ProGold Conditioning Treatment Bölüm I

Bu yazımda sizlere ilginç bir tweak’ten bahsedeceğim. Buna tam anlamıyla bir tweak demek doğru olmayabilir. İngilizce “Conditioning Treatment” denilen terim dilimize nasıl çevrilmeli bilemiyorum, isterseniz biz kısaca iyileştirme diyelim. Bu yazımızın konusu oldukça kolay uygulanabilir bir “iyileştirme”

Ürünümüzün adı ProGold Conditioning Treatment. Öncelikle ne işe yaradığından kısaca bahsetmek isterim. Ürün özellikle ara bağlantı kablosu, hoparlör kablosu, elektrik kablosu gibi farklı kabloların dişi ve erkek konektör/soketlerinde, cihazlarımızda bulunan giriş, çıkış, elektrik ve benzeri konektör/soketlerde kullanılıyor. Ürünün endüstriyel cihazlarda da kullanılabiliyor, internetten arama yaptığınızda endüstriyel kullanımla ilgili çok sayıda yazıya denk gelebiliyorsunuz.. Ancak bu konu Stereo Mecmuasının alanına girmediğinden tabii ki bahsetmeyeceğim.

Amplimin güç tüplerinin soketlerini temizlerken

Ürün başta altın olmak üzere, rodyum, gümüş, bakır ve aklınıza gelebilecek tüm metaller üzerinde kullanılabiliyor. Ürünün amacı özellikle elektrik akan metal yüzeylerin temizlenmesi ve atmosferik etkilerin azaltılması. Bu işlem sonucunda elektrik akışı da düzenleniyor veya daha sağlıklı hale geliyor. Ürün metallerin üzerini ince bir katman şeklinde kaplıyor.

Bu kez rektifier tüp soketi temizlerken

Bu noktada bir ara verelim. ProGold özel bir ürün ancak özel bir ürün olmadan da, kablolarınızın uçlarını, amplifikatörlerinizin girişlerini temizlediğinizde mutlaka seste farklılıklar hissetmişsinizdir. Zaman içerisinde biriken tozlar ve kirler, zaman zaman oluşan korozyonlar uygun şekilde temizlendiğinde seste olumlu etkileri oluyor. Yani elinizde ProGold veya benzeri özel bir ürün olmadan da, günümüzde hemen her kentimizde bulunan yapı marketlerden tedarik edebileceğiniz uygun bir kimyasal ile yukarıda bahsettiğimiz bileşenlerin temizliğini yapabilirsiniz. ProGold bunu bir hatta birkaç adım öteye götüren bir ürün.

Benim bu ürün ile tanışmam Sn Hakan Burkut ve Sn Bruno Manusso arasındaki bir sohbete dahil olmam ile oldu. Muhabbet esnasında özellikle vakum tüplü amplilerin vakum tüp soketleri ve tüplerin ayaklarında Progold ile yapılan temizliğin sonuçlarının çok ilgi çekici olduğunu duyunca bende bir vakum tüplü ampli kullanıcısı olarak sohbete dahil oldum. Sağolsun Sn Hakan Burkut kendi ProGold şişesini denemem için bana verdi. Bende bu denemenin sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

Tüplü amplifikatör kullanan Stereo Mecmuası okuyucuları eminim ki NOS vakum tüplerle haşır neşir oluyorlardır. Bu tüplere dikkatle baktığınızda özellikle tüplerin ayaklarındaki metal bölümlerde bazı bozulmalar ve renk değişiklikleri dikkatinizi çekmiştir. Bunun yanında uzun seneler bizlere hizmet verecek yeni tüplerde de zaman içerisinde kirlenmeler oluyor. Ürünün özelliklerini bahsettiğim yukarıdaki bölümde dikkat ederseniz temizlik işlevinin yanında daha iyi elektrik iletiminden bahsetmiştim. Tüplerimizin ayaklarının temas ettiği soketleri de temizlediğimizde her iki bileşen arasındaki elektrik aktarımında iyileştirmeler bakalım ortaya nasıl sonuçlar çıkaracaktı?

Bu kez RCA girişlerimizi temizliyoruz.

Ürünün kullanımı gayet basit. ProGold’un kapağına monte edilmiş olan fırçayı kullanarak sıvıyı kullanacağız yere az miktarda sürüyorsunuz. Daha sonra lif vesaire gibi kalıntı bırakmayan bir bez ile (mikro-fiber bezleri tercih edebilirsiniz) sıvının fazla olan bölümünü sürdüğünüz yerden alıyorsunuz. Tabii ki bu işlem sırasında sürdüğünüz yüzeye daha homojen bir kaplama da yapmış oluyorsunuz. Eğer süreceğiniz yüzeyde yoğun bir paslanma fark ettiyseniz üretici firmanın DeoXit isimli ürününü kullanmanızı tavsiye ediyorlar. Odyofiller olarak büyük fedakarlıklar yaparak aldığımız cihazlarımızda böyle durumlar olmayacağını düşündüğümden DeoXit tedarik etmeye gerek olduğunu düşünmüyorum ancak vintage cihaz kullananlar bahsettiğim ürüne bir göz atabilirler. Zamanın etkisi ile vintage cihazlarda böyle etkilere rastlamak mümkün.

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: