26 Şubat Cumartesi günü Mavi Hifi’yı ziyaret edip, Cabasse’ın yeni canavarı Pasific 3 kolonlarını test etmek istedim. Mavi Hifi’dan Erman Beyi arayıp Stereo Mecmuası için bir test yazısı yazmak istediğimi ve mümkünse uygun bileşenlerle test için ayarlama yapabilirler mi diye sordum. Sağolsunlar ilgilendiler ve altta detayını verdiğim güzel bir bileşenler grubu oluşturdular. Mekana yanımda bazı referans LP ve CD ‘lerim ile 13:00 civarı vardım.
Oluşturulan test sisteminin ayrıntıları şu şekildeydi; Pikap: Transrotor Leonardo 40/60 TMD, CD çalar: Bryston BCP-1, Bryston BDA-1 DAC, Bryston BDP-1 Universal çalar, amplifikatör: Leben CS 600, pikap pre-amp: Transrotor Phonostage II, test yazımıza konu olan Cabasse Pasific 3 hoparlör ve Silent Wire LS 16 hoparlör kabloları.
Test kısmını irdelemeden önce biraz Cabasse Pasific 3 hakkında bazı detaylar yazmam daha doğru olacak kanaatindeyim.
Firma tasarımı yaparken 2 adet 21 cm’lik bas sürücü düşünmüş ve 21ND34 sürücülerini beher kolonda kullanmış, bu iki bas sürücü arasına ise koaksiyel yapıda bir mid ve tiz ünitesi yerleştirmiş. Bu ünite 2 yollu BC 17, özelliğine gelecek olursak Cabasse’ın lisansı kendine ait köpük üretim mid kısım burada da kullanılmış, kolonda iki bas ünite arasında görülen ortadaki ünitede bu kısım beyaz köpük olup sistemden gelen mid frekansları sunmakta, tam ortasında ise bu koaksiyel ünitenin tiz sürücü kısmı yer almakta ve bu sürücüden tiz frekansları dinleyiciye sunmakta.
Bu koaksiyel sistem bir alt seri olan Cabasse Altura MC serisindeki tüm ürünlerde (Bora, Egea 3 ve Iroise 3) kullanılmaktaydı. Firma yerinde bir kararla bu sistemi Pasific serisi ürünlere de taşımış. Pasific 3 için teknik detay alttaki gibi:
Yol: 3
Sürücüler:1 adet koaksiyel 2 yollu BC17, 2 adet 21ND34
Hassasiyet (2.83V/1m) 88(dB)
Kros-Over noktaları (Hz) 423 – 1800
Frekans cevabı: 41 – 20,000 (Hz)
Nominal empedans: 8 ohms
Minimum empedans: 3.7 ohms
Güç: 150 W
Pick gücü: 1 W
Ebatlar Y x G x D 131 x 29 x 59 cm
Ağırlık 56 Kg
Firma bu kez farklı bir tasarım uygulaması gerçekleştirmiş. Kabinlerde ön kısımlar iç bükey tarzda tasarlanmış bu şekilde üst ve alt bas üniteler ortadaki mid-tiz üniteye göre daha öne çıkmış. Ayrıca kabinlerin alt kısmına pasif bas yolları yerleştirilmiş. Ön kısımda altta firmanın çok hoş bir logosu yerleştirilmiş. Masif ahşaptan üretilen kasalar siyah lake olarak sunuluyor ve oldukça şık görünüyorlar.
Kabinler cidden ağır 56 kg beheri ve oldukça uzun 131 cm, o nedenle kurulduklarında hem güzel ahşap işçiliği ve hem de ebatlarıyla göze çok iyi hitap ediyorlar. Tabii işin daha da önemli kısmı kulaklara olan etkisi.
Yine yaptığım testi irdelemeden önce, bazı noktaları açıklamak gerek.
Eğer benim gibi klasik Cabassse sesine aşinalığınız varsa Pasific 3 size oldukça farklı gelecek. Neden derseniz, bilenler bilir asla tonlama yapmamakla beraber Cabasse karakteristik olarak mid ve tizleri iyi vurgulayarak çalar yani burada belki de biraz parlak çalar da diyebiliriz. Bu yeni üründe ise Cabasse bir fark yaratmış, o sebeple bildiğiniz Cabasse gibi değil çalışları, şöyle ki Pasific’lerde bas daha önde. Üretici bunu kullandığı bas üniteler ve bunların iyi tasarlanarak kabinlere yerleşimiyle başarmış. Üstte dediğim üzere ortadaki koaksiyel üniteye göre alt ve üst bas üniteler kabinlerde daha ilerde konumlanmış. Sonuçta, klasik Cabasse tadından daha farklı ve baslı bir dinleti size bu yeni ürünler sunuyor.
İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız
Bir yorum ekleyin