Gerry Mulligan ve Chet Baker, Carnegie Hall Concert plağı ile başlamak istiyorum. Yıl 1974 New York’ta bir Kasım akşamı. Gerry Mulligan ve Chet Baker bir arada. Zaman sanki 20 yıl geriye gitmiş ve öyle bir konser performansı ortaya çıkmış ki inanılmaz! İki çok önemli isim ve Amerika’nın batı yakasındaki en önemli konser mekanı Carnegie Hall. Konser dolayısıyla salon tıklım tıklım. İğne atsanız düşecek yer yok. İkili belki on senelerdir beraber çalmamış. Dedikodu bol, birbirilerine rakip olmalarından tutun, Baker’ın absürd düzensizlikteki hayatına kadar! Konser öncesi bayağı dedikodu oluyor. Eski kurt müzisyenlerin, yeni müzisyenlerle uyumundan, performanslarına kadar her şey merak ediliyor. Sonunda beklenen oluyor ve konserde “Bernie’s Tune”, “My Funny Valentine” ve “Line For Lyons” gibi klasiklerin yanında “Song For Strayhorn” ve “Song For An Unfinished Woman” gibi yeni şarkılar arkası arkasına çalınıyor ve sonunda ortalık birbirine giriyor. Konser ayakta alkışlanıp, günlerce gazetelerde yazılan çizilen bir olay haline geliyor. Çift plaklık albümde Speakers Corner remaster konusunu ve baskıyı mükemmel şekilde yapmış. Plak gerçekten birinci sınıf. Plak hakkında daha fazla detaya buradan bakabilirsiniz.
Baskının başarılı olması pikabın performansına da olumlu etki yapıyor. Öncelikle ortada sıcak bir ton var. Detay seviyesi özellikle de kolu hassas şekilde ayarladığınızda Thorens TD-206 modelinin bulunduğu sınıf açısından çok çok başarılı. Konserden notaların odanın içerisinde süzülmesinden gayet mutluyum. Özellikle üflemelilerin zaman zaman kulağınıza çarpması gereken tonları bile olması gerektiği şekilde dinleyiciye ulaşıyor. Bana sorarsanız iğne ile pikabın genel karakteri gayet güzel uyuşmuş. Detay seviyesi ve en önemlisi tonlar fiyat seviyesinden beklemeyecek kadar başarılı. Ancak burayı yanlış anlamamız gerekiyor. Biz Stereo Mecmuası’nda fiyatının iki katı modellerden bile daha başarılı şeklinde bir anlatım yapmamaya çalışıyoruz. Her zaman anlatmaya çalıştığımız şey, ilgili ürünün kendi fiyat seviyesinde sundukları. Hifi dünyasında amacımız ödediğimizin karşılığını almak olmalıdır, ödediğimizin birkaç fazlasını almak değil!
Social Distortion toplulğunun kendi adını taşıyan albümüne bir bakalım. Social Distortion Amerikalı bir punk rock topluluğu. 1978 yılında California’da kurulan topluluk günümüzde de vukuatlarına devam ediyor. Social Distortion, toplulukla aynı adı taşıyan üçüncü stüdyo albümleri. 1990 yılında Epic Records tarafından yayınlanan albüm topluluğun plak firması ile yaptığı anlaşmanın ardından ilk çıkan albüm. Albümde country ve blues etkileşimli “Drug Train” ve “Ball and Chain” şarkıları ilk dikkat çeken şarkılar. Topluluk bu albümü alternatif rock sahnesine yönelik yapmış. Özellikle “Story of My Life” ve “Ball and Chain” şarkıları özellikle alternatif rock radyolarında ve MTV’de yer bulmuş. Albüm topluluğun en çok satan ikinci albümü. Albüm ortaya çıkmadan önce topluluk uzun soluklu bir konser trafiğinden sonra albümü kaydetmek üzere çalışmaya başlıyorlar. Epic ile anlaşma topluluk için önemli bir adım. Sonuçta büyük bir plak şirketi ile yapılmış bir anlaşma ve oradan çıkacak ilk albüm. Sonunda topluluk kayda başlıyor ve olumlu eleştiriler alan bu albüm ortaya çıkıyor. Bu albüm alternatif rock ve yeni nesil punk sevenlerin ilgisini çekecek bir albüm. Albümün plak versiyonunun yeniden basımı Music On Vinyl üstlenmiş. Kapak ve içerik tıpkı basım ancak plak 180Gr limitli odyofil baskı.
Punk ve rock bir araya gelince ortaya çıkanı bu tarz müziğe meraklı okuyucularımız bileceklerdir. Beklentilerimiz sıkı bas ve davul tonları, sert gitar riff’leri ve kulak tırmalayan vokaller. Hemen küçük bir hile yapalım ve ağırlığımızı biraz arttıralım. İstediğimiz tona daha fazla yaklaşmış oluyoruz. AT 95B pikap kafasını 2.0gr civarında kullanma imkanımız var. Pikap bize ayar için tüm enstrümanları sunuyor ve tüm süreç yarım dakikamızı hatta daha azını alıyor. Özellikle davullar ve ziller olması gerektiği gibi, bas performansımız artmış durumda. Çok sert değil sunum ancak köşeler hale belli, yuvarlanmış değil. Albüm keyifle dinleniyor…
Olivier Messiaen – Quatuor pour la Fin du Temps. 1992’de ölen piyanist, orgcu, akademisyen ve kuş bilimcisi Messiaen Fransa’nın en önemli çağdaş bestecileri arasında gösterilir. Söz konusu eseri, Zamanın Sonu için Kuartet’i 1940 yılında, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından esir alınmış olduğu Polonya’daki Stalag VIII-A kampında bestelemiştir. Alışılagelmişin dışında (keman, çello, klarnet ve piyano) bir kuartettir. Zira kendisi gibi esir olan müzisyenler için yazmış olup ilk kez 1941 yılında aynı kampta savaş esiri olan 400 kadar arkadaşına ve gardiyanlarına çalınmıştır. Oldukça ağır bir tempoda olmasına karşın Messiaen’ın en belirgin özelliklerinden biri olan çeşitli ritmlerde farklı orkestrasyonlara burada da rastlamak mümkün. 8 bölümden oluşan bu eser bestecinin en önemli eserleri arasında yer alır. Not olarak da Messiaen’ın Deutsche Grammophon tarafından yapılan kayıt süresince çalışmaları bizzat takip ettiğini ve yayınlanmasını onayladığını da not düşelim.
Speakers Corner tarafından yayınlanan plak ilk elime geçtiğinde dinleyip kenara kaldırmıştım. Sonrasında dinledikçe Messiaen’ın tarzına alıştım ve keyif almaya başladım. Bu plak bana sorarsanız Thorens TD-206 ve AT 95B için zorlu bir kombinasyon. Özellikle müziğin yükseldiği pasajlarda dağılma yok. Detay seviyesi yeterli bir noktada. Zaten Audio Technica iğneler genel olarak iyi birer “all rounder” olarak nitelendirilebilirler. Thorens TD-206 üzerindeki TP-90 kol ile uyumu sayesinde klasik müzik plaklarından başarı ile çıkıyor sistem. Tabii ki detay seviyesi, tonlar ve sahne benim şahsi pikap kombinasyonuma göre mütevazi. Ancak kendi sınıfı açısından bakıldığında açıkçası göz dolduruyor performans. Zaten beklentimiz bu!
Thorens TD-206 tam anlamı ile ama gerçekten tam anlamı ile eksiksiz bir aksesuar paketi ile gelen piyano lake kaplaması ile çok şık bir pikap. Pikabın fiyat etiketi olan 840 Euro + KDV’lik tutarı onu Türkiye şartları için giriş seviyesinin bir tık üzerinde konumlandırıyor. Buradaki en önemli konu pikabın donanımsal olarak neredeyse tüm ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabilmesi ve kendi fiyat aralığında pikap çalıyor hissi vermesinin yanında gayet akıcı ve detaylı, başarılı tonlara sahip olması. Ülkemizde satılan tüm Thorens’lerde olduğu gibi bir diğer avantaj, pikabın kullanım kılavuzunun tamamen Türkçe edisyonunun Sigma Ses tarafından içeriğe eklenmiş olması ve gerekli teknik desteğin verilmesi. 1.000 Euro psikolojik sınırının altında pikap arayanlar için, pikap gibi çalan, tam takım aksesuar paketine sahip, çok şık görünen ve en az o kadar güzel çalmayı başarabilen bir seçenek Thorens TD-206….
Not: Pikabın Beyaz ile beraber siyah ve kırmızı renk seçenekleri de mevcut.
Thorens TD-206
Plak okuyucu. yeni nesil – katı altyapı, ayarlanabilir gerilimli kayış sürümlü, gürültüsüz – elektronik düzeltimli DC motor, elektronik değişimli 33/45 devir seçimi, 300mm – 0,9 kg alüminyum – akrilik tabla, boşluksuz yataklı – yanal düzlemsel (azimuth) ve çap sapması (overhang) ayarlı Thorens TP90 kol, AT 95B kafa, manyetik içe kayma önleyici, tamamen elle yönetim, 4,7 kg, parlak beyaz
Fiyat: 840 Euro+KDV
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com
Ellerinize, kaleminize (klavyenize!) sağlık Hakan Bey…
İkinci sayfa sonunda verilen fiyat bilgisinde bir hata olmuş, onu düzelteyim izninizle… 1144 Euro + kdv, TD206’nın ağabeyi olan TD309’un ederi. TD206, 840 Euro +kdv ederle satışa sunulmuş durumda (Yazınız içinde doğru rakam verilmiş gerçi…)
Teşekkürler düzeltme yapıldı!