Bu aydan itibaren dergimizde yer verdiğimiz incelemelerden bir tanesini yerine okuyucularımızdan gelen 1 adet incelemeyi sizlerle paylaşacağız. İlk incelememiz benimde sevgili arkadaşım Sayın Hakan Demircan tarafından Stereo Mecmuası dergisine özel yazıldı. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Phono Preamp Testim
Analog tutkusu yüzünden pikaplara olan ilgimin, beni bir gün phono katları ile detaylı bir araştırma içine sürükleyeceğini biliyordum. Ancak elimdeki mevcut pikapla bu işin çokda detaylı fikir vermeyeceği kesindi. Bu yüzden öncelikle iyi bir pikap edindikten sonra bu araştırmaya girmeliydim. Nihayet geçtiğimiz günlerde hayallerimi süsleyen, epeyce bir süre peşinden koşmama sebep olan pikabıma kavuştum. Artık her şey hazır gibiydi, yeni pikabımda sisteme eklendikten sonra aynı markanın üç farklı modeli ile phono testine başlayabilirdim. Sistemimdeki test ekipmanları sırasıyla;
Bluenote S3 Signature Ampli
Triangle Luna Speaker
Bluenote Bellavista Signature Phono (Stok interconnect kablo ile)
Bluenote Boboli Cartridge
Nordost Red Down speaker cable
Cardas Neutral Referance Interconnect (Phono pre ile Ampli arasında)
Teste alınan phono katları
1- Bluenote S3 Ampli phono katı.
2- Bluenote Phono 1 Pre phono
3- Bluenote Pampili Pre Phono
Öncelikle amplimin üzerinde mevcut olan phono katıyla işe başlamalıydım. Zira şu aşamada yeni bir ekipman alma durumu söz konusu olmadığı için bir süre sistemimle birlikte kullanmak durumunda olduğum amplimin, kendi pikap katının neler yapabileceğini görmem gerekiyordu. Her bir phono katına birer günlük test süresi ayırdım. Bu bir gün içerisinde de dinleyeceğim albümleri sıraya koydum. Yaklaşık 15 civarında albüm seçtim. Büyük orkestraların çaldığı klasik albümler, caz, rock ve new age türü çeşitli albümleri sırasıyla, bu bir günlük süre içerisinde, gerektiğinde birkaç defa olmak üzere dinledim.
Test Sonuçları
1- Bluenote S3 Ampli phono katı
(1.Gün):Amplimin üzerinde mevcut olan phono katına, yeni pikabım olan Bluenote Bellavista Signature ve Boboli kartuş takımını bağladıktan sonra, önceki pikabım olan Technics 1210 mk2 (Tonearm ve İnterconnect kabloları iyileştirilmiş) ve Denon DL 103 kartuş ile olan birlikteliğe göre, ilk plağı koyar koymaz duyduğum ilk fark, karşımda oluşan sahnenin, hoparlör boyutu seviyesindeyken, hoparlör boyunun yaklaşık 70-80 cm daha yukarı doğru bir genişleme göstermesi oldu. Özellikle klasik eserlerde sahnenin yukarıya doğru bir genişleme göstermesi bana büyük keyif verdi. Boboli kartuşun etkisiyle özellikle detayda ve tınılarda Denon DL103 e göre net duyulabilir seslerle karşılaşmak beni ayrıca sevindirdi. Denon DL 103 ve Technics 1210 da yaşadığım gain düşüklüğü sona ermişti. Bu aşamada sistemime ne kadar gerekli bir ekleme yaptığımı anladım.
2- Bluenote Phono1 Phono Preamp (2.Gün)
Aynı plaklar ve aynı sıra ile test etmek üzere Bluenote Firmasının üç modelinden en alt sıradaki Phono amplisi, Phono 1 modelini, sistemime Cardas Neutral referans ara kablo ile bağladım. Cihaz Dikdörtgen bir yapıda. Aç- apa anahtarı da dahil olmak üzere tüm bağlantıları arka kısımda yapılıyor. Ön görüntüsünde sadece, Bluenote firmasının klasık küçük mavi led ışığı var. Yine klasik Bluenote geleneği olarak, cihazın rengi siyah ve kaliteli bir kasaya sahip. İlk plağı çalmaya başladığımda, ilk izlenim olarak şunu söyleyebilirim. “Pikaplar için phono pre bence şart.” Neden? Çünkü benim sistemde amplinin üzerindeki standart phono katına göre, ayrı bir phono katında, enstrüman ayrımları inanılmaz derecede zenginleşti. Boyuna doğru genişlemiş olan sahne, Phono 1’i bağladıktan sonra hoparlörlerin sağından ve solundan yanlara doğdu da taştı. Enstrümanların ayrışmasıyla, salon birden konser salonu havasına büründü. Amplinin kendi phono katıyla sisteme “iyi çalmaya başladı.” gibi yalın bir ifade kullanırken; bu şekilde, ”Sistem iyi çalmanın yanında, gerçekçi ve doğru çalıyor” da denilebilir.
3-Bluenote Pamphili Pre Phono (3.Gün)
Pamphili Pre Phono, Bluenote firmasının ürettiği pre-ampliler içinde en üst modeli. Yapısı itibariyle silindir bir gövdeye sahip, derinlemesine uzun siyah bir boruyu andırıyor. İlginç ve çok şık bir model. Son gün en iyi modeli test etmeye karar vermiştim. Bir kere işçilik ve tasarım olarak benden tam not aldı. 5 kg.lık bir ağırlığa sahip olması, kullanılan trafonun kalitesini ortaya koyar gibiydi. Enerji kablosu cihazdan ayrı tutulmuş. İsteğe göre farklı elektrik kablosu kullanabilme imkanı mevcut. Diğer modellere göre ise bu modelde Aç-kapa anahtarı ön panele konmuş. Yine geleneksel mavi led önde mevcut. Gelelim sesine; ben testlerde genelde, ilk anda bende uyandıran etkiye bakarım. Daha sonra diğer özelliklere dikkat ederim. Bu phono pre’de ilk hissettiğim değişiklik detay da oluştu. Plaktaki en ince ayrıntılar iyisiyle ve kötüsüyle önüme seriliyordu. Bakımı itibariyle iyi kondisyonda saydığım bazı plaklarımın, daha önce duyamadığım negatif özellikteki seslerini bile, bu phono katında duymak açıkçası beni üzdü. Ama boboli kartuş, bu pre phono ile kendini bulmuş “Plakta ne varsa işte burada” der gibiydi. Bellavista Signature pikap, tüm hünerlerini bu pre amplide sanki bir başka güzel sunmaktaydı. Açıkçası sonuca hayran olmamak mümkün değildi. Üç güzel farklı gün benim açımdan çok keyifli ve sonuç verici oldu. Zira ana fikir olarak benim sistemde mutlaka bir phono-pre kullanılmalıydı. Marka itibariyle çok beğendiğim Bluenote firmasının ürettiği farklı modeller, bence phono pre ihtiyacı için yeterli ve gayet başarılı. Yalnızca MM ve MC gain ayarlarının değiştirilmesi, cihazların içinden yapılabiliyor. Bu işlem farklı yapıda birden çok kartuş kullananlar ve sürekli tak çıkar yapanlar için biraz zahmetli. Onun dışında ben çok beğendim.
Hakan Demircan
Bir yorum ekleyin