Creek Evolution 50CD Bölüm 2

CD çalar denemelerimde çok sayıda CD kullandım. Ronnie James Dio This Is Your Life CD’si ile başlıyorum. Albüm çok geleneksel bir parça olan Neon Knights ile başlıyor. Anthrax topluluğu şarkının karakteri ile oynamayarak çok sade bir yorumla şarkıyı çalmış. The Last In Line’da ne olduğunu hiçbir zaman bir türlü anlayamadığım Tenacious D topluluğu valla fena olmayan bir yoruma imza atmış. Bu topluluk film amaçlı mı komedi amaçlı mı yoksa gerçek mi bir türlü anlamış değilim. The Mob Rules şarkısında bol bol şov olsa da ben beğendim. Russell Allen, Mike Orlando ve Mike Portnoy’dan oluşan Adrenaline Mob konusunda özellikle de müzik anlamında bir şey söylemek güç ama bazen virtüözlükler ön plana çıkınca insan sıkılıyor ancak şarkı güzel. Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci, Jason Christopher’dan “Rainbow In The Dark” bence iyi bir cover. Scorpions tarafından yorumlanan “The Temple Of The King” gerçekten başarılı. Egypt (The Chains Are On) için de aynı şeyi yazabilirim. Metallica’nın medley’i ise tek kelime ile muhteşem.

Albümde çok kötü yorumlarda var. Onları bir kenara bırakıp Metallica’nın medley’ine bakalım. Son derece sert gitar riff’leri ile başlayan şarkıda özellikle ziller tarafındaki açıklık pek güzel. Basları da ayrıntısı ile duyuyorum. Vokallerin başlamasıyla vokal ön plana çıkıyor ve atmosfer değişiyor özellikle klasik Metallica arka vokal tekniği ile. Özellikle karmaşık pasajlarda kontrol gayet başarılı.

Martha Argerich Shostakovich: Piano Concerto No.1. Arjantinli önemli piyanistlerden bir tanesi olan Martha Argerich günümüzün modern klasik piyanistleri arasında seçkin bir isme sahip. Albümün ilk bölümü Dmitri Shostakovich’in 1. piyano koncertosuna yer verilmiş. Ardından OP 94 2 piyano için Corcertino ve OP57 piyano ve yaylı sazlar için Quintet eserlerine ayrılmış. Shostakovich modern klasik müziğin muhtemelen en önemli bestecilerinden bir tanesi hatta en önde geleni. Şahsım adına bestecinin o dönemde ülkesinde hüküm süren yönetim ile sorunları, korkuları ve bunların ışığında yaptığı besteleri ilgimi çekiyor. Bu CD’yi hem eser hemde piyanist Martha Argerich’i tanımak üzere almıştım. Gerçekten piyanistin ilerlemiş yaşına rağmen performansı mükemmel(miş) Zaman içerisinde tabii ki arşiv oldukça genişledi!

Dmitri Shostakovich’in 1. piyano koncertosu normalde 4 hareketten oluşan bir eser. Normalde diyorum çünkü bazı sunumlarda üç hareket olarak değerlendiriliyor. İlk hareket olan “Allegretto”ya bir bakış atalım. Bir yanda Martha Argerich diğer yanda Lilya Zilberstein ile iki piyano başlı başına müzik sistemlerimiz için bir kabus olabilir. Ben 2A3’ün piyanodaki başarılı sunumunu hiçbir amplifikatöre değişmem özellikle de 1940’ların RCA tüplerini. Bu albüme sahip olanlar sahnenin ne kadar geniş olduğunu ve özellikle piyanoların çılgınlaştığı orta bölümü ve orkestranın yükseldiği pasajların karmaşıklığını bileceklerdir. Creek Evolution 50CD bu noktada bana sorarsanız çok başarılı bir iş çıkartıyor. Bir pikap delisi olarak CD çalarlar bu tarz albümlerde bazen dayanılmaz olabiliyorlar. Creek tasarımcıları bence cihazı çok steril olmayan bir ton ile sunmuşlar. Burada bir yanılgıya düşüp “analog gibi çalıyor” safsatalarına girmeyeceğim. Detaylı bir sunum var, ses laboratuvar sesi kesinlikle değil. Ben duyduklarımdan çok mutlu oldum.

Şimdi dijital girişleri biraz kurcalayalım. İlk önce bilgisayarımı optik giriş ile DAC’a bağlıyorum. Arkasından koaksiyel girişi de test edebilmek için CD çalarımı kullanacağım. Böylelikle hem optik hemde koaksiyel girişi deneme fırsatı bulacağım. Willie Nelson – Band of Brothers albümünü deneyeceğim. Albümün elimde CD’si var. Farklı çözünürlüklerde FLAC dosyalarını da hazırladım.

Willie Hugh Nelson 1933 doğumlu Amerikalı bir yazar, şair, aktör ve aktivist. Özellikle 1973 yılında yayınlanan Shotgun Willie ile ülke çapında üne kavuşmuş. 1975 yılında yayınlandığı Red Headed Stranger ve 1978 yılında yayınladığı Stardust albümleri ile ticari rekorlar kırmış. Amerikan basını tarafından Nelson en ünlü ve garip country şarkıcısı olarak tanıtılıyor. Country müziği içerisinde bir alt tür olan Nashville tarzı içerisinde en önemli isim olarak ön çıkan Nelson ayrıca 30′un üzerinde filmde oynamış. Bu arada Nelson, biyo-yakıtlar konusunda ve bazı bitkilerin yasallaşması için çalışıyor. Uzun lafın kısası çok garip bir adam! Band of Brothers, Willie Nelson’ın yepyeni albümü. Bu albümde Nelson şarkı sözü yazmaya tekrar başlamış. Yazılan çizilenlere göre bir süre şarkı sözü yazmaya ara vermiş. 2014 albümünde oldukça iyi yorumlar aldı. Albümün kaydı çok ilginç şekilde yapılmış. Willie Nelson önce kayıtları kendi evindeki stüdyosunda kaydetmiş. Arkasından stüdyoya gönderilmiş. Arkasından müzisyenler bu gitar kaydı üzerine çalmışlar. Sonra bu kayıt Nelson’a gönderilmiş ve Nelson bu son kayıtların üzerine sesleri kaydetmiş.

Normalde country müzik sevmem pek ama Willie Nelson hatırına ve albümün çok keyifli olması sebebi ile dinlemekte fayda var. Meraklılar Eric Clapton & Friends – The Breeze An Appreciation of JJ Cale albümünde de mutlaka bu deli yaşlı adamı dinlemişlerdir. “The Wall” isimli şarkıyı ilk adımda hem optik hemde koaksiyel bağlantı üzerinden gönderiyorum. Arada ufak tefek farklıklar var. Sanki koaksiyel bağlantı da biraz daha iyi bir sahne elde ediyorum. Arada bir fark var ama azıcık!  Bir nevi best-of statüsündeki albümde şarkılar biribiri ardına akıyor gidiyor. Slide’lı hatta bolca slide’lı gitar tonları, arka planda mızıka ve ön planda olan vokallerin dağılımı ve detayı gayet iyi. CD çalar ile benzer bir karakter var. Bana sorarsanız evinizdeki diğer dijital kaynakları gönül rahatlığı ile Creek’in DAC ünitesine bağlayıp keyifle dinleyebilirsiniz.

Gelelim bilgisayardan müzik dinleme olayına! Ahmad Jamal – The Piano Scene of Ahmad Jamal albümünü mercek altına alacağım. Albümün elimde plağı da mevcut. Hem güzel bir albüm hemde test için güzel bir kayda sahip. Bir çok müzik eleştirmenine göre 1945 sonrası caz müziğin gelişiminde en önemli isimlerden bir tanesi ve hemen her dönem küçük caz formasyonlarının en başarılı liderlerinden bir tanesi. “But Not for Me” ilk kaydı idi ve büyük bir başarı sağladı. Bu kaydın ardından bir çok turne ayarlandı ve Ahmad Jamal geniş kitleler ile buluştu. The Piano Scene of Ahmad Jamal albümü Ahmad Jamal’in erken önem piyano, bas ve gitar üçlüsü tarafından kaydedilmiş. Ray Crawford gitar, Eddie Calhoun bas ve Walter Perkins davul. Arasında efsanevi “Poinciana”nın olduğu harika bir seçki..

Madem “Poinciana” dedik Foobar’a yükleyip hemen gönderelim USB DAC’a. 24 Bit 96 kHz çözünürlüklü FLAC dosyasında hemen dikkat çeken şey altyapıdaki harika bas ve çok güzel gitar tonları. Ahmad Jamal piyanosuyla piyanonun sağında oyunlar oynarken elde edilen ses bence başarılı. Detay seviyesi gaye iyi duruyor. Sahne yine başarılı. Aslında burada soru şu, 24 Bit 96 kHz olayı sizin için yeterli mi?

Arada ne fark olacak deyip bilgisayarımın optik çıkışından aynı dosyanın 24 Bit 192 kHz edisyonunu gönderiyorum. Ne fark etti diye sorarsanız piyano detayında bir farklılık olduğunu söyleyebilirim. Ancak hangisi daha keyifli sorusuna verecek bir yanıtım inanın yok. En azından şöyle bir şey söyleyeyim ben 24 Bit 96 kHz çözünürlük ile yaşarım. Ancak ben yaşayamam diyorsanız o zaman 100 Dolar civarında bir masraf yaparak USB/SPDIF dönüştürücü almanız gerekiyor. Veya şanslıysanız bilgisayarınızın optik/koaksiyel çıkışı olacak!

Son sözlere gelince bu Creek Evolution 50CD’ye nasıl baktığınız ile alakalı. CD dinlemeyip sadece DAC olayı sizi ilgilendiriyorsa haliyle bu cihazı almanıza gerek yok. Ancak ortalamanın üzerinde bir CD çalar sahibi olmak istiyorum “eh yanında gelen DAC özelliği de bonus olur” diyorsanız bu sizin için doğru ürün olabilir. CD çalar tarafında Evolution 50CD benim tüm ihtiyaçlarımı karşıladı diyebilirim. Detay seviyesi, tonalitesi ile Creek markasını sevenlerin yanında müzikseverleri de mutlu edecektir. DAC tarafında USB üzerinden 24 Bit 96 kHz çözünürlük sizin için yeterli ise aynı tespitler DAC katı içinde geçerli. Bu kriterler sizin için uygunsa alışveriş listenize eklemenizde fayda olacaktır. KDV Hariç 800 Sterlin’lik fiyat bu tarz bir ürün için yüksek sayılmaz. Giriş, orta/alt segment sistemlerde dijital kaynak için güzel bir seçenek! Dediğim gibi CD çaların yanında DAC bonus!

Creek Evolution 50CD
Yüksek sınıf HiFi DAC + CD Okuyucu, 2 x 24 Bit 192 kHz trafo yalıtımlı SPDIF eşeksenli (coax), 2 x 24 Bit 192 kHz ışınsal (optik) yalıtımlı Toslink ışınsal (optik), 1 x 24 Bit 96 kHz gürültü yalıtımlı ve özel yazılım gerektirmeyen USB sayısal girişler, tüm girişleri geçiren 1 x SPDIF eşeksenli ve 1 x Toslink ışınsal (optik), sayısal çıkışlar, 2 x dengelenmemiş 2.0V RMS RCA ve 2 x dengelenmiş 4.0V RMS XLR örneksel (analog) çıkışlar, özel tasarım ICE niteliğinde CD yarık yüklemeli harici saatli CD okuyucu, 2 x Wolfson WM8742, 24 Bit 192 kHz, çift ayrımsal DAC yonga takımı, WM8805, çok kanallı sayısal giriş alıcısı, OLED gösterge, uzaktan kumanda, 43x28x6 cm
Fiyat: 800 Pound (KDV Hariç) (Ekim 2014 tarihi itibarı ile)
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: