J.C.Verdier – Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply – 3

Dual Regulated Power Supply içerisinde gelen “5Y3” tüp aslında son derece kaliteli bir askeri tip Philips lamba. Oldukça güzel  performans veren bu lamba yerine bir şeyler bulmak sorun olabilir. Günümüzde NOS lambalar konusundaki çeşitlilik gitgide azalıyor ve fiyatlar yükseliyor. Allah’tan rektifiyer lambalar konusunda büyük bir pazar yok. Tabii GZ34 vesaire lambalar hariç. Onlar günümüzde de sıklıkla kullanılıyor ve en kaliteli örneklerden olan Mullard’ları bulabilmek neredeyse imkansız. Tabii ki bu durum bizi durduramaz!

Philips JAN 5Y3 yerine tam anlamı ile bir delilik kullanacağım. Heintz & Kaufman üretimi 5Y3WGTA! Yukarıda görebileceğiniz gibi orijinal kutusunda stokladığımız bu güzide lamba son derece nadirdir. Lambanın taban kısmını daha ayrıntılı görebilmeniz için alta güzel bir fotoğraf ekledim. Genel kültür olsun diyerek size bu markadan bahsedeyim azıcık. Eminim ki bir çoğunuz Heintz & Kaufman’ı ilk kez duydunuz!

Heintz & Kaufman, Amerika’da San Francisco kentinde 1927 yılında kurulmuş ilginç bir firma. Özellikle radyo iletişimine yönelik 1930’larda ve 40’larda çok kaliteli lambalar üretiyorlar. Firma tantalum ızgaralara ve anotlara sahip lambalar üretmeye başlayınca pazarda ismini duyurmaya başlıyor. Firma ürünlerini daha çok “Gammatron” markası ile pazarlamayı tercih ediyor. Askeri lambalarda yani JAN diye bildiğimiz lambalarda CHK kodunu kullanıyorlar. Örneğin Philips markasında JAN ibaresini gördüğümüz zaman bu lambanın askeri amaçla üretildiğini anlıyoruz. Heintz & Kaufman firmasında ise bu kod yerine CHK kodu kullanılıyor. Firmanın ürettiği en önemli lamba HK 354. Bu lamba o dönemlerde üretilmiş ve amatörlere yönelik radyo sinyali gönderiminde en yüksek gücü sağlayan lambadır. 5Y3 lamba konusunu da bu şekilde halletmiş olduk. Şimdi sırada “EF 184” lambalar var.

“EF 184” lambalara geldiğimde bazı denemeler yapmam gerekiyordu. Verdier ürünlerinde “EF 184” lambalar çok sıklıkla kullanılır. Hem elektrik rektifiyeri olarak hemde amplifikatörlerin pre katında. Hatta meşhur MM-MC Phono Amplifier’de yanılmıyorsam on küsür adet bu lambadan kullanılmıştır. Benim kullandığım Triode Spirit 2A3 amplifikatörde giriş katında toplam 4 adet, elektrik girişinde de 1 adet kullanıldığından her zaman elimde “EF 184” lamba stoğu olmuştur. Verdier genel olarak stok lamba olarak askeri tip Philips’leri yani JAN Philips’leri kutu içeriğine ekliyor. Bunlar gerçekten harika lambalardır. Ancak bizim için tabii ki yeterli değil. Şu günlerde neredeyse sapıklık derecesinde bir “EF 184” stoğum olduğunu söyleyebilirim. En iyi sonucu hangi markanın vereceğini belirlemek için biraz deneme yapmak gerekiyor. Ben denemelerim sonucunda listeyi ikiye indirmeyi başardım. Birincisi yukarıda gördüğünüz Siemens lamba. EF184’ler ilk kez 1960’larda ortaya çıkmıştı. Yani makbul olanları 1960’ların başında üretilenlerdir.

İkinci lamba ise Western Electric’in İngiltere kolu olan Standard Telephones and Cables (STC) için üretilen Brimar. STC/Brimar lambalar üst sınıf kaliteleri ile dikkat çekiyorlar. Son derece nadide lambalardır ve günümüzde oldukça az bulunuyorlar. Benim bakış açımdan Siemens ve Brimar lambalar benzer performans gösterdikleri için arkadaşımdan gelen Siemens marka lambayı Dual Regulated Power Supply içerisine taktım. Evet bu deneme yanılma seansları dışarıdan bakıldığında pek zevkli bir şeymiş gibi durmuyor ama söz konusu lambalar olunca ben pek eğleniyorum!

Dual Regulated Power Supply için eğlencenin sonu geldi. Tüm bileşenler temizlendi, lambaları yenilendi ve cihaz resmen yepyeni oldu. Tabii hazır üst kapağı açmışken elektronik bileşenleri de kontrol etmeyi unutmadım. Artık kapağı kapatabilirim. Ama yok bir dokunuş daha yapalım…

Odyofil dünyasında sigorta değişimi konusu son yıllarda bayağı popülerleşti. Eğer deneme fırsatı bulduysanız bir farklılık elde etmiş olma olasılığınız çok yüksek. Farklı markaların gerçekten birinci sınıf sigortaları var. Fakat ben NOS askeri sigortaları daha çok seviyorum. Elimde çok ciddi bir stok var ve kapağı kapatmadan önce Dual Regulated Power Supply’ın içerisinde bulunan sigortayı da değiştiriyorum. Bahsettiğim sigortanın bir fotoğrafını yukarıya ekledim. Öndeki stok sigorta ile kıyaslayabilirsiniz. Ayrıca dikkatlice bakarsanız bu eski askeri ve endüstriyel sigortaların günümüz odyofil sigortalarından çok farklı görünmediğini de fark edebilirsiniz. Yukarıdaki örnek oldukça eski tahminen en az 35 yaşında!

Şimdi Control B’ye girişelim. Yine şasinin yanlarında bulunan 4 adet vidayı açarak üst kapağı çıkartacağız. Control B’nin de üst kapağı tıpkı Dual Regulated Power Supply gibi son derece ağır ve dikkatli şekilde çıkartmak gerekiyor.

Control B’nin içi yukarıda görüldüğü gibi oldukça sade. Sağ tarafta pre katı sol tarafta ise pikap katı görülüyor. Devre levhaları herhangi bir sıkıntı olmaması için aşağıya doğru bakacak şekilde yerleştirilmiş ve aralarındaki bağlantılar normalde J.C.Verdier marka amplilerde görüldüğü şekilde noktadan noktaya el ile lehimlenmemiş. Günümüzde de gördüğünüz gibi özel bağlantı kablo sistemleri kullanılmış. Bunun sebebi içerisinde pikap katı da olduğu için el ile lehimlendiğinde unutulabilecek herhangi bir çıplak tel vesaireden kaynaklanacak “hum”ı önlemek. Dual Regulated Power Supply’da olduğu gibi önce bir temizlik yapalım arkasında da “tube rolling” coşkusuna girişiriz.

Dördüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız