PHY HP’den Bernard Salabert Bölüm V

Motor bileşenleri, en sağda Alnico 5 çekirdek görülüyor

“Stereo yanımsama, aşırı hassasiyete dayanmaktadır. Biz sürücülerimizi, 1Hz rezonans frekans, 0,1g hareketli kütle ve 0,1 ohm DC direncine göre eşleştiriyoruz. Beni elinizdeki sürücünün seri numarası ile arasanız size sürücünün orijinal ölçüm raporlarını okuyabilirim. Bu işlemlerin çok zaman aldığı bir gerçek ancak işini doğru ve olması gerektiği şekilde yapmak önemlidir. İşte bu yüzden sürücülerin ilk sahiplerine ömür boyu garanti verebiliyoruz. Size her sürücünün paketlenmeden önce ilk yanma sürecini de bizim yaptığımızı söylemiş miydim?

Solda Bernard'ın montaj için yardımcısı, sağda ise Ocellia firmasında Samuel Furon

“İyi üretilmiş, yüksek hassasiyetli geniş bant bir sürücü ve iyi performans birbiri ile aynı anlama gelir. Salabert’in hemen statükocu olduğu sonucunu çıkartmayın. Onun her zaman biraz sabır vardır. Salabert, Fransız odyofil basının ortaya çıkışını, daha sonra evrimini ve geçmişi küçümsemeye çalışmasını gördü ve yaşadı. O bilinmeyen geçmişe açılan bir kapı. Birgün Salabert gibi öncüler öldüklerinde veya dükkanlarını kapattıklarında, günümüz nesilleri büyük resimdeki bağlantıları unutacaklar. PHY ve Ocellia ziyaretlerini yaptığım Fransa gezimde duyduklarım beni üzdü ve sinirlendirdi.

PHY fabrikasından doğaya bakış

Şimdilik, PHY yaşıyor ve hayat dolu. Eğer ticari ürün üreticileri, Bédarieux kentini ziyaret ederse tek bir sürücü ve dışarıda çalışan bir tiz sürücünün, basit sonsuz bir baffle (ç/n sürücülerin takıldığı duvardan bahsediliyor) içerisinde 10kHz ve 40dB/oktav’ı yaratabildiğini görürler. Hatta belki bir gün Salabert’in geliştirmeye hayal ettiği eş merkezli canavarı da görme şansı bulurlar.

PHY ofis

Orada bol bol abur cubur, anlık haz, türlerin toptan ortadan kaldırılması, ticari sektörün çeşitliliğin azalıp, tekellerin sektörleri ele geçirmesi. Tüm bunlara gelişme deniyor. Bizim dış dünyamızda kirlilik var vücutlarımızı da etkiliyor. Kanser ve kalp krizleri artıyor, bitki ve hayvan türleri yok oluyor. Audio dünyası da parallellikler gösteriyor. Geleceği şekillendiren kaynaklarımızı yok etmemiz örneğin. Western Electric’in şöhret ve başarı açısından zirvede olmasının bir sebebi vardı. 1200 tane parlak beyin onlar için çalışıyordu.

Tarihin bize öğreteceği çok şey var. Yeni her zaman daha iyi değildir. PHY HP bu konuları bize hatırlatıyor ve uzun zamandır yeterince insan bu küçük işletmeyi ve işletmenin temelindeki renkli şahsiyet olan Bernard Salabert’i ayakta tutarak bize alternatif fikirler ve ürünler sunmasını sağlıyorlar.

Modern hifi’deki bir çok şey palavradır. Temellerin kökenleri fizik yasalarında bulunur. Eski bir askeri radyo kutusunu inceleyin, askerler onları sırtlarında kullanırlardı. Bundan çok şey öğrenirsiniz. Haydi bir bardak daha Pastis.

Bugün Bernard’ın bir koro içerisinde soprano solo yapacağını hayal etmek çok güç. Ancak sesini kaybetmeden önce yapıyordu. Daha sonra bir süre solo bas olarak devam etti. Piyano ve borulu org çalabiliyor. Fakat bular geçmişteydi. Günümüzde -yani 2008’in ilk çeyreğinde- onun çok farklı şeyler söylediğini duyuyorum, örneğin fiyat. Salabert günümüzde ürettiği 8 inçlik sürücünün ferrit mıknatıslı ve çelik koruma bölmü olanının piyasaya sürmeye hazırlanıyor ve fiyatı sürücü başına 200 Euro’nun altında olacak. Geri kalan herşey – koni, süspansiyon, ses bobini ve hassasiyet- aynı kalacak. Daha önce ferrit mıknatısları ile denenmemiş basit bir yöntem keşfettik ve çok iyi sonuç almayı başardık. Böylelikle bronz/Alnico sürücülerimizi kullanan diğer PHY ürünlerinden çok daha ucuza mal etmeyi başardık.

Bu kesinlikle hem PHY ürünlerinin çok kendi uygulamaları için çok pahalı olduğundan yakınan DIYciler ve üreticiler açısından müthiş bir haber. Daha düşük fiyatla yine aynı PHY. Bu şimdiden heyecan veriyor. Peki ya size.

Srajan Ebaen

Bu yazının orijinali 6Moons web sitesi tarafından bu linkte yayınlanmıştır. Tüm yazılar ve resimler 6Moons veya yazıda bahsi geçen firma veya kişilere aittir. Bu yazının Türkçe çevirisi için gerekli izinler alınarak Stereo Mecmuası okuyucularına sunulmuştur. Yazıyla ilgili tüm görüş, öneriler ve düşünceleri 6Moons sitesinde bulunan linkler vasıtası ile kendilerine iletebilirsiniz. Bu yazı ve resimlerin tüm hakları yazanlara aittir.

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız