Creek firmasının Evolution serisini kurcalamaya devam ettiğimiz yeni bölümümüzde konuğumuz serinin entegre amplisi Creek Evolution 100A. Daha önce firmanın CD çalar artı DAC çözümü Evolution 50CD modeline de göz atmıştık. Tasarım anlamında tüm Evolution serisi birbiri ile uyumlu hatlara sahip. Geçmiş yıllarda özellikle de on yıl öncesine baktığımızda Creek tasarımlarının çok zarif bir hale geldiğini kabul etmek lazım. Creek Evolution 100A kanal başı 110W güç üretebilen ilginç yükseltme seçenekleri sunan neredeyse moduler yaplı bir ampli. Bu konuların ayrıntılarına girmeden önce ilk olarak tasarım detaylarına bakalım.
Diğer Evolution modelleri ile benzer tasarım çizgilerine sahip olan amplifikatör oldukça sade ve zarif gözüküyor. Cihazın sağ tarafında açma kapama düğmesi ve kulaklık çıkışına yer verilmiş. Kulaklık çıkışı standart değerlere sahip olan kulaklıkları kolaylıkla sürebiliyor. Ortalamanın üzerinde bir başarımı bulunan kulaklık çıkışı, çok fazla beklentisi olmayan meraklıların beklentilerini kolaylıkla karşılayacaktır. Farklı Grado, Koss kulaklıkları çok rahatlıkla sürebildim ve keyifle müzik dinledim. Sağdaki büyük kontrolcü ses açma kapama düğmesi. Firma logosu da cihazın sağ tarafında yer alıyor. Ses kontrol düğmesinin tam merkezini kesen çizgi Creek ürünlerinde görmeye alıştığımız bir tasarım dokunuşu. Bunların hemen yanında dört adet tuş ile menu kontrollerini yapabiliyoruz. Orta bölümde ise geniş ve kolay okunabilir bir ekrana yer verilmiş. Ekranın hemen sağındaki dörtlü tuş grubu ile farklı fonksiyonları kontrol ediyoruz. En solda bulunan kontrol düğmesi ise kaynak seçimi ve menü içi gezinmelerde kullanılıyor. En solda ise alüminyum panele model kodu işlenmiş. Ürünün hem gümüş hemde siyah renk seçeneği bulunduğunu da ekleyeyim.
Orta bölümdeki ekran Evolution 50CD modelinde olduğu gibi mavi/beyaz tonu ve karakter büyüklükleri açısından gerekli tüm verileri sunuyor. Yine ekranı kapatma veya aydınlatmanın şiddetini azaltıp çoğaltma seçenekleri mevcut. Ekranın her iki yanında bulunan dörtlü tuş gruplarından herhangi bir tanesine bastığınız zaman beyaz renk LED ışık ile aydınlanıyor. Bu ekran sayesinde ince ayarlarda yapabilmek mümkün. Örneğin kulaklık girişi kullanılacağı zaman amplinin ne yapmasını istediğiniz gibi detaylar ayarlanabiliyor.
Amplifikatörün arka kısmında yine sade tasarım çizgileri korunmuş. En solda elektrik girişi bulunuyor. Hemen yanında iki set halinde sol hoparlör çıkışına yer verilmiş. Bu sayede isterseniz hoparlörünüzün (destekliyorsa) alt ve üst frekanslarını ayrı şekilde sürebilir veya evin farklı bir yerinde “zone” tabir edilen ikinci bir hoparlör alanı kurabilirsiniz. Bunun hemen yanında modüler bir giriş var. Bu giriş hakkında bazı ayrıntıları biraz sonra eklerim. Bunun hemen yanında farklı Creek cihazların birbirleri ile haberleşmesi için terminal giriş ve çıkışına yer verilmiş. Hemen sağda ister dengelenmiş XLR isterseniz standart RCA girişleri kullanabileceğiniz bir diğer girişe yer verilmiş. Sağa doğru pre out çıkışı ve 3 adet kaynak girişi bulunuyor. Topraklama girişinin yanında amplifikatörün en sağında ise sağ hoparlör için iki çift çıkışa yer verilmiş. Arka tasarım farklı kalınlıklardaki kabloları takmak için uygun bir platform sağlıyor. Sadece eğer kalın bir spade uç kullanacaksanız sağ tarafta elektrik çıkışı ile hoparlör terminallerinin yakın olması sebebi ile biraz sıkışıklık yaşayabilirsiniz.
Amplinin modüler bir yapısı olduğunu yazmıştım. Yukarıda fotoğrafı görünen girişe farklı kartlar takarak ampliye ek özellikler kazandırabilmek mümkün. Bu kartlardan ilki Ruby. 24 Bit 192 kHz DAC ve aynı zamanda Bluetooth özelliği bulunan bu kart Wolfson WM8742 yongaseti ile donatılmış. Bu kart sayesinde Creek Evolution 100A’ya farklı dijital girişleri bulunan bir DAC entegre etmiş oluyor hemde kablosuz bağlantı için Bluetooth özelliği kazandırmış oluyorsunuz. Bir diğer kart seçeneği ise Ambit. Bu kart sayesinde ampli FM/AM radyo özelliği kazandırılıyor. Bu kartların fiyatları ise şu şekilde Ruby 398,84 İngiliz Sterlin’i, Ambit ise 125,08 İngiliz Sterlin’i.
Creek Evolution 100A üzerinde bir pikap katı bulunmuyor. Bu durum Stereo Mecmuası açısından geleneksel olarak bir eksiklik olsa da, amplinin tasarımındaki modüler yapı sayesinde uygun bir pikap katı modülü ile ampliye bu özelliği eklemek mümkün. 40, 48 ve 54dB kazançlı MM veya MC pikap katlarını kullandığınız iğneye göre seçip amplinize eklediğinizde pikabınız için uygun bir platformu elde etmiş oluyorsunuz. Bu kartlarda fiyatlar ise şu şekilde, “Sequel 40MKII” 119 Sterlin, “Sequel 48” 139,24 Sterlin ve “Sequel 54” 139,24 Sterlin
Creek Evolution 100A ile Evolution 50CD çalar ile beraber gelen plastik yapıdaki kumanda kutu içeriğine eklenmiş. Tabii ki diğer Creek cihazlarını da kontrol edebilmeniz mümkün. Bu fiyat seviyelerinde bir ampli için metal yapıda bir kumandayı tercih edeceğimi söylemeden geçemeyeceğim. Kullanım notlarına geçmeden önce sistemimdeki amplileri kaldırıp yerine Creek Evolution 100A’ı bağlıyorum. Sistemde geri kalan tüm bileşenler geleneksel olduğu üzere aynı kaldı
Bir yorum ekleyin