Heed Audio – Questar MM Pikap Katı

 

Heed Audio, Macaristan kökenli oldukça minimal formlarda, ağırlıklı olarak amplifikatör ve fono katı üreten bir firma. Bu ürünlere ek olarak rastlamaya pek alışkın olmadığımız türden pikap motoru elektrik düzenleyicileri gibi ürünleri de mevcut. Ülkemize çok kısa bir süre önce Quad Turkey tarafından ithal edilmeye başlanan markanın giriş seviyesi fono katı olan Questar pre-amplisini, inceleme şansı bulduk.

Firmanın diğer ürünleri gibi Questar’da oldukça minimal formda hazırlanmış bir ürün. Ürünün 2 farklı versiyonu mevcut, Moving Magnet – Moving Coil. Bizim test sistemimizde değişik markalardan Moving Magnet, high-output Moving Magnet ve Moving Coil iğneler bulunması, hemde test sistemimizde MC iğneleri MM fono pre-amplifikatörler ile kullanma imkanı sağlayan bir Step-Up Transformer’a sahip olduğumuz için, firmanın MM tipi ürününü test etmeyi uygun gördük.

Ürünün, ilk göze çarpan özellikleri, oldukça küçük ama şık kasası. Kasa, metalden üretilmiş ve andonize boya ile kaplanmış. Ön kısmı akrilik bir panel ile kaplanarak oldukça şık bir hale getirilmiş. Ürünün arka kısmında bir adet pikap girişi ve bir adet çıkışa yer verilmiş. Tabii ki, toprak bağlantısı da unutulmamış. Giriş ve çıkışlarda kullanılan konnektörler altın kaplı standart RCA modülleri. Toprak terminali ise oldukça ince bir konnektör seçilmiş. Bu benim özellikle hoşuma gitti, çoğumuz pikaplarımızın yengeç topraklama kıskaçlarını, fono katlarımıza takarken zorlanırız. Bu üründe bunun sorun olmaması için gayet ince ama sağlam bir konnektör kullanılmış. Ürünün arka kısmındaki son giriş, firmanın kendine özgü elektrik girişi ünitesi. Bu üründe tüm elektriksel yapı, ürünün dışarısına alınmış. Fono katının elektriksel etkilerden uzaklaşması performans artışı açısından önemli bir ayrıntı.

Ürünün kendine özgü ikinci parçası oldukça ağır ve her haliyle standartların üzerinde olduğunu belli eden, adaptörü. Buna adaptörden ziyade PSU denilmesi belki daha mantıklı olabilir. Cihazın boyutları ve ağırlığı, standart bir adaptörün çok ötesinde. Buna rağmen adaptöre ilişkin birkaç beğenmediğim nokta oldu. Birincisi güç ünitesi Ya da cihazın ana kasası üzerinde bir açma-kapama düğmesine yer verilmemiş olması.

Eğer sisteminiz duvara yakın bir yere konumlandırdıysanız ve benim ve çok kişinin yaptığı gibi elektronik bileşenlerinizi kullanmadığınız zamanlarda kapatıyorsanız, açma-kapama düğmesinin olmayışı bir olumsuzluk olarak karşınıza çıkabilir. Diğer bir eksik nokta, güç katının elektrik kablosunun çıkartılır tipte olmaması. Eğer elinizdeki ürünlerin elektrik kablolarını upgrade etmek gibi bir uğraşınız var

ise, bu üründe yapısal değişiklikler yapmanız gerekebilir. Tüm bunlara rağmen, güç katının genel kalitesi ve her ne kadar kablolarının sabit olmasına rağmen, oldukça uzun tutulması birer avantaj. Bunların yanısıra, güç katından pre-amplifikatöre, elektrik taşıyan kablonun, yerine takıldığında sağlam şekilde kilitlenmesini sağlayan mekanizma gayet iyi düşünülmüş. Olasıl itme ve/veya çekme durumlarında, kablonun yerinden çıkmaması, olasıl arızaları ortadan kaldıran bir özellik. Ürünü test ederken, oldukça çeşitli iğneler kullanma şansım oldu. Tüm dinletiler sırasında, ürünün en çok hoşuma giden özelliği, hiçbir koşulda hum oluşmaması. Testler sırasındaki en yüksek performans MM karakterli iğne Ortofon OM20E ve Bluenote Babele high-output MC iğne oluştu. Denon DL-103 ile denemelerimde, sistemimde kullandığım Step-up Transformer ile Questar iyi bir sinerji oluşturmadı. Bunda en büyük sebep, şu an kullandığım lambalı fono katının özelliklerine göre Transformer üzerinde yaptığım modifikasyonların olma olasılığı oldukça yüksek. Bu yüzden test sırasında asıl belirleyici olan iğne özellikle Ortofon’un MM iğnesi oldu.

Dinletim sırasında Michell Gyrodec setup’ımda Horace Silver Quintet–Song for My Father Bluenote Records 1997 (ST-46548) çalarken ilk yüzün bitişinden sonra bu defa kendi pikabım ve SME 3009 ve Series III kombinasyonunda Ortofon iğne kullanarak yaptığım dinletide, her iki setup’da da fono katı olarak Questar’ı ortak olarak dönüşümlü şekilde kullandım. Öncelikle 2 sistem arasında oldukça fark olmasına rağmen, fono katının ilk gözüme çarpan özelliği sese etkisinin minimal noktalarda gezindiği. Aynı durumu Sony Rollins’in Way Out West (Contemporary Records S7530) albümünü yine aynı şekilde dinlerken teyit edebildim. Her ne kadar yukarıda yazdığım Step-up ile uyumsuzluk sözkonusu olsa da, genel anlamda detay seviyesi setup’lar gözönüne alınınca gayet başarılı. Standart bir MM olan Ortofon OM20 ile Denon DL-103’e göre ciddi bir detay farkı olmasına rağmen, belli bir sinerjinin yakalanması sonucu, ortaya çıkan ses gayet akıcı, iğnenin yapısına göre gayet detaylı, arka plan temiz. Sahne oluşumu hoparlörlerin önünde ve gerçekçi. Her ne kadar Ortofon’un OM serisi için çok sıcak çalan iğneler tanımlaması doğru olmasa da, Ortofon-Questar birlikteliği için rahatlıkla plak gibi çalıyorlar diyebilirim.

Dinletim devam ederken, fono katının açılışından yaklaşık yarım saat sonra, seste oldukça hissedilebilir bir gelişim görülüyor. Bu durum dinletilerin sürdüğü 3 gün boyunca sürdü. Her ne kadar ürün yeni ithal edilmiş olduğundan yanmamış olsa da, bir çok cihaz gibi, asıl performansına ulaşması için bir miktar çalışması gerekiyor. Questar için bu süre, benim gözlemime göre yaklaşık 30 dakika. 30 dakika’dan sonra, hem iğnenin, hemde cihazın ısınması sonucu, detaylarda oldukça hissedilir bir artış sağlanıyor. Jazz sessionların ardından rock dinletine geçtim.

Bir gün sonra genel olarak Rock ağırlıklı dinleti de, bu defa sadece Ortofon OM20E kullarak testlere devam ettim. Bad Religion-Recipe For Hate Epitaph Records (86420-1) albümünün dinamik yapısı sistem tarafından gayet akıcı şekilde aktarıldı. Black Sabbath’ın 1970 yılı albümü Paranoid’de (Warner Records 1970 WS1887) de iyi bir dinamik yakaladım. Ortofon – Questar birlikteliği Rock dinleyicisini memnun edecek bir birliktelik. Bu varsayımı test etmeyi Camel-Mirage (Litho NA01), Therion – Vovin (Nuclear Blast 2736163171) Iron Maiden -Piece of Mind (EMI 2C-070-07724) Metal Church (Elektra 960 817-1) albümleri ile sürdürdüm. Ortaya çıkan şey, sert gitar riffleri, ziller ve vokallerin, herbirinin olması gereken yerlerde olması hissi idi. Sadece Metal Church plağında bas seslerde özellikle davul solo ve kicklerde bir miktar bas eksikliği hissetsem de, genel anlamda olması gereken hırçınlık (dinamik) ve detay seviyesi gayet başarılı idi. Bas konusunda birkaç plakta ortaya çıkan durumun aletin yanmamışlığı ile doğrusal orantısı olduğunu düşünüyorum. Bunu özellikle dinletilerin üçüncü gününde duyduğum iyileşmeyi gözönüne alarak söylüyorum.

Testin son gününde, Questar en iyi genel performansı gösterdi. Bu defa harcı alem albümlerden, (Alicia Key – The Diary Alicia Key Of BMG 82876557121) jazz albümlerine (Herbie Hancock Maiden Voyage BlueNote ST-46339) Duke Ellington Take The “A” Train, Rockin’ in Rhythm (Sagittarius Records 1984 A-8619) kadar çok daha geniş bir müzik yelpazesinde dinletilerde, daha kararlı, detaylı ve dingin bir performans ortaya çıktı.

Cihazın, yukarıda saydığım dezavantajlarından belki en önemlisi olarak sadece MM pikap iğnelerini desteklemesi olarak görülebilir. Bu noktada orta vadede ne tip iğneler kullanacağınız konusunda kafanızda bir düşünce var ise, bu dezavantajı, avantaj haline getirebilirsiniz. Hem MM hemde piyasamızda gitgide artan kaliteli high-output MC iğneler ile kullanabileceğiniz, oldukça iyi performans gösteren ve fiyat avantajı sunan bir fono katı sahibi olursunuz. Tabii ki, opsiyonlarınız arasında MM fono katına Step-up Transformer eklemek ve bu sayede MC iğneleri de kullanabilme opsiyonunuz varsa da, bu noktada olay astarı yüzünden pahalı hale de gelebilir. Bu ürün, muhtemelen benzer fiyat skalasındaki ürünlere ciddi bir rakip olacak. Firmanın daha üst seviye 2 kattan oluşan bol ödüllü Quasar pikap katını ileri ki sayılarımızda test etmeyi umuyoruz.

Questar fono katı
Üretici: Heed Audio
Türkiye Dağıtıcısı: Quad Turkey
Satış fiyatı: Yaklaşık 300 Euro
Teknik Özellikler
Giriş: 3 mV/47 kOhm
Frekans aralığı: 20Hz-20kHz/±0,3dB
Gain: 42 dB
Sinyal/Gürültü oranı: 82 dB
Headroom: 20 dB
Kanal Ayrımı: 50 dB (1 kHz)
Test Ekipmanı
Pikap: Michell Gyrodec M.III SME Series V, Bluenote Piccolo B5, Bluenote B5 M.II

İğne: Denon DL103, Denon DL103R, Bluenote Babele, Ortofon OM20E

Ampli: J.C.Verdier Triode Spirit 2A3, Exposure Model VIII, Bluenote S3 Signature, A.S.L. T1(mod), NAD PP1, A.S.L. Phono, Ortofon T-20 Step-up Transformer (mod)

Hoparlör: ProAc Tablette Reference Signature, Triangle Cométe Esw, Highland Audio Oran 4305

Diğer: DIY ara bağlantı kabloları, Isotek Orion filtre, Isotek Elite ve Supreme elektrik kabloları, Acoustic Systeme Resonator

Hakan Cezayirli