Reloop TURN3


Reloop firması 1996 yılında genç bir topluluk tarafından kurulmuş. Firma ilk dönemlerinden itibaren DJ’lere yönelik ürünler ile ön plana çıksa da, zaman içerisinde farklı alanlarda da ürünleri pazarda boy göstermiş. Benim de Reloop firması ile tanışmam Technics 12xx muadili pikapları ile olmuştu. Alman üreticinin erken dönem ürünlerinden günümüze önemli gelişmeler sağladılar. Tabii ki pikaplar konusundan bahsediyorum. Firma yazılımdan mikserlere, aktif monitörlerden farklı aksesuarlara kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu yazımızda firmanın müzik dinlemek isteyen meraklılara yönelik ürettiği TURN3 modeli pikabını inceleyeceğiz.

Günümüzde DJ pikaplarını müzik dinlemek isteyen meraklılarda tercih edebiliyor. Kullanım kolaylıkları, sağlam olmaları ayrıca maliyet anlamında göreceli düşük fiyatları bu tercihte rol oynayan önemli faktörler. Aslına bakarsanız bir DJ pikabını birkaç dokunuş ile müzik meraklılarına uygun hale getirebilmek mümkün. İşte Reloop tam bu noktaya el atmış.

Reloop Turn3 son derece şık bir şasiye sahip. Siyah piyano lake yüzey üzerinde sol taraftaki hız ayarı hariç herhangi bir ayar veya düğme bulunmuyor. Reloop pikap deyince mutlaka bir pitch ayarı olur diyebilirsiniz ancak müzik meraklıları için gerekli olanların haricinde ek bir özellik bulunmuyor Turn3 modeli üzerinde.  Pikabın kol ve platosu da siyah renk seçilerek şıklığı bana sorarsanız daha da arttırılmış. Plato üzerinde kullanabileceğiniz keçe de kutu içeriğine eklenmiş. Uzun yıllardır pikap üreten Reloop, farklı alanlara yönelik olarak kullandığı kolunu bu pikapta da kullanmış. Bildiğiniz gibi bu kollar, P-AM1820xx varyasyonudur. Relopp tarafından Turn3 üzerinde kullanılan kol gayet sağlam gözüküyor ve benim yaptığım ölçümlere göre son derece başarılı değerlere sahip. Bu kollar sağlamlıkları ve plak izini okumaktaki kararlılıkları ile tanınan bir kolun varyasyonu olunca kötü sürprizlere yer yok. Sadece Reloop için değil belirli bir kalitenin üzerindeki tüm farklı markalardan varyasyonları için kolaylıkla söyleyebilirim. Kolun headshell kısmı ayrılabilir yapıda. Arzu ettiğiniz farklı kafaları, farklı ağırlıktaki headshell’ler ile kullanabilirsiniz. Hatta biraz hesap kitap ile farklı iğneler arasındaki geçişleri kolunuzda hiçbir ayar yapmadan yapabilirsiniz. Bunu hemen açayım, bu tarz kollar için her türlü ağırlıkta headshell bulunabiliyor. Hatta ağırlığı ayarlanabilir headshell’ler bile bulabilirsiniz. Kullandığınız iğnenin ağırlığını hedeflediğiniz belirli bir gramaja arttırabilirsiniz. Böylelikle birbirinden farklı iğneleri çok daha kolay şekilde kullanmanız mümkün. Ne yalan söyleyeyim SME Series V gibi zamanının referans kollarından bir tanesi kullanıyor olsam da, şöyle bir kullanım kolaylığı için nelerimi vermezdim.

Reloop Turn3 kutu içeriğinde Ortofon firmasının 2M Red modeli kafa bulunuyor. Ortofon 2M Red taraflı tarafsız bir çok kişi için giriş seviyesinde bulunan en sevilen kafalardan bir tanesi. Aslında Ortofon cephesinden OM serisi bir iğne kutu içeriğine dahil edilerek maliyetin azaltılması mümkün olabilirdi. Ancak bence biraz daha fazla ödeyip böylesine başarılı bir kafa ile gelmesi kesinlikle pikabın artıları hanesine yazılıyor. Ortofon 2M Red Stereo Mecmuası’nda da okuyucularımıza önerdiğimiz bir fiyat performans canavarı. Ayrıntılı incelememizi linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.

Reloop Turn3, 3 hızı destekliyor. 33, 45 ve 78. Motordan platoya hız aktarımı için kayışlı sistem tercih edilmiş. Motor son derece sessiz çalışıyor ve elde edilen hız gayet stabil. Motor bloğu pikabın ana gövdesinden kauçuk ayaklar ile ayrılarak titreşimin azaltılması hedeflenmiş. Bu arada pikapta otomatik stop özelliği mevcut. Arayanlar veya bu özelliğe ihtiyacı olanlar için bulunmaz bir hint kumaşı günümüzde. Son derece başarı ile de çalıştığını söylemem lazım. Pikabın altında kauçuk ayaklar kullanılmış. Amaç tabii ki  titreşimin azaltılması…

Pikabın platosu oldukça ağır ve kalın. Siyah renk olması pikabın parlak piyano lake kaplaması ile uyumunu arttırıyor. Kutu içeriğine keçe bir mat eklenmiş. Kalitesini ben gayet başarılı buldum. Tabii ki isteyen kullanıcılar ilerleyen zamanlarda farklı mat’lar ile pikaplarının performansını arttırabilirler.  Pikap mat’ları konusunda geçmişte güzel bir makale yayınlamıştık. Buradan ulaşabilirsiniz.

Reloop Turn3’ta bazı ayrıntılara önem verilmiş olması beni mutlu etti. Örneğin yukarıda gördüğünüz gibi platonun iç kısmı kauçuk ile kaplanmış. Bu titreşimleri önlemek için geçmişten bugüne kullanılan bir yöntem. Sizde benzer bir yöntemi kendi pikaplarınızda kullanabilirsiniz. Bir diğer hoşuma giden ayrıntı pikabın toz kapağına eklenen kauçuk ayaklar. Böylesine güzel ve şık bir yüzeyin çizilmesini önlemek için alınmış bir tedbir.

Pikabın arkasında bulunan seçeneklere bakmamız gerekirse. Solda bir çift analog çıkış onun yanında ise pikabın içerisindeki dahili pre-amp’liyi devre dışına almaya yarayan siviç bulunuyor. Bunun hemen yanında USB çıkışına yer verilmiş. Dinlediğiniz albümleri bilgisayarınıza aktarmak için kullanabileceğiniz bu çıkış son zamanlarda iyiden iyiye yaygınlaşmış durumda. Bunun hemen yanında Auto Stop özelliğini açıp kapatan siviç bulunuyor. En sağda ise adaptör girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Artık dinleti notlarına geçelim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: ,