Çeşitli sitelerde sistemim ve sistemimle ilgili yorumlarımda yazdığı üzere en zayıf halkam pre-ampli’mdi. Yeni bir pre-ampli almaya hem bu aralar ayıracağım bir bütçe hemde seçim açısından zamanım yoktu. Birde hi-fi ve high-end’de önem verdiğim bir konu sistemimin mümkün olduğunca bana özgün olması ve benimde sistem üzerindeki komponentlere bir şekilde katkım olmasıydı. Buradan çıkarak kendimi hep modifikasyonlara yatkın bir kişilik olarak görüyordum, bir çok odyofilde olduğu gibi. ilk hard-core müdahale işlemimi Değer Terem yapımı push pull monoblok ampli’de kablolamayı değiştirmekle başlamıştım, hatta başarısız olup servis yardımı aldım. Bu başarısızlık beni yıldırmadı, hayatımda ilk defa lehim cihazlarını elime almıştım. Sonra pikapımın tonearm kablosunu büyük bir uğraşı sonrası Cardas ile değiştirmeyi başardığımda ilk hazzımı aldım.
www.high-end.com da kapasitor değişiminin etkilerini okuduğum dönemlerde Sayın Kerem Küçükaslan’ın voy da kapasitör ile ilgili ilanı ve tecrübelerini okuyunca kendisi ile telefonda görüşmeye başladık. Bana hem teknik açıdan hem de tecrübeleri açısından değerli bilgiler verdi. Ayrıca Sayın Aytekin Erçin’in de bilgilendirmeleri sonucunda seçimimi Mundorf Silver/gold’dan yana koydum ve sipariş verdim.
Bu arada kapasitorler geleceği 3 haftalık sürede pre-amplim’de RCA girişlerini WBT Nextgen 0210 Silver ve Copper’lar ile değiştirdim. Pre-ampli’m içindeki sinyal yolu kablolamasını da Audio Consulting ile değiştirdim. Pre-ampliyi sisteme bağladığımda öncelikle eskisine göre yüksek volumde oluşan distorsiyonun azaldığını ve bas seslerin rahatladığını, sahnenin biraz daha iyi olduğunu duymak beni çok mutlu etti. Pre-ampli Antique Sound Lab MG Phono, lambalı yapıda, phono katında 2 adet ECC83, line katında 2 adet ECC82 lamba bulunduran, basit yapıda bir pre-amplifikatördü. Sinyal yolundaki kapasitorler 0.47mf değerinde 4 taneydi. Bu basitliği kendime bir avantaj görüyordum ve sinyal yolunda yaptığım değişiklikler hemen kendini iyileşme olarak belli ediyordu. Pre-ampli ve CD player’ı mümkün olduğunca açık tutarak Kharma Burn In CD’si ile pişiriyordum.
Sonunda kapasitörlerim geldi. Paketi açtığımda pre-amplimdeki kapasitörlere göre yaklaşık 8 kat büyüktü. Görüntüsel olarak kaliteli bir imajı vardı. Nöbetten çıkmış ve 30 saattir uykusuz olmama rağmen hemen pre-amplimi açtım, havyayı ısıtmaya başladım. Prenin baskılı devresi üzerindeki 4 tane cap’sı hemen söktüm. Mundorfları takacaktım ama baskılı devredeki deliğe kablosu biraz geniş geldi. Baskılı devredeki caps’lerin takılacağı alanı biraz genişletmek zamanımı alsa da, 1 saatte montajı bitirdim ve pre-ampliyi sisteme bağladım. CD player’a bir CD koydum baktım ses yok sistemde. Meğer selektörü phono’da bırakmışım. Bir soğuk duştan sonra sesi dinlemeye başladım. İlk etki ne olmuştu derseniz, ki, Aytekin Bey bu soruyu sormuştu. İlk etki derin ve dolgun bir bas frekans yanıtı olmuştu. Bir müddet kulaklarımı kapatarak CD player ile pre-ampliyi sürekli açık bırakarak yanma sürecini hızlandırmaya çalıştım. 3. günün akşamında sistemim bambaşka bir hal almaya başlamıştı. Eskiden sahnede karanlık olan bölümler varmışta sanki şimdi o noktalara bir ışık tutulmuştu. Daha iyi bir fokus , gitgide artan mid ve tiz ayrıntısı, odayı dolduran bir sahne ile karşı karşıyaydım. Bir sıkıntılı kısım vardı: işe gitmek için evden ayrılmak mecburiyetinde kalmam ve sistemimden ayrılmanın zorluğu. İyi bir amplim olduğunu , kablolarımın iyi olduğunu ve çokta kötü olmayan bir CD player’ım biliyordum ama pre-amplim zayıf olduğundan bu sesi alamıyordum. Şu an her gün işten eve geldiğimde sistem sesinin yanma süreci ile dahada güzelleştiğini görmek ve bir kapasitör değişimin bu kadar olumlu sonuçlarını yaşamak, büyük bir mutluluk benim için.
Yakın gelecekte, pre-ampli’mde bu değişimin yanma süreci tamamlanmasından sonra baskılı devrede alttan sinyal yolu boyunca noktadan noktaya kablolama yapacağım ve baskılı devre üzerindeki sinyal yolunu maket bıçağı ile keserek iptal edeceğim. Sonraki süreçte power amplilerimdeki sinyal caps’larını( her bir monoda bir adet 0.47mf ) çıkarıp bunlarada Mundorf silver/gold yapmayı düşünüyorum. Ondan sonrada hoparlöre yönelip crossoverless olan hoparlörümde mid/bas sürücü ile tiz sürücü arasındaki 5.1mf’lik caps’ları değiştirmek olacak. Reference3a nın sahibi Mahmut Bey’de Mundorf silver/gold önerdi.
Yıldıray Şimşek
Bir yorum ekleyin