Noymark NOS DAC

 

Noyan Akdulun yine ilginç bir tasarıma imza atmış. Bu kez ilginç tasarımlı bir DAC üretmiş. Bu konudaki tüm gelişmeleri Stereo Mecmuası Forumlarındaki ilgili konuda bulabilirsiniz. İlgili bölüme ulaşmak için tıklayınız. Ayrıca ürünün yapım aşamasından sonlandırılmasına kadar fotoğrafları da linkteki bölümde bulabilirsiniz. Ayrıca ürün hakkında sorularınız varsa Stereo Mecmuasına üye olarak direkt olarak tasarımcısına sorabilme imkanınız olduğunu da hatırlatalım… Aşağıda ürün hakkındaki yorumları direkt tasarımcısı Sn. Noyan Akdulun’un kaleminden okuyabilirsiniz.

Tolga

NoyMark battery powered 8XTDA1541A Paralel non oversampling DAC yapma fikrinin doğuşu ve hayata geçme sureci:

DAC yapma fikrim, sistemim için çok kaliteli, mümkün olabilecek en üst düzey sesi bana verebilecek şekilde bir DAC`a makul bir fiyatla sahip olmak ve bunun yani sıra yapımı esnasında da keyif almak arzumdan doğdu. Dijital devrelere aslında yabancı olduğumdan nette geniş bir araştırma yaparak bu konuda on fikir sahibi oldum ve gördüm ki dünyada genel olarak diy severler ünlü PHILIPS TDA1541 16 bit DAC entegresi kullanarak son derece basarili NOS (Non OverSampling) DAC`lar yapmaktalar. Bu entegre zamanının en basarili entegresi olup, 80 li, 90 li yıllarda üretilen en meşhur hi-end CD çalarlarda bunlar kullanılmış. İstedim ki benim DAC`im oversampling işlemi yapmasın. Dijital filtre kullanmasın. doğallığı bozabileceğini düşündüğüm bu işlemlerden kaçındım. CD`ye orijinal kayıt formati olan 16bit -44.1kHz olarak cevrim yapsın, akü ile besleme olsun ki arka plan dinginliği oluşsun ve daha analog çalsın. Akü ile besleme yapma arzum, 6 adet 12V akü kullanarak ayrı ayrı roleler vasıtasıyla otomatik beslemelerin teminini ve tüm akülerin cihaz kapandığında yine otomatik olarak sarj edilmesi senaryosunu da halletmemi gerektirdi.

Dijital receiver olarak birkaç seçenek vardi; DIR9001, CS8414 ve CS8412 arasından CS8412`yi seçtim. Tek DAC entegresiyle tatmin olmayıp sırasıyla önce 4 adet ve sonra 8 adet paralelleyip arzuladığım ses çözünürlüğünü, distorsiyonun azalmasını, analog ve organik ses tadını, derin ve güçlü bas cevabini yakalamış oldum.

DAC çıkışında OPA627 mono opamplar kullandım ki bunlar su an piyasadaki en kaliteli opamplar arasındadırlar. DAC modüllerini yatay olarak yan yana dizayn etmenin, baskılı devre yollarının anormal uzamasına yol açacağını düşünerek bunun yerine DAC`ları üst üste yerleştirerek monte ettim. 8 Adet DAC entegresi kullanmak suretiyle clock hatalarını en aza indirmiş oldum ve dolayısıyla harici clock entegresi de kullanmama gerek kalmamış oldu. Odyofil arkadaşlar ile yaptığımız dinletide ortak görüş bu DAC`in çok başarılı ve farklı bir ses verdiği yönünde oldu ve kutulama işlemini de bunun üzerine gerçekleştirdim.

Bu DAC`daki basarim kısaca; mümkün olan en az sayıda component kullanmak, DAC`lari paralellemek suretiyle DAC sayısal çevrim hatalarını ve distorsiyonu iyice azaltmak ve aakülübeslemeyi tercih etmektir. Cihaz, aküleri dolu iken 8 saat kadar sorunsuz olarak çalışabilmektedir. Gece boyu sarj olduktan sonra yine ayni performansı tekrarlamaktadır.

Noyan Akdulun

Daha fazla resim ve bilgi için tıklayınız

Tags: