Roksan Caspian System DX2 denemelerimde farklı tiplerde iğneler kullanarak gerçekleştirdim. İlk olarak MM iğneler ile başlamak istiyorum. Bu denemelerimde ülkemizde çok sevilen Ortofon 2M Red, Bronze modellerini ve ek olarak yüksek çıkışlı yani high output MC iğne seçeneği olarak Goldnote Boboli Signature kullandım. Cihazın altından ayarlarımı yaptım ve denemelerime başladım.
Çok bilindik bir albüm ile başlayalım. Miles Davis ve Kind Of Blue. Caz tarihinin bu önemli albümünde benim için en önemli dikkat edilecek konu tonların doğruluğu. Özellikle de giriş seviyesinde bir iğne kullanıyorsam. Arkasından detay seviyesine ve mikro detaylara dikkat etmek istiyorum. Her iki iğnede de performanslarının neredeyse uç noktalarına ulaşabiliyorum. Kol olarak SME Series V gibi çok hassas ayar yapabileceğiniz bir kol ve iyi bir pikap katı ile elde edilen ses şaşırtıcı. Albümde her dakika dikkat edilecek bir şeyler var. İster kendinizi müziğin büyüsüne bırakın isterseniz mikro detaylara odaklanın, piyanoda Bill Evans, davulda Jimmy Cobb ve basta Paul Chambers, bir albümde alt yapı nasıl oluşturulur dersi verirken, detaylar, insanı mutlu ediyor. Göreceli makul fiyatlardaki bir iğne ile bu denli güzel sesler elde etmek insanı şaşırtıyor. Farklı albümleri denedikçe Artaxerxes.X son derece detaylı bir o kadar doğru tonlamalara sahip bir pikap katı olduğunu görüyorum. Özellikle üst frekans açıklığı dikkat çekici. Böyle bir kombinasyonla orta seviye bir MM iğnede bile şaşırtıcı bir detay seviyesi elde edebilmek mümkün…
Şunu söylemek lazım, bu tarz üst seviye bir pikap katı ile MM iğne kullanmak pek mantıklı değil. MM iğne dünyasında çok farklı yapıda iğneler olmasına rağmen asıl derya olan MC iğneler ve onların dünyası. İsterseniz o tarafa doğru ilerleyelim… İlk olarak Stereo Mecmuası geleneği olarak DL103 ile başlayalım. Yine bu tarz kombinasyon için uygun fiyatlı bir iğne ancak DL103’ün performansı hiç beklenmedik sürprizlere her zaman gebedir. Hemen farklı albümleri dinlemeye koyuluyorum. İlk önce daha popüler tarzlarda albümlere bakalım. Örneğin elektronik tarzlarda DL103 modeli iğne hiçbir zaman öyle gümbür gümbür bir bas performansı ortaya koymaz. Kendisine özgü bir alt frekans performansı vardır. Eğer bir sistemde DL103 bu bahsettiğim tarzın dışında alt frekans performansı gösteriyorsa bilin ki orada bir sorun vardır. Dinletilerimde böyle bir duruma rastlamadım ki bu olumlu bir puan. Denemelerinizde bazen olması gerekene değil olmaması gereken bakmak iyi bir yöntemdir. Tavsiye edilir.
Geçenlerde müzik sayfalarımızda Harika bir The Who biyografisi yayınladık. Hazır yazı yayınlanmışken The Who diskografisini baştan aşağı dinlememek olmaz. “Who’s Next” albümünü mercek altına alalım örneğin. Albümün kaydı dönemin albümlerine göre daha iyiydi prodüksiyon yönünden. Tabii ki ilerleyen senelerdeki yeniden baskılarda elden geçirilerek daha iyi bir noktaya geldi ancak albümün bazı karakteristik özellikleri vardır. Örneğin başlı başına bir olay olan Keith Moon davullarında özellikle ziller sanki davul yakınınızda çalıyormuş gibi kaydedilmiştir. O ziller bazı şarkılarda neredeyse kulağınızda patlar. Bu tarz albümlere alışkın olmayan insanlar için rahatsız edici bir durummuş gibi görülebilen bahsi geçen durum aslında olması gerekendir. Ben denemelerimde bu etkiyi özellikle her zaman kontrol ederim. Eğer o çınlamayı duymuyorsam bir sıkıntı olduğunu tespit edebilirim. Ancak System DX2 ile bu tarz bir sorun yaşanmıyor ve farklı albümleri gayet keyifle dinliyorum…
Klasik müzik tarafında ise denemelerime Ortofon Kontrapunkt B ile devam edeceğim. Bu iğne her ne kadar üretimden kaldırıldıysa da, güncel Cadenza serisi benzer karakteristiklere sahip. Bu iğneler zamanının başarılı ve fiyat performans oranları yüksek modellerinden idiler. Bende oldukça severim. Gerekli ayarları yaparak dinletilerime devam ediyorum. Farklı dönemlerden büyük orkestralar, daha küçük formasyonlar, oda orkestraları ve modern örnekler derken denemelerime devam ediyorum. İlk göze çarpan şey, yine detay seviyesi. Detay seviyesi derken biraz konuyu açalım. Öncelikle dinleyici açısından ortada şöyle bir tablo var. Müziğin geneline odaklanmak isterseniz notaların odanızı doldurduğu bir sunum var. Belki sahne bazı okuyucularımızın sevdiği gibi geniş değil ancak benim bakış açımdan için yeterli. Aslına bakarsanız ben doğrusal sesi de severim. Neyse… Bu durum yerine orkestraya odaklanmak istediğiniz zaman özellikle de özel kayıtlarda bunlara yani mikro detaylara da odaklanabiliyorsunuz.
Bir solo piyano albümünde özellikle de piyanonun sağ tarafına yaklaşıldıkça notaların keskinliği artıyor ve bu size yansıtılıyor. Herhangi bir yuvarlama söz konusu değil. Bu önemli bir detay. Eğer ben yumuşak bir ses elde edeyim diyorsanız -ki müzikten çok fazla şeyi kaybedersiniz- Roksan’ın pikap katı sizi mutlu etmeyebilir. Ancak kaydedilen neyse onu dinleyeyim derseniz işte o noktada mutlu olursunuz. Bu durum özellikle üflemeliler, piyano veya vurmalı enstrümanlarda kendisini hemen gösteriyor. Bu durum şahsen benim önem verdiğim bir konu. Alt frekanslar ve orta frekanslarda da performans gayet mutlu edici ve beklentilerim karşılanıyor!
Artık yavaş yavaş finale gelelim. Bundan uzun seneler önce kendi evimde Artaxerxes pikap katını denemiştim. O zamanlar iki ayrı parçadan oluşan ve ayar yapmak için pikap katının kapağını çıkarttığınız dolayısıyla kurcalamayı seven meraklılar için kullanıcı dostu olmayan bir yapı söz konusu idi. Ancak o zamanlarda da son derece kendisine has bir sesi olan bir pikap katı olarak aklımda kalmıştı. Seneler sonra Caspian System DX2 kasasının içerisinde aynı pikap katını görmek ve aradan geçen yıllarda ses açısından fazla bir değişikliğin olmaması beni sevindirdi. İngilizlerin deyimi ile “arızalanmadan tamir etme veya dokunma” mantığı bence kesinlikle doğru bir mantık. Bir pikap katı olarak Caspian System DX2 çok detaya boğulmak istemeyen meraklılar için temel ayarları sunan bir pikap katı. Faz değiştirmek, mono ayarları, farklı dönemlerin ekolayzır eğrileri gibi daha meraklı işi ayarları sunmayan buna karşılık bir çok iğneyi kullanabilmeniz için yeterli ayar seçenekleri olan ve bunu kolaylıkla yapabildiğiniz bir pikap katı.
İşin parasal yönüne geldiğimiz ise Roksan Caspian System DX2, 1.488 İngiliz Sterlini + KDV’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat, pikap katı ve özel güç katını içeriyor. Eğer bir DC güç ile sürebileceğiniz bir Roksan cihazınız veya pikabınız varsa ek modüller ile ek fonksiyonlar kazandırabilirsiniz. Ben tabii ki pikap katı olarak yorum yapacağım. Caspian System DX2’nin bulunduğu fiyat aralığında tabii ki daha fazla özellik sunan veya farklı ayrıntılara sahip pikap katları da bulabilmek mümkün. Roksan’ın ön plana çıktığı konu bence tonlar oluyor. Geçmişten bugüne pikap katları konusunda her zaman ortalamanın üzerinde ve kendisine özgü bir tarzı olan İngiliz firma kendi referans pikap katında tüm bu özelliklerin daha üst noktasını sunuyor. Etkileyici bir detay seviyesi ve doğru tonlar.
Roksan Caspian System DX2
Gain Settings MM 40dB @ 1kHz MC1 54dB @ 1kHz MC2 60dB @ 1kHz S/N Ratio MM > 88dB AWTD (ref. 5.0 mV) MC1 > 84dB AWTD (ref. 1.0 mV) MC2 > 80dB AWTD (ref. 0.25 mV) Overload Margin 26dB all settings THD+N < 0.01% Output Impedance < 50 Ohm Voltage Supply Requires: +26, 0, -26 Vdc (Internal DSU or DS1.5)
Fiyat: 1.488 İngiliz Sterlini + KDV (Ocak itibarı ile)
Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com
Bir yorum ekleyin