Aurum Cantus M103 ve V3M Bölüm II

Sol tarafta M-103 modeli, sağ tarafta ise V3M görülüyor

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

USHER BE 10’dan sonra evime uzun süreli giren ikinci Uzak Doğulu hoparlörü olan Aurum Cantus Türkiye’ye Bursalı bir firma olan BATUR Hifi ile girdi. Test seçimi için uzun bir araştırma sonucu fiyat-performans dengesi açısından firmanın en başarılı iki modelinde karar kıldım; bookshelf V3M ve Floorstand olarak M-103.

V3M içi içe 3 kutu içerisinde adeta bir sanat eseri gibi hazırlanmış. Ancak bu kadar güzel yapılır denilen ayaklar ayrı kutularda pazarlanıyor. Hoparlör tümüyle üst düzey lake işçiliğine sahip. Gül ağacı rengi ile siyahın karşı konulmaz cazibesi kusursuz bir lake kaplama ile tamamlanmış. V3M’lerin kurulumu sonrası ortaya çıkan görünüm inanılmazdı. Çok iddialı konuşmam ama bu fiyata bu kalitenin sunulduğu başka bir bookshelf hoparlör bilmiyorum.

V3M'nin sürücülerine genel bir bakış

Çok düzgün kesitler le hazırlanmış ön panel siyah lake. V3M’de ön panelde çok başarılı bir dizayn ile 16 cm bas-mid sürücü AC165AVM/50CK ile ribbon tweeter G3N. Güzel bir uyumla yer almış.

Non-woven carbon fiber and kevlar malzemeli AC sürücü firmanın en başarılı ürünlerinden biri. DIY sayfalarında da boy gösteren bu sürücü üzerinde bulunan G3N 1200Hz’den 40.000Hz’e uzanan geniş frekans bandı ve 100 db’lik hassasiyeti ile 88db’lik bir bas-mid sürücü ile yan yana kullanılmış.

Çok dengeli hazırlanması gerekli olan filtre aynı başarıyla üretilmiş.

Abartısız bir filtreleme ile V3M’i piyasaya süren Aurum Cantus mühendisleri bu güzelliği bir de muhteşem bir çift ayak ile tamamlamışlar.

Yan duvarlarda paralel alanların kullanılmaması veya minimize edilmesi gereğine inanan yeni anlayışın bir yansıması olarak oval şekilde tasarlanmış. Kutu, gül ağacının tatlı kırmızı ve siyah rengi, ön ve arkadaki siyah lake ile muhteşem bir bütünlük içerisinde.

Arka panelde refleks deliği ve Bi Wire binding postlar hoparlörü baştan çıkarıcı hale getirmiş.

M103 aynı işçilikle ele alınmış olmasına rağmen kutu dizaynı açısından farklılıklar taşıyor VM3 göre oval yan paneller yerine geleneksel köşeli hafif piramit yapılı bir dizayna sahip

Görsellik anlamında V3M’e göre daha sade görünüme sahip olan M103 buna rağmen küçük kardeşine göre daha çok ün yapmış. Pek çok dergi tarafından göklere çıkarılan hoparlörde, yine firmanın iki ünlü sürücüsü yer almış AC180/50C2C ve yine ribbon modifiyeli G3i.

AC180-50C2C sürücüler

Aurum Cantus hoparlörlerin, filtre devreleri çok ciddi bir tasarım ve malzeme kalitesinden oluşuyor. Askeri standartlarda metal film dirençler, Mundorf kondansartörler, OFC özel tellerden sarılmış. Bobinler filtrenin kalitesini üst düzeye taşıyor. Tüm bu yapı oldukça kaliteli iç kablolama ile desteklenmiş.

Binding post şenliği, solda M-103 sağda ise V3M'nin bağlantı noktaları

Pahalı maliyetli crossover, sabitlenmiş arka binding post panelinin arkasında bir yerlerde saklı ulaşmanın imkanı yok. Her ne kadar, modifiye istemeyen bir kaliteye de sahip olsa da servis açısından bir eksiklik. Aynı yapı M-103’de de geçerli.

Test sırasında kullanılan cihazlar, Xindak 8800 monoblok amplifikatör, Neva Audio pasif pre-ampli, Magnat 850 CD Çalar (CD çaların tüpleri Siemens E88CC) Elektronikleri, Niva hybrid, Naim hoparlör kabloları, Chord sinyal kabloları ile destekleyerek testlere başladım.

Test CD’lerim;

Mahler 3 Senfoni Chailly Concertgebauw/ Decca/ SACD, Brad Mehldau Trio- Day Is Done/ Nonesuch ve Dino Saluzzi Group –Juan Condori/ ECM

Özellikle belirtmeliyim hemen almanız gerekli olan bir klasiktir. Chailly-Concertgebauw SACD Mahler 3. Senfoni. Evinizde mutlaka bulundurun. klasik müzikle test için emsalsiz bir kayıt.

Mahler’in birinci bölümünde, bakır üflemelilerin görkemli girişi, vurmalı tınıları ve yaylıların kükremesi uzun süreli testler yaparsanız, hoparlör hakkında hemen bir fikir edinmenize vesile oluyor. V3M de cevap hızlıydı hatta sahne açısından büyük aşkım, Totem Model 1 Signature’a göre daha hakimdi. Kayıt teknolojisinin de yardımıyla tüm giriş temalarının hoparlörün üzerindeki dokuyu bile kazıyan etkileri V3M’de yerini biraz donukluğa bırakmıştı. İlk düşüncelerim kısmi de olsa bir hayal kırıklığı yarattı. V3M’ü bana tavsiye eden yabancı bir arkadaşımın önerisi üzerine hoparlörü testi bırakıp yaklaşık yarım saat çalışmasını sağladım. Geri dönünce aynı eserde derin bir değişimle karşıma çıkan V3M ile karşılaştım.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız