstünlüğü ele alıyor. Özellikle bu tarz bir kayıtta müziğin sosu haline gelen ziller BT modelinde bambaşka bir netlikte sunuluyor. Bill Evans müziğinde her zaman önemli bir yeri olan baslar ise Eddie Gomez’in performansı ile daha da belirgin hale gelmiş ve müziğin alt yapısında gerekse de sololarla şarkıyı alıp götürme işi bambaşka noktalara gelmiş. Bas çözünürlüğü çok başarılı.

Her iki incelemeyi okuyan okuyucularımız eminim ki kıyaslama yapmamı isteyeceklerdir. KDV dahil olmak üzere Roksan K2 BT 1.456 İngiliz Sterlini, K2 ise Stereo Mecmuası’nda incelemesini yaptığımız günlerde 1.223 İngiliz Sterlini idi. Yani arada yaklaşık 230 Sterlin’lik bir fark söz konusu. Her iki ampli benzer yapısal özelliklere sahip. BT modelinde Bluetooth kablosuz müzik çalma özelliği var. Ancak asıl fark ayrıntılarda gizli. Kendileri için sahnenin daha önemli olduğunu düşünen okuyucularımız daha ucuz olan K2 modeline yönlenebilirler. Daha iyi çözünürlük ve daha keskin bir sunum isteyen okuyucularımız ise K2 BT modeline doğru yelken açabilirler. Tabii bu kendi sistemimde yaptığı denemeler sonucunda ulaştığım bir tespit ve aslında oldukça basite indirgenmiş bir tespit olduğunu söylemeliyim.

Meraklıları seçecekleri diğer bileşenler ile her iki amplinin farklı yönlerini ön plana çıkartabilirler. Her ne kadar kağıt üzerinde 15W daha güçlü olsa da, K2 BT gerçek hayat koşullarında alt frekanslarda daha iyi bir sunuma ve mikro detay seviyesinde daha üstün bir seviyeyeye sahip. Ayn şekilde üst frekanslardaki keskinlik benim çok hoşuma gitti. K2’de etkinin derecesi biraz daha az ki, bu durum bir çok meraklı tarafından tercih etme sebebi olabilir. Buradaki en önemli konu bu keskinliğin dozunun iyi ayarlanmış olması. Yani uzun süreli müzik dinletilerinde insanı yormadan bunu başarabiliyor olması bence önemli bir artı.

Sanırım ben tüm bu dinletiler ışığında Roksan Kandy K2 BT modelini tercih ederdim.

Roksan Kandy K2 BT, küçük kardeşi gibi iyi malzeme kalitesi ile üretilmiş oldukça sağlam ve sahibine güven veren yapıda bir amplifikatör. Giriş ve orta seviye pikaplar kullananlar açısından çok başarılı pikap katı bir diğer önemli artısı. Kablosuz müzik çalma özelliği odyofiller açısından ilk adımda çok önemli bir artı gibi gözükmese de, kolaylığına alıştıktan sonra kendinizi kullanır halde bulabileceğiniz bir özellik. Roksan tasarımcıları bu konuda oldukça dikkatli çalışarak elde edebilecekleri en iyi sesi sunmaya çalışmışlar ve bu konuda bana sorarsanız başarılı olmuşlar. Roksan Kandy K2 BT çıkış gücü anlamında biraz daha kuvvetlendirilmiş bir ampli olarak, daha düşük ses seviyelerinde daha fazla detay ve bas performansı sunuyor. Albümleri olduğu gibi sunmak noktasında keskinliği ve hızı bu fiyat seviyelerinde son yılların en iyi Roksan tasarımı olarak nitelendirilebilir. KDV dahil  1.456 İngiliz Sterlinlik fiyat etiketi günümüzün kurları ile orta segmetin tepe noktalarında bir ampli arayanların radarına sokuyor olsa da, dikkatle kurulacak bir sistem içerisinde K2 BT size uzun süre hizmet verecek bir yatırım olarak düşünülmeli.

Roksan Kandy K2 BT
Integrated amplifier with phono stage and Bluetooth/aptX input. Analog inputs: 1 line level, 1 moving-magnet phono, 1 BT, 1 Bypass. Audio outputs: 1 Speaker L & R, 1 Preamplifier, 1 Headphones. Power output: 140W into 8 ohms (21.5dBW), >250W into 4 ohms (>21dBW). Input sensitivity: 510mV. Damping factor: >110 (8 ohms). Voltage gain: 5.7dB (preamplifier), 31.6dB (power amplifier), 37.3dB overall (pre & power). Power requirements: 100–120V, 50/60Hz; 220–240V, 50/60Hz.
Fiyat: 1.456 GBP (KDV Dahil) Kasım 2015 itibarı ile/ online satın almak için tıklayınız
Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız