Bluesound Powernode 2’nin kurulumu da gayet basit. Cep telefonunuzdan veya tabletinizden cihaz tarafından oluşturulan kablosuz ağa bağlanıp, Wifi ağınızın şifrenizi girdiğiniz an kurulum bitiyor. Birkaç küçük ayarın ardından cihaz kablosuz ağ üzerinden kullanıma hazır hale geliyor. RJ45 bağlantısı ise zaten tak ve çalıştır şeklinde… İsterseniz ilk önce Bluetooth bağlantısına bir bakış atalım. Son yıllarda hayatımızı kolaylaştırmak adına bol bol kullandığımız AptX destekli Bluetooth üzerinden müzik çalma olayı Bluesound Powernode 2 üzerinde de mevcut. Muhtemelen aileniz tarafından en çok kullanılacak özelliği bu olacaktır. Gayet etkin bir kullanım menzili olduğunu tespit ettiğim bu bağlantı türünde olay ses kalitesinden ziyade kullanım kolaylığı olduğu için Bluesound Powernode 2 işini tam anlamı ile başarı ile yapıyor. Cihazın önündeki kulaklık çıkışı içinde aynı yorumu kolaylıkla yapabilirim. İşini iyi yapıyor ancak özel bir kulaklık amplisinin sunduğu imkanlar ve çözünürlüğe sahip olmasa da, söz gelimi geçen günlerde deneme fırsatı bulduğum Hifiman HE400i ile gayet güzel müzik dinledim.
Hazır analog giriş var iken pikabımı Bluesound Powernode 2’ye bağlamaya karar verdim. Cihaz kendi hoparlörlerimi gayet rahatlıkla sürebildiği için asıl ses kalitesi konusundaki denemelerimi pikabımı kullanarak yaptım. Step Up Transformer’ımdan RCA’dan 3,5mme dönüştürücü kablo ile pikabımı bağladım ve duyduğum ses açıkçası beni şaşırttı. Son yıllarda dijital sınıf amplilerin oldukça geliştiğini hepimiz biliyoruz ancak bu tarz göreceli makul fiyat etiketine sahip bir cihazın bu denli başarılı performans göstermesi gerçekten insanı şaşırtıyor doğrusu.
Örneğin Radiohead’in yeni albümü A Moon Shaped Pool dinlerken elde ettiğim ses hoşuma gitti. Hem müzikal hemde detay seviyesi anlamında gerçekten şaşırdım. Rock müziğin elektronik ve piyano ve gitar gibi akustik öğelerle harmanlanmış aynı zamanda yaylılar ve koral bölümler ile zenginleştirilmiş albümün plak baskısı da bir o kadar keyifli. Gitar tonları gayet başarılı, yaylıların girdiği bölümlerde atmosfer çok çok keyifli. Minicik cihazdan çıkan ses şaşırmamak elde değil.
Büyük orkestra müziğine doğru yol aldığınız zaman başarılı performans aynı şekilde devam ediyor. Detay seviyesi gerçekten bu tarz bir cihazdan bekleyeceğinizin çok üzerinde. Ancak asıl ilginç olan tonların güzelliği. Bu tarz bir alet için müzikal diyebileceğimi 5 sene önce düşünsem mümkün değil derdim ama öyle… Claire Huangci’nin The Sleeping Beauty albümüne özellikle piyano tonları için bakmak yeterli bu durumu tespit etmek için. Burada bir virgül koyalım. Tabii ki benzer bir fiyat aralığında satın alabileceğiniz bir entegre amplifikatör ile biraz ince eleyip sık dokuyarak daha da etkileyici bir ses elde edebilirsiniz. Ancak burada ilginç olan şey, bir streamer aynı aynı zamanda ampli olan cihazdan bu denli başarılı bir ses elde etmek.
Kablosuz ve kablolu ağ denemelerine başlayınca bazı denemeler yaptım. Bana sorarsanız arada bir fark bulabilmek kolay değil. Açıkçası sırf kullanım kolaylığından dolayı şahsım adına kablosuz ağ tercih ederdim. Zaten denemelerimi de bu tarafta yoğunlaştırdım. Çalışma odamdaki sisteme bağlanarak buradaki farklı çözünürlüklerdeki müzik dosyalarını çalmaya başlıyorum. Bu işlem son derece basit. “BluOS Controller” hem çok hızlı çalışıyor hemde kullanımı kolay. Arzu ederseniz çalma listeleri oluşturmaktan, farklı parametrelerle arama yapmaya kadar hemen her özellik elinizin altında. Vokal caz konusuna odaklanıyorum önce. Ülkemizde de çok sevilen Cassandra Wilson’ın Traveling Miles albümüne bir bakalım örneğin. Miles Davis şarkılarından oluşan seçki geçtiğimiz senelerde yeniden çalışılarak (remaster) müzikseverlere sunuldu. Albümü dinleyen okuyucularımız Cassandra Wilson’ın vokallerinin son derece ön planda olduğu, karakteristik sesinin ve vurgularının ön plana çıktığı bir kayıt olduğunu fark etmişlerdir. Ayrıca oldukça geniş bir sahnesi vardır albümün. Tüm bu parametreler Bluesound Powernode 2’nin performansında da aynı şekilde! Geniş sahne ön planda vokaller.
Hazır denemelere devam ederken absürdlük yapmadan olmaz. Karlheinz Stockhausen’in belki de en bilinen eseri Mantra’yı dinliyorum. Bir yandan piyanodan duyabileceğiniz en ucube sesleri duyarken ziller oda içinde yankılanıyor. Piyanodan ucube sesler duymak derken bu albüm ile yazılmış bir eleştiri yazısında seneler önce okumuştum bu tabiri. Piyanolar bir şekilde elektronik modülatörlere bağlandığı için normalde piyanonun üretemediği sesleri de duyabilmeniz mümkün. Alışkın olmayan için zor deneyim. Burada baktığım şey tonlar ve keskinlik. Bu alanda da sınıfı geçiyor Bluesound Powernode 2…
Cihazın USB girişini de deniyorum. Açıkçası denemelerimde kablosuz ağ üzerinden ve USB bellek üzerinden çaldığım dosyalar arasında çok büyük farklılıklar duyduğumu söyleyemem. Ancak iş kullanım kolaylığı noktasına gelince işin rengi değişiyor. Bana sorarsanız cihazın arkasına yerleştirilen USB girişi kullanım açısından çok mantıklı değil. Kullanım kolaylığına odaklanmış bir cihazda, bence ön panele yerleştirilse daha mantıklı olurmuş. Belki yüksek kapasiteli bir disk bağlamak isteyebilirsiniz kalıcı olarak ancak ağ üzerinden çalma imkanları varken bunun çok gerekli olmadığını düşünüyorum.
Internet radyoları ve servisleri konusunda da tatmin edici sonuçlar alıyorum. Yapmanız gereken tek şey, kullanıcı adı ve şifrenizi “BluOS Controller” yazılımına girmek. Hemen ardından favori listelerinizden, radyolarınıza kadar hemen her kişisel tercihiniz cihaza aktarılmış oluyor. Özellikle Tidal veya Spotify gibi hizmetlerin Premium servislerine üye iseniz yüksek çözünürlüklü dosyaları Bluesound Powernode 2 olması gerektiği gibi çalıyor. Zaten bu servisleri kullanmaya başladığınız zaman -eğer evinizde düzgün bir internet bağlantınız var ise- bilgisayarınızda yüzlerce medya dosyası tutmanın mantığını da sorgulamaya başlıyorsunuz. Bu da başka bir yazısının konusu…
Gelelim işin maddi yönüne. Bluesound Powernode 2 Eylül 2016 itibarı ile KDV dahil 1.080 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat içinde gerçekten başarılı bir ampli ve tam donanımlı bir streamer var. Cihazın modern cep telefonları ve tabletler üzerinden kolaylıkla kontrol edilebilmesi ve 3.5mm de olsa bir adet analog girişe sahip olması bence en önemli avantajları. Yeni bir firmadan son derece müzikal çalmayı başaran, detay ve çözünürlük anlamında doyurucu performans veren bir cihaz. Tek yapmanız gereken uygun bir hoparlör seçip cihazı kullanmaya başlamak. Şahsen ben olsam eğer salonunuz çok büyük değilse uygun bir bookshelf hoparlör ile az yer kaplayan ancak bunun karşılığında son derece keyifli ses verebilen mini bir sistem kurardım. Yaklaşık 1.000 Euro harcadığınızda pazarımızda harika hoparlörler bulmak mümkün. Böylelikle tam teşekküllü bir sisteminiz olabilir hemde maliyetiniz çok makul olur.
Bluesound Powernode 2
Power Output HYBRIDDIGITAL™ AMPLIFIER, 60 Watts x2 into 8ohms Native Sampling Rates 32 – 192 kHz Bit Depths 16 – 24 Performance
SNR – 110dB Distortion, THD+N – 0.020% DAC 32-Bit, 192kHz Supported Operating Systems Plays music from network shares on the following desktop operating systems: Microsoft Windows XP, 2000, Vista, 7, 8, Apple Macintosh Free Internet Radio TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio upported Cloud Services WiMP, Slacker Radio, Qobuz, HighResAudio, JUKE, Deezer, Murfie, HDTracks, Spotify, TIDAL, Napster.
Fiyat: 1.080 Euro (KDV Dahil) Eylül 2016 itibarı ile
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com
Powernode 2yi salt amfi olarak mukayese ederseniz bilindik hangi entegre amfilere muadil diyebilirsiniz?
Merhabalar, Powernode 2’yi büyük hifi üreticilerinin giriş seviyesinin bir tık üzerindeki amplileri ile muadil dersek doğru olur. Bu ürünler NAD tasarımcıları tarafından tasarlanmış ürünler ve bir paket olarak oldukça başarılılar…
Resimler gitmiş.
Arşivden bulmaya çalışayım teşekkürler…
Sizin de incelemenizi goz onunde bulundurarak Powernode 2 satin aldim. Fakat hoparlor konusunda cok kararsizim, F/p olarak hangi bookshelf leri tavsiye edersiniz?
Nasıl bir ses sevdiğinizi bilmemek ile beraber, Tannoy XT, Elac Debut serisi, Q Acoustic Q2010, Dali Zensor gibi hoparlörler ile rahatlıkla kullanabilirsiniz…
Beyaz rengini aldıysanız. KEF Q150 veya Monitor Audio Silver 100 ün beyaz modelleri ile görsellik açısından da oldukça minimalist ve ses açısından da iyi bir ikili olur bence.
Tam olarak besleyemeyeceğimi bildiğim halde Dynaudio Excite X14 aldım, ikisi de beyaz renk görsel olarak birbirlerini çok iyi tamamladılar. Sesten de çok memnunum, 24m2 odada gayet güzel performans alıyorum..
Güle güle dinleyin. Ben Dynaudio Excite X14 ile çok sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum şahsım adına…
Merhaba Hakan bey,
Yazmışsınız ama ( Step Up Transformer’ımdan RCA’dan 3,5mme dönüştürücü kablo ile pikabımı bağladım) pikaba bağlamak için ne gibi aparatlar kullandınız, biraz daha detaylandırabilir misiniz? Teşekkürler.
Merhabalar, Ben MC iğne kullandığım için bağlantı şu şekilde yapıldı. Pikap > RCA Kablo > MM pre amplifikatör > RCA kablo > MC Step Up transformer > RCA 3,5mm dönüştürücü > Bluesound. Siz standart bir pikap kullanıyorsanız pre amplifikatörden direkt olarak RCA 3,5mm dönüştürücü ile Bluesound cihazınıza bağlantı yapacaksınız.