SOTA Series V NOVA Pikap Bölüm 2

Yukarıda detayı görülen bu esnek kısım platonun ana bloğu ile minicik bir çizgi ile ayrılmış durumda. Bu ayrıklar, bearing bloğundan platonun merkezinden ve çevresinden hava çekilmesini sağlıyor. Ayrı bir kompresör motoru sayesinde oluşturulan basınç plağın platoya çok ciddi şekilde yapışmasını sağlıyor. Bu etki çok çok yamuk plakları belki düzeltmiyor ancak hafif yamuk plaklarda gözle görülür bir iyileşme sağlıyor. Ancak amaç plağı düzeltmek değil, plağın platoya iyi oturmasını sağlamak. Bunun için genelde record clamp’ler kullanıyoruz. SOTA işin rengini bayağı değiştirmiş.

Yazımın ilk bölümünde SOTA firmasının pikaplarını üretirken kullandıkları teknolojiler ve mantık, SOTA tasarımcılarının geçmişteki bazı önemli ürünleri iyi incelediklerini gösteriyor demiştim. Şimdi bu cümleyi açmanın zamanı geldi. Vakum yoluyla plağın platoya doğru bastırılması fikri SOTA’nın icadı değil. Daha önce özellikle Micro Seiki gibi Japon pikaplarında bu denenmişti ve aslına bakarsanız büyük ölçüde verimli çalışıyordu. Büyük ölçüde dememin sebebi, Micro Seiki’lerin vakum sistemlerinin bayağı gürültülü olması ve sık sık arızalanmasıydı. SOTA tasarımcıları bu fikri alıp çok etkili şekilde basitleştirmişler. Inverted Bearing sistemlerine ekledikleri kanallar sayesinde pikabın altından alınan vakum etkisi platonun merkezine ve çevresine eşit şekilde dağıtıldığı gibi kullanılan vakum motorunun sessizliği ve ısınmaması sayesinde sistem neredeyse mükemmelleştirilmiş. Arzu ederseniz vakum sistemini kapatmanız mümkün ama aradaki farkı kulağınızla duyunca bunu yapacağınızı hiç zannetmiyorum.

Bağlantı sistemi çok basit. Yukarıda görülen hem elektrik sistemi hemde vakum motorunu içerisinde barındıran bölüm. Bu bölümün arkasında hem vakum sisteminin çıkış hemde pikaba elektrik sağlayan kablo çıkış buluyor. Bu kutu çok yakışıklı gözükmeyebilir gözünüze. Zaten ortalıkta görünmesine de pek gerek yok. Standınızın arkasına saklayabilirsiniz.

İlk yapmanız gereken vakum etkisini pikaba taşıyacak hortumu takmak. Bu hortumu takarken tek dikkat edilecek konu plastik tübün tam olarak kıvrılmamasını sağlamak. Yoksa uzaklığı veya yakınlığı çok sorun değil. Tüp yeterli uzunlukta ve yukarıdaki kutuyu standınızın arkasına saklamak isterseniz yeterli oluyor.

İkinci yapmanız gereken ise elektrik bağlantısını yapmak. Standart bir elektrik kablosunu yukarıdaki kutuya takıyoruz ve kutudan çıkan ve yukarıdaki fotoğrafta gözüken kabloyu pikaba takmak. Şu an itibarı ile tüm bağlantılarımız hazır. Kabloda tıpkı vakum tübünde olduğu gibi gayet yeterli uzunlukta. Bu arada kutuyu standın arkasına takınca pikabı nasıl açıp kapatacağız diye sorarsanız kontroller pikabın üzerinde. Ayrıca siyah kutu neredeyse hiç ısınmıyor. Yani gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. Şimdi sıra pikabın kurulumunda. Pikap süspansiyon sistemine sahip bu arada…

Bunu duyunca eski nesil Michell, Thorens ve her türden Linn Sondek kullanıcısı eminim ki “Allah yandık” demiştir. En azından ben dedim… Ancak SOTA tasarımcıları derslerine iyi çalışmışlar. Ekleyeceğiniz kol artı kolun kablolarının ağırlığı ile iç şasi ağırlığının birbirine eşitlenmesi mantığından hareket etmişler. Bu ağırlığı nasıl bileceğim derseniz bilmenize gerek yok. İlk önce pikabın altındaki yayları yaklaşık şekilde ayarlamanız gerekiyor. Yaylar demişken SOTA tasarımcıları yayların 2.5 Hz titreşimleri kesecek şekilde tasarlamışlar. Belki kağıt üzerinde yay deyip geçiyoruz ama bazı pikaplarda mikro dinamiklerin sunulamamasının sebebi ya özelliğini kaybeden veya kötü seçilen yaylardır. Günümüz dünyasında yaylar tabii ki geçmişe göre daha kaliteli ama eski pikaplardaki yayları zaman içerisinde yenilemek gerektiğini de meraklılara hatırlatayım. 100 Dolar veya biraz üzerinde bir para harcayarak pikabınızdan çok daha iyi performans alabilirsiniz, benden uyarması. Neyse… Linn’lerde olduğu gibi süper hassas bir ayara yapmanıza gerek yok. Yaklaşık şekilde ayarları yapmanızın akabinde armboard’a kolunuzu takıp duruma bakıyorsunuz. Eğer yamukluk var ise kutudan çıkan ağırlık torbasını kullanarak ayarınızı mükemmelleştiriyorsunuz. Pikabın her tarafı çok stabil olarak tasarlandığından herhangi bir noktada su terazisi ile yapılacak ölçüm aynı olacaktır ama ben yine de iğnenin platoya değdiği yeri esas aldım ve yukarıdaki durumu sağlamam sanırım 5-6 dakikamı aldı. Kendi Michell pikabımda bunu sağlayabilmek için 45 dakika uğraştığımı bilirim…

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: