Eric Clapton & Friends – The Breeze An Appreciation of JJ Cale albümü ile başlayalım. Albümde Clapton’a bir müzisyenler ordusu eşlik ediyor. Sadece vokallerde bile büyük renklilik var, örneğin “Rock and Roll Records” Tom Petty, “Someday”de Mark Knopfler, “Lies”da John Mayer, Sensitive Kind”da Don White, “Songbird”te efsanevi Willie Nelson. Çılgın bir durum söz konusu. Yukarıdaki şarkı listesinde detayları özellikle ekledim. Olay bununla kalmıyor. Gitaristler listesinin de maşallahı var, Tom Petty, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Don White, Reggie Young, Derek Trucks, Albert Lee, David Lindley ve Don Preston gibi bugünlerde bu tarz müzik dinleyen kimsenin burun kıvırmayacağı isimler var. Bu kalabalık listenin bir diğer güzelliği her birisinin farklı gitar tekniği ve yaklaşımı ile beraber basılan plağın kalitesinin de etkisiyle çok güzel tonlar duyacaksınız. Eric Clapton ve arkadaşlarından gerçekten çok güzel ve her dakikası keyifle dinlenecek bir albüm. Kayıt çok çok başarılı. Ülkemizde de makul mantıklı fiyata satın alabilirsiniz.
ALbümde özellikle havalarda uçuşan gitar tonlarına odaklanacağım. Burada Ortofon 2M Red iğnenin de gücü ortaya çıkıyor. Tabii ki kendi fiyat kategorisinde hemen her tarz müziğe adapte olabilen bu fiyat/performans iğnesi pikabın performansını bir üst noktaya taşıyabilecek kadar iyi performans gösteriyor bu pikapta. Tabii ki bu makul mantıklı fiyat etiketine sahip bir pikap kombinasyonu tabii ki benim kişisel analog sistemime yaklaşması tabii ki zor ancak etkili bir performans elde ettiğimiz de söylemem gerekir.
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Porgy and Bess plağı ile devam edelim. Porgy and Bess’in caz edisyonları 1950′lerin sonlarında ortaya çıkmaya başlamıştır. Miles Davis ve Gil Evans beraber “Porgy and Bess” caz aranjmanları yayınlamışlar 1958 yılında Columbia Records tarafından basılan albüm büyük başarı kazanmıştır. Aynı yıl Mundell Lowe eserin bazı bölümlerinin caz uyarlamalarını yapmış ve aynı yıl müzik dünyasına sunmuş. Mundell Lowe bildiğiniz üzere önemli bir caz gitaristi. Yine aynı yıl Ella Fitzgerald ve Louis Armstrong operadan bir çok önemli bölümü kaydetmiş. Bir yıl sonra Oscar Peterson operadan 10 şarkıya kendi “Oscar Peterson Plays Porgy & Bess” albümünde yer vermiştir. Aslına bakarsanız bu performanslar yaz yaz bitmez… Operadan bölümlerin caz adaptasyonları bir çok kereler seslendirilmiş hatta bir kısmı klasik hale gelmiştir. İlk akla gelenlerden bir tanesi Sarah Vaughan’ın “It Ain’t Necessarily So” yorumudur. Bir marş haline gelen “Summertime” Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Miles Davis, John Coltrane gibi isimler tarafından seslendirilmiş veya çalınmış. . Hatta listeye Janis Joplin ile Big Brother and the Holding Company bile eklemek gerekir.Gelelim Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Porgy and Bess albümüne. Albüm 1957 yılında yayınlanıyor. Başarılı bir ikili oluşturan Louis Armstrong ve Ella Fitzgerald operadan seçilen bölümlerin caz edisyonlarını seslendirmiş ve albüm Verve plak firması tarafından yayınlandığında ortalık birbirine girmişti. Yazılan çizilenlere göre caz müziği tarihinin en başarılı vokal caz Porgy and Bess yorumudur. Albümün aranjörü Russell Garcia, bir sene önce operanın caz adaptasyonu daha doğrusu vokal caz adaptasyonunu da yapmış hatta 1956 kaydında aranjör olarak çalışmıştı. Albümün başarısının temelindeki isim aslında Russell Garcia’dır dersek yanlış olmaz…
Albümle alakalı Stereo Mecmuası Müzik bölümünde ayrıntılı bir yazı mevcut ve caz severlerin bu plağı mutlaka arşivlerine-katmalarını öneririm. Speakers Corner baskısı fiyat performans açısından şiddetle tavsiye edilir!!!!
Rega RB250 kol, Ortofon 2M Red ve SOTA kombinasyonu albümün sıcaklığını aktarma konusunda başarılı. 2M iğnenin ayrıntıları başarı ile sunabilmesi sayesinde fiyat etiketinden beklenmeyecek bir atmosfer elde etmek mümkün oluyor. Stereo Mecmuası’nda giriş seviyesi pikapların performansını bir tık arttırmak için bu iğneyi tavsiye etmemizin boş olmadığını bir kez daha anlıyorum. Ortaya çıkan ses analog meraklılarını sevindirecektir…
Polonya Oda Filarmoni Orkestrası şef Wojciech Rajski yönetiminde Ludwig van Beethoven’in (1770-1827) meşhur 6. senfonisini yorumluyor. Wojciech Rajski, 1948 yılında doğmuş Polonyalı bir şef. Uzun yıllar Varşova’da müzik eğitimi almış ve 1972 yılında ilk kez bir orkestra yönetmiş. Uzun yıllar Poznan Filarmoni Orkestrası yönettikten sonra yeni bir orkestra kurması için görevlendirilmiş. Bu orkestranın özellikle yurt dışında Polonya’yı temsil etmesi amacıyla kurulduğu için Polonya Klasik Müziğinde önemli bir yere sahip. O yıllarda gelecek vadeden genç yetenekleri orkestra bünyesine alan Wojciech Rajski, ilerleyen yıllarda başka Polonya orkestralarının başına geçmiş. Beethoven, 6. senfonisi veya tanınan ismiyle “Pastoral Senfoni” bildiğiniz gibi standart senfonilerin aksine 4 değil 5 bölümden oluşuyor. Eser, kendisini doğanın kollarında çok rahat ve huzurlu hisseden bestecisinin duygularını yansıtan bir yapıda. Tacet firması hemen her zaman olduğu gibi tamamen vakum tüple donatılmış ekipmanla yaptığı master çalışmasını 180gr’lık plağa aktarmış.
Speakers Corner etiketi ile yayınlanan bu plak belki orkestranın performansı açısından birinci sınıf değil ancak kayıt tarafına geldiğimizde tam anlamı ile bir Tacet kaydı ve bekleyebileceğiniz üzere çok başarılı. Detay seviyesi hiç fena değil, karmaşık pasaj ve yükselen kreşendo’larda sistem dağılmadan albümün genel atmosferini dinleyene aktarıyor. Yine burada Ortofon 2M Red iğnenin gücü devreye giriyor. Tatmin edici bir performans elde etmeyi başarıyorum. Bu noktada eğer arzu ederseniz 2M Red iğnenin ağırlığını tolerans sınırı içerisinde maksimize edebilirsiniz. Performans özellikle de alt frekanslarda bir miktar daha iyileşecektir.
SOTA Series II Moonbeam giriş seviyesi bir pikaptan beklentileri tam anlamı ile karşılayabilme potansiyeline sahip. Kutu içeriğine eklenen Ortofon 2M Red iğne performans katsayısını bir adım öteye götürüyor. İleriye yönelik Rega kol üzerinde yapabileceğiniz geliştirmeler sayesinde SOTA Moonbeam ile uzun seneler mutlu mesut yaşayabilirsiniz. Ürünün fiyat performans konusuna gelirsek Kasım 2014 itibarı ile 1.800TL etiketine sahip ürün analog meraklılarının pikaplarından beklentilerini karşılayabilecek bir performansı ortaya koyuyor. İyi ve geliştirilebilir bir kol, oldukça iyi bir iğne ve şık bir pikaptan oluşan SOTA Series II Moonbeam meraklıların gönül rahatlığı ile alıp kullanabilecekleri bir kombinasyon olmuş.
SOTA Series II Moonbeam
TURNTABLE: RUMBLE Less than -65db unweighted WOW & FLUTTER Less than .1% RMS (DIN 45-507) TRANSMISSION Belt drive SPEEDS 33-1/3 and 45 RPM WEIGHT 18 lbs. (12 kg) DIMENSIONS 6″ H, 18-1/4″ W, 14-1/4 ” D TONEARM: EFFECTIVE LENGTH 237mm OVERHANG 15mm OFFSET ANGLE 21.63 degrees CARTRIDGE WEIGHT RANGE 4 to 11 grams
Fiyat: 900 Dolar + KDV 1.800,09 TL (Kasım 2014 itibarı ile) / online satın almak için tıklayın
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com
Bir yorum ekleyin