Alışveriş Tavsiyeleri

 

1. Butcenin belirlenmesi. Bu tamamen kisisel bir olaydir. Maddi durumunuzun elverdigi olcude satin alacaginiz ekipmana ileri de caninizin sikilmayacagi kadar bir butce ayirin. Bu butceden ne kadar sapabileceginizi de belirleyin. Her alisveriste oldugu gibi 250 dolar vererek daha bir ampli, 200 dolar fazla vererek daha iyi bir hoparlor alacaginiz buyuk ihtimalle her zaman olasildir ama unutmayin bunlar toplandiginda neredeyse bir sistem fiyati edecektir. Iyi kararlastirilmis bir butce iyi sistemin kapilarini acan, altin anahtardir. Bu noktadan sonra arastirmalarimiza baslayabiliriz.

2. Kaynagin belirlenmesi. Bu nokta da kisisel beğenilerinizi ve arsivinizi gozden gecirin. Sozgelimi elinizde ciddi anlamda CD olup az sayida plaginiz varsa, pikaptan ziyade CD okuyucuya daha fazla masraf yapmak daha mantiklidir. Tabii bunda ileriye donuk planlarinizi da, gozden gecirin. Benim icin arsivimdeki, dominant medya hangisi olacak sorusu, alisveris oncesinde cevabinin bulunmasi gereken birincil sorudur.

3. Ampli’nin mimarisinin belirlenmesi. Eger gecmis donemlerden bu konuda deneyiminiz var ise, bu nokta da onemli bir karar verilmesi gerekecektir. Solid state mi, lambali mi karari onemli bir donemectir. Eger ki, farkli denemeler yapma isteginiz, goreceli az masrafla seste farkli tatlar yakalamak isteginiz var ise lambali ampli bunlari yapabileceginiz bir platformdur. Fakat gene agirlikli olarak dinlediginiz muzik onem kazanacaktir. Soz gelimi Black Metal dinleyecegim diyorsaniz gidip lambali ampli almanizin pek bir mantigi yoktur. Ne kadar ugrassanizda bir lambaliyi bazi muziklere uygun hale getirebilmek neredeyse imkansizdir. Tabii bir diger onemli nokta da, gunumuzde bazı solid state’lerin neredeyse lambali tadinda sicak sesler uretebilmesi de cokca gorulen bir durumdur. Bu noktada, agirlikli dinleyeceginiz muzik turunu gozonune alip, hem transistorlu hemde lambali opsiyonlar belirleyerek alisveris listenizi olusturun. Bu nokta da internet onemli bir arac, farkli opsiyonlari alisveris listenize yazmaniz kolaylasir. Buradaki yorumlara cok bakmayin, amacimiz alisveris listesi olusturmak. Zaman zaman herkesin begenmedigi bir ampliyi sizin begenmenizde olasildir.

4. Hoparlor secimi aslinda direkt olarak ampliyle cok baglantilidir. Oncelikle ampli ile birlikte dusunerek bunu koyacagim yer kac metre kare sorusunu cevaplayin, 20 metrekarelik bir odaya konulacak hoparlorle, 50 metrekarelik bir salona konulacak hoparlor arasinda her acidan farklar olacaktir. Bunun yanisira kullanacaginiz amplinin karakterlerine gore de hoparlor seciminiz farkli olacaktir. Diyelim ki, 15w guc ureten bir ampliyi salonda kullanacaksiniz o zaman desibel anlaminda yuksek kazancli bir ampli secmek gerekecektir. Tum bu bilgileri, internetten ogrenebileceginiz gibi, fazla iddiali sozler icermeyen dikkatli bir yazi topic acarak, topluma acik forum sistelerinden size yardimci olabilecek insanlarinda bilgisini alabilirsiniz. Herkes hakli olarak kendi zevkine gore sectigi ve begendigi urunleri ovecektir, siz sadece genel hatlari ile gorusleri degerlendirip, alisveris listenizi olusturmaya devam edin. Asla unutmayin ki, birisinin begenmedigi bir urun belki sizin hosunuza gidebilir.

5. Alisveris listesinin aslinda dinleti listemizin tamamlanmasi. Evet tum arastirmalarimizin sonunda asagidaki gibi bir liste cikmis olmasi lazimdir. Bu dinleme listemiz olarak onemlidir. Bu listeyi bitirdikten sonra artik sokaga dokulup, saticilarin basini agritma donemimiz basliyor. Bu liste esnek olmalidir mesela bir saticida extradan bir cihaz dinlediniz ve begendiniz bunu da listenize ekleyin. Listenizde kendinize gore puanlar verin cihazlara. Hatta notlar alin. Sonucta size gore govdeli calma, detay tamamen subjektif tanimlardir. Muzigi dinleyecek sizsiniz, kendi yorumlariniz onemlidir.

6. Listemizdeki cihazlarin bulunabildigi kentlerde oturanlar sansli tabii ki, buyuk kentlerin bir cogunda demo odalari ve dinleme sansiniz olacaktir. Elinizin altina en sevdiginiz ve entrumanlarin seslerini bildiginiz CD’lerinizi alarak yola koyulun. Saticilarin demo CD’leri zaman zaman ozel kayitlar olabildigi icin kendi CD’lerinizin yaninizda bulunmasi muhimdir. Eger teklif edilirse ektradan bunlari CD’leri de dinleyin, sonucta hepimizin ogrenecek yeni bir seyleri vardir. Yalniz bu dukkanlarin muzik dinleme mekanindan cok birer ticarethane oldugunu da unutmamaliyiz. Iceride bir cok insan varken egoizm yapip ilk once benimle ilgilenmediler vesaire seylere kafayi takmayin. Bir de onemli bir not , eger ozel hazirlanmis bir demo odasina girerseniz, hemen sesi begenip almaya kalkmayin, sizin evinizde ayni cihazlar muhtemelen ayni sekilde calmayacaktir. Aslinda tum cihazlar icin boyledir, amacimiz genel anlamda ses rengini belirlemek. Hedefimiz butce dahilinde en fazla sistemi dinleyebilmek. Bu demek degil ki, ulasamayacaginiz cihazlari dinlemeyin, onları da genel fikir edinmek uzere dinlemkte fayda var. Dukkanlarin yani sira es-dost arkadas cevrelerindeki cihazlari da dinlemenizi tavsiye ederim.

7. Dinlemeleriniz sirasinda dinleyeceginiz cihazlarin baglantilari ile ilintili olarak 2 farkli gorus vardir. Ben sahsim adina iyi bir sistemin kotu kablolarla bile iyi performans gosterecegini dusunurum. Ama bu konudaki bir diger gorus mumkun olan en iyi komponentlerle dinleti yaparak sistemin performans esiklerini ve sinirlarini gorerek test etme dusuncesidir. Bu noktada secim sizin. Ama siz gene de, kendi alacaginiz veya almayi dusundugunuz kablolari da teste dahil edin.

8. Teorik olarak uzun dinleme surelerinin akabinde listeniz bayagi kisalmis olmali. Artik evde cihaz dinleme turlarina baslayabiliriz. Cogu zaman beraber denenmesi en zor kombinasyon farkli markalardaki hoparlor ve ampli kombinasyonudur. Her zaman listenizde begendiginiz cihazlar ayni isyerinde bulunmayabilir. O nokta da bir cok satici eve demo cihazi vermeyi kendince hakli sebeplerle kabul etmeyecektir. Her tasinma sirasinda, cihazin cizilmesi, arizalanmasi gibi sorunlar ortaya cikacaktir. Arti satici hakli olarak size tanimadigi bir kisi iseniz, cihazlarini versin. Dusunsenize sokaktan gecen bir adamin “abi senin arabadan alacagim, iki dakika musade et anahtari ver turlayayim” dese anahtarlarinizi vermeyeceginiz gibi satici arkadaslara da bu konuda hak veriniz. Belki gecmiste alisveris yaptiginiz bir mekansa bu konuda size esneklik saglayabilir veya bir arkadasiniz vasitasi ile bu iliski kurulabilir. Eger buna imkaniniz yok ise, ve ampli konusunda emin hoparlor kosusunda emin degilseniz amplinizi alip, demoyu kendi cihazinizla yapmak en mantiklisidir.

9. Fiyatlar konusuna dikkat edin, bir satici her zaman butun kombinasyonlari beraber alirsaniz kendince hakli olarak iskontolar yapabilir. Cogu zaman nakitte ciddi indirimler de yapilabiliyor. Sunun arastirmasini yapmis olun, yurtdisi fiyatina kdv ve otv vergilerini ekleyin. Tasima masrafini dusunun, belki birazda gumruk sirasinda masraf ekleyebilirsiniz. Iste Turkiye satis fiyati bu sekilde bulunabilir. Yalniz bazi firmalar bunlari musteriye fazla yansitmama basarisini gosteriyorlar, bu tarz firmalari tercih ederek, diger komponentlerinize ekstra butce de ayirabilirsiniz.

10. Hopalor ve amplimizin seciminin akabinde kaynak cihaz secimine geliyoruz. Bu nokta da artik hayatimiz daha kolay oluyor genelde. Oyle veya boyle alisveris yaptigimiz firmalardan eve demo urunlerini alabilecegimiz bir ortam olusmustur. Evimizde huzur icerisinde muzigimizi dinleyerek kaynak cihazimizi alabiliriz. Bu arada biraz adice olacak ama, bazi teknoloji marketlerde aradigimiz bazi urunler olabilir. Bunlari buralardan alarak denemeler yapmanizi da oneririm. En kotu ihtimal begenmezseniz, 15 gun icerisinde iade sansiniz olacagi icin, bu size iyi bir firsattir. Tabii ki, cihazin elinizde patlamasini onlemek icin, bu proseduru mutlaka ogrenin.

11. Kablo mevzuulari, sisteminizi yeni alirken bence en uzak durmaniz gereken sey budur. Cogu saticinin satmaktan en mutlu oldugu seylerin basinda kablo gelir cogu zaman. Bu yaziyi yazarken benim de bilmedigim bir sey ogrendim sanirim bazi firmalar bu urunlerdeki garanti ve TSE onaylarindan dolayi zannedildigi kadar kar etmiyorlarmis. Genelde en iyi kar edilen urunler her zaman aksesuar urunleridir. Bu demek degil ki, kablo almayacagiz veya saticilar kar etmesin. Bizim amacimiz su olmali, cihaz iyice pismeli ki, bizim bu surec sonucunda ses renginden gelistirmek istedigimiz alanlar ortaya ciksin. Bu surec sonucunda gene deneyerek ve dinleyerek kablolarimizi secebiliriz.

12. Bunun bir alisveris oldugunu asla unutmayin, sizinde saticininda mutlaka bir kazanc saglamasi gerekir. Ulke kosullarinda, bu isi yapmaya calisan bir avuc durust satici var ki deneme yapmaya gittiginizde bunu kendiniz anlayacaksiniz. Bu nokta servis anlaminda, ilerisi icin lojistik destek anlaminda cok muhimdir. Sozune guvenmediginiz, size guven telkin etmeyen insanlardan alisveris yaparsaniz ileride caniniz sikilabilir. Bu nokta da ben her zaman birazcik fazladan verip, bu tarz yerlerden alisveris yapmanizi da oneririm.

Keyifli alisverisler…

Hakan Cezayirli